[ virtualx @ 19.08.2007. 23:37 ] @
evo nikako da skontam na koji nacin se moze kabal sa antene spajati direkt na PCI wireless karticu , bez pigtaila
molim vas da mi objasnite ,kako to izvesti.
[ n1tr0 @ 20.08.2007. 01:57 ] @
Mislis kako da spojis sa nekog(male ili female) npr. N konektora na RP-SMA?
Pa jedino pomocu pigtail-a ili da sam nesto pravis, ali imaj na umu da ces verovatno napraviti velike gubitke u signalu u tom slucaju...
[ virtualx @ 20.08.2007. 20:28 ] @
da znam , ako ima vise prekida i konektora da je gubitak.
evo npr , ako uzmem kabal debljine obicnog tv koaksijalca, da li se on moze spojiti na rp-sma konektor za mreznu , posto je deblji od konektora puno.
[ A-l-m-i-r @ 20.08.2007. 21:33 ] @
Ako ti je na anteni N female onda ti treba N male i na kartici ti je recimo RP SMA onda ti trebaju ta dva konektora i kabal odgovarajuće dužine, sve to možeš kupiti gotovo, ili napraviti sam.

[ virtualx @ 20.08.2007. 21:37 ] @
pa i hocu da pravim sve sam.
pravio sam sebi FM odasiljac, a da nemogu obicne kablove spajati.

znaci antenu cu praviti sam, ili biquad ili 3d korner, kabal 50 oma obicni koji cu direkt nalemiti na antenu ,tako da na anteni netreba konektor , jer i na konektorima ima gubitaka, znaci samo onda konektor treba sa kabla na mreznu.
ali me bunilo to sto je kabal deblji od konektora , pa nisam znao da li se moze konektor zalemiti na kabal.
[ Aleksandar Đokić @ 20.08.2007. 23:03 ] @
nemoj slucajno da bacate pare na pigtail kablove, to je cisto uzimanja para, ako ti treba N-Male na RP-SMA porucis iz Netiksa i to je to
[ virtualx @ 21.08.2007. 11:01 ] @
kolega mi je poslao sliku kako je kod njega uradjeno na AP, pa sad znam da moze rp-sma konektor ici direkt na kabal ,koji je debljine koaksijalca za TV.
sta ce mi pigtail, jer i on stvara gubitke zbog dva konektora vise a i skup je , oko 10 eura.
i oni konektori su oko 5 eura, ali nemam pojma zasto su tako skupi.
znaci nejasnoca je razrjesena, pigtail netreba.
sad samo trazim one stampane ploce ili bakarne ploce da radim antenu.
ajd pozz
[ buljko @ 21.08.2007. 12:24 ] @
Za RG-59 (RG-6) postoji uvodnik za N konektor a postoji i N za krimpovanje za taj precnik kabla. Takodje, postoji i RP-SMA za taj precnik kabla tako da i tu ne vidim problem. Sto se tice direktnog lemljenja kabla u antenu, mislim da je tvoja zabluda da je to uvek bolje! Nepravilno lemljenje moze odvuci i 2-3 dB sto sa dobrim konektorom nije slucaj. Ipak se ovde radi o 2.5GHz a ne 100MHz.
[ virtualx @ 21.08.2007. 17:59 ] @
poceo sam praviti biquad antenu a kod nje se uvijek kabal lemi na one dipole, tako da nema druge.
[ buljko @ 21.08.2007. 18:45 ] @
Ne mora da se kabal UVEK lemi na dipole! Antena se moze uraditi i tako da N-konektor(Female-montazni) montiran na reflektor, bude nosac aktivnog dela antene. Tada sa na tu antenu kabal kaci kao i na bilo koju drugu! Evo ti slike takve antene kao i stampani BiQuad koji mozes iskoristiti za ovakav nacin izrade. Antena je radjena na dimenziju cetvrttalasa od 31mm no opcijom Stretch moze se dovesti i na drugu ako je potrebno. Ja sam uradio i ugradio desetak ovakvih za distance 800-2000m i sve rade besprekorno. Dobro bi bilo po zavrsetku prespricati ih PLASTIK sprejom radi zastite. Jos jedna napomena... antena se radi na VITROPLASTU!
[ A-l-m-i-r @ 21.08.2007. 18:48 ] @
Ja bi ti savjetovao da praviš 3d korner, ja nisam neki expert za ovo ali ti mogu samo prenijeti moje iskustvo, ja sma napravio korner prije 2-3 dana juče probao i samo potvrdio ono što sam pročito sa ovog foruma o toj anteni a to je da stvarno dobro radi.

Spojena je na AP dlink 2100 sa 4m mrc200 ( moga sam i kraće ali ovako mi je ap na sigurnom od kiše i sunca).

Antenu sam napravio po pravilima, bez improvizacije, mesingani šerafi, mesingana žica, lim 1mm ugradbeni N konektor itd. Moja lokacija je jako loša po pitanju wirelessa nevidim ni jedan AP oko mene ( smeta kuća, šuma, i sl), kad sam skenirao mrežu nemogu da vjerujem 4-20 ap oko mene što privatni što provajdera i signali jako dobri sobzirom da nevidim direktno ni jedan AP.

Kod mene je teško isto nabaviti materijal ali se na kraju isplatilo.
[ buljko @ 21.08.2007. 19:01 ] @
Naravno, BiQuad, kako god uradjen, je daleko od savrsene antene i koristi se samo u nezagusenim sredinama ali, ova antena se uradi za max. jedan sat od zamisli do pustanja u pogon i radi sasvim zadovoljavajuce srazmerno ulozenom.
[ virtualx @ 21.08.2007. 19:25 ] @
kod nas ugradjuju kabal 50 omski rg-58/u i kazu da nema problema.
meni bi trebalo oko 8-10m kabla, znaci kroz citavu kucu da ide do balkona gdje ce biti antena.
[ virtualx @ 23.08.2007. 12:30 ] @
uzeo sam danas ovislink aairlive mreznu wireless karticu, pa sam je sad instalirao.
da li je problem sto nisam antenu odmah prikljucio, vec nakon 2-3 minute.
znam da svi radio odasiljaci moraju imati spojenu antenu inace crkne izlaz.

da li je to slucaj sa wireless uredjajima?

i sa ovom pendrek antenom nije nasao nikakvu mrezu, sutra pravim 3d korner

[Ovu poruku je menjao virtualx dana 23.08.2007. u 18:39 GMT+1]