Ajde da postavimo jedno jednostavno pitanje: pod kojim bi to uslovima Delphi mogao da postane mrtav?
Slede moji odgovori i komentari na njih.
1. Da CodeGear prestane da podržava postojeće i pravi nove verzije Delphi-ja;
2. Da veći (najveći?) broj programera sa Delphi-ja pređe na nešto drugo;
3. Da se pojavi IDE koji je isti ili bolji od Delphi-ja (Lazarus?);
4. Da M$ kupi CodeGear (ili samo Delphi);
5. Da ostali (.NET, Java) ozviljno ugroze poziciju Delphi-ja na tržištu.
Da malo pojasnim. Ako pogledate sajt CodeGear, videćete da je njihov RoadMap vrlo jasan i da pokriva period od bar dve godine. Njihova podrška postojećim verzijama je vrlo živa, što pokazuje broj i frekventnost dopuna. Planovi za budućnost najavljuju specifičnu verziju za .NET 2.0 i 3.0 kao i 64-bitnu verziju, što znači da svakako nameravaju da drže korak i takmiče se sa konkurencijom. Dakle, CodeGear za sada nema nameru da posustane i odustane od Delphi-ja.
Broj programera koji rade u Delphi-ju je u svetu dovoljno veliki što govori broj sajtova koji su posvećeni istom, kao i broj firmi koje rade na raznim komponentama i dodacima. Najbolji primer je DevExpress. Broj .NET i Java programera je možda blago u porastu, ali to je zato što je broj aplikacija koje se rade u istim u porastu. To ne znači da je broj aplikacija rađenih u Delphi-ju mali ili da opada, već da se .NET i Java tržište malo brže uvećava. Delphi je i dalje najbolje okruženje za izradu database sistema, što je posebno bitno za enterprise (velike firme). Takođe, cena Delphi IDE i Delphi programera je uvek bila konkurentnija, ne zato što su jeftiniji nego zato što je TQM (Total Cost of Management) niži.
Od samog početka od kada se pojavio, naročito od verzije 2.0, Delphi je postavljao standarde i donosio inovacije koje danas možemo da sretnemo i u drugim IDE (čak je i M$ ugradio dosta toga u VS). Ono što možda ne znate jeste da u izradi .NET-a učestvuje glavni Borlandov arhitekta koji je pre par godina prešao u M$. Pa tako, ako ste pogledali strukturu .NET-a, videćete da MNOGO liči na VCL. Poslednjih godina je Delphi malo stagnirao sa inovacijama ali ja i dalje verujem da je po mnogo čemu bolji od većine drugih IDE. Ako ikada bude nestao sa tržišta, smatram da će većina Delphi programera preći na Lazarus.
Ukoliko Delphi nastavi da se razvija projektovanim tempom i zadrži konkurentnost u odnosu na VS, M$ bi mogao da odluči da kupi CodeGear ili samo Delphi. Do sada se pokazalo da M$ obično još neko vreme nastavi da razvija kupljeni proizvod a onda ga integriše u neki drugi, recimo VS. Ako bi se ovo desilo, onda bi Delphi zajednica mogla da bira dali će da se prikloni M$-u i da ih tako forsira da nastave da razvijaju nove verzije ili da jednostavno pređe na nešto drugo (verovatno Lazarus). Dakle, čak i takva sudbina ne mora da znači kraj Delphi-ja, jer opet sve zavisi od ljudi koji ga koriste. Moglo bi da se desi da kroz koju godinu pišemo programe koristeći VS ali i dalje u Pascalu.
U poslednjih par godina, naročito od kada se pojavio .NET, Delphi je počeo da gubi trku. C# je jezik koji se brzo uči, naročito zato što je pozajmio mnoge dobre elemente od drugih programskih jezika (Java, Delphi, VB, C++). Java takođe napreduje jer je Sun permanentno usavršava. M$ takođe ubrzano razvija nove verzije .NET-a. Ako se ovaj trend nastavi, i ukoliko CodeGear na vreme ne isporuči verziju Delphi-ja koja podržava .NET 3.0 i 64-bitni kod, onda će to dovesti do još većeg prelaska na druge programske jezike, kako od strane programera, tako i od strane kompanija koje ga podržavaju ili koriste. Sve se više aplikacija prebacuje na Internet, što .NET-u i Javi daje očiglednu prednost. Da bi Delphi mogao da se nosi s tim, moraće da prati trendove. To znači dve stvari: a) da u potpunosti pređe na .NET i/ili b) da CodeGear razvije svoj framework koji bi parirao .NET-u.
Što se tiče tržišta 32-bitnih aplikacija, tu za sada Delphi nema ozbiljnu konkurenciju (osim možda C++, koji se opet više koristi za game developing nego za druge stvari). Obzirom da će Windows XP, tj. 32-bitni OS opstati još neko vreme (2-3 godine), onda ne vidim razlog za paniku dokle god je to tako. Sve dok ima potrebe za takvim aplikacijama, dotle će Delphi opstajati kao najbolji IDE za njihov razvoj. Kada (i ako) .NET postane dominantan (čitaj: ako Vista ozbiljno zaživi), onda će se stvari promeniti. Ja mislim da je i sam M$ nezadovoljan, pa su već sada najavili da rade na novom OS koji bi (po nekim najavama) trebao da raskine sa mnogim starim tehnologijama i potpuno se usmeri u drugom pravcu. Videćemo...
(Ovo je pre svega moje lično mišljenje. Ako mislite drugačije, slobodno odgovorite i kritikujte)