[ Bojan Kopanja @ 19.08.2003. 19:13 ] @
Instalirao sam SuSE 8.1, i ne mogu nikako da pristupim Win particiji. Pri instalaciji me nije pitao nista u vezi sa tim, a kada stavim Create New >> Hard Disc i kao device /dev/hda1 napise da ne moze da nadje adresu.

Any hints?
[ caiser @ 19.08.2003. 19:31 ] @
Nemam pojma sta ti je to 'Create New' ali nisi rekao da li si probao da je mountujes?
[ Bojan Kopanja @ 19.08.2003. 20:37 ] @
Ma nema veze sta mi ono Create New znaci, vec je poenta u tome sto mi /dev/hda1 uopste ne postoji. Znaci nikako ne mogu da pokusam da mountujem tu particiju, a kamoli da joj pristupim!
[ MMX @ 19.08.2003. 20:43 ] @
Pa uđeš lepo u konzolu i kucaš:
fdisk /dev/hda
Pa onda otkucaš p da ti izlista sve particije, i vidi koji broj je Windows particija. Onda izađi iz fdiska, i kucaj u konzoli npr. mount /dev/hdax /mnt/windows gde x predstavlja broj pod kojim je označena windows particija. Ako u /mnt direktorijumu nemaš direktorijum windows, kreiraj ga. Ukoliko bude problema, ti javi.
[ Tigerheart @ 19.08.2003. 21:40 ] @
Citat:
Strog:
Instalirao sam SuSE 8.1, i ne mogu nikako da pristupim Win particiji. Pri instalaciji me nije pitao nista u vezi sa tim, a kada stavim Create New >> Hard Disc i kao device /dev/hda1 napise da ne moze da nadje adresu.
Any hints?

veoma lako ... na 2 nacina:

1.pomocu komande tj programa cfdisk (nemoj nista dirati ...samo pogledaj oznaku za prvu particiju) vidi koja ti je win particija .. u 99% slucajeva to ti je hda1 (hd znaci hard disk, a je oznaka za primarni master disk, 1 je oznaka za prvu particiju ...)
od 1-4 su primarne particije od 5 pa navise su logicke particije ...
Potrebno je da tu particiju mount-ujes tj priljucis linux sistemu pod nekim direktorijumom ... to znaci da je potrebno da napravis direktorijum npr. win_c pod direktorijumom /mnt/ i da je potrebno da editujes fajl /etc/fstab kako bi podesio sistem za taj novi hard disk, tako sto ces dodati otprilike ovakvu liniju..:
Code:

/dev/hda1        /mnt/win_c       vfat        defaults         1   0

/dev/hda1 kazuje koji uredjaj da koristi
/mnt/win_c je tacka montiranja windows paricije
vfat je oznaka za fajl sistem u ovom slucaju FAT16/FAT32
sa defaults su definisane neke karakteristike pristupa i izvrsavanja (pogledati manual stranicu za fstab ... man fstab)
1 0 znaci da se pri dizanju sistema automacki mountuje i ta particija .....

sacuvaj taj fajl i restartuj linux ili mozes rucno da prikljucis particiju izdavanjem sledece komande ..:
Code:

mount /dev/hda1

umountovanje vrsis na sledeci nacin:
Code:

umount /dev/hda1

2. mozes u jednoj liniji da definises sve parametre ...:
Code:

mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win_c

Tj prevedeno na srpski :) :
"mountuj mi pod fajl sistemom vfat hard disk hda1 u direktorijum /mnt/win_c"
opet napominjem da je potrebno da direktorijum /mnt/win_c postoji ....
[ Bojan Kopanja @ 20.08.2003. 00:46 ] @
Hvala ljudi, uspeo sam, bili ste mi od velike pomoci !!!