[ zrnoo @ 27.08.2007. 15:34 ] @
Zeleo bih da izvucen iz tabele u kojoj drzim izmedju ostalog polja user i datum, sve korisnike koji su aktivni u recimo zadnjih 5 minuta.
Znaci jos jednom u prevodu, izvadi, izspisi sve usere koji su tu u zadnjih 5 minuta!
Ja sam nesto pokusavao ali ne znam kako da dovrsim ,jel moze mala pomoc. Inace ja u polje time u tabeli vreme upisujem uz pomoc - time() !

Ovo je primer za jednog korisnika, ali kako ja da pozovem vise njih, tj sve koji su tu u zadnjih 5min... jel moze mala pomoc kroz kod! Ja znam recima da objasnim ali ne znam da napisem
I jos nesto , posto je ovo skripta za prikaz Ko je online na sajtu, recite mi na koliko se vremena to postavlja obicno da proverava!?
Code:

<?
$vrijeme = time() - 5*60 // ovo je vrijeme koje je bilo prije 5 minuta

if($vrijeme < $zadnjaAkticnost){
echo "Korisnik je online";
}else{
echo "Korisnik je offline";
}
?>
[ Miroslav Ćurčić @ 27.08.2007. 16:48 ] @
Code:
SELECT * FROM Users WHERE `Time`>$vrijeme

Što se tiče perioda vremena, bolje postavi da se to može korisnički menjati, ako ne makar u neku .ini datoteku,
periodi se u praksi kreću od 5 minuta do 3 sata zavnisno od želja klijenata.
[ zrnoo @ 27.08.2007. 20:25 ] @
reci mi jel se samo napise onako 'Time' ili je to tvoja poruka da tu treba da stoji promenjiva....ili ti nekako drugacija
[ Miroslav Ćurčić @ 27.08.2007. 23:02 ] @
umesto `Time` stavi pravi naziv polja koje popunjavaš s funkcijom time() (nadam se da ga nisi stvarno nazvao Time jer mislim da je to rezervisana reč u MySql-u, mogao bi imati probleme u radu), a $vrijeme je promenljiva koju si u svom primeru postavio.
[ zrnoo @ 28.08.2007. 10:19 ] @
da da, sad kapiram, hvala ti puno!
uzgred zasto mislis da bi imao problema akobi polj nazvao time u tabeli i u njemu snimao vreme? (nisam uradio samo pitam), intreresujeme kad si vec naveo(za ubuduce da znam)
[ dakipro @ 28.08.2007. 10:24 ] @
Citat:
mVeliki: ... jer mislim da je to rezervisana reč u MySql-u, mogao bi imati probleme u radu

Vec ti je rekao zasto...
Velika zamka je i polje `order`, cesto vidjam da ljudi tako nazivaju polje u tabelama
mozes da nazoves, ali moras svuda da koristis ` karakter, (obichno taster levo od broja 1 na tastaturi)
[ Nemanja Avramović @ 28.08.2007. 10:47 ] @
Tako je, ja sam poodavno kupio jednu (očigledno matoru) web aplikaciju koja je imala polje, čini mi se, "cancel" u jednoj od tabela. Onda je, kasnije, reč CANCEL postala rezervisana reč u MySQL-u i aplikacija je prestala da radi jer se MySQL zbunio. Prostim "ograđivanjem" reči karakterom ` sve je ponovo proradilo.

Dakle, možeš kolonu nazvati i "time", ali u query-ju svuda stavljaj `time`
[ Miroslav Ćurčić @ 28.08.2007. 22:40 ] @
He, he, verujem da se većina nas već opekla na takve nazive (bar u početku), ja sam jednom pokušavao dati polju ime 'desc' kao skraćenicu od 'description' da bi na kraju primenio ono: kad već više ništa ne pomogne obično pročitam uputstvo
[ zrnoo @ 29.08.2007. 19:15 ] @
hvala u svkaom slucaju na obavestenje, imacu to na umu. Inace uradio sam on osa SELECT kao sto si mi rekao i RADI :) hvala ti puno jos jednom!