[ Musashi @ 31.07.2007. 10:39 ] @
1. ASW-Application Software Belgrade www.asweng.com
2. AVIZO-Saga Infotech www.saga-infotech.net
3. FIS-DIGIT www.digit.co.yu
4. ABSoft-ABSoft www.absoft.co.yu
5. Breza-Breza Software www.brezasoftware.com

Šta mislite o ovim domaćim ERP rešenjima? Tu su takođe već pominjani UPIS i MIS koji su sigurno među najboljima, dajte da malo dublje proanaliziramo dešavanja na našoj ERP sceni. Molim sve koji imaju iskustva sa navedenim sistemima, da postuju svoje mišljenje o ovim rešenjima kao i nivou podrške koji se dobija za njih?
[ colke77 @ 31.07.2007. 13:46 ] @
Ajd kad je započeta tema da dodam još neke

Largo - www.perftech.co.yu , www.perftech.si
Blue Soft - www.bluesoft.co.yu
Infos - www.informatika.co.yu
[ totovic @ 04.08.2007. 12:28 ] @
Imao sam prilike da se upoznam sa sledeca tri:
AB Soft - solidno resenje, ali daleko od nekog savremenog ERP-a; za ponudjeno je mnogo visoka cena
Largo - solidno ERP resenje, ali slaba mogucnost dorada po zeljama korisnika
Blue Soft - nije mi jasno kako je on zalutao u ovaj forum
[ AX_ @ 10.08.2007. 08:34 ] @
Čuo sam da od skora razvoj Larga rade kod nas pa je verovatno i bolja podrška korisnicima. Btw, neka od ovih rešenja su slovenačka pa se pitam koliko su ona "domaća" :)
[ svujnovic @ 17.08.2007. 14:39 ] @
DA, od aprila 2007. godine formiran je razvojni tim tako da se dorade IIS Largo rade u Beogradu.
Do kraja godine se planira da se razvojni tim poveca za nekoliko novih programera.

Od skoro se krenulo sa uvodjenjem IIS v12 koji nudi dosta novih mogucnosti, pre svega kada je rec
o planiranju proizvodnje. IIS Largo nudi mogucnost kreiranja podredjenih radnih naloga na osnovu
obracuna neto potreba za poluproizvodima, racunanje neto potreba za materijalima na osnovu vise
kriterijuma (plan, narudzbine, radni nalog, kriticne zalihe), planiranje kapaciteta, terminiranje radnih
naloga. Ne bih da navodim dodatne mogucnosti: ispasce da se hvalimo

