[ entropy @ 22.08.2007. 02:00 ] @
Simulirana realnost(pri tom se ne misli na virtuelnu realnost) je ideja da realnost može biti simulirana, najčešće se misli kompjuterski simulirana, do stepena da se ne može razlikovati od "prave" realnosti. Takva simulirana realnost bi sadržala samosvesne umove koji neznaju ili nemogu da saznaju da žive unutar simulacije. U svojoj jačoj formi ova hipoteza tvrdi da i mi sami živimo u simulaciji. Ima i ozbiljnih radova na ovu temu: http://www.simulation-argument.com/simulation.html (BY NICK BOSTROM Department of Philosophy, Oxford University) A pitanje je ako stvorimo simuliranu realnost, ne može se pouzdano reći da ljudi koji startuju simulaciju nisu i sami simulacija, kao i da tvorac njihove simulacije nije sam simulacija i tako u beskonačnost? Odnosno da li i sami ne živimo u simulaciji? O tome i raspravlja Nick Bostrom u svom radu. Inače naišo sam na mnogo radova na ovu temu i to na prestižnim univerzitetima. Zanimaju me Vaša mišljenja. Pogotovo me interesuju mišljenja fizičara i programera na ovu temu. Pozdrav. |