[ Miroslav Jeftić @ 19.07.2007. 20:31 ] @
| Koje su prednosti jednog rešenja nad drugim za povezivanje jedne lokacije na net? Razlika u ceni nije mala, da li vredi i u kojem slučaju (tj. kad je koje rešenje bolje). Mobilni telefon mi ne dozvoljava da puno detaljišem, ali i kraci/uopšten odgovor ce dobro doci.  |
[ Ve$eli @ 19.07.2007. 20:53 ] @
Najkrace:
Leased Line - koliki protok zakupis, toliki ce i biti.
FR - protok ne bi trebalo da padne ispod CIR-a (Commited Information Rate),
koji je manji od max protoka koji se zakupljuje
[ Miroslav Jeftić @ 19.07.2007. 21:16 ] @
A ako uzmem isti CIR kao i max protok (pošto je i ta opcija i dalje solidno jeftinija) - šta još treba uzeti u obzir? Izvinjavam se ako su pitanja nepovezana, ali zato mi i treba objašnjenje. ;-)
[ dragancesu @ 22.07.2007. 10:20 ] @
Bolja ti je varijata FR, savremeno resenje. Problem je telekom pa je verovatno iznajmljena linija vrlo spora. Sledece i ne manje bitno, u toj varijanti ce ti mozda traziti da postavis tvoju opremu sa obe strane.
[ tanaka @ 23.07.2007. 10:07 ] @
Leased Line nicim ne moze opravdati svoju cenu u odnosu na Frame Relay.Da je cena iznamljene linije 10% skuplja od Frame Relaya pa da razmisljas, ovako ako treba da se bira izmedju ova dva uvek sam za Frame Relay.
Teoriski gledano to su dve različite tehnologije , ali gledano sa strane korisnika uslugu koju dobijaš(brzina , dostupnost) ista je.
[ Miroslav Jeftić @ 23.07.2007. 10:13 ] @
Hvala svima.

[ MihailoM @ 23.07.2007. 22:45 ] @
Neće ti dati CIR jednak brzini porta, jer to je jednako digitalnom vodu (garantovao bi se ceo opseg), nego pola brzine. Sa stanovišta kvaliteta, potpuno je svejedno, kao što je bilo i pre uvođenja razlike u ceni. Btw, uskoro će svi oni koji koriste FR samo za pristup Internetu biti sa istog skinuti i ići će sa pristupne opreme direktno na rutere. Možda odziv bude koju milisekundu brži.
[ mvojkan @ 23.07.2007. 23:41 ] @
Za sta bi je koristio?
[ optix @ 24.07.2007. 00:07 ] @
Osnovna namena Frame Relay-a je da poveze vise lokacija u LAN preko jednog WAN linka (FR-a) na svakoj od lokacija.
[ Miroslav Jeftić @ 24.07.2007. 07:16 ] @
Ja imam samo jednu lokaciju, ali mi treba stabilna veza što je sa kablom misaona imenica, a adsl ne dolazi u obzir zbog upload-a. Ne koristim ništa preterano zahtevno (ništa video konferencija i sl), ali kao što rekoh mora da bude stabilno i sa malim latencijama. Da sam u Bgu imao bih mnogo veći izbor, ali ovde u NS-u je sve prilično ograničeno.

Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.