[ weeboo @ 25.07.2007. 14:50 ] @
Pozdrav svima! Moj prvi post i prvi VAPAJ za pomoc :) Naime, posjedujem dva racunara koja se nalaze u istoj prostoriji, na jako maloj udaljenosti.Na net se kacim preko antene za wless koja se nalazi na krovu, i lan kartice koja se nalazi u prvom kompu[server]. Buduci da se i drugi komp nalazi u istoj prostoriji[client] normalno da cu i na njemu da nastimam net.[dakle, lan na serveru, lan na clientu, crossover kabl, ne treba ti mnogo mudrosti] Elem, sve je to bilo divno i krasno, client je share-ovao net od servera i sve je radilo ok. Medjutim, buduci da sam prije nekih mjesec dana bila prinudjena da napravim VELIKo spremanje u sobi [citaj krecila sam sobu], bila sam prinudjena i da oba kompjutera dislociram iz prostorije.Kada sam sve vratila u normalu, mreza nije radila.Sve je bilo regularno namjesteno[bar sam tako mislila] ali ona i dalje nije funkcionisala.Nakon 7 dana lupanja glavom sta bi to moglo uzrokovati da ne mreza ne radi shvatila sam da su kablovi bili ZAMJENJENI.Znaci kabl od neta isao je u pogresnu karticu, tj onu za lan, i obrnuto. Dobro, sve sam to zamjenila i vratila podesavanja, ali i dalje nista. Posumnjala sam da mozda jedna od kartica nije ispravna.Logikom [nekom] sam zakljucila da to nikako ne moze da bude kartica u serveru, jer se i sa zamjenjenim kablovima ovdje moglo pristuptiti internetu. Odlucih da pozajmim drugi kabl[100% ispravan] i ustanovim da li kabl ne valja ili pak ona kartica u client-u. Posto i sa novim kablom nije bilo uspijeha zakljucih da je def do kartice. Ok, 'ajd dobro, vec sam izgubila sve strpljenje koje sam imala. Kupim novu karticu, Realtek-ovu ovaj put[ona stara je bila Olicom, ne znam koji model sada, nebitno]. Stavim novu karticu u client. Hop, tamo, 'vamo, drz' ne daj, ponovo nista. Sada ping prolazi od servera ka client-u, ali ne i obrnuto. U pitanju je BLIC-ov wireless[Banjaluka], a dole su i trenutna podesavanja: Podesavanja __________________ **[Server]** Wless lan: IP : 168.10.10.1 Subnet mask : 255.255.255.0 Preferred DNS server : 217.23.192.9 Alternate DNS server : 217.23.192.14 Lan[mrezni]: IP: 192.168.0.1 Subnetmask: 255.255.255.0 Preferred DNS server : 217.23.192.9 Alternate DNS server : 217.23.192.14 **[Client]** IP: 192.168.0.2 Subnet mask: 255.255.255.0 Default gateway: 192.168.0.1 Preferred DNS server : 217.23.192.9 Alternate DNS server : 217.23.192.14 Sta jos predlazete da pokusam? Ja vise nemam ideja.. uzdravlje! |