[ Corleone @ 23.08.2003. 20:39 ] @
Nalazite se u pustinji. Nemate ništa osim dve sveće, kutiju šibica, i protivotrov. Zmija vas ujede i vi morate popiti taj protivotrov 45 minuta nakon ujeda (sata nemate, samo sveće i šibice). U koliko popijete protiotrov prije ili poslije 45 minuta umirete.
Kako izračunati vrijeme.

Test je sa Nostalgije, ali nema rešenja. Ja mislio da možda neko zna pa da mi pomogne.

Pozdrav
[ Floyd @ 23.08.2003. 20:41 ] @
Mozes da brojis.
[ momsab @ 23.08.2003. 21:32 ] @
Upališ sveću i sačekaš da dogori da bi popio protivotrov.
[ Bojan Basic @ 23.08.2003. 21:41 ] @
Koliko vremena gori prva, a koliko druga sveća?
[ ventura @ 23.08.2003. 21:42 ] @
verovatno napravis suncani sat...
[ Corleone @ 23.08.2003. 21:52 ] @
Ne možeš da brojiš. Nezgodno je.

Ako upalimo sveću i pustimo je da dogori, ne znamo koliko dugo vremena će sveća da gori.

Ne znam vreme gorenja sveća.

Dobar je predlog za sunčani sat, ali kako....?

Ljudi ni ja ne znam odgovor pa pitam.

Pozdrav
[ Ni ten ichi ryu @ 24.08.2003. 01:03 ] @
a kakve to veze ima sa IQ testom?
[ L I L I T @ 24.08.2003. 02:52 ] @
hmm pa koja je fora da ti mi pomažemo u rešavanju zagonetke ;)

evo rešenja ...
uzmeš lepo sveće pojedeš ih a šibicama se lepo zapališ i eto,taman za 45min ćeš da dogoriš ;)))))))))))) ah užas ...
ma gde znam rešenje,a još više me i interesuje ;))))
[ Milan Andjelkovic @ 24.08.2003. 03:01 ] @

mislim da je brojanje ipak sasvim solidna opcija.
[ Corleone @ 24.08.2003. 08:12 ] @
Ja sam ovaj test našao na http://www.nostalgija.com/zabava/testovi.php i još drugih. Svi su imali rešenje, dosta sam ih i sam rešio ali avaj.. ovaj nema rešenja. Onda me malo zaintrigirao, probao sam sam da ga rešim ali ne ide, nemam ideju pa sam ga postovao ovde da ga zajedno rešimo. Nadam se da se niko ne ljuti, jer je stvarno interesantan.
Pozdrav
[ Floyd @ 24.08.2003. 09:44 ] @
Nisam bio ozbiljan kad sam rekao da treba da brojis :).
Sto se tice pescanog sata, to moze da bude resenje, ali je problem u tome sto pescani sat nije dovoljno precizan (zadatak bi bio prelak da je to dovoljno).
[ darkofdoom83 @ 24.08.2003. 14:05 ] @
Ovo nema smisla,mozemo do sutra da lupetamo.
[ Bojan Basic @ 24.08.2003. 19:50 ] @
Citat:
Majin test:

Nalazite se u pustinji.Nemate ništa osim dvije svijeæe, kutiju šibica, i protiotrov. Zmija vas ujedi i vi morate popiti taj protiotrov 45 minuta nakon ujeda (sata nemate, samo svijeæe i šibice). U koliko popijete protiotrov prije ili poslije 45 minuta umirete.
Kako izraèunati vrijeme.