Pokrenuta je ideja da se uradi modul za izracunavanje optimalnog dnevnog unosa kalorija ali predlagac
je ubijen na surov nacin od strane zaposlenih i jataka (PIZZERIA CICOLINA, FORNETTI, 12-ca i drugi)[ mld @ 12.09.2007. 08:41 ] @
Treba pogledati i http://www.bitimpeks.co.yu i ako neko ima iskustva sa tim neka iznese svoje mišljenje.
Ja vać duže sa njima saradjujem i mislim da se radi o dobrim i fleksibilnim rešenjima.
[ dsmr @ 22.09.2007. 14:19 ] @
Evo ja sam par meseci analizirao ERP scenu u Srbiji za jedno preduzece pa cu izneti deo (veoma malo subjektivnih) zakljucaka.Pri analizi ERP (to vazi i za domaca resenja) nisam analizirao konkurente koji nemaju na svom site-u referentnu listu (reference). Ja sam inace IT projektant u jednom domacem preduzecu koji proizvodi ERP(za mala i srednja preduzeca) i konsultant-projektant u jednom slovenackom IT preduzecu (ERP za velike sisteme), pa sam vise sa tog (manje sa komercijalnog) aspekta vrsio analizu. Komercijalni aspekt u sebi krije razne trikove ("udice") koje je veoma tesko pohvatati, a sama cena ERP-a i njegovog uvodjenja, odrzavanja i dogradjivanja je 'lako' proverljiva.
1. Ono sto je zanimljivo da se pojedine firme nalaze na referentnim listama vise konkurenata (vlasnik site-a dobro krije informaciju koju vrstu usluge ili proizvoda je pruzio komitentu. Postoje slucajevi kada se na ERP-refernci nadje firma kojoj je ugradjena samo oprema ili prodata licenca od DBMS-a.
2. Od vladinih agencija sam dobijo dosta razlicite informacije o broju malih, srednjih i velikih preduzeca U Srbiji i njihovom ucescu u DBP tako da procentualno ucesce na sceni je jako neprecizno pa se moze razlicito tumaciti. Dobar site za proveru preduzeca je Pretraga privrednih drustva (http://www.apr.sr.gov.yu/Repsi...h/GeneralEnterpriseSearch.aspx) gde se moze proveriti (gornji desni ugao) godisnji finasijski izvestaj kako za komitenta tako i za konkurenta.
3. Slovencka preduzeda (korisnici) se cesto nalace na domacim referencama, bez obzira sto u Sloveniji imaju slovenacki ERP. Ovo je dobar plus za domace IT frme, ili mozda minus zato sto istu uslugu naplacujemo jeftinije od slovenaca.
4. Nekoliko (5 ozbiljnih) slovenackih firmi je otvorilo svoja prestavnistva u Srbiji i kada iznose broj zaposlenih to se odnosi na celu firmu (ne samo na Srbiju). Ono sto pouzdano znam je da programeri i projektanti u tim firmama iz Srbije dosta rade za ino trziste (za maticnu firmu).
5. Kada se analizira broj zaposlenih kod konkurenta i ukupan broj korisnika dodje se do najpreciznije analize. Tako da ima firmi koje zaposljavaju preko 300 radnika a imaju skrome referentne liste, ali na takvim listama se nadju veliki sistemi koji su spremni da plate veliko odrzavanje (ova inforamcija se tesko dobija ali znam za firmu koja ima 12 programera i 12 komitenta - tu mesecno odrzavanje ne moze da ide bez 2000 E). Takodje postoje konkurenti koji rade gotovo iskljucivo sa drzavnim preduzecima (vladinim - obrazovanje, lokalna uprava, ministarsva, agencije ...). Na prvi pogled ih treba izbegavati jer se kod poznavaoca nasih situacija odmah postavlja pitanje kako da bas isti dobijaju te poslove, ali moze da se i gleda i drugacije kada su se oni izborili sa drzavnim cinovnicim svi ostali su ...
Meni je licno bila najzanimljivija moja firma jer se kod nje ispostavilo da po zaposlenom dolazi najvise komitenata. To znaci ili da smo dosta jeftini, ili da primamo dosta dobre plate, ili da vlasnik puno zaradjuje ili sve po malo i malo vise).
6. Uzeta je u obzir i platforma (dbms) na kojoj je instaliran program. Tu je dosta sirok dijapazon, pogotovu kada se zna da su veliki igraci izasli sa besplatnim verzijama (vecinom u zavisnosti od same baze). Ova prica, naravno, vazi samo za mala i srednja preduzeca. postoje firme koje i dalje plivaju na upgrade-ima dosovski resenja (npr fox->visualfox). Ono sto su one dobile je nasledjena velika fnkcionalnost (veliki broj opcija) i ispostavlja se da su one za sada (ali ne zadugo) u prednosti. Kada se uzme u obzir i obucenost kadra za koriscenje progrema ovakve firm su zasigurno pogodile ciljno trziste radne snage (80%)Znam za slucaj kada je se sa visualfox-a preslo na NAVISION i da su komentari korisnika toliko bili negativni da je direktor pisanom naredbom zabranio komentarisanje po cenu odkaza. Jedan citat na uvo "po broju opcija koje ja koristim novi program je 30% od starog". Postoje sucajevi kada su se vratili nasaradnju posle zamenne ERP-a. Razlog veoma veliki rokovi da se implementira sve ono sto je radilo u starom programu. Nije samo novac bitan. Ono sto ce biti problem kod tih firmi je i nasledjen problem -odrzavanje kod-a (dokumentacija, ako je opste ima je za jednog programera), zamena ulja podrazumeva rasturanje celog auta i kako resiti udaljene (dislocirane) klijentske instalacije. Kod novijih platformi je najzastuljeniji MSSQL, mada mi nije jasno sta je sa ORACLE-om (mozda su uvek kasnili sa besplatnim i modelarnim resenjima).

