[ glamoc @ 20.08.2007. 12:50 ] @
Nije mi jasno sta se nalazi u *.obj i *.lib fajlovima posto sam video da mogu nekom da dam samo lib fajl nekog koda u c++
i da na osnovu njega moze da se izvrsi nekakvo linkovanje sa ostalim delom koda pa me interesuje kako se to radi.
[ yaelo @ 20.08.2007. 23:49 ] @
obj je kompajlirani fajl. Na primer imaš main.cpp. compile main.cpp -> main.obj. Ako imaš projekat sa par .cpp fajlova kompajler če ti od njih napraviti .obj fajlove. Zatim se startuje linker koji ti povezuje sve te obj fajlove sa resursima i lib fajlovima i od svega toga pravi exe fajl. lib je skračenica od library i u njemu se takodje nalazi kod koji je obično deljen izmedju projekata ili je dobijen od nekog vendora. Linkovanje ti vrši IDE automatski.
[ etoxiuq @ 21.08.2007. 04:59 ] @
.lib je za microsoftov kompajler staticka biblioteka i sadrzi jedan ili vise .obj fajlova.
[ DjoleReject @ 24.08.2007. 20:07 ] @
Evo cemu ti to moze posluziti:
Recimo da zelis da uradis deo nekog veceg projekta. Onaj deo koji ti uradis, mozes ostalima dati u obliku .h i .cpp fajlova, ali mozes i iskompajlirati sve to u jedan .lib fajl, a ostali to koriste kao i obicno.

Zgodna i uobicajena stvar je da kad pravis nekakve pomocne programe (delove programa), na primer, Nesto sto ce da pusta zvuk u aplikacijama ili da crta... i ako zelis da ponudis to drugima, stavis ga na raspolaganje kao .lib i svi oni samo ukljuce tvoj lib u svoj projekat i koriste ga kako im je volja. Naravno, sve ovo bi mogao da uradis i tako sto im das sav sors, ali je daleko prakticnije cimanje sa samo jednim fajlom.

Ovo sto sam naveo je razlog zasto sam ih ja koristio, mozda ce neko znati i bolje razloge.