Citat:
cHeMiR:
nemam tv kartu, imam modem u koji ulazi antena od kablovske i ide na USB trenutno! mada i on je bio iskljucen
iz struje...
Alo. Srbine, jel ti slusas mene sta ti ja pricam?!
Pricam o prikljucku na kablovsku, ne na elektrodistribuciju. E, taj prikljucak nije nigde uzemljen a trebao bi biti. Naisao sam par puta na taj problem. Imao sam ga i ja kad sam dobio kablovsku. Prvo sam se zalio, potom sam molio, tek kad sam poceo da pretim pistoljem dosli su i sredili to.
Problem je sto televizori nisu uzemljeni, imaju kabl sa 2 zice, plasticni su okolo pa ne mogu nikog ubiti. Nasuprot njima, kompjuteri su uzemljeni. Ono cega nisi svestan je da se cela zgrada (ili nekoliko zgrada) sa na desetine televizora, malo manje videorekordera, otprilike toliko DVD plejera, nekolio 5.1 sistema, nekoliko razvodnih kutija i par pojacavaca video signala, sve se to uzemljuje preko tvog kompjutera! Sada sva ta oprema funkcionise pa dolazi do samo malog jedva primetnog varnicenja, ali, ne daj Boze da dodje do nekog spoja kod bilo koga, tvoj kompjuter je prvi na udaru. Ako budes imao srece samo ce da crkne bez propratnih pirotehnickih efekata, ali moze se desiti da se kablovi usijaju i istope, da dodje do varnicenja, ali ne ovako kao sad vec pravo varnicenje gde komadici usijanog metala lete na sve strane...
Opet ako budes imao srece, zapalice se samo kompjuter a ako ne budes pozar moze da zahvati ceo stan. Ali, posmatraj to sa vedrije strane, stan se uvek moze srediti, malo kosta ali vazno je da su ljudi zivi i zdravi. E, to je najgore - u kombinaciji nesrecnih okolnosti mogao bi neko i da pogine od udara struje.
Znaci, shvatio si sta hocu da kazem - iscupaj taj kabl koji ulazi iz kablovske u modem da bi proverio jesam li pogodio u kom grmu lezi zec. Ako jesam, imas mogucnost izbora, ili ces to koristiti tako jer je mala verovatnoca da kod nekog komsije u skorije vreme izbije neki kurcshlus, ili ces zvati ove iz kablovske da to srede. Budi spreman da ce da ti pricaju razne price za malu decu kao "to tako treba, nije to nista, ovo, ono", ja koji sam za njih tata za elektroniku sam primetio da su toliko ubedljivi da nema sanse da im neko ko se slabo razume ne poveruje dok pricaju totalne nebuloze.
Imas ovde mnogo tema o tome, kucaj u pretragu SBB uzemljenje i dobices gomilu slicnih iskustava.