7.Avizo, Asw, Fis, Absoft, Breza zajedno pokrivaju po nekim mojim statistikama od 2-7% malih i srednjih preduzeca. Ima tu jos ozbiljnih ponjudjaca. Uvek se zaboravi na unutrasnjos (provinciju) gde jos uvek ima firmi a beogradjani su ili nezinteresovani ili po pravilu 3-30 puta skuplji. Ja radim u firmi koja sama pokriva oko 1.6-2.2% tog trzista a nema je na Vasem spisku. Inace jedan beogradski korisnik koji je svojevremeno dobio ponudu (u dinarima) od nas je u sali patao "jel' ovo u dinarima ili u eurima", toliko je bili skuplja jedana beogradska firma.


Ako ste zinteresovani za jos konkretnih cifara mozemo razmeniti informacije.
[ totovic @ 23.09.2007. 16:27 ] @
OK analiza, ali previše hipotetička.
Bilo bi lepo da pomeneš o kojim se tu firmama i rešenjima radi (naravno, ne u formi reklame).
A što se tiče Avizo, Asw, Fis, Absoft, Breza rešenja, oni ne spadaju u ERP rešenja.
[ dsmr @ 24.09.2007. 09:15 ] @
Po mom skromnom mišlenju analiza i treba da bude hipotetipčka. U ovom slučaju onaj ko je naručio analizu će doneti zaključak na osnovu iznetih hipoteza po svom iskustvu, osećaju i dodatnim informacijama (sam preuzima odgovornost za mogući pravac). Da bi se mogao preuzeti rizik donošenja odluka mora da je se znatno iznad samih analiza ( u najmanju ruku da si vlasnik firme ili novca koji ulažeš). Sto se tice termina ERP ja sam ga ‚‚malo‚‚ proširio u skladu sa tim što je se i tema našla u ovom forumu (SAP, J.D.Edwards, Oracle, PeopleSoft, Navision, Baan) i tu se potpuno slažem sa tobom. Analiza se odnosila na moguću konkurenciju na označenom ciljnom tržištu (srednja preduzeća -s'tim što je se dosta vremena izgubilo u definisanju samog termina), gde svi još uvek mogu da igraju. A osnovni razlog što je anailza i radjena je što je u ovakvim preduzećima procentualno slaba zastupljenost ERP rešenja (opet ne mogu da kažem tačan procenat jer on zavisi od termina srednje preduzeće a i sam sam bio iznenadjen kakve sve firme spadaju u srednja preduzeća).Off topic:U kontekstu priče o srednjim preduzećima vlada mišljenje da je najbolje sa njima raditi. Ja mislim da je to nastalo na osnovu opšteg mišljanja što je teško ući u velike sisteme, a sa malim firama se ne vredi 'baktati' - 'Svaki soiliter ima po svog programera koji je spreman da radi svašta nešta i bio bi zadovoljan da ga dobro potapšete po remenu'. Ja mislim da je sve manje takvih 'progrmera' i sve vise firmi koje znaju da cene (plate) dobar posao u čemu i pomažu neki ovdašni forumi. Mislim da vredi 'baktati se' sa malim preduzećima, ali dobro voditi računa o obučenosti kadra i biti spreman da radiš (i naplaćuješ) nešto što nema veze sa poslom koji si ugovorio.
Ideja moje poruke je i bila da se ukaže koliko je složena ovakva analiza i da se izbegnu veoma česte paušalne ocene, a i iznosenje detaljnijih informacija iz ove analize ne bi bilo pošteno prema firmi koja ju je platila, ali ako ste zainteresovani za neko konkretno pitanje možemo razmeniti informacije privatnim porukama.
[ totovic @ 25.09.2007. 10:30 ] @
Citat:
Znam za slucaj kada je se sa visualfox-a preslo na NAVISION i da su komentari korisnika toliko bili negativni da je direktor pisanom naredbom zabranio komentarisanje po cenu odkaza. Jedan citat na uvo "po broju opcija koje ja koristim novi program je 30% od starog".

