[ reb0rn @ 16.07.2007. 00:06 ] @
Ovako zato sto zelim kvalitetam pristup internetu prinudjen sam da se bavim stvarima koje inace nisu moja duznost...
Da skratim pricu u selu imamo 2 wifi provajdera i svaki ima svoje probleme...
Na ovom gde sam trenutno pre mesec dana javio se problem preopterecenja glavnog AP-a sto je uzrokovalo jako losim ping-u ka AP-u reda 200-1000ms sa 20-40% gubitka paketa, problem je donekle resen tako sto sam ja nasao korisnika kod kojed je AP bio setovan na 1Mbit (manualno) i koji kad povuce u spic-u dovede do rasta ping-a taj problem je resen i sad su pingovi reda 2-3ms i u spicu 2-30ms sto je sasvm zadovoljavajuce...
Glavni ISP koji se nalazi na 30km od sela, kako kazu kod nas nemaju microtik pa ne mogu videti jacinu signala kojim se korisnici konektuju na AP vec samo mac adrese tako da problem ne mogu resit...
Kod druga smo instalirali linux i pomocu snifer-a vidimo ko se sve kaci i koliko vuce ali nam signal ili gubitak paketa ne pokazuje, vidimo da ima oko 20tak korisnika koji vuku od 50k - 200Kbit/s DL i isto toliko Upload
Situacija sa drugim wifi provajderom je jos gora jer se vecina "debilnih" seljaka konektuje sa wifi karticama + 10m kabla + kantena, pa mozete zamisliti kakva je situacija sa jacinom signala a znam da je odredjen broj korisnika presao na mrezi gde sam ja tako da je samo pitanje vremena dok ponovo ne opterete AP

Vreme potrebno da ISP sam resi problem meri se u nedeljama ili mesecima i definitivno vise nemam zivaca da trpim bilo koje vece usporenje ili prekid u radu
Seljacima objasniti da moraju da kupe antene ili AP sto povlaci 30-60 evra je prakticno misaona cinjenica
Ono sto mi preostaje je da idem od kuce do kuce i proveravam sta imaju od opreme i koliki im je signal ili da i ja kupim wifi karticu i pod linuxom fooldujem glavni AP dok se ne opamete ako opet neko sa svojim signalom uspori glavni AP

Inace imali smo i problem sa linkom do glavnog ISP-a koji je na 5Ghz koji je nocu izmedju 8pm - 2am imao veliki broj kracih prekida, gde se ispostavilo da je bila losa antena i to tek kad je link totalno pukao (nakon 2 meseca zivciranja)
[ broker @ 16.07.2007. 09:39 ] @
Hm. Da vi bez provajdera nadjete ko ima najslabiji signal, to je prilicno tesko, da ne kazem nemoguce. Najjednostavniji nacin jeste da provajder stavi MT ili nekakav drugi AP koji prikazuje nivo prijemnog signala svakog korisnika.

Ne mozes bas okrivljavati korisnike za taj problem. Posao je provajdera da obezbedi kvalitet i pouzanost svoje mreze, izmedju ostalog i propisivanjem kriterijuma signala svojih korisnika, odnnso, da povezivanje uslovi ispunjavanjem tehnickih preduslova ukljucujuci i kvalitet same veze.

Tesko da se korisnici na tog provajdera povesuju na divlje, vec im taj provadjer to omogucava. Korisnik ne mora uopste da bude upoznat sa wireless tehnologijom. On samo placa za internet vezu.