[ peddja_stankovic @ 22.07.2007. 15:39 ] @
| Zanimam se za akustiku. Imam harmoniku i zelim da napravim filter koji ce da pusta odredjene harmonike tako da mogu da menjam boju tona. Prosto receno hocu da favorizujem nize od visih frekvencija. Na primer koja materija filtrira visoke frekvencije. Izvinite za stil, kucam na mobu. |
[ Aleksandar Đokić @ 24.07.2007. 20:15 ] @
pricas o mehanickom filteru zvuka?
[ peddja_stankovic @ 24.07.2007. 22:06 ] @
Upravo tako. Na primer, ako pokrijem izvor zvuka tkaninom, cujemo tise. Pitane je da li se amplituda talasa proporcionalno stisava? Ja bih hteo materiju koja neproporcionalno stisava odredjene frekvencije.
[ zzzz @ 24.07.2007. 23:00 ] @
pedja:Na primer koja materija filtrira visoke frekvencije
Upija,amortizuje.To su mehanički oscilatori koji imaju vlastitu
frekvenciju toga zvuka.Mnogo takvih oscilatora će reagovati,ali
zbog gubitaka neće reemitovati istu snergiju.Mislim da ovaj mehanički način nije baš najbolje rješenje.
[ peddja_stankovic @ 25.07.2007. 05:22 ] @
Znam ja da snimljeni materijal mogu da izmodulisem kako mi padne napamet tako sto cu snimak da provucem kroz neki sound forge ili srodni paket. Za mene je izazov da napravim mehanicki filter, corus, delay, low cut itd. Nesto sto bi se nakacilo na zivi instrument. Jasno mi je da takav uredjaj ne moze imati neku snagu ali bih se zadovoljio i sa simbolickim rezultatima. Ja recimo snimim ton A. To je valjda 880 hz. Kad pogledam snimak tog tona kroz adobe audition vidim da je tu jos gomila raznih frekvencija. Mene inspirise ideja da neka mehanika moze da ima uticaj na te frekvencije. Sama harmonika ima nesto sto se zove kabina . To je prostor koji sluzi kao rezonator i to dosta ojacava baznu u odnosu na ostale frekvencije. Ja hocu da jos pojacam taj efekat. Potpuno legitiman zahtev. Zahvaljujem na interesovanju. Zzzz, o kakvim to mehanickim oscilatorima pricas?
[ Fitopatolog @ 26.07.2007. 07:13 ] @
Klasican primer za mehanicki filtar zvuka je auspuh. Samo sto u tvom slucaju raspored i dimenzije komora treba da su prilagodjene tvojim potrebama.
[ milanche @ 26.07.2007. 22:23 ] @
Pronadji knjigu od Dr.Husnije Kurtovica "Osnovi tehnicke akustike" (ili "Elektroakustika" ne znam kako se sada zove, uglavnom
radi se o udzbeniku za ETF) u kojem je dosta paznje posveceno upravo tome sto pokusavas da uradis - mehanicki modeli i
implementacije akustickih filtara.
[ peddja_stankovic @ 27.07.2007. 03:36 ] @
Zanimljiv primer i dobar predlog. Uzecu tu knjigu. A i sam sam se setio primera. Morska skoljka na uvetu je neki chorus. Pogledacu sta ima u toj knjizi. Ja sam matematicar ali volim druge teme. Ako jos neko ima korisnu/pametnu ideju neka nastavi ovu temu. Ni jednog trenutka nisam sumljao da cu na esu da nadjem odgovor.
[ Milan Milosevic @ 27.07.2007. 14:26 ] @
Probaj na delu foruma o elektronici. Tamo imas cele tutorijale kako da napravis pojacala i tome slicno. Verovatno oni to bolje znaju kako to konkretno da realizujes.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.