Ne znam da li je ovo nameran ili slučajan komentar. Voleo bih da vidim koje to domaće visualfox rešenje ima tri puta više opcija od NAV-a. Po ovom komentaru, analiza ti ili nije dobra ili su ti sagovornici nekompetentni. Druga je stvar ako korisnici ne umeju da iskoriste sve mogućnosti. Smatraću da je ovaj komentar samo nepotpun, ali može da dovede do pogrešnog informisanja drugih ljudi.
Nije ovde u pitanju samo NAV, nego je smešno na takav način komentarisati za bilo koje poznato ERP rešenje (NAV, SAP, AX, JD...). To se dešava ukoliko ljudi nisu dovoljno obučeni (svojom greškom ili greškom implementatora), ili ukoliko implementator nije dobro izveo implemntaciju. U tom slučaju nije u redu blatiti rešenje, već je bolje reći koje tu implementaciju izveo. Iz tih razloga sam naveo da je analiza hipotetička. Ako nisi želeo da pominješ imena, nisi trebao da pominješ ni NAV, a ukoliko si hteo onda navedi konkretna imena. Ovako, tvoj komentar ispada tendeciozan.
[ sinisa.medic @ 25.09.2007. 11:08 ] @
Citat:
totovic: Ne znam da li je ovo nameran ili slučajan komentar. Voleo bih da vidim koje to domaće visualfox rešenje ima tri puta više opcija od NAV-a. Po ovom komentaru, analiza ti ili nije dobra ili su ti sagovornici nekompetentni. Druga je stvar ako korisnici ne umeju da iskoriste sve mogućnosti. Smatraću da je ovaj komentar samo nepotpun, ali može da dovede do pogrešnog informisanja drugih ljudi.
Nije ovde u pitanju samo NAV, nego je smešno na takav način komentarisati za bilo koje poznato ERP rešenje (NAV, SAP, AX, JD...). To se dešava ukoliko ljudi nisu dovoljno obučeni (svojom greškom ili greškom implementatora), ili ukoliko implementator nije dobro izveo implemntaciju. U tom slučaju nije u redu blatiti rešenje, već je bolje reći koje tu implementaciju izveo. Iz tih razloga sam naveo da je analiza hipotetička. Ako nisi želeo da pominješ imena, nisi trebao da pominješ ni NAV, a ukoliko si hteo onda navedi konkretna imena. Ovako, tvoj komentar ispada tendeciozan.


Totovicu, ne volim da se prepucavam sa tobom jer ti predstavljas Navision (znači konkurenciju), prodaješ ga ili uvodiš, nije ni bitno. Zato sam i prestao da pišem u ovoj temi, ali moram da odgovorim na tvoje pitanje; domaće VisualFox Pro rešenje koje ima više opcija od NAV-a je UPIS (verovatno ne 3 puta više, ali dosta više). Ne znam na koje je rešenje kolega gore mislio (jer u foxu ima iznenađujuće dosta rešenja), ali evo ja znam za ovo jedno :)

pozdrav

ps: nadam se da opet neću pokrenuti lavinu postova jer mi to nije želja
[ totovic @ 25.09.2007. 11:54 ] @
Citat:
sinisa.medic:ps: nadam se da opet neću pokrenuti lavinu postova jer mi to nije želja

