[ karas @ 19.07.2007. 07:58 ] @
Hard disk je Maxtor 160GB sa SATA pa je u Biosu postavljena neka od IDE opcija kako bi se uopšte video prilikom butovanja sistema sa CD-a (vidi se kao hdb). DVD je Sony RW sa IDE probane su varijante da je primary master (tako je isporučen) i primary slave. Međutim, Linux se podigne sa CD-a, nađe hard disk kao hdb, sa cfdisk podesim particije, formatiram ga iz setup-a ali ne može da krene sa instalacijom paketa jer ne konstatuje DVD. Koristio sam sata.i za podizanje sa CD-a. Je l' moguće da Slackware 11 nema drajvere za ovaj DVD?
[ [REaS0n] @ 19.07.2007. 12:52 ] @
Citat:
Je l' moguće da Slackware 11 nema drajvere za ovaj DVD?

bice da je nesto drugo
[ Vlade Maksimovic @ 19.07.2007. 18:04 ] @
Tesko da je moguce da nema drajvere, ja sam koristio Slackware 11, WD SATA hard i SONY DVD-ROM i sve je radilo perfektno.
Malo mi je cudno da ti hard prepoznaje kao hdb, za SATA bi trebalo da bude npr: sdb. Probaj da manuelno kazes pri instalaciji gde ti se nalazi CD, mislim u kom uredaju npr: hda, hdb, hdc, hdd.
[ SerIgor @ 20.07.2007. 00:20 ] @
nisam koristio Slackware, ali u Gentoo moras da podesis fstab, slicno kao Knoppix
[ combuster @ 20.07.2007. 06:17 ] @
Sto ne iskopiras pre instalacije ceo dvd na hd, ja koliko se secam slackware ima opciju instalacije sa hd-a? ... A cini mi se da imas i opciju da rucno nadjes dvd uredjaj a ne samo da ti on automatski trazi pa mu lepo navedes /dev/hdc...
[ karas @ 20.07.2007. 07:40 ] @
Probao sam sa svim od /hda do /hde ali ne vidi DVD.
Kada podignem Linux sa CD-a i uradim df on prikazuje samo uređaj /dev/fd2 koji po kapacitetu liči na sadržaj CD-a: kapacitet je nekih 682 MB i 100% je popunjen. Ali to je jedini uređaj koji vidi, nema hard diska iako cfdisk /dev/hdb radi i bez problema kreiram particije!? Ne znam ni zašto ga prepoznaje kao hdb a ne sda, u Biosu je stavljeno da je SATA Mode IDE, što mi radi na drugom računaru kojem je isto tako postavljeno i instalacija prolazi bez problema. Da li je problem do podešavanja u Biosu? Na računaru na kojem instalacija prolazi na IDE Channel 0 Slave je DVD na IDE Channel 2 Master je HDD, a na ovom na kojem ne prolazi na IDE Channel 0 Slave je DVD a SATA Channel 1 Master je HDD. Na oba sam stavio da je SATA mode IDE, ovaj gde je instalacija prošla sve uređaje prebaci na IDE kanale dok ovaj gde neće i dalje prikazuje SATA kanale na kojem je HDD.
[ niceness @ 20.07.2007. 10:11 ] @
Citat:
Kada podignem Linux sa CD-a i uradim df on prikazuje samo uređaj /dev/fd2 koji po kapacitetu liči na sadržaj CD-a: kapacitet je nekih 682 MB i 100% je popunjen. Ali to je jedini uređaj koji vidi, nema hard diska iako cfdisk /dev/hdb radi i bez problema kreiram particije!?

Evo sta kaze man starnica za df:
Citat:
df - report file system disk space usage

znaci mora biti mountovan filesystem. Ako hoces da vidis kako (i da li) je prepoznat neki uredjaj pogledaj sa dmesg.

Citat:
Ne znam ni zašto ga prepoznaje kao hdb a ne sda, u Biosu je stavljeno da je SATA Mode IDE

Iskljuci to, tj. stavi na native ili vec kako se kod tebe zove, pa probaj ponovo.

A sto se tice da je instalacija prosla na drugom racunaru, nije mi bas najjasnje. Koliko sam shvatio tamo imas samo IDE uredjaje... kakve to ima veze sa SATA?
[ karas @ 20.07.2007. 10:58 ] @
Ne, oba imaju SATA, slični su zato ih i upoređujem. Na jednom je instalacija lepo prošla i vidi ga kao sda iako su u Biosu svi na IDE kanalima.
Znam da mora biti mountovan sistem ali otkuda fd2? Toga i nema u /dev. Prvo što sam uradio je gledanje u dmesg i tamo nema CD-a a ima HDD-a. Dakle, podigne se Linux sa CD-a ali ne prepozna sam CD.