[ lordy007 @ 28.08.2007. 05:05 ] @
Znam da je ovakva tema bila porano. Ali kao sam poceo googlati "delphy is daying or not" pronadzao sam puno puno ljudi koi planiru da se odmakne od Delphi i premine na C++ ili C#, ili VB, jel kada je borland bio odkupljen od drugu firmu Delphi je zapostavljen.??? tj. googlao sam i za statistike programere koji radi na c a koji delphi ( u firmima). Pa mnogo sam zagrizen jer ja sam pocetnik i sada trgnujem na fakultet (informatike) ovog meseca. Razmislujem dolgorocno i se pitem sam sebi jel je vredno da pocem uceti Delphi kada ja cu da zavrsiti fakultet i poceti traziti radno mesto kao programer, a to ce da ne postoi takvo nesto kao Delphi Programer(ako se u pravo). Mozda zvuci glupo ali meni je stvarno stah kad sam prebarivao netu. Ljudi pomazajte i molim vas ako mozete mi dati cvrsti dokazi da delphi ne umire meni Delphi mnogo dopadza poradi njegova sintaksa (pascal) i neke drugi stvari. Nije bas logicno da postavljam ovu temu na ovog forumu jel 90% moze i vishe ovde kruze Delphi programeri i nemogu ucekivati kriticarski replikama (niko ne voli napadati delphi). Stvari spored mene trebaju se gledati od kriticiznu glednu tocku. Jer samo tada mozes da vidis i negativne strane. Kad pogledas negativne i pozitivne stvari to nesto tada mozes poceti sporedujes dobri i losim stranima... i ako ne uspes da je uboris tada znaci da je vredno poceti to neshto!

radi te pricina, ja cu da otvorim ista teme na C i na delhi forumima.
Puno hvala na paznju
[ savkic @ 28.08.2007. 10:23 ] @
CodeGear i Delphi su i itekako živi i nastaviće da budu živi. Na ovoj grupi je već bilo nekoliko puta isto pitanje pa pogledaj te prethodne diskusije tu je dosta toga rečeno. Pitanje programskog jezika i nije toliko bitno, dosta ljudi koristi i Delphi, C++ i .NET paralelno ili u kombinaciji već prema zahtevima projekta. Suština programiranja je znati pronaći algoritam za dati problem, to je teži deo, pisanje koda u Delphiu, Cu, C#u je stvar tehnike. Dovoljno oko tri meseca da se nauči novi programski jezik i upozna razvojno okruženje, tako da prelazak na nešto novo nije uopšte težak. Dakle, moj ti je savet da nastaviš planu rad u Delphiu, bilo bi dobro da naučiš i C (to ćeš verovatno učiti u školi) kako bi mogao da se snalaziš u MSDNu i primerima. Ako kada završiš se nešto promeni i Delphi nestane, tu će uvek biti .NET ili C++, Java i neće ti biti teško da pređeš na nešto drugo.
[ lordy007 @ 28.08.2007. 12:16 ] @
hvala puno druze :)
[ Milan Milosevic @ 28.08.2007. 18:16 ] @
Ma uci i jedno i drugo trebace. Mada mi se cini da je delphi sve zastupljeniji kod nas.
[ Nemanja_666 @ 28.08.2007. 20:13 ] @
Sta da ti kazem, uci sve sto mozes da stignes. Delphi i ja volim. Nije se teko prebaciti na drugi programski jezik kad zatreba, ako upoznas koncept programiranja i OOP oko se koristis OOP-om. Evo moga primjera, c++ sam naucio(koliko mi je dovoljno bilo za neki veci projekat) za otprilike 10 dana. Znaci sta izaberes samo nepred, delphi je idealan ako nemas ranijeg iskustva jer je poprilicno jednostavan, bar u pocetku, ali sa njim se moze napraviti sve sto i sa drugim programiskim jezicima, a da to bude kvalitetno, a mnogo stedis u vremenu provedemog za kodiranje.
[ lordy007 @ 29.08.2007. 00:51 ] @
:) to me raduje no jedno me samo izmacuje ...vecinu ljudi na netu zboraju da Delphi umire da ni ne pomisluje za novi delphi dur do 2010 to me meni zagrizuje. znam da je sve to tacno da je najlesan i sve se moze uciniti u delphi!

Pozz!
[ obucina @ 29.08.2007. 16:48 ] @
Ništa ne brini, ne umire. Već sam jednom rekao, čak i da danas prestane njegov razvoj, bar 5 godina ćeš moći živeti od njega,
a to ti je dosta za prelazak na bilo šta drugo. Znaš li koliko dugo su ljudi živeli, ili još žive, od npr Clipper-a, koji je u 50 puta
goroj poziciji od Delphija? Dugo.

Delphi ima veliku bazu korisnika i ogromne biblioteke i to neće tek tako nestati. A tu su i open source rešenja, Lazarus i Free Pascal.

Bez brige...