Rešenja slati na adresu: [email protected]

Sve mi više liči da dotična Maja želi samo da čuje mišljenja ljudi o ovome, da je problem bezveze postavljen, i da ni ona nema rešenje. Bilo bi lepo da me neko razuveri
[ Milan Andjelkovic @ 25.08.2003. 00:34 ] @
Citat:
Floyd:
Nisam bio ozbiljan kad sam rekao da treba da brojis .

a što? zar je problem izbrojati do 2700?
[ Durst @ 25.08.2003. 01:44 ] @
Hej ideja: Sunce predje za 24 sata 360s. Znaci za 45 min treba da predje 360/1440*45=11.25s kruga. Ako ubodemo svecu u pesak, postavimo 4 palidrvca na senku svece, i 1 pod 90s u odnosu na njih kod 4. drvca, dobijamo ugao od 11.25s. Kod tog drvca ubodemo drugu svecu, (ili ne moramo). Kada se senka sunca poklopi sa drugom svecom eto ih 45 minuta i vreme je za protivotrov :-). Naravno paziti da se koriste iste ivice sveca.

Ne mogu da nadjem nikakvu zamerku ovom nacinu, izuzev mozda taj da sunce zbog rotiranja zemlje oko njega na nasem nebu ne predje bas 360s vec samo priblizno, ali opet to je dovoljno mala varijacija da moze da se zanemari.
[ bOkIcA @ 25.08.2003. 07:49 ] @
A sta ako je noc?

ps. nisam se udubljivao u prethodni post
[ spartak @ 25.08.2003. 08:13 ] @
Hm, mozda je ovo malo bolji put...

Upalis prvu svecu i brojis samo jedan minut. Ugasis svecu i uporedis gorelu i negorelu. To bi ti bila jedinica jedan minut. Onda lepo izbazdaris obe svece i pali jednu po jednu (ukoliko ti prva izgori pre vremena).
[ Corleone @ 25.08.2003. 10:17 ] @
Citat:
spartak:
Upalis prvu svecu i brojis samo jedan minut. Ugasis svecu i uporedis gorelu i negorelu. To bi ti bila jedinica jedan minut. Onda lepo izbazdaris obe svece i pali jednu po jednu (ukoliko ti prva izgori pre vremena).

A vreme koje si potrošio na baždarenje sveća? Vreme ide, otrov radi i smrt se približava.

Pozdrav
[ Floyd @ 25.08.2003. 10:22 ] @
Citat:
mangel:
a što? zar je problem izbrojati do 2700?

Probaj pa nam javi.
[ Milan Andjelkovic @ 25.08.2003. 12:37 ] @
Citat:
Floyd:
Probaj pa nam javi.

... 2696... 2697... 2698... 2699... 2700!

malo je trajalo, ali sam preživeo
[ deminer @ 25.08.2003. 14:01 ] @
Koliko u kutiji ima sibica?
[ Corleone @ 25.08.2003. 14:15 ] @
Ne znam, valjda uobičajeno. Oko 50-tak
[ Durst @ 25.08.2003. 19:21 ] @
Citat:
bOkIcA:
A sta ako je noc?

ps. nisam se udubljivao u prethodni post

Uzmi jednu od zvezda blizu horizonta (sto dalje od onog kruga zvezda koje se stalno vide, zaboravih naziv) postavi dve svece jednu iza druge tako da nisane na tu zvezdu. Izmedju njih postavi onu konstrukciju od palidrvaca. Pomeri svecu kod normalnog ugla konstrukcije na kraj katete od jednog palidrvca i dobijas liniju nisana gde ta zvezda treba da bude i kada treba da ispijes otrov.

Hmm, ovo nisam proveravao ali ajde. Mozda bi bilo sigurnije koristiti neku od planeta, npr. veneru ili mars ako su vidljive, jer se one krecu po ravni ekliptike oko sunca.

Nadam se da nece biti daljih varijacija, mada mislim da je suncani sat bila poenta zadatka.
[ bOkIcA @ 25.08.2003. 19:33 ] @
Ma taj zadatak definitivno nije kompletan.

Poznato je da su se svece koristile za merenje vremena isto kao pescani i suncani sat, ali imaju puno nedostataka i nisu bile precizne.

