[ geombl @ 27.08.2007. 11:32 ] @
Potrebna pomoc! HITNO!

Dat je trougao ABC. Iz proizvoljne tacke M na opisanoj kruznici spustene su normale na stranice trougla. Podnozja normala leze na jednoj pravoj, Simsonovoj pravoj (dokaz toga znam). Dokazati da Simsonova prava polovi duz MH, gdje je H ortocentar trougla ABC! Takodje dokazati da to srediste duzi MH lezi na Ojlerovoj kruznici trougla ABC!

Ako iko ima ideju kako da ovo rijesim neka javi!
Hvala!!!
[ cassey @ 27.08.2007. 13:58 ] @
Prvo da objasnimo sliku. Dakle, je visina a njen presek sa krugom. Tacka je presek duzi sa . je presek simsonove prave sa . Trebamo pokazati da je .

Znamo da je cetvorougao tetivan, odakle imamo da je . Takodje, . Odavde dobijamo da je , tj. . Ukoliko dokazemo da je tada bi imali i da je , jer je zbog ove paralelnosti srednja linija trougla .
Lako mozemo uociti da je (), sto implicira da je trougao jednakokrak, tj. . Sa druge strane imamo da je , tako da je . Iz poslednje dve cinjenice imamo da je , tj. je srednje linija trougla , sto je i trebalo dokazati.
[ geombl @ 27.08.2007. 14:29 ] @
Hvala ti puno! Ja sam se sva zapetljala u dokazu, pokusavala sam pronaci paralelogram cija je dijagonala MH. Bas sam blesava!
Hvala jos jednom!!!