[ UnderDog @ 20.07.2007. 22:02 ] @
Samsung 971P, kalibrisan Spajder2express-om, ali je ostao problem od ranije. Kvalitet gradijenta je katastrofalan (PS CS3). Zapravo, između nijansi je jasno vidljiva granica. Nema onog glatkog prelaza. Ista stvar se događa sa 8 bit-nim i 16 bit-nim fotografijama. Na primer, na fotografiji je pozadina sivi lesonit, u blagom bokehu. Javlja se šum (zbog velikog ukupnog kontrasta nije moguće razviti fotku bez šuma), pa kad primenim Reduce noise filter, dobijam upravo ovaj problem sa gradientom. Isto je i sa Gaussian blurom, u drugim situacijama.

Color settings: Custom
Working space: sRGB
Color management policies: RGB: Off

Neki savet?
[ Zarko Silic @ 21.07.2007. 16:17 ] @
Kakva je situacija ako fotografije posmatras u ACDSEE pro 8.0 (mora biti ova verzija)?
[ UnderDog @ 21.07.2007. 23:33 ] @
Nemam tu verziju, ali proveriću.
[ Max Payne @ 23.07.2007. 12:51 ] @
Isti problem kod mene, ne mogu da verujem, svi kazu da je ovo profi monitor, da moze da se radi dizajn na njemu, a gradijenti katastrofa.
Stvarno mi nije jasno.
Pomagajte ljudi!!!
[ UnderDog @ 24.07.2007. 02:09 ] @
Izgleda da je problem u tome što je 971P ipak samo 8-bitni monitor, tj. ne može da prikaže dovoljan broj nijansi (samo 256 po kanalu). Analogni i CRT monitori nemaju ovaj problem (bar ne ovako izražen) jer analogni signal proizvodi dithering, odnosno zamućuje sliku, tako da je prelaz između nijansi mekši, ali su zato boje manje jasne u odnosu na DVI signal.

Proverio sam ovo na drugom monitoru, 204B, koji ima i analogni signal. Problem sa gradijentom je manje izražen.
Dakle, pomiri se s tim :) Ja 971P koristim za obradu fotografija, tako da mi gradijent (više) nije problem, jer znam da ga ne mogu rešiti (osim nabavkom još boljeg panela).
[ Max Payne @ 24.07.2007. 11:18 ] @
Citat:
UnderDog: Izgleda da je problem u tome što je 971P ipak samo 8-bitni monitor, tj. ne može da prikaže dovoljan broj nijansi (samo 256 po kanalu). Analogni i CRT monitori nemaju ovaj problem (bar ne ovako izražen) jer analogni signal proizvodi dithering, odnosno zamućuje sliku, tako da je prelaz između nijansi mekši, ali su zato boje manje jasne u odnosu na DVI signal.

Proverio sam ovo na drugom monitoru, 204B, koji ima i analogni signal. Problem sa gradijentom je manje izražen.
Dakle, pomiri se s tim :) Ja 971P koristim za obradu fotografija, tako da mi gradijent (više) nije problem, jer znam da ga ne mogu rešiti (osim nabavkom još boljeg panela).

Znaci tako. A neverovatno je kako svi hvale ovaj monitor, i nigde nisam nasao da je neko pomenuo bilo kakav problem. Ono monitor jeste dobar, ali ocigledno nije savrsen.
A to da je 971p 8-bitni monitor, pa gde to pise u specifikaciji, tek kad sam kupio monitor saznao sam da postoje neki 8-bitni i drugi.
[ UnderDog @ 25.07.2007. 07:03 ] @
Pa jeste to profi monitor, ali najjeftiniji u klasi. A to što je osmobitni više je prednost nego mana. Mnogi monitori u ovom cenovnom rangu su šestobitni (svi sa TN panelom).
Taj problem sa color banding-om imaju i mnogo bolji monitori, oni sa S-IPS panelom (dvanaestobitni), ali je na njima manje izražen. Tako kaže čovek koji koristi neki Eizo model.
[ Zarko Silic @ 25.07.2007. 12:50 ] @
Ne znam da li ste probali, ali ima jedan jeftin a dobar monitor koji vrlo dobro resava ove "foto vragolije".
Rec je o VIEWSONIC VG2021M2 (bez oznake "d"). Mozda je ovaj proizvodjac poucen iskustvom CRTova sa Trinitron cevkama uspeo da na tom polju nesto uradi.

@UnderDog
Da li si probao da instaliras ACDSee pro 8.0? Tu je nesto softverski radjeno na ovom problemu.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 25.07.2007. u 14:01 GMT+1]