Dve svece se postave jedna uz drugu i jedna se upali a na drugoj se oznacavaju periode nekog proteklog vremena.
Pa se u takvu obelezenu svecu ubode metalni predmet koji kad sveca dogori do njega padne na metalnu tacnu i napravi DING!!!.

I na jos mnogo nacina ali je za sve nacine potreban neki vremenski reper.

[ Floyd @ 25.08.2003. 20:00 ] @
Ja mislim da bi od svih vasih silnih metoda upalila samo mangelova i moja. Jeste da bismo se smorili dok ne bi izbrojali, ali makar bi preziveli za razliku od ostalih. :)
[ tOwk @ 25.08.2003. 20:03 ] @
Citat:
Durst:
Ako ubodemo svecu u pesak, postavimo 4 palidrvca na senku svece, i 1 pod 90s u odnosu na njih kod 4. drvca, dobijamo ugao od 11.25s.

Što naravno nije tačno, pošto se na taj način dobija pravougli trougao sa uglom od oko 14 stepeni.

Uostalom, takvo rešenje ne bi ni imalo smisla, pošto su sveće potpuno nepotrebne u njemu (bitne su duži koje obezbeđuju šibice, i prav ugao koji obezbeđuje kutija šibica), osim ako je zadatak u potpunosti „glup“.

Naravno, moguće je iskoristiti šibice za dobijanje dovoljno dobrog trougla u kome će greška na taj način biti ispod 15 sekundi (1:5 umesto 1:4 daće ugao od 11,31 stepena), ali greška tog reda sigurno postoji i zbog širine „palidrvca“ ;-)

Znači, ovako je moguće dobiti približno vreme (bilo pomoću zvezda, bilo pomoću Sunca), ali onda su sveće potpuno nepotrebne.
[ Durst @ 25.08.2003. 20:23 ] @
Eh, pa da 5 palidrvca. Ova geometrija mi nikako ne ide :-)

I naravno da su svece nepotrebne, ali to je jedino sto mi je palo na pamet. Umesto sveca moze da se koristi bilo koje drugo pravo telo, ali je to mozda i caka.

Uostalom priblizno vreme je sasvim dovoljno da bi pretekao :-) Mada sigurno postoji fora za tacnije resenje.

[ deminer @ 26.08.2003. 12:58 ] @
Alo ljudi ovo je neko bezveze lupio da bi nam svima isprao mozak!!!!
[ darkofdoom83 @ 27.08.2003. 14:13 ] @
Evo odgovora! Pojedes obe svece,a zatim sibice jednu po jednu.Kad si ovo zavrsio
proslo je vec otprilike 45 minuta,e pa lepo uzmes i popijes protivotrov.
[ camp @ 27.08.2003. 16:46 ] @
Odgledas simpsonove, a ako ne prodje 45 minuta ili ubace reklame, ti bacis magiju da zaustavis vreme :)
[ LjubomirZ @ 28.08.2003. 16:23 ] @
Vidi sad:
Upalis obe svece. Jednu od njih (prvu:) upalis i sa druge strane.
Ako sveca gori 1 sat, onda ce upaljena sa obe strane goreti tacno pola sata.
Kada prva sveca dogori, onda upalis i drugi kraj druge svecje.
Kod nje je ostalo pola sata, a ovako zapaljena gorece jos 15 minuta.

Preziveces!!!
[ bOkIcA @ 28.08.2003. 16:49 ] @
Citat:
LjubomirZ:
Ako sveca gori 1 sat...

A odakle ti to? ja nesto nisam procitao?
[ tOwk @ 29.08.2003. 01:02 ] @
Citat:
bOkIcA:
Citat:
LjubomirZ:
Ako sveca gori 1 sat...

A odakle ti to? ja nesto nisam procitao?

Eee, pa u tome je caka — treba znati koje si sveće kupio: one jednosatne, dvosatne, ili neke druge.
[ Saburo Sakai @ 29.08.2003. 13:43 ] @
Jeste!