Nećeš pokrenuti lavinu. Nemam nameru da se oko toga prepucavam, jer ja inače poštujem UPIS kao izuzetno kvalitetno domaće rešenje. A što se tiče broja opcija, obojica imamo subjektivna mišljenja i ne želim oko toga previše da komentarišemo, jer će to na kraju izaći na reklamu (ili antireklamu).
Moj prethodni komentar nije imao nameru da uvredi bilo koje rešenje, već da ukažem na u najmanju ruku nekorektnu analizu.
A inače mislim da se prethodan komentar nije odnosio na UPIS, jer koliko je meni poznato (ispravi me ako grešim), još niko nije prešao sa NAV-a na UPIS, kao ni obratno.
Pozdrav, i inače poštujem tvoja mišljenja, nismo ni u kakvom sukobu.
[ dsmr @ 25.09.2007. 12:36 ] @
U pravu si. Nije trebalo da pominjem konkretnog konkurenta (sto nisam ni uradio - nismam pomenuo MS partnera koji je izvodio radove) a NAV sam pomenuo da izvucem kontrast (mogucnosti NAV-a jako cenim), a osim mogucnosti postoje i ostali faktori kojih si i sam svestan. Na privatnu poruku cu ti poslati o kojoj firmi se radi, s'tim sto ne bi bilo dobro da se dalje sire ovakve inforamcije zbog mira u samoj firmi gde je radjena preinstalacija (Koju ces prepoznati). Inace orginalni citat je bio "novi program je 30% od starog", a ja sam svojevoljno dodao pocetak 'po broju opcija koje ja koristim' da ne bi izgledalo tendencijozno. Jos jednom: iznosenje delova analize na ovom forumu je bilo pre svega da ukazem koliko je zahtrevno uraditi ozbiljnu analizu da bi se izbegli pausalni odgovori koje moze svako da protumaci na razlicit nacin, a ne da u Vase ime izvodim zakljucke.
[ Musashi @ 28.09.2007. 11:53 ] @
Totovicu, hajde pojasni nam malo tvoje misljenje.
Citat:
totovic:
A što se tiče Avizo, Asw, Fis, Absoft, Breza rešenja, oni ne spadaju u ERP rešenja.

Interesuje me zasto mislis da oni nisu ERP-ovi?
[ totovic @ 03.10.2007. 10:13 ] @
Zato što ne ispunjavaju ključne parametre po kojima se neko rešenje može nazvati ERP.
Na stranu to, ja ne mislim da su to loša rešenja, samo nisu ERP.
[ AX_ @ 03.10.2007. 11:51 ] @
Moram da se uključim u deo rasprave "jeste-erp-nije-erp" jer izgleda da svi "brkaju lončiće" kad se "frljaju" rečju ERP. Ništa od gore navedenog nije ERP, nisu ni AX ni SAP ni JDE... Postoje ES - Enterprise Systems ili "Poslovna softverska rešenja" ili kako god hoćete, ali ona sama po sebi nisu nikakav ERP. ERP je poslovna strategija, način poslovanja i nalazi se u glavama ljudi, naročito onih koji upravljaju preduzećem. A da bi ERP funkcionisao, potreban je ES - programska podrška koja MORA podržavati ono slovo P u ERP a to je Planiranje. Bez toga je sve samo napredni računovodstveni program, sa manje ili više naprednih funkcionalnosti (automatsko knjiženje faktura, skladište...). E, to slovo P neki gore navedeni imaju a neki nemaju, to je bar jasno. Izvinite na digresiji, možda je ovo za poseban topic...
[ radenko @ 03.10.2007. 12:33 ] @
Citat:
AX_: Moram da se uključim u deo rasprave "jeste-erp-nije-erp" jer izgleda da svi "brkaju lončiće" kad se "frljaju" rečju ERP. Ništa od gore navedenog nije ERP, nisu ni AX ni SAP ni JDE... Postoje ES - Enterprise Systems ili "Poslovna softverska rešenja" ili kako god hoćete, ali ona sama po sebi nisu nikakav ERP. ERP je poslovna strategija, način poslovanja i nalazi se u glavama ljudi, naročito onih koji upravljaju preduzećem. A da bi ERP funkcionisao, potreban je ES - programska podrška koja MORA podržavati ono slovo P u ERP a to je Planiranje. Bez toga je sve samo napredni računovodstveni program, sa manje ili više naprednih funkcionalnosti (automatsko knjiženje faktura, skladište...). E, to slovo P neki gore navedeni imaju a neki nemaju, to je bar jasno. Izvinite na digresiji, možda je ovo za poseban topic...

