[ sasabraj @ 20.07.2007. 15:09 ] @Sta je Wi Max internet i koje su njegove prednsti u odnosu na ADSL?
[ Zekica @ 20.07.2007. 18:43 ] @
Wikipedia: WiMAX

WiMAX (802.16) ili Worldwide Interoperability for Microwave Access je standard koji ispravlja većinu problema koji postoje u sadašnjem WiFi standardu (802.11) koji je prvenstveno namenjen Point-to-Multipoint implementacijama (postoji pristupna tačka koja omogućava korisničkim stanicama da komuniciraju međusobno).

Namenjena je kao MAN mreža koja će omogućavati pristup internetu mobilnim stanicama (Notebook računari, PDA uređaji i napredniji mobilni telefoni), kao i zamena za last-mile infrastrukturu kao što je *DSL, T1 itd, i koja će omogućavati pokrivanje bez nekog velikog gubitka kvaliteta čak i do daljina od 50km.

Smatra se da će ova tehnologija omogućiti jeftin, brz i kvalitetan internet kućnim korisnicima gde se postavljanje kablova ne isplati (relativno ruralna područja).

Takođe, WiMAX ima mnogo bolju kontrolu QoS (kvaliteta servisa) od WiFi mreža (tako da veliko opterećenje neće zagušiti pristupnu tačku) i od ADSL linija, što će omogućiti korišćenje ove tehnologije i od strane poslovnih korisnika (i kućnih korisnika koji žele kvalitetniju vezu - na nivou kablovskog interneta).

WiMAX je još uvek relativno skupa tehnologija, ali će veoma brzo postati jeftina kao i WiFi, i tada se može očekivati da će ona postati široko dostupna.

To je ukratko to...
[ svedok @ 26.09.2007. 12:14 ] @
Da li je negde poceo rad wimax i kakvi su prvi utisci.?
[ sasabraj @ 26.09.2007. 13:20 ] @


M:tel je najavio od 1.oktobra kod nas.ne znam da li da uzmem ADSL ili da sacekam Wimax?Da li koriscenje Wimax protokola ometaju vremenske neprilike,grmljavina,oblacno vrijeme i sl?
Koje su brzine,da li neko moze da mi kaze,da li se krecu oko 2mb/s ili vise??
[ misko_mi @ 27.09.2007. 12:52 ] @
Zdravo Svima,

Znaci sta se tice protok, to ce biti definisano od vas provajder ko ce da ponudi Wimax Pakete, mislim i da ovde bice ista prica koliko para toliko bolji paket.
Ali da se zna da i protok ce zavisiti od sami ured ko ce korisnik dobiti od strana provajdera, od moga iskustva sledejuci sta se zbiva sa opreme Wimax znam da postoji oprema sa 3Mbps, 6Mbps pa i 54Mbps ali ni sam siguran da provajde bice tako velikodusan pa da iz jedno CPE ceo protak na jedan korisnik. Ali to je sta je, Brzina ce bude sekako dobraa, ne bas kao ADSL ali dobra. Se zavisi iz politike provajdera sprema korisnike.

Pozdrav.