[ TECOMIR @ 28.08.2007. 14:58 ] @
Imam probleme sa licenciranom windows vistom. Nece da instalira programe, igrice, hvale mu neki kodeci prilikom pustanja pojedinih video klipova i filmova. MOLIM ZA POMOC. |
[ TECOMIR @ 28.08.2007. 14:58 ] @
[ zoran_dojkic @ 28.08.2007. 15:49 ] @
Za filmove instaliraj Vista Codec Package http://www.softpedia.com/progD...ec-Package-Download-55586.html.
Koje programe ne uspevaš da instaliraš? [ zonic @ 28.08.2007. 21:32 ] @
Viste se razlikuju od home do Ultimate , ne znam sta si instalirao neka od njih ne pusta filmove , instaliraj ultimate i imaces sve .
[ slaks @ 28.08.2007. 22:09 ] @
Citat: zonic: Viste se razlikuju od home do Ultimate , ne znam sta si instalirao neka od njih ne pusta filmove , instaliraj ultimate i imaces sve . Upravo tako. Ja za filmove koristim GOM plejer ima potrebne kodeke tako da ti netrebaju nikakvi video pakovi i druge gluposti. http://www.gomplayer.com/main.html Koji to programi neće da se instaliraju????? Navedi neke??? Isto pitanje i za igre???? [ .qwerty. @ 29.08.2007. 00:55 ] @
Ja koristim Windows Vista Business verziju, licensiranu... i zadovoljan sam.
Rade mi i igre (sve novije), programi (takodje noviji)... Negde sam na internetu video adresu sa najnovijim programima za Vistu (oko 200mb paket), ako vas zanima mogu da potrazim, ali ne garantujem da cu uspeshno pronaci adresu. [ zoran_dojkic @ 29.08.2007. 08:42 ] @
[ zonic @ 29.08.2007. 19:31 ] @
I ja sam to probao sad radi i na starom krsu od 256 mb rama . Cudno kad sve poskidas ostaje malo bolje nasminkan XP
[ ljuba.micic @ 29.08.2007. 20:50 ] @
Koristim Vistu Ultimate Lite - nesto preko 700 Mb plus Vista update Installer 255 Mb. RAM DDR 512 Mb, konf. prilicno slaba. Da li je ovo nasminkan XP ili prava Vista? Sudeci po uporednoj slici koju cu pokusati da ubacim, izgleda da je Vista-AERO. Da li AERO moze da radi pod XP? Ako je Adminostrator dugme u okviru slike to sugerise da se radi o Vista-AERO, sto je kod mene slucaj[/Vista.jpge]
[Ovu poruku je menjao ljuba.micic dana 30.08.2007. u 00:29 GMT+1] [ zonic @ 02.09.2007. 19:06 ] @
jeste Vista , ja sam moju skratio kroz vLite nego me je zacudilo kako je jezgo same viste malo i funkcionise kao XP od onih 10 gb kolika je vista kad se instalira spalo je na 2,2 gb na hard disku .
[ lord Vader @ 02.09.2007. 19:18 ] @
A koliko rama vuče kada je tako osakatite?
[ ljuba.micic @ 02.09.2007. 22:09 ] @
Za osakacenu-Lite verziju kreatori kazu da je dovoljno 256Mb!
[ Miroslav Cvejić @ 03.09.2007. 09:29 ] @
Dovoljno da se pokrene ili dovoljno da radi?
[ ljuba.micic @ 03.09.2007. 13:04 ] @
Pa valjda da radi - ko jos ima tako "veliku" mem. od 256Mb! Kod mene radi dobro sa 512Mb......
[ zonic @ 03.09.2007. 15:10 ] @
probao sam je i kroz Microsoft Virtual PC obelezio 256mb ram i radi ali imam problem kad zelim da instaliram na masini koja ima 256mb i integrisanu graficku karticu jednostavno instalacija nece da krene jer graficka sa ploce vuce ram .Tek kada stavim i najprostiju graficku kartcu instalacija ide . I ne primecujem da je nesto osakacena izbaco sam jezike ( 1.2 gb) , drajvere i podrsku za razne hardverske uredjaje itd. sve to moze da se izbaci a da vista ostane ono sto jesete - bolji OS od XP-a .
