[ nbsoft @ 14.08.2007. 14:21 ] @
Dakle, skinuo sam najnoviji update za Bios (fajl je 0702.ROM) i imam maticnu plocu Asus M2N. E sad me zanima kako da update-ujem moj bios ? Unaprijed zahvalan ... |
[ nbsoft @ 14.08.2007. 14:21 ] @
[ LaMpiR @ 14.08.2007. 15:00 ] @
Uzmes fino manual i pise ti, evo bas citam.
http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/socketAM2/m2n/e2753_m2n.pdf 61. str. :) [ JOJO847 @ 15.08.2007. 09:05 ] @
Koji je razlog flashiranja? Ako ti sve radi kako treba, nema potrebe za flashiranjem
[ LaMpiR @ 15.08.2007. 09:19 ] @
Ne znam za tebe, ali ja ipak volim imate najnoviju verziju bios-a na mom racunaru :)
[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 11:23 GMT+1] [ Emil Ranc @ 15.08.2007. 10:07 ] @
Rizik od neuspešnog flešovanja (uzrokovan nestabilnim hardverom) je dovoljno veliki da bi se flešovanje uzelo u razmatranje samo ukoliko je zaista neophodno, tj. novi bios podržava nešto što stariji nije, ili rešava probleme koji su se ranije pojavljivali, a sve to piše u change logu na sajtu gde se bios i skida.
Naravno, posledica lošeg flasha je neupotrebljiva ploča, čiji bios čip mora da se reprogramira u servisu da bi se ploča osposobila. A ovo košta od 10e na više. Ipak, neki broj današnjih ploča ima i rezervni bios na sebi, ako je tvoja ploča među ovima, onda možeš i da flashuješ ploču radi samog flashovanja :) [ mrle 011 @ 15.08.2007. 12:20 ] @
Citat: Emil Ranc: Rizik od neuspešnog flešovanja (uzrokovan nestabilnim hardverom) je dovoljno veliki da bi se flešovanje uzelo u razmatranje samo ukoliko je zaista neophodno, tj. novi bios podržava nešto što stariji nije, ili rešava probleme koji su se ranije pojavljivali, a sve to piše u change logu na sajtu gde se bios i skida. Naravno, posledica lošeg flasha je neupotrebljiva ploča, čiji bios čip mora da se reprogramira u servisu da bi se ploča osposobila. A ovo košta od 10e na više. Ipak, neki broj današnjih ploča ima i rezervni bios na sebi, ako je tvoja ploča među ovima, onda možeš i da flashuješ ploču radi samog flashovanja :) potpuno se slazem, s tim sto bih dodao jos 2 nova momenta - za nekoga ko uopste ne zna kako se to radi, sigurno postoji jos sijaset marfijevih zakona koji ce se pojaviti. - ako kojim slucajem sve prodje u redu, ne treba ispustati iz vida da novi sistemi, pored ispravljanja bagova, uvek generisu i nove probleme. narvno, uvek se moze vratiti stari bios, ali tada opet treba procitati ovaj deo gore o marfijevim zakonima :) [ LaMpiR @ 15.08.2007. 12:32 ] @
Intel je to sasvim fino odradio za Windows. Skines fino program, on te pita moze li restart da "apdejtuje" bios i fino se restartuje, on ga automatski flashuje, restartuje se, digne win, porukica izleti "Your Bios has been successfully updated" i gotovo :D
A da ja moram iz dosa to? Ma kakav, ne bi mi se dalo nikako :D [ Nenad Vranjanac @ 15.08.2007. 12:47 ] @
dobro, ti samo apdejtuj "onako" cim izadje novi bios, pa ces jednog dana shvatiti zasto to ne treba raditi (bas kao sto sam i ja - na tezi nacin ukapirao, a jojo se verovatno seca o cemu pricam)
ljudi ne govore bez razloga da se to radi onda kad je zaista potrebno. [ Emil Ranc @ 15.08.2007. 14:52 ] @
@LaMpiR
Sama operacija nije rizična zato što se po defaultu radi "iz dosa". U principu, ti ne možeš mnogo to ga da zezneš u samom postupku, npr. ako pokušaš da uflešuješ nešto pogrešno, dobićeš upozorenje CRC Error (možda pre checksum doesn't mach) i sl. Međutim, bilo manuelno, iz dosa, ili automatski, inicirano iz windowsa, sam proces flešovanja koji traje par sekundi, može "sam od sebe" slučajno, da pukne na pola, a uzrok tome može biti loš ram ili trenutni pad/skok napona u mreži ili Viša Sila :) ili štagod. Zato ima ona stara izreka: "Ako nešto nije pokvareno, ti ga nemoj ni popravljati!" :) [Ovu poruku je menjao Emil Ranc dana 15.08.2007. u 16:30 GMT+1] [ LaMpiR @ 15.08.2007. 16:12 ] @
Pazi da se ne radi ovako update ja ga ne bi ni radio. Dok napravis bootabilnu disketu pa ovo pa ono, ma daj...
:) [ nbsoft @ 17.08.2007. 00:25 ] @
E pa ljudi hvala vam svima, znam da moze da se unisti maticna, ali isto je fino imat update-ovan bios, mada stvarno nisam imao problema do sad. A sto se tiche manual-a nisam ga dobio sa maticnom plocom, samo sam dobio cd sa drajverima. Jebiga, sivo trziste :D , ali sve radi extra ...
[ JOJO847 @ 17.08.2007. 22:03 ] @
Jel ti treba da ti se štogod ovakvo desi? http://www.elitesecurity.org/t280235-0#1672620
@nenad vranjanac Sjećamo se svi te gigabyte ploce, najveći HW misterij na es-u do dan danas... ![]() [ Emil Ranc @ 18.08.2007. 01:07 ] @
Dobro, ali doobro pročitaj još jednom šta si napisao :)
Citat: nbsoft: ... znam da moze da se unisti maticna, ali isto je fino imat update-ovan bios, mada stvarno nisam imao problema do sad... [ nbsoft @ 19.08.2007. 18:22 ] @
Haha pa ok ok, samo sam htio da kazem da znam moguce posledice, nista vise.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|