I sad ako si škrtario i kupio one za 5 din, nema ti spasa!
[ darkofdoom83 @ 29.08.2003. 15:49 ] @
rastavis svece,povadis fitilje.I zapalis.I opet nisi nista pametno uradio :)
Daj breeeeeeeeeeeeeeeeee ovo je glupost
[ KaT @ 05.09.2003. 08:45 ] @
Ma pocni bre odmah da brojis nema vremena za razmisljanje ako 'oces da prezivis.Pazi samo da se ne zabrojis... :-)
[ Nalfein @ 02.12.2005. 22:02 ] @
ej pa sinovi... uopste nije problem brojati do 2700...
ja sam to na casu matematike... i drug mi je merio tacnost po njegovom satu na svakih minut ...
izbrojao sam uspesno... i da samo znate kako mi je brzo prosao cas....

e ali stvarno...
ja sam prvo pomislio na pescani sat.. a ono sa oglovima... pa ne mora biti tako precizno...
ovo postaje zabrinjavajuce....
[ []-_-[] @ 25.12.2005. 17:38 ] @
i ???
i
iiii
jesmo preziveli :D
[ Valerij Zajcev @ 29.12.2005. 15:12 ] @
Nalazite se u pustinji, imate jabuku u ruci i napada vas lav. Kako ćete doći do Rima?

- Bacite jabuku u zrak, a poznato je da jabuka ne pada daleko od stabla. Popnete se na to stablo i kad vidite da vas lav ne može dokučiti odahnete i "padne vam kamen sa srca". Taj kamen pogodi lava u glavu i ubije ga. Kad vidite da je lav mrtav vi ste sretni i kako se ono kaže- na konju ste i sa tim konjem krećete na put, a svi putevi vode u Rim.
[ Stefano @ 29.12.2005. 23:51 ] @
Pa kako ne shvatate.To je specijalna sveca za pripremanje coveka na protiv otrov,zapalis i tako zapaljenu je pojedes,kad to zeludac svari a treba mu 42 minuta (+-2),podrignuces iz usta ce ti izaci crni dim,i to je znak da mozes da popijes protiv otrov.
A ostatak od 49 magicnih sibica (gore celu noc) koristi za svetlo u pustinjskoj noci.
[ PREDSJEDNIK @ 01.01.2006. 00:43 ] @
Autor očito nezna da otrov djeluje trenutno i počinje razgrađivati tkivo pa stoga protuotrov žrtva treba konzumirati smjesta bez odgađanja.Inače otrov u zmije služi i kao izvanželučana probava pošto se tkivo razgrađuje kako bi se olakšala probava prije gutanja pljena.Osim toga protuotrov se ne ispija već se unosi intravenski injekcijom pošto tako djeluje najbrže dok se ispijanjem protuorov oslabi u želučanoj kiselini,a i potrebno je dulje vrijeme da djeluje.

Što se tiče svijeća i šibica,šibice služe za paljenje svijeća,a svijeće služe za odavanje poštovanja prema mrtvima.

[Ovu poruku je menjao PREDSJEDNIK dana 02.01.2006. u 14:55 GMT+1]
[ PREDSJEDNIK @ 02.01.2006. 01:55 ] @
Autore,mislim da si i krivo postavio zagonetku,sad sam se sjetio da sam za tu zagonetku čuo prije desetak godina,sad ne sjećam se točno ali mislim da si trebao navesti podatak da jedna svijeća gori sat vremena i onda je kao rješenje trebalo ispasti da zapališ jednu svijeću sa obje strane i kad ona potpuno izgori prođe pola sata,a drugu svijeću isto nekako valjda je prelomiš na pola...ne sjećam se točno.
[ Valerij Zajcev @ 04.01.2006. 18:29 ] @
a ja odgovorno tvrdim da devojka maja bese koja je postavila pitanje zna dobro da je ovo nekakav vic a nikakva iq zagonetka, a sobzirom na to odgovor ce sigurno biti nebulozan ako i postoji
[ kojoot @ 06.01.2006. 09:44 ] @
To paljenje svijeće sa obje strane je čista glupost, jednostavno ako je pitanje u kojem se navodi da gori svijeća sat vremena jednostavno pričekaš da izgori 3/4 svijeće, a to izmjeriti nebi trebao biti nikakav problem!