[ Miroslav Jeftić @ 03.09.2007. 15:13 ] @
Ne vidim zašto bi iko hteo da instalira Vistu na sistemu sa 256MB rama (i još integrisanom grafikom, pa nije čak ni 256) sve i da može, kad se i na 512MB vuče.
![]() [ zonic @ 03.09.2007. 15:25 ] @
Pa evo kako hteli bi da nasoj deci u skolama priustimo da bar vide kako vista izgleda , jer mnogi od njih nemaju ni svoj racunar a kad sutra dan krenu na posao hteli ili ne sresce se sa ovim operativnim sistemom . Skole su siromasne i to su uglavnom racunari sa 256 rama i integrisanim grafickim karticama ako ih uopste mozemo nazvati racunarima , ima nas koji smo entuzijasti i zelimo da nasi klinci budu bar upozanti sta se desava u svetu informatike . Eto zato hocemo vistu na 256 rama nemamo za bolje .
[ Miroslav Jeftić @ 03.09.2007. 15:55 ] @
Onda stavite Windows XP. Ako se u njemu nauče raditi, snaće se bez problema i na Visti. Inače je mučenje raditi u njoj na 256MB.
[ zoran_dojkic @ 03.09.2007. 16:19 ] @
Miroslave, ovaj put nisi u pravu. Deca su deca i hteli bi da vide to što na televiziji stalno spominju u IT emisijama. Nema potrebe da se bilo šta dodaje na Vistu, oni bi da vide kako izgleda recimo najnoviji Medija Plejer i to im treba omogućiti na ovakav način. Hteo bih i da napomenem da Vlite ne sakati, nego rasterećuje Vistu i da instaliranje takve Viste nije piraterija.
Vista Lite je nešto što će se proširiti vrlo brzo širom sveta, hteo to Microsoft ili ne. [ zonic @ 03.09.2007. 17:35 ] @
" Deca su deca i hteli bi da vide to što na televiziji stalno spominju u IT emisijama. "
Da upravo tako , a mi smo tu da im to priustimo pa makar na 256 mb . Da li ce moci nesto ozbiljnije na takvoj masini nismo ni mi sigurni sutra probamo jednu pa cemo videti . S obzirom da smo pokretali XP na masinama koje su predvidjene za 98-cu a i danas rade ,pa cak i ozbiljniji softveri na njima , ne vidim razlog zasto da ne probamo i ovo . Moracemo sami da se uverimo sta moze a sta ne , javicemo ako uspemo . [ calexx @ 03.09.2007. 18:10 ] @
Deca bi htela da vide i kako izgledaju veliki TFT monitori i televizori, sigurno bi volela da vide i kako radi neki novi procesor na jakoj makini pa im ne omogućavate. Ako ste već mogli da kupite Vistu, mogli ste da pojačate bar jedan PC pa da na njemu mogu da vide sve što ih interesuje. Ako već ne mogu da probaju Vistu u izvornom obliku, snimite neku prezentaciju pa neka to gledaju a neka rade na onome što mogu da imaju.
[ zonic @ 03.09.2007. 19:29 ] @
To su takvi krsevi da nema smisla pojacavati bilo sta niti ima mogucnosti da se nesto novo doda na te maticne ploce .Bice valjda i novih masina uskoro , nadamo se . Nije bas svuda tako , mi se snalazimo kako znamo i umemo a i prezentacije su im dosadile , hoce uzivo i mi cemo im omoguciti kroz vLite .Nego da se vratimo karakteristike , mogucnosti i onog sto mozemo dobiti kroz vLite sto je i tema , a skolstvo ce se snaci vec nekako i inprovizovati kao sto je i do sad.
