[ MatezYU @ 17.08.2007. 14:08 ] @
Imam neki string koji bi trebalo da enkriptujem. Recimo hoce korisnik da se loguje i tu njegovu sifru treba da nekako zastiti. Kako to najlakse da odradim? Kako mogu recimo DANIJEL03 da konvertujem u neke brojeve pa onda te brojeve recimo podelim i oduzmem sa nekim iznosom i tako dobijen rezultat skladistim a kada hocu da vratim nazad onda saberem i pomnozim i pretvorim opet u slova? Kako to mogu najlakse da odradim, ako moze neki primer..
[ broker @ 17.08.2007. 14:10 ] @
Bar toga na netu ima ko pleve, i to gomile sos kda koji vrsi enkripciju po svim znanim i neznanim metodama.
[ chachka @ 17.08.2007. 16:11 ] @
Za kriptovanje lozinke koristi neku od hash metoda, recimo md5. Kriptovanu lozinku sačuvaš. Kada hoćeš da proveriš autentičnost korisnika, tražiš mu lozinku, opet primeniš istu metodu hashovanja i rezultat uporediš sa snimljenim.
[ Nemanja Avramović @ 17.08.2007. 18:25 ] @
Ne znam za novije Delphije, ali stariji (D6, ja ga još uvek koristim) nema neki native md5, zato ja koristim ovo:

http://www.fipe-vanus.com/download/md5.pas

Ovaj unit ubaciš u uses listu, i onda zoveš:

Code:
MD5Print(MD5String('string :)'));
[ reiser @ 17.08.2007. 19:05 ] @
Evo ti prosti hash algoritam koji jos uvek koristim :

Code:
function MakeHash(const AString : String) : DWORD;
var
  C1 : Integer;
begin
  result := 0;
  For C1 := 1 to Length(AString) Do
    result := result + (Ord(AString[C1]) shl Ord(AString[C1 + 1])) or
                       (Ord(AString[C1]) shr Ord(AString[C1 + 1]));
end;
[ viking13 @ 19.08.2007. 13:18 ] @
Veoma jednostavno za korišćenje i veoma korisno:

http://sourceforge.net/projects/tplockbox/

LockBox is a cross-platform toolkit for data encryption. It contains routines & components for use with Borland Delphi, C++Builder, & Kylix. It provides support for Blowfish, RSA, MD5, SHA-1, DES, triple- DES, Rijndael, & digital signing of messages.

[ Aleksandar Đokić @ 21.08.2007. 19:23 ] @
uzmes ord (valjda tako beshe) od svako slovo pa onda xor?