[ dolke022 @ 30.07.2007. 18:15 ] @
| Imam problem sa loading-om Windowsa Xp prilikom ukljucivanja racunara!
Racunar se nalazi u kancelariji, i sluzi kao neka vrsta servera u maloj lokalnoj mrezi od 4 kompjutera. Racunar radi perfektno sve dok se ne iskljuci, a to se desava svaka 3-4 dana. Na njemu je windows Xp service pack 2. Problem se javi tek kada ga ukljucim. Dizanje sistema traje i po 10tak minuta, a pre toga jedno 5 minuta konfigurise hardver... Zatim kada se sistem napokon podigne sve radi perfektno! Ne gasis ga 3-4 dana on radi OK, ali cim ga ugasis nakon toga i ponovo ukljucis - katastrofa. Ceka se i po 20 min.
Da li neko zna sta bi mogao biti uzrok ovom problemu?
Hvala unapred |
[ bozaijeca @ 30.07.2007. 21:27 ] @
Mozda je aktivno previse procesa, pa dok sve to podigne..... a zatim pri gasenju OS-a on mora da popamti promene.Nisam siguran, mozda je to.Pozdrav!
[ aleksandar.dragojlovic @ 30.07.2007. 21:41 ] @
Koji antivirus koristis? :)
[ dolke022 @ 30.07.2007. 23:42 ] @
Na racunaru se ukljucuje dosta prosesa pri dizanju OS-a, ali to je jaka masina. Cistokrvni Pentijum IV na 3 GHz sa 2 Gb DDR II rama na 633 MHz.
E sada problem se pojavljuje samo kada je racunar iskljucen neki period od recimo dan-dva! Kada radi i recimo uradim restart on sistem digne jako brzo...
Stvarno je truba!!! Sumnjam u bateriju na ploci. Sta kazete na to???
Sto se tice antivirusa koristim Avast free home edition zato sto je naravno free a i odradjuje posao!
[ Milan Gligorijevic @ 31.07.2007. 11:35 ] @
Ako ti sat lepo radi (ne kasni) onda je baterija OK. Mislim da ona nema veze sa sporim podizanjem sistema.
Pošalji ti nama sliku task manager-a i spisak programa iz start up-a da to malo sredimo, verovatno je tu problem.
[ plavigor @ 31.07.2007. 11:59 ] @
Citat: dolke022: ...a pre toga jedno 5 minuta konfigurise hardver... I šta to znači? Stalno pronalazi novi hardver ili...?
[ vaske71 @ 31.07.2007. 14:09 ] @
Dolke 022 - ajde odi i skini program TuneAp 2007 i resio si problem !
Adresa http://www.tune-up.com/ pritisni opciju 1 click mainterence a kasnije odi u tuneap Start Managr i poiskljucuj sve !
Aj poslusaj me
Pozdrav
[ maliradojca @ 01.08.2007. 06:43 ] @
Pazi meni se desilo da pri podizanju win xp-a ucita programe iz treja do pola pa onda stane jedno 2 minuta,pa nastavi.Problem je bio sa mrezom, cim sam izstekao mrezni kabl komp je proradio.Nisam skontao zasto se to desavalo.Probaj da ukljucis win bez ubodenog mreznog kabla .
[ dolke022 @ 01.08.2007. 11:49 ] @
Hvala svima na savetima!
Evo ovako da odgovorim svima!
Sto se tice screenshot-a task menager-a dobice te ga vec veceras.
Pogledacu i sat da vidim ima li kasnjenja pa vam javljam.
Dalje...
Plavigor-e, pazi fora je da mi pre podizanja sistema prepoznaje hardver, i onda kada pronadje sve jednostavno stane i ne mrda... Zatim posle jedno 5 - 10 min pocne da podize Windows, pa onda kada treba da izbaci "welcome screen" ponovo se desi pauza od nekih 5 - 10 min pre nego podigne OS.
Ponavljam da je komp umrezen sa jos 3 druga komp-a, a na njemu je instaliran BlueSoft poslovni software tako da ostali iz njegove baze vuku podatke. Na neki nacin on je server svom okruzenju... Sluzi i kao internet gateway!
Maliradojica - mozda bi mreza mogla praviti problem. Nekada se ovaj racunar ukljucuje prvi pa onda svi ostali, a nekada ga ukljucujem da vec ima nekih racunara koji su ukljuceni. pokusacu da ga podignem bez mreznog kabla ukljucenog u komp. Hvala ti na savetu
Vaske71 - Znam za taj program kao i brojne alternative ali sam cuo i citao da nekada mogu napraviti vecu stetu nago korist. Pazi na racunaru o kom pricamo mi se nalaze jako, jako bitni podaci, kako licni tako i vezani za posao, pa me malo strah da te poslusam. Cuo sam da dosta brljaju po registry file-ovima itd...
Da li mi mozes malo detaljnije opisati sta program sve moze da radi i kakva su ti iskustva pa da ga eventualno prvo isprobam na nekom drugom racunaru. I naravno hvala ti na savetu.
Nadam se da sam svima odgovorio!
Za screenshot jos jednom bice veceras. Malo sam u guzvi trenutno, posao sta cete!!!
[ iMiki @ 01.08.2007. 14:30 ] @
Probaj (cisto da vidis) kako se podize u Safe Mod (F8).
Pogledaj u Device Manageru pod IDE granom u kom modu ti rade hard diskovi, treba da stoji DMA a ne PIO, PIO je za CD.
Mozda ti je nesto od servisa pogaseno a potrebno je za rad pa se onda komp gusi dok ne skapira. Ja sam preinstalirao svoj komp i dizao se (XP) posle jednog i po prolaska "crva" i onda islkljucim event log servis i onda kad se gasi i pali stoji pola minuta ko blesav, jer sistem hoce nesto da pribelezi a servis neradi.
Ako ga vec gasis, otvori ga i poledaj kako stoje stvari u kucistu. Usisaj prasinu, proveri kablove od diskova (dobro ih pritisni), proveri kuler.
[ vaske71 @ 01.08.2007. 23:26 ] @
Dolke 022 - Posto kazes da imas jako bitnih podataka prvo napravi bekap svih vaznih podataka koje imas sacuvaj bekap na dvd disku pomocu nekog dobrog programa koje mozes i sam odabrati a mozes i od nekoga potraziti na uslugu Pokretni HDD sve iz racunara presnimiti na njega pa tek onda instaliraj ovaj program ili petljaj po racunaru , ali bilo kako bilo bekap ili prenosenje na drugi HDD u tvom slucaju su obavezni ! - pre bilo kog petljanja po racunaru !
Uostalom bez bekapa sta ako ti rikne trenutno tvoj HDD u racunaru ( nedaj boze ) ? Dakle becap - nemoj se igrati !
Pozdrav
[ maliradojca @ 05.08.2007. 11:33 ] @
I sta bi na kraju?
[ SOHP @ 12.08.2007. 03:41 ] @
A pazi kak je kod mene. Uključim ga,popale se žaruljice i 5 minuta ništa..muk! I onda najednom uključi se disk i počinje normalno dizati sistem. Koji k... radi to vrijeme dok je mrtav nemam pojma ali poslije sve odradi kako treba. Restart odrađuje normalno ali čim je isključen više od 10-tak minuta opet ista stvar. To mi se počelo dešavati nedugo nakon što sam ga kupio a ludo me zanima šta mu je,prvi put to vidim.
[ vaske71 @ 17.08.2007. 00:57 ] @
Maticna !
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|