[ zoran_dojkic @ 03.09.2007. 19:42 ] @
Citat: calexx:mogli ste da pojačate bar jedan PC Kako misliš da nastavnik informatike ubedi direktora da da pare za Dual Core? Rasterećena Vista izgleda isto kao originalno čudovište, a radi bolje. Nema više čangrljanja hard diska, može da se instalira sa CD-a, radi na 256 MB. Od sigurnosti se ništa ne gubi. To je ustvari kao kod instalacije Nera, izabereš samo rezanje, a Nero Scout, Yahoo tul bar i ostale gluposti naravno izbegneš. Neko je ovde pokušao da dokaže da Vista na najmodernijim mašinama radi brže, odnosno da kroz vreme često pokrenute aplikacije počinju da rade munjevito, ali nikako da Vista na njegovom računaru dođe do tog stadijuma i da se dokaže ta prednost u odnosu na XP (čini mi se da je Dimković). Sistem restore nije doneo nikakva poboljšanja, tako da je i to još uvek za izbegavanje. Onu zamenu za gostovanje sistema neće niko koristiti, jer onaj koji zna šta je to zna i čime se to radi. Onaj koji ne zna za Acronis i Norton, ne zna ni kako da koristi tu ugrađenu mogućnost u Visti, osim ako ne čita Help, a tek onaj koji se oslanja na Windows Help, da ne objašnjavam koliko je stručan. Znači jedan CD RW, particija od 5GB i probaj dok ne pogodiš kombinaciju. [ Miroslav Jeftić @ 03.09.2007. 21:07 ] @
Ako se Vista "osakati", šta će od nje ostati/videti? Samo šareni interfejs. Ne branim ja nikom da nešto instalira, daleko bilo, ali kažem da bi bilo bolje da stavite Win XP, a što kaže Slavoljub, može se napraviti neka prezenatcija ako treba.
[ zonic @ 03.09.2007. 23:10 ] @
U redu pravicemo prezentacije a Vi cete ovde imati nove clanove koji ce postavljati teme tipa " da li je ovo drzac za case - CD rom ".
Odustajem od dalje polemike . Ako neko ima nesto novo za Vlite neka nastavi . POZ. PS. Za one koji zele jos vecu Vistu od postojece evo nesto suprotno od Vlite za big VISTU : http://maxxpsoft.com/8.html [Ovu poruku je menjao zonic dana 04.09.2007. u 00:45 GMT+1] [ Miroslav Jeftić @ 04.09.2007. 08:15 ] @
U redu, kako hoćete - odustajem i ja od daljnje rasprave. Mada zadržavam pravo na izjavu "told you so" kad vam 'pukne' sistem zbog nedostatka memorije.
![]() [ lord Vader @ 04.09.2007. 10:49 ] @
Citat: zoran_dojkic: a tek onaj koji se oslanja na Windows Help, da ne objašnjavam koliko je stručan. Pa baš taj Windows help ima odgovore na dobar deo pitanja koja se svakodnevno postavljaju na ovom forumu. Samo što ga niko ne čita. U helpu mogu da se nađu veoma korisne stvari, naravno za one koji znaju kako da ga pročitaju. kada sam pitao koliko rama vuče oslabljena Vista mislio sam da neko pogleda u task menadžeru i da napiše. Glanc nova meni uzima preko 400MB radi poređenja. [ Ivan Dimkovic @ 04.09.2007. 12:18 ] @
Citat: kada sam pitao koliko rama vuče oslabljena Vista mislio sam da neko pogleda u task menadžeru i da napiše. Glanc nova meni uzima preko 400MB radi poređenja. Ovo bi vec jednom trebalo staviti u FAQ - Vista koristi svu raspolozivu memoriju racunara - ako imas 512 MB, zauzece 512 - ako imas 4 GB, zauzece 4 GB.. Ja imam 6 GB - pogodi koliko zauzima? :-) 6 GB. Poenta price je da Vistin Kernel ima sasvim drugaciju logiku kesiranja i trudi se da memoriju stalno drzi popunjenom sa fajlovima koje koristis, kako ne bi morao da cekas da se aplikacije i dokumenti ucitavaju. Dakle, samo zbog toga je potpuno nemoguce porediti XP i Vistu po "zauzecu memorije" - stavise, mera zvana "zauzece memorije" je potpuno irelevantna kada je Vista u pitanju. Naravno, ako uspete da rasteretite instalaciju Viste od nepotrebnog bloat-a, sigurno ce raditi brze na masinama sa 512 MB RAM-a zato sto ce imati manje aktivnih procesa itd... Po default instalaciji i boot-u Vista trci oko 700 niti i pedesetak procesa - sto je dosta. [ zoran_dojkic @ 04.09.2007. 17:44 ] @
Sada mi Word otvara za oko 2 sekunde, a "originalnoj" Visti je trebalo više od 15, dok XP otvara Word 2007 skoro trenutno (512 MB, 1,7GHz).
