[ sasagr1 @ 02.08.2007. 21:25 ] @
Hocu da formatiram hardisk na laptopu ali nikako ne mogu ,verovatno ima neki drugo fazon? A tu ima onaj fabricki windows XP,hocu da instaliram svoj. Upomooooooc!!!! |
[ sasagr1 @ 02.08.2007. 21:25 ] @
[ Srđan Pavlović @ 03.08.2007. 00:23 ] @
Pa ubaci windows install CD i kada prepozna particije, obrisi ih, napravi nove kako hoces
i formatiraj. Naravno, pre toga u BIOS-u treba postaviti da se sistem bootuje sa CD-a, a problem se moze javiti ako je HDD na nekom SATA-RAID kontroleru pa windowsu trebaju drajveri da bi krenuo sa prepoznavanjem i instalacijom, a o ovom problemu imas vec pisano na forumu. [ mige3 @ 03.08.2007. 09:52 ] @
treba u biosu da se iskljuci neka podrska za SATA diskove, jer je disk noviji.I na kraju svega treba da se to i ukljuci.
To je problem kod vecine novih laptopova. [ JOJO847 @ 03.08.2007. 17:33 ] @
Daj više detalja što je problem.
PS: Ne postavljaj pitanje svuda, jedna tema je sasvim dosta. @mige3 Riječ je o Sata native -> disable, tvornički je enable [ alekss @ 03.08.2007. 17:50 ] @
postoje notebook računari koji nemaju u BIOS-u opciju za uključivanje / isključivanje Native mode-a.
primer: Acer Extensa 5210, Acer TravelMate 5310. U ovom slučaju, za instalaciju XP-a potrebno je imati ili External USB FDD, ili modifikovanu (nlite-ovanu) verziju XP instalacije sa slipstreamed driverima za Intel ICH7/8 SATA controller. Ovo drugo je prilično jednostavno, i predlažem kao najbolje rešenje. poz. [ tishma @ 04.09.2007. 13:19 ] @
Dakle,
Kod mene je pitanju Acer TravelMate 5310 (nema opciju za iskljucivanje native SATA). Sa http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/tm_5310.html sam skinuo: F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility, jer imam USB Floppy i mnogo mi je brze jer sam tako uspevao da dignem razne SATA drajvere, a sa nlite nemam nikakvog iskustva. Medjutim, posle F6 (Paznja: pri pritisku na F6 se nista ne desava, vec se drajveri ucitavaju kasnije), pojavljuju se 4 opcije (da ne prepisujem). Probao sam svaku pojedinacno i rezultat je isti - Instalacija ne moze da vidi disk, jer drajver valjda ne odgovara. Da li je neko bio tu i imate li ideju gde sam mogao da pogresim? Pozdrav v. [ tishma @ 04.09.2007. 14:50 ] @
Evo, da odgovorim sam sebi.
Ispostavilo se da gore pomenuti F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility zaista nema odgovarajuci driver za SATA Controller. Drugim recima, SATA Controller koji se nalazi u racunaru je u stvari 82801 GBM SATA AHCIController (Mobile CH7M/DH) ili tako nesto. Cini se kao da je nesto starija varijanta od ove koja se nalazi u paketu. Uspeo sam da nadjem ovu verziju drajvera na www.hp.com ovde: http://h20000.www2.hp.com/bizs...35-1&jumpid=reg_R1002_USEN) Nije bitno sto je HPov sajt - to je samo drajver za Intelov controller i procedura sa disketom ostaje ista. Nadam se da ce nekome koristiti, kad sam vec potrosio skoro ceo dan. v. [ ESMON @ 09.09.2007. 16:01 ] @
Hvala matori!
Sram bilo sve acerove zaposlene:) Poz! [ ESMON @ 12.09.2007. 23:15 ] @
Zaista sa ovim driverima sa hp sajta prvi put xp instalacija je videla hdd, ali u trenutku kad treba poceti kopiranje fajlova (posle formata), opet trazi fdd , sa tim sto ga acer vise ne vidi:( dakle ne pristupa disketi uopste:)
ima li neko ideju sta da radim! poz [ alekss @ 13.09.2007. 06:00 ] @
Skini sa intelovog sajta novi intel matrix driver.
U stvari, evo ga okačenog ovde... http://rapidshare.com/files/55294954/intel_matrix.rar.html Integriši ga uz pomoć NLite-a i nemaš problema !!! (Nlite je trivijalno lako koristiti, ne možeš pogrešiti) pozdrav [ Mijat @ 03.10.2007. 13:50 ] @
Ima li neko (bilo ko) da je uspeo da instalira XP na ovom lap-topu? Kidam se vec drugo popodne i ne mogu da nadjem odgovarajuci F6-driver...
