[ Lazocar @ 23.08.2007. 11:43 ] @
Imam jedno cudno pitanje u vezi DHCP-a
Ovako kako da zabranim nekom kompjuteru da se spoji na mrezu samo preko DHCP-a a ne da ima sam statičku IP.
Dakle zelio bi da se na moju mrezu moze spojiti bilo tko ali samo da u svojim mreznom povezivanju ima automatsko dodjeljivanje IP adrese od DHCP servera na mrezi.
Tako da rijesim problem da se neko nedopusteno spoji na mrezu jednostavnim birenjem neke IP adrese i kasnijem kontroliranju te adrese.
Jer ako ja nekoj MAC adresi dodjelim IP adresu koju bi on dobijao svaki put kada se spoji preko DHCP-a ,ali nemogu ga kontrolirati ako on sam sebi dodjeli neku drugu.
Nadam se da razumijete sta hocu reči.

Hvala!
[ Kolins Balaban @ 23.08.2007. 12:21 ] @
pa koliko sam mogao skontati, imas wirelss mrezu. najlakse ti je, da na ap-ovima ukljucis filtriranje mac adresa.
[ Ivand @ 23.08.2007. 12:25 ] @
Recimo da imas pool odakle DHCP deli adrese - neka bude od 192.168.0.100 do 192.168.0.200
Dalje napravis access listu i dozvolis pristup mrezi samo adresama iz ovog opsega.
Realno i tada neko moze da se prikljuci tako sto ce sam birati neku adresu iz tog opsega.
[ Kolins Balaban @ 23.08.2007. 12:30 ] @
sorry, nisam te najbolje skontao :( kao sto kolega rece, ti mozes odabrati neki opseg, i na tiku dopustiti da samo korisnici sa ip adresama, iz tog opsega, mogu da rade NESTO ;) ali uvijek neko moze doci, i sam sebi ukucati adresu iz tog opsega. bilo kako bilo, i u jednom, i u drugom slucaju, ti ces to vidjeti na tiku, u konekcijama (IP-->Firewall-->Connections)
[ broker @ 23.08.2007. 13:31 ] @
Mikrotik - Kako onemogućiti korsinike da samovoljno menjaju svoje IP adrese
Tu imas uputstvo kako podesiti Mikrotik da ne dozvoljava korisnicima da menjaju svoje IP adrese korišćenjem statične ARP liste.
[ homolje @ 23.08.2007. 15:14 ] @
Pozdrav, evo jos jednog `cudnog DHCP` pitanja

da li je moguce povezati SIP VOIP telefon preko DHCP-a, tj. wireless ISP
operatera
koji pruza iskljucivo DHCP pristup, ne i PPOE, tj. kako se logovati na
provajdera?
shema povezivanja bi bila:
SIP telefon -> router ili AP -> DHCP Mikrotik server -> internet
Mislim da neki TP link ruteri imaju dhcp login ali nisam siguran da li i
kako funkcionise?
Da li je neko probao? unapred hvala na odgovorima :)
[ eprom2004 @ 23.09.2007. 20:42 ] @
u lanu mi to radi ali wlan nemogu tako napraviti