![]() [ lord Vader @ 04.09.2007. 19:41 ] @
A kako tebi uzima samo 271 od 512? Što ne popuni sve?
[ NikolaVeber @ 04.09.2007. 21:16 ] @
Vista ima veoma zanimljiv nacin iskljucivanja firewall-a:
Kada iskljucis firewall, ukljuci se device discovery, ili kako se zove (za DPWS uredjaje). Kada to iskljucis, ukljuci se firewall. I tako u krug. Znalci mi objasnishe da je potrebno otici u advanced opcije kako bi se firewall iskljucio, posto "obicno" off dugne ne radi zadovoljavajuce. U ponedeljak bih na jednom sastanku i pokusavali smo da povezemo Lenovo T60 (Vista) sa projektorom. Neuspesno: grafika je poludela nacisto, tako da smo posle sat i kusur isprobavanja razlicitih kombinacija podesavanja, resetovanja, reinstalacije drajvera - uzeli komp sa XPom koji je radio. Slika se pojavljavala na projektoru, ali bi posle 5 - 10 sec nestajala i vracala se na prvobitno podesavanje. Uz to imamo jednu masinu za testiranje na koju smo stavili 64bitnu Vistu koja redovno puca pri pokusaju updateovanja (standardnog, windows update). Imala je i drugih bisera (sa ono malo 64bitnih aplikacija za Win), ali ne znam detalje. Na obe problematicne masine (T60 i ova druga, Core2Duo, 8GB rama, ostalo ne znam), ubuntu radi savrseno out of the box. Tako da, posto su moja saznanja o Visti bazirana na radu na pomenutim masinama, mislim da je jasno kakvo misljenje imam o istoj. [ Ivan Dimkovic @ 04.09.2007. 21:52 ] @
Citat: A kako tebi uzima samo 271 od 512? Što ne popuni sve? Pa popunjeno mu je sve - ako pogledas malo bolje, slobodno je 3 MB memorije. 271 MB je ukupna kolicina fizicke memorije popunjena stranicama koje se izvrsavaju i stranicama koje sadrze podatke vezane za te procese koji se trenutno izvrsavaju, a to zavisi od broja pokrenutih programa i ukupne alokacije memorije od strane istih. Windows uvek moze da izbaci proizvoljan broj tih stranica u swap fajl. [ orthodoxsc @ 05.09.2007. 07:53 ] @
Ljudi, interesujeme na Visti koji su antivirusi preporucljivi,
kako funkcionise sam odbrambeni sistem na njoj, da li je potreban dodatni firewall? [ zoran_dojkic @ 05.09.2007. 08:07 ] @
Ja koristim NOD32 i Vistin zaštitni zid.
[ zoran_dojkic @ 07.09.2007. 21:39 ] @
Ko kaže da ne može (Vista na 256MB)?
![]() [ orthodoxsc @ 08.09.2007. 11:05 ] @
Koju verziju NOD-a koristiš, pošto verzija 2.5 nece da radi na Visti, bar ne kod mene?
[ aleksandar.dragojlovic @ 08.09.2007. 12:00 ] @
NOD32 2.70.31 sigurno radi (radi kod mene na drugom kompu). Koliko znam, svaka verzija 2.70 radi. Poz
[ zoran_dojkic @ 08.09.2007. 14:48 ] @
Ta je verzija, odnosno skini najnoviju sa www.eset.com.
