[ dejan_su @ 23.08.2007. 22:29 ] @
Dakle imam sledece 2 tabele:

Clanovi:
JMBG | Ime i prezime | Platio

Clanarina:
JMBG | Ime i prezime

Tabela Clanarina se automatski puni kad neko uplati clanarinu u banci, to se proknjizi i preko web-a odmah ulazi u bazu. Prva tabela su SVI clanovi koji postoje. Ja sam dodao polje "Platio" i zelim da mi u to polje stavi recimo + za sve one koji su platili. Poredjenje se vrsi prema JMBG-u.
[ Jpeca @ 24.08.2007. 11:20 ] @
U tabeli Clanovi, u koloni Platio unes formulu
Code:
=IF(COUNTIF(Clanarina,A2)>0,"+","")

u drugom redu i kopiraj je za sve redove tabele.
U navedenoj formuli Clanarina imenovana odgovarajuca tabela, a A2 ćelija sa JMBG u drugom redu.
[ 3okc @ 24.08.2007. 11:32 ] @
Dejane, u svom obrazloženju negde si zaboravio svoje pitanje.
Da vidimo, šta nam kaže "pasulj":
Citat:
dejan_suJa sam dodao polje "Platio" i zelim da mi u to polje stavi recimo + za sve one koji su platili.
OK, da pretpostavim onda da ti je "želja" neispunjena, što bi ovim putem želeo da promeniš.

U tom slučaju, problem je trivijalan i rešićeš ga funkcijom VLOOKUP(), vrlo jednostavno. HELP je dovoljno dobar da ti razjasni a i na ovom forumu je već bilo dosta reči o tome..

Recimo ovako nekako..
Code:
=VLOOKUP(lookup_value; CLANARINA; col_index_num; FALSE)

lookup_value je relativna referenca ka ćeliji sa JMBG; CLANARINA je referenca ka fajlu i adresi opsega, tj tabeli; col_index_num je redni broj kolone koji ti treba, iz primera koji si naveo, recimo col_index_num:=2 ti vraća Ime i prezime (koje već znaš, ali svejedno).

E, sad, u ovom obliku, f-ja će vratiti grešku za sve koji "ne postoje" u odredišnoj tabeli, tj za sve koji nisu platili - a u suštini samo te to i zanima, pa bi to mogao da presretneš jednom drugom f-jom:
Code:
=IF(ISNA(VLOOKUP(lookup_value;CLANOVI;col_index_num;FALSE));"";"+")

Znači, u slučaju "greške" ne štampa se ništa, ako JMBG postoji, štampa se "+".
[ dejan_su @ 25.08.2007. 11:45 ] @
Code:
=IF(ISNA(VLOOKUP(lookup_value;CLANOVI;col_index_num;FALSE));"";"+")

Sta da pisem za lookup_value, a sta za col_index?
Probao sam da skontam nesto iz helpa ali ne ide.
[ 3okc @ 25.08.2007. 20:45 ] @
Vrlo detaljno sam ti napisao, čak sam eksplicitno nabrojao argumente f-je. Mogu samo da citiram samog sebe:
Citat:
3okc
Code:
=VLOOKUP(lookup_value; CLANARINA; col_index_num; FALSE)

lookup_value je relativna referenca ka ćeliji sa JMBG; CLANARINA je referenca ka fajlu i adresi opsega, tj tabeli; col_index_num je redni broj kolone koji ti treba, iz primera koji si naveo, recimo col_index_num:=2 ti vraća Ime i prezime (koje već znaš, ali svejedno).
Kad pokušavam da objasnim početnicima neko rešenje/postupak, uvek uložim dodatan trud da budem max jasan i nedvosmislen tako da, izvini, ali prosto "nije mi jasno" nije dovoljno - šta ti tačno nije jasno?

Ovakva "opuštencija" ostavlja utisak osobe lenje duhom koja bi da joj se sve "sažvaće".. Izvini, samo mi je to preostalo, da uzmem i da ti rešim problem; ja tako ne radim!

Sem toga, na stranu sve, nema potrebe da radiš preko VLOOKUP() kad ti već ne ide, pogotovo; u Pecinom postu imaš jednostavnije, samim tim i bolje rešenje, preko COUNTIF().
[ dejan_su @ 26.08.2007. 11:58 ] @
Ne radi Pecin primer, svugde mi daje #NAME?
[ Jpeca @ 27.08.2007. 07:12 ] @
Pretpostavljam da je problem što nisi eksplicitno IMENOVAO opseg Clanarina. Da imenuješ opseg pogledaj u Ivanovom vodiču za početnike http://www.ic.ims.hr/office/excel2003/excel28.html ili u helpu Use names to clarify formulas.
Umesto imena opsega možeš koristiti i adresu npr. =IF(COUNTIF(Sheet2!$A$2:$B$100,A2)>0,"+",""). Znak $ označava apsolutnu adresu ćelije.
[ gogi100 @ 11.06.2008. 16:12 ] @
da li moze da mi neko da neki macro koji omogucava da izvrsim poredjenje dva excel fajla. dakle imam dva excel fajla sa oko 8000 ljudi sa maticinim brojevima u jednom i 8000 ljudi u drugom. potrebno je da utvrdim da li se ti ljudi nalaze u oba exel fajla. meni pada ideja da u jednom od ta dva excel fajla svi ljudi koji su i u onom drugom njihovi cells-ovi koji sadrze jmbg budu obojeni obojeni u zeleno a ako nisu budu obojeni u crveno. da li je za ovu proveru potreban neki macro. molim za pomoc jer je posao ogroman ako bih isao pesacki. hvala
[ Goran Rakić @ 11.06.2008. 16:20 ] @
U OpenOffice.org-u to ide http://www.openofficetips.com/...ormatting-comparing-two-lists/
Verujem da se i u Excelu uslovnim formatiranjem moze postici isto, a 100% sam siguran da postoji COUNTIF funkcija...
[ timmy @ 11.06.2008. 17:27 ] @
Tako je, resenje je u koriscenju funkcije COUNTIF i prebrojavanju odredjenog JMBG-a u drugom fajlu.
Ukoliko je rezultat >0 to znaci da podatak postoji u oba fajla.