Da pojednostavim sebi:
1. P = Planiranje = Budget. Da li to znaci da "napredni racunovodstveni program" koji ima mogucnost definicije budzeta i kontrolu ostvarenja istog zapravo ispunjava uslov da bude nazvan ERP?
2. Ili to MORA da objedini i ono "u glavama ljudi"? U to slucaju firma koja prodaje ERP mora da preuzme na sebe odgovornost da izmeni nacin razmisljanja ljudi koji ce taj softver koristiti da bi na kraju implementacija ERP-a bila uspesna? Ako to ne uradi onda korisnik moze da trazi nadoknadu troskova zbog neuspele implementacije ERP-a? Znaci softver funkcionise, rade se knjizenja ali samo ona na nivou "naprednog racunovodstvenog programa" i nista vise, da li je to osnova za tuzbu?
[ totovic @ 03.10.2007. 12:41 ] @
Budžetiranje je složena kategorija, i to ne podrazumeva jednostavan unos budžeta već mogućnost i "pametnog" formiranja istog.
Ne postoji ERP softver, već softver koji omogućava implementaciju ERP-a. Ukoliko kupac ne koristi sve mogućnosti softvera, to je njegov problem. Druga je stvar, ako implementator ne uspostavi sve funkcionalnosti iz svog neznanja ili nekog drugog razloga, a kupac je to tražio.
[ AX_ @ 03.10.2007. 12:46 ] @
E ti ga baš pojednostavi!!! "Planiranje = budžet" To je tako usko razmišljanje da stvarno nemam komentar!!!!!! Hajde nam se malo bliže predstavi, baš me zanima profil osobe koja tako razmišlja.

Ne znam koliko si ERP implementacija uradio i koji je procenat uspešnosti (nećemo sada o kriterijumima ocenjivanja uspešnosti implementacije, neka to bude nova tema za ubuduće), ali DA, AKO LJUDI NE PROMENE NAČIN RAZMIŠLJANJA, IMPLEMENTACIJA JE ILI POTPUNO NEUSPEŠNA ILI LIČI NA USPEŠNU A PUĆI ĆE U DOGLEDNO VREME. Odgovornost za to leži na strani top-managementa firme u koju se uvodi ERP ali i firma koja ga uvodi mora na to da ukaže, naravno.

Nebuloze o tužbama i sl. ne zaslužuju komentar.
[ radenko @ 03.10.2007. 13:05 ] @
Lepo sam rekao da pojednostavim sebi.
U implementacijama ERP-a sam ucestvovao sa pozicije korisnika, ne sa pozicije konsultantskih kuca.

Sto se tice nebuloza o tuzbama:
1. konsultantska kuca prodaje ERP
2. kupac koji koristi neki X "napredni racunovodsveni program" sklopi ugovor o implementaciji ERP
3. konsultantska kuca implementira ERP ali samo do nivoa "naprednog racunovodstvenog programa", znaci bez naprednih mogucnosti ERP (pocevsi od previse pojednostavljenog planiranja - unosa budzeta pa navise)
4. konsultanti se pokupe i odu
5. kupac ostane sa novim softverom za koji je platio cenu ERP-a ali ga koristi do nivoa kojeg je koristio i prethodni "napredni racunovodstveni program"
Da li ovo i dalje zvuci kao nebuloza, jer meni zvuci kao razumna osnova za tuzbu neuspesne implementacije, pogotovu ako usvojimo AX_ -ovu definiciju ERP-a?

Ako gresim, ispravite me.
A sto se tice predstavljanja, mislim da je to off-topic :)
[ totovic @ 03.10.2007. 13:13 ] @
U tom slučaju, možemo reći da postoji osnov za tužbu.
Tu će ipak imati mnogo pitanja i mnogo odgovora koje kriv.
Ali to bi bio izuzetno složen proces, ako ni zbog čega drugog, ono bar zato što nijedan sudija ne zna šta je to ERP.
[ momsab @ 09.12.2008. 12:36 ] @
ozivljavam temu posle vise od godinu dana mirovanja :)

putem RSSa (domaci blog ili newsblog ili kako se vec zove) dobijam vesti o jednom sw proizvodu iz oblasti inf.sistema
u pitanju je PRO.3 od Pro-Bits

ako sam dobro razumeo u pitanju je resenje zasnovano na VisualFoxPro (bejah u zabludi da vise nije podrzan a u stvari ima pdorsku do 2015. od strane MS-a)
zanima me da li ovo resenje, prema vasem misljenju, moze da se vodi kao ERP i da li se zna koliki % trzista Srbije drze


zahvaljujem na odgovorima