[ ESMON @ 03.10.2007. 19:06 ] @
Ovaj matrix driver iznad tvog posta sljaka!
Samo ga sa nliteom integrisi kao txt mode driver i ima da sljaka xp instalacija, licno sam tako zavrsio. imao sam i problem sa micrtosoft uaa driverom za zvuk i modm ali i to je prosljakalo! poz [ ilija_kg @ 15.11.2007. 21:07 ] @
e sad veeeliki problem kod mene , prosla je instalacija Xp-a ali nenadjoh drajvere za tastaturu DVD i touch pad
pomagajte ljudi cimam se sa usb misem i flesicem !!! [ ilija_kg @ 17.11.2007. 09:44 ] @
resen problem, bio je ghost neki instaliran a sa obicnim winom radi sve :)
[ alekscv @ 06.12.2007. 01:02 ] @
Pomagajte!!!! Imam problem sa drajverima za zvuk na aceru tm5320.
sistem mi uopste ne prepoznaje zvucnu karticu. Sa neta sam skinuo gomilu realtek hd drajvera i nista!!! Vec dva dana se patim. Na lap sam ubacio win xp i deo sa nlite-om i sata drajverima sam uspesno prevazisao ali ovo nikako!!!! Ako budem morao da ga trpim jos ovoliko ima da zavrsim six feet under!!!!!!!!!! Hvala unapred!!! [ ESMON @ 06.12.2007. 09:35 ] @
Koliko se secam imao sa taj problem sa istim laptopom.
Odi u device manager pa pod system devices nadji microsoft uaa bus driver za hd audio i obrisi ga pa probaj ponovo. poz [ alekscv @ 06.12.2007. 14:28 ] @
Hvala!!! Da li mi mozes jos reci koji tacno UAA driver da skinem i odakle?
Imam neke za xp na kompu, skinute sa realtek, acer i hp oficijelnih sajtova, ali nijedan nije proradio. (Nisam jos probao tvoj metod jer nemam net kuci) Koji bi, eventualno, mogao da bude neki od narednih problema? (da imam u vidu) pa javim sutra sta sam radio. pozz [ alekscv @ 07.12.2007. 09:13 ] @
ESMON you are the MAN!!!!
Hvala na pomoci, uspesno sam razresio problem!!! pozz [ shpiki @ 09.11.2008. 18:54 ] @
Asus X51L - AP156, ne mogu da instaliram XP! mislim da je isti problem kao kod vas (xp ne vidi hdd), ali neam floppy na lap.u.
kako da resim problem? Hvala unapred! edit: laptop je nov, kupljen bez OS [Ovu poruku je menjao shpiki dana 09.11.2008. u 20:04 GMT+1] [ Spanta @ 09.11.2008. 23:46 ] @
Ovo mora da je neka epidemija. Svi postavljaju isto pitanje, a niko ne pokusava pre toga da pretrazi ovaj deo foruma i nadje odgovor. Evo gde ces naci odgovor: http://www.elitesecurity.org/p2102427
[ Catch 22 @ 10.11.2008. 00:04 ] @
Citat: Spanta: Ovo mora da je neka epidemija. Svi postavljaju isto pitanje... Pre će biti silovanje nego epidemija... ![]() [att_img] [ Spanta @ 10.11.2008. 00:22 ] @
Vise sam mislio na epidemiju nedostatka zelje da se prvo iscitaju druge teme i potrazi odgovor, nego odmah nova tema i po ko zna koji put isto pitanje.
[ shpiki @ 10.11.2008. 04:07 ] @
slozices se da je logicnije da trazim pod "formatiranje" nego pod "Problem sa HDD-om kod HP Pavilion DV5-1002nr" jer imam Asus.a
btw, hvala za link, pomoglo je.. trebalo je iskljuciti podesavanja za SATA diskove u BIOS.u Jos jednom hvala veliko! @Catch 22 instaliran Win Xp SP3 i sljaka k`o lud! mogu oni da preporucuju sta hoce.. kad mi poklone par stotina eura da kupiv Vistu, obecavam, instaliracu je! :) [ Spanta @ 10.11.2008. 18:47 ] @
Dobro, dobro, nista licno. Malo mi je zasmetalo jer se u dan-dva pojavilo nekoliko ljudi sa istim problemom i svi su pokrenuli novu temu. U svakom slucaju je najbitnije sto je problem resen.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|