Citat:
tOwk:
Citat:
indy:
...instalirao sam sylpheed, koji je gtk 2 program.
Netacno — cak, ni na tvojoj slici to ne izgleda tako (primeti da jedino u njemu nemas „antialiasing“).
E sve bi bilo lepo kada bih to i znao. gtk 1 i 2 su za mene samo dve različite verzije iste biblioteke. I tu prestaje svo moje znanje o njima.
A negde sam video da je to gtk program, a kako je ta dvojka dospela, nemam pojma. Možda je i pisalo gtk 1.2, a ja sam prevideo 1.
Ma, nema ni veze, to je rečeno da bih dobio neke dalje upute. Mislio sam i da je problem do fontova, pa da dobijem neko uputstvo da ga promenim (bio je u pitanju neki bold fixed font). To je i započelo priču o glib-configu, tražio sam nešto gde bih mogao da promenim fontove i sl. stvari, ali izgleda da to nije to... pa, nazad za crtaću tablu:)
Ovaj tekst u Sylpheedu (bez antialiasinga) mi deluje daleko čitljiviji nego ovaj sa antialiasingom. Ima li načina da se to malo ublaži, dotera ili u najgorem slučaju isključi (antialiasing)?
Citat:
Citat:
Ali imam problema sa „našim“ slovima, jer ih nepravilno prikazuje.
Netacno — imas problema sa „tuđim“ slovima.
Ne znam šta da kažem za ovakav nivo pedantnosti. Svaka čast?
Citat:
Citat:
LC_ALL je postavljen na sr, mada ni sr.utf8 ne pomaze.
Probaj „sr_YU“ (za tuđa slova) i „sr_YU@cyrillic“ (za naša slova). Takode, ako hoces UTF-8, koristi „sr_YU.UTF-8“.
Uostalom, sve zavisi od lokaliteta koji koristis. Mozes uvek i da napravis nove pomocu npr.
localedef -c -f UTF-8 -i sr_YU[@cyrillic] <novo-ime>
(za <novo-ime> stavis npr. „sr_CS.UTF-8“)
Probao i ništa. Stvar je u Xlibu (primetio sam da je jedna od grešaka kada stavim sr.utf8[*]: „Xlib doesn't support that locale. Setting locale to C“ ). U /usr/lib/X11/locale stoji da je utf8 „still in progress“, pa sam to batalio. A i sr_YU.UTF-8 je alias za en_US.UTF-8, pu, pu...
Inače, sve je proradilo sa:
Code:
LC_ALL=sr_YU.iso88592
pa ostaje žal za utf-8 kodiranjem, ali valjda će se i to srediti...
[*] <novo-ime> je bilo sr.utf8, jer ono nije postojalo kod konzolnog locale (ako mogu tako da ga nazovem).
Citat:
Citat:
Prilozena je slika na sta to lici. E sad, nemam pojma gde bi problem mogao da bude, stavio sam glib 2.2.0 i gtk 2.2.0, ali je problem sto glib-config i dalje pokazje da je verzija 1.2.0...
Neispravno zakljucujes (tj. izvodis zakljucke bez poznavanja materije). Glib 2.2 i Gtk+ 2.2 koriste pkg-config, pa glib-config i treba da kaze da je verzija 1.2.0. U svakom slucaju, za Sylpheed ti je i potreban Gtk+ 1.2.
Što jes' jes'. LM, znam da sam instalirao glib i glib-config je jedan od programa koji u sebi sadrže reč glib, pa sam ih tako doveo u vezu. Baš su nesrećno ime odabrali. U INSTALL fajlu za glib 2 je stajalo da zahteva pkg-config, ali za šta on tačno služi meni nije baš najjasnije, niti tamo stoji da je zamena za glib-config.
Zato služe forumi:), da čovek nešto novo nauči.