U prvom fajlu za svaki JMBG koji su upisani pocevsi od A2, dodati novu (pomocnu) kolonu sa formulom

Code:

=COUNTIF([2.xls]Sheet1!$A$2:$A$5,A2)>0

Gde je 2.xls naziv drugog dokumenta (Ok. mozda nije dobar naziv lista, a sigurno ni skup A2:A5)
Uslovno formatiranje funkcionise samo unutar jednog dokumenta.

Uostalom pogledaj primer.

Pozdrav
[ gogi100 @ 11.06.2008. 18:20 ] @
ovo sa countif naredbom je ok ali njome se ne proverava da li su vrednosti iste nego samo da li polje vece od 0
[ timmy @ 11.06.2008. 20:44 ] @
Citat:
gogi100: ovo sa countif naredbom je ok ali njome se ne proverava da li su vrednosti iste nego samo da li polje vece od 0

Gresis, silno gresis.

Sa COUNTIF se prebroje odredjeni unosi i ako ih u drugoj svesci ima bar 1 ispise se TRUE.

Pozdrav
[ Ivek33 @ 11.06.2008. 21:55 ] @
Citat:
gogi100:da li su vrednosti iste nego samo da li polje vece od 0
probaj u file 1.xls u ćeliju C2 upisati formulu

=IF(COUNTIF([2.xls]Sheet1!$A$2:$A$5;A2)>0;"DUPLIKAT";"nema ga")

pa ćeš vidjeti rezultat ( pazi na točka-zarez ili "zarez" u formuli )
[ file1 @ 15.05.2012. 18:33 ] @
Pozdrav svima,

nisam uspeo naci nigde na forumu pa ako bi neko pomogao bilo bi lepo.Naime imam dve tabele smestene u dva radna lista.Meni je potrebno da se formira treca tabela u trecem radnom listu na sledeci nacin:
kriterijum za pretragu treba da budu datum,sifra, naziv i vrednost.
Znaci uzme se prvi red iz prve tabele fiksira se datum,sifra ,naziv i vrednost i kada se nadje odgovarajuci podatak u drugoj tabeli proverava se da li im se slaze cena .

Ukoliko se ne slaze taj proizvod se zajedno sa datumom,sifrom,nazivom,vrednoscu i cenom formira red u trecoj tabeli i tako dok se ne ispitaju svi redovi iz prve tabele.

Nadam se da sam bio razumljiv i hvala unapred
[ FOX028 @ 15.05.2012. 18:37 ] @
Okaci taj Excel fajl pa da pokusamo da resimo problem
[ 3okc @ 15.05.2012. 18:56 ] @
Zvuči kao da se lovi neki ozbiljniji propust. ;)

Imaš od v2007 alat Remove Duplicates, ume da bude koristan oko ovih stvari. Elem, spoji ti lepo sam te tabele u neku novu, treću, i onda pokreni ovaj alat pa ono što ti bude preostalo, to su unikati i onda među njima gledaj šta to imaš više puta navedeno..
[ file1 @ 15.05.2012. 20:06 ] @
tabele su ogromne i problem je u tome sto su svakodnevne te mi preciscavanje sa remove duplicates ne ide u prilog iz tog razloga ih nisam ni okacio.
Pored toga drugacija je forma celije za isti podatak u jednoj i u drugoj tabeli npr. podatak "radnja 046" i "046" predstavljaju iste podatke ali kada pokusam da obrisem
ovo "radnja" umesto 046 dobijem samo 46 ... u Okviru treceg lista bi trebao da postoji i mali prevodioc koji bi resavao gore pomenuti problem tako da
npr. kada u jednoj tabeli bude mercedes a u drugoj samo mrcds ova dva polja shvata kao da su ista. Nije bas jednostavno a jos veci problem je sto ja ne objashnjavam bas najbolje. :(
Ako ima nekih nedoumica tu sam da "objasnim" koliko mogu.

Hvala unapred
[ I_LOVE_BUREK @ 25.06.2012. 11:32 ] @
Ako ima neko resenje, mnogo bi mi znacilo :(

Dakle problem je sledeci:
Imam jednu *xlsx tabelu sa oko 30000 redova...imam i drugu tabelu sa oko 5000 redova, delimicno sadrzanih u prvoj tabeli...
Hocu da napravim novu tabelu koja ce da sadrzi razliku ove dve tabele??? Kako???
Podpitanje na sve ovo glasi da li mogu, i kako da uporedjujem vise tabela istovremeno ... ne samo 2 kao u ovom primeru, nego vise od 2.

PoZz i unapred hvala!