Takvo pitanje u kojem su dvije svijeće koje gore svaka po sat vremena, a sa nevedenim prvobitnim podatcima smatrama pitanje za osobe sa nižim IQ !
[ PREDSJEDNIK @ 06.01.2006. 17:56 ] @
Rekao sam da je to bilo davno i da se ne sjećam dobro i nisu bile svijeće u pitanju već dva štapa iste duljine i šibice.Vjerojatno je bio podatak da štap gori pola sata,a drugi štap zapališ s obje strane tako da gori 15min.Neznam točno i ne zamaram se time.
[ Kraljevicu Marko @ 24.01.2006. 12:39 ] @
po pravilu na IQ testovima se ne trazi znanje geometrije, matematike i astronomije jer bi onda ljudi koji su profesori, lupam, fizickog ili likovnog ispali izuzetno neinteligentni(moja profesorka likovnog ima IQ-152 i clan je mense, a verovatno ne zna ni da je povrsina kvadrata a*a pa opet spada u najinteligentnije ljude u drzavi)tako da ono sa uglovima od 11.25 stepeni i venerom blizu horizonta otpada.
ne kazem da imam bolju ideju ali to nije resenje
pozzzz
[ Elect @ 29.01.2006. 02:41 ] @
Ako obije svijece gore po 1 sat vremena rjesenje bi izgledalo ovako:
Obije svijece zapalite u istom trenutku (jednu zapalite sa obije strane). Kada svijeca zapaljena sa obije strane izgori (oko 30 minuta), upalite drugu stranu na preostaloj svijeci. Dakle, prva svijeca je gorela duplo manje od 1 sat = 30 min, a druga duplo manje od 30 minuta = 15 min. Ukupno 45 min.

Mislim da ne postoji racionalno rjesenje za originalnu postavku...
[ old @ 30.01.2006. 00:44 ] @
Ma pustite na miru tu "s obe strane" sveću.
Da bi uopšte gorela treba da se drži recimo horizontalno. U tom položaju izgoreće mnogo brže, i teško je izračunati koliko brže u odnosu na uspravnu.* ("Vosak" se nezadrživo rasipa; manje goriva - kraće gorenje).

*Moglo bi se to srediti tako da se pod istim uglom drži i sveća koja gori samo sa jednog kraja. Jedino što bi onda u postavci zadatka trebalo da bude minutaža "horizontalnog gorenja".

- Sigurno postoji racionalno rešenje za originalnu postavku. Za sada niko nije doguglao originalnu postavku.
[ punished @ 12.02.2006. 14:16 ] @
Nisam citao celu temu ali ako neko vec nije odgovorio evo mog odgovora...

12h =720min 720min/45min=16;

Potrebno nam je 16 sibica koje treba da raspodelimo na ceo krug. Postavljamo 4 sibice, svaku susednu pod uglom od 45 stepeni, zatim postavljamo sibicu u sredinu izmedju svake 2 susedne, i tako jos jednom.

Zatim zabodemo svecu u centar kruga i cekamo da se senka poklopi sa jednom sibicom. Kada se to desi palimo drugu svecu i cekamo dok se senka ne pomeri do naredne sibice. U tom trenutku gasimo svecu koju smo zapalili.

Kada nas ujede zmija u bilo koje doba dana cak i nocu palimo drugu svecu i cekamo dok izgori do nivoa kao i prva i uzimamo protivotrov....

[Ovu poruku je menjao punished dana 12.02.2006. u 15:17 GMT+1]