[ Mixa @ 18.08.2003. 20:44 ] @
Imam sledeci problem:

Imam jedan mikrokontroler (nije bitno koji) i njegovi izlazi treba da se ponasaju kao prekidaci. Neko mi je rekao da to mozeda se uradi sa tiristorima tako sto kadamu na jedan pin dovedes struju on spoji druga dva pina. Znaci treba mi neko $ranje koje kada mu dovedes logicko jedan da provodi a u suprotnom ne.

Ovo mi treba jer hocu da palim i gasim neke uredjaje u kolima i da npr. spustam prozore (normalno za el. podizacima).


Ako moze sto detaljnije. Hvala
[ Mixa @ 19.08.2003. 08:31 ] @
Mala greskica, nesa tiristorima nego sa trijacima.

I jos jedno pitanje. Kako bi mogao da kontrolisem taj mikrokontroler preko daljinskog(kao onaj za alarme za kola). Znaci interesuje me onaj deo sta ja treba da mu saljem radio vezom.
[ headstrong @ 21.08.2003. 11:07 ] @
Za ovo što je tebi potrebno, tiristor ili triak nisu baš najpogodnije rešenje. Problem sa ovim elementima je što ih možeš aktivirati malom pobudnom strujom gejta (pobudne elektrode) a da bi ih ugasio moraš obezbediti da struja kroz element (struja koja protiče kroz potrošač) prođe kroz nulu. Nećeš postići ništa spuštanjem I/O pina MCU-a na 0 odn. ukidanjem struje gejta jer će tiristor (ili triak) nastaviti da vode pošto se potrošač napaja iz izvora jednosmerne struje. Morao bi da ubaciš i posebno kolo za gašenje tiristora koje bi kontrolisao ili iz MCU-a ili dodatnim kontrolnim kolom. U svakom slučaju ovo samo komplikuje stvari.
Istina, postoje i GTO Tiristori koji su baš ko stvoreni za ovo što tebi treba, ali se proizvode samo za veće snage (koliko je meni poznato) i nisu baš jeftini.
Možda si primetio da u tradicionalnoj automobilskoj industriji koriste releje (tačnije kontaktere malih dimenzija) gde god je to moguće. Što i ti ne bi primenio isti recept. Jedino što bi ti bilo potrebno je drajversko kolo između I/O pinova MCU-a i releja. Preporučujem kolo ULN2003.
Za potrošače manje i srednje snage možeš komotno primeniti prekidačke tranzistore (low U saturation) ili čak MOSFET (sve su jeftiniji). Tačnije za sve potrošače u automobilu, osim za starter, možeš naći tranzistor odgovarajuće snage. Jedino bi preporučio da između pobude tranzistora i MCU-a ipak postaviš optokaplere. Naravno uzmi u obzir i zaštitu poluprovodnika od prenapona u slučaju da napajaju induktivno opterećenje.

Citat:
I jos jedno pitanje. Kako bi mogao da kontrolisem taj mikrokontroler preko daljinskog(kao onaj za alarme za kola). Znaci interesuje me onaj deo sta ja treba da mu saljem radio vezom.

Za ovo možeš koristiti već gotove prijemne i predajne module (pretraži malo po netu). Nemam neko iskustvo sa njima, ali suština je da šalješ serijski podatke iz predajnog MCU-a, a s druge strane te podatke primaš u prijemni MCU. U pitanju je svakako jednosmerna asinhrona serijska komunikacija, osim ako ne nameravaš da praviš primopredajni uređaj (verovatno bi ti bili potrebni parovi modula sa različitm nosećim frekvencijama ako poželiš i full duplex). Još jedino što bi trebalo da smisliš je protokol koji ćeš primeniti.
[ Pinky_sb @ 22.08.2003. 00:22 ] @
mozda postoji i bolje rjesenje. Ako zelis paliti relej onda ti je potreban samo jedan tranzistor i jedan otpornik. Spajaš ovako:
I/O pin spojis na bazu tranzistora BC547......emiter tog tranzistora spojis na masu procesora(0V) kolektor spojis na jednu stranu svitka releja a drugu stranu releja spojiš na +5V(ako je rjec o releju 5V)......i spojis samo jedan otpornik između baze tog tranzistora i napona napajanja toga procesora (5V).


Kada je na tvom I/O pinu log 1 tada tece struja baze preko otpornika i aktivira tranzisor tako da on postane provodan te se pali relej. Kada je na I/O pinu log 0 onda struja teče preko procesora tako da on stvara pad napona na otporniku te je na bazi tranzistora OV. Taj napon dovodi tranzistor do zapiranja pa je on praktički isključen.(relej je ugašen).

ako nesto nije jasno ili te zanima samo pitaj tu smo da pomognemo

[ Pinky_sb @ 22.08.2003. 00:24 ] @
zaboravio sam napisati otpornik..........8.2K :-)
[ headstrong @ 22.08.2003. 10:05 ] @
Citat:
mozda postoji i bolje rjesenje. Ako zelis paliti relej onda ti je potreban samo jedan tranzistor i jedan otpornik.

Ako se radi o više kontrolisanih potrošača, svakako da nije bolje rešenje.
U slučaju da se kontroliše par potrošača sasvim se slažem sa predlogom (približno isti broj lemnih tačaka i neznatno niža cena od ULN2003 kola).
Jedino što nedostaje predlogu koji daje Pinky_sb je zaštita tranzistora od prenapona koji se javlja pri prelasku u neprovodno stanje. Dovoljno je ubaciti jednu diodu (npr. 1N4148 za napone napajanja do 12V) paralelno sa zavojnicom releja tako da joj katoda bude spojena na +V napajanja. Inače ULN2003 poseduje integrisane zaštitne diode.
[ headstrong @ 22.08.2003. 17:19 ] @
Ispravka:
Citat:
Dovoljno je ubaciti jednu diodu (npr. 1N4148 za napone napajanja do 12V)...

Naime za 1N4148 maksimalni inverzni napon je 100V. Takođe treba povesti računa i o energiji koju oslobađa zavojnica prilikom isključenja pa se kod primene snažnijih releja treba možda opredeliti za odgovarajući varistor.