[ gmalavrazic @ 13.08.2007. 17:34 ] @
Od juče mi ne radi Maxtor DiamondMax 9 (80GB ATA/133)
Code: YAR41BW0
N.M.B.A
SN: Y2VG1YNE
6Y080L0421001

Kada kažem ne radi mislim da ne daje znake života - ne vrti se niti ga računar u BIOSU prepoznaje.

DA LI SE NA OSNOVU OVOGA MOŽE KONSTATOVATI DA LI JE ELEKTRONIKA ILI MEHANIKA.

Imam jedan ISTI/SLIČAN takav sa sledećim oznakama:

Code:YAR41BW0
N,M,G,D
SN: Y33PQWGE
6Y080L0032012

Ako je u pitanju elektronika kod onog prvog, da li mu mogu staviti elektroniku sa ovog drugog?
[ ranikolahdd @ 13.08.2007. 21:51 ] @
mozda mozes ali moze da se desi da ostanes bez oba diska.
Oprez
[ Ubleha @ 16.08.2007. 00:27 ] @
stavi slobodno, radit ce
[ gsimon @ 17.08.2007. 00:44 ] @
Citat:
Ubleha: stavi slobodno, radit ce

koliko si puta to uradio pa da tako kategoricno tvrdis ?

NIJE tacno.....
[ Binary Mind @ 20.08.2007. 01:50 ] @
Ja bih poslusao savete za oprez. Slicno ne znaci isto ;)
[ gsimon @ 20.08.2007. 12:24 ] @
nije stvar u tome slicno ili ne...

vec sto moze da se dogodi je da je
i mehanika ostecena
a to znaci sledece:

desava se da deo elektronike koji je u mehanici
strada - bude u kratkom spoju
i to moze da spali novu elektroniku koja se stavi
na disk....

zato je potrebno pre toga proveriti to....
[ Binary Mind @ 20.08.2007. 13:27 ] @
Upravu si gsimon sto se tice potrebnih provera ali ponekad sto se tice elektronike cak i male razlike u oznaci nekog bitnijeg parceta elektronike moze dovesti do problema. Kada sam jednom zamenjivao tranzistor na mom starom Sony televizoru stavio sam slican ali ne isti kao original (razlika u jednom slovu pridodatom na kraju) jer ga nije bilo i riknuo je u roku od nekoliko dana. Posle toga sam stavio neki koji mi je preporucio jedan iskusniji kolega kao zamenu za originalni i on nije dugo trajao :) Kada sam napokon iskopao onaj koji mi je trebao televizor je ponovo normalno radio. Medjutim imam dobra iskustva i sa tranzistorima koji nisu istih oznaka kao originali ugradjeni u neki uredjaj. Na jednom mom starom pojacalu, kada mi je crkao tranzistor, stavio sam zamenu za original, jer original nigde nisam mogao da nadjem, i sad radi k'o zmaj. Secam se starih HDD-a Quantum Fireball gde cak i isti modeli nisu imali istu elektroniku (chipovi razlicitih proizvodjaca) i zato savetujem oprez jer elektronika ne mora samo da ode zbog kratkog spoja, nego i zbog razlike u karakteristikama ako nisu isti delovi u pitanju. Naravno priznajem da nemam iskustva sa popravljanjem pomenutog modela Maxtora, niti sam skoro vrsio slicne popravke ali mi one oznake NMBA i NMGD izgledaju kao da se ne radi o istim serijama ovog Maxtor-ovog modela sto me navodi na to da savetujem oprez u svakom slucaju :)
[ gsimon @ 21.08.2007. 11:47 ] @
proslo mi par 1000 tih diskova kroz ruke
i ove 2 elektronike su kompatibilne

ove oznake koje pominjes se odnose na sastavne delove
unutar mehanike : ploce , motor , glave (hda)...
jer su od razlicitih dobavljaca ....

ali to nema uticaja na rad....