[ Goran Mijailovic @ 08.09.2007. 17:30 ] @
Dojkicu a sta si sve izbacio iz te Viste, pomocu programa vLite-1.0.exe?
Ima li nekih problema u radu ili nekih ogranicenja u funkcionalnosti? [ 0011101100101001 @ 08.09.2007. 18:46 ] @
Ja mislim da ipak treba da instaliras winx sp sa nekim vista transformation pack-om,win media player 11 i explorer 7-com.
Eto ti kompletna vista koja jede manje resursa ;). Inace vista nije mnogo napredovala od xp-a,napredovali su samo servisi i za nijansu bolji interfejsi. [ 0011101100101001 @ 08.09.2007. 18:58 ] @
Inace za vistu mislim da je jedan veliki marketingski trik da se ljudi primoraju da kupe jaci hardver,kao npr dx10 graficke!!!
Nije za dzabe ubacen onaj test za ocenjivanje hardvera,samo navlakusa za kupovinu jacih procesora,memorije itd. Ko god ne igra dx10 igrice nek se drzi xp-a,barem dok ne izadje sp1 za vistu sto nece dugo! A sto se tice onog discovery servisa mislim da se iskljucuje kad se iskljuci tcp/ip 6 protokl! [ zoran_dojkic @ 09.09.2007. 12:55 ] @
Citat: Goran Mijailovic: Dojkicu a sta si sve izbacio iz te Viste, pomocu programa vLite-1.0.exe? Ima li nekih problema u radu ili nekih ogranicenja u funkcionalnosti? Do sada nisam primetio ni jedan problem u radu ni bilo kakva ograničenja. Iz više pokušaja sam došao do ovog izbora (CD RW i XP sa vLite na drugoj particiji). Help treba da se ostavi da bi mogao da se instalira srpski interfejs, to piše, ali ne piše da treba još neka sitnica da ostane. Tu vrstu problema sam rešio tako što sam ostavio sve komponente koje ne zauzimaju mnogo mesta, a nisam siguran šta sve od njih zavisi, Error Reporting i slično, zato je ostalo i još nešto što možda uopšte nije potrebno. Od drajvera za mrežu i štampač treba izabrati samo potrebne. Intenet Explorer nisam brisao iako ga ne koristim, mislim da ne treba da objašnjavam zašto je ostao, ali sam ipak sklonio Windows Media Player... Kome nije potrebno da dovede instalaciju na veličinu jednog CD-a, može da napravi DVD sa 1,5 GB koji sadrži sve drajvere, ali su izbrisani istočni jezici, SuperFetch i ostalo nepotrebno, ili da podeli instalaciju na dva CD-a. Ovo je spisak uklonjenih komponenti: Code: ; vLite preset file [Information] Version = 1.1 beta on 2.0.50727.42 Microsoft Windows NT 5.1.2600 Service Pack 2 Target = Windows Vista ULTIMATE 32-bit [Compatibility] [Components] ;# Hardverska podrška # Faks podrška Internet interfejs malog računarskog sistema (iSCSI) Smartcards Windows Mobile Device centar Windows prenosivi uređaji Windows prikupljanje slika ;# Igre # Inbox igre Istraživač igara Premium Inbox igre ;# Jezici # Japanski Korejski Pojednostavljeni Kineski Tradicionalni Kineski ;# Mreža # MSN Installer Servisi Internet informacija Udaljeni desktop i pomoć Udaljeni Desktop klijent Uspostavljanje veze sa Mrežnim projektorom Windows Collaboration ;# Multimedia # Čuvari ekrana Media Centar Movie and DVD Maker Pozadine SideShow Snimač zvuka Uzorci slika Windows galerija slika Windows kalendar Windows Media dekoder Windows Media Player Windows Media uzorci Windows prikazivač slika ;# Pribor # Centar dobrodošlice Centar za prenose Podrška govora Pristupačnost Snipping alatka ;# Servisi # Datoteke van mreže Microsoft DFS Replication Volume Shadow Copy ;# Sistem # Centar za sinhronizaciju Defragramator diska Monitor pouzdanosti i performansi Oporavak sistema (System restore) Prirodni jezik Račun performansi ReadyBoost Roditeljska kontrola Ručna instalacija (Setup.exe) SuperFetch Tablet PC Windows Defender Windows Easy Transfer Windows rezervna kopija Windows SAT Zip fascikla ;# Upravljački programi # Ethernet mrežni adapteri Skeneri Štampači-Apollo Štampači-Brother Štampači-Canon Štampači-Citizen Štampači-Dell Štampači-Diconix Štampači-Epson Štampači-Fuji Xerox Štampači-Fujitsu Štampači-Gestetner Štampači-HP Štampači-IBM Štampači-Infotec Štampači-Konica Štampači-Konica Minolta Štampači-Kyocera Mita Štampači-Lanier Štampači-Lexmark Štampači-Minolta Štampači-Minolta-QMS Štampači-NEC Štampači-NRG Štampači-Oce Štampači-Oki Štampači-Okidata Štampači-Olivetti Štampači-Opšti štampač Štampači-Panasonic Štampači-QMS Štampači-Ricoh Štampači-Samsung Štampači-Savin Štampači-Seikosha Štampači-Sharp Štampači-Sony Štampači-Star Štampači-Tally Štampači-Tektronix Štampači-Wipro ePeripherals Štampači-Xerox [Options] UAC (User Account Control) = Onemogućeno Hibernacija = Isključena Memorijski zahtjevi = 256MB [Protection] [Drivers] [Unattended] [Hotfixes] [LanguagePacks] [Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 09.09.2007. u 14:11 GMT+1] [ zoran_dojkic @ 09.09.2007. 13:06 ] @
Citat: 0011101100101001: Ja mislim da ipak treba da instaliras winx sp sa nekim vista transformation pack-om,win media player 11 i explorer 7-com. Eto ti kompletna vista koja jede manje resursa ;). Inace vista nije mnogo napredovala od xp-a,napredovali su samo servisi i za nijansu bolji interfejsi. Nije to isto, a i transformation pack za XP pravi velike probleme, to smo već raspravljali na ovom forumu. Bolje rešenje je Vista i XP na dve particije dok se ne odlučiš šta ti više odgovara. Citat: 0011101100101001: Inace za vistu mislim da je jedan veliki marketingski trik Tu si možda u pravu. [ viss02 @ 12.09.2007. 21:36 ] @
Citat: 0011101100101001: Inace za vistu mislim da je jedan veliki marketingski trik Slažem se u potpunosti, samo da dodam da vista pomaže prodaju novih programa pošto mnogo starog softvera neće da radi na visti. [ zonic @ 13.09.2007. 13:14 ] @
Morao sam ponovo da se ukljucim u ovu temu mada nisam hteo , potreban mi je savet jer iz radoznalosti a i drugih razloga , na korak sam da instaliram vistu lite na veoma slabu konfiguraciju .Naime dodao sam graficku kartu iskljucio integrisanu i dobio punih 256 rama , to je proslo ali sad instalacija prijavljuje da Bios na ploci nije ACPI kompatibilan ( ploca je veoma stara na njoj radi AMD 700 mhz ) .Bios je AMIBIOS v1.21.04 ima li sanse da se nesto uradi sa ovim biosom ( flesh ili tako nesto ) kako bi postao kompatibilan za instalaciju viste .
[ MOHOK7 @ 09.10.2007. 18:54 ] @
Imam nameru da predjem na Vistu (u osnovi i nema mi druge jer treba da uzmem novi racunar a to dobijas samo sa vistom).
Zanima me kakvo je vase iskustvo kada je RAM u pitanju? Radim sa MAX 9:0 njemu treba mnogo RAM a a XP koliko je meni poznato nije nikada mogao da preradi vise od 2,5 GIG natrpaj mu koliko god hoces on pocne da drlja po hard disku. Zahvalan sam za svaki savet. Pozdrav s ove strane Alpa MOHOK [ ptak 13. @ 09.10.2007. 22:46 ] @
Ovako Windows vista je za poslednjih nekoliko meseci doziveo katastrofalnu popularnost,i to je samo jedan od pokazatelja da je kvalitetan operativni sistem.
moja iskustva su sledeca: Vista je jako lepo dizajniran operativni sistem koji jako dobro radi i na 32-bitnim i 64-bitnim racunarima bez ikakvih problema ako je ram memorija velika(velikog kapaciteta)Imao sam prvo 32-bitnu konfiguraciju do pre neki dan i jako je dobro radila vista na kompu,imao sam 2Gb rama i nijednom nisam uspeo nesto da zeznem nikakve greske,ma potpuno stabilan OS. Sada imam na jednom od hardova instaliranu Vistu i jako sam zadovoljan jedino je to sto sam navikao na Xp pa jos uvek sljakam na njemu.Sto se tice Viste najbolja varijanta je vista Ultimate jel je jednom recju kompletna,nije losa ni Buisnes ali po meni ultimate je Br.1. Imao sam malih problema na pocetku nisam uspeo da nastelujem modem(ADSL 512) jer ima podesavanja parametara u samom browseru a i malo je drugacije pravljenje konekcije inace i to nije neresivo. mEdjutim sada imam malih problema sa AutoCAD -om 2008 jel prijavljuje neke greske kada ga instaliram na Visti a na XP-u radi perfektno. Stoga ja bih se jos malo zadrzao na Xp-u jel mi vista deluje kao jedan lepo nasminkan OS i jako stabilan ali ima jos nekih nedostataka. MOHOK7: Sto se tice Ram memorije mozes slobodno da stavis i vise od 4GB jel radi lepo i ne drlja po hardu. E sada ima mane a to su da ona nece bas lepo da prihvati starije programe vec puca ka novim verzijama tipa NERO 8,Auto CAD 2008,3DS max 9,MAYA 8.5.... mozda ce raditi i neka molo starija verzija ali nisam probao pa ne znam kako bi to radili Znaci jednom recju jedan operativni sistem sa velikim zahtevima ! ! ! Pozdrav od Nikole ! ! ! [ sasa_vu @ 09.10.2007. 23:12 ] @
Citat: doziveo katastrofalnu popularnost Citat: samo jedan od pokazatelja da je kvalitetan operativni sistem. Citat: ali ima jos nekih nedostataka ??? [ Binary Mind @ 12.10.2007. 12:16 ] @
Probao sam da ne primetim ovu temu, ali... evo primetio sam je. Ja jos uvek ne mislim nista posebno o Windows Visti, a i vecina mojih kolega iz struke koje znam su istog misljenja. Interesantan "novi" M$ OS i nista vise. Zdere hard diskove i RAM za dorucak, upisuje boot parametre na najcudnija mesta na masinama sa vise HDD-ova, puno nepotrebnih sitnicarskih opcija sto se tice user control-a, baguje kad se instaliraju neke stvari koje bi trebale da rade, pravi probleme u mrezi... Jedino sto je lepo dizajnirana ali dzabe kada trazi zver od masine da bi njena lepota dosla do punog izrazaja. Mogao bih da napisem clanak o tome sta mi se sve ne dopada kod Viste ali necu. Vreme ce reci da li je Vista dobar ili los M$ OS (mozda se stvari poprave uz neki service pack). Trenutno ga svrstavam u istu kategoriju promasaja kao i Windows Me u svoje vreme. Evo sve sto trenutno mislim o Visti u jednoj recenici: "Tresla se gora, rodio se mis." Vista je samo malo vise nabudzen i naduvan Windows XP to jest, jos jedna u nizu verzija nabudzenog Win NT-a :)
[ MOHOK7 @ 12.10.2007. 15:07 ] @
:-)
Sve je to u redu drustvo. Windows kao sistem ima ovde ne bas ljubazan naziv:"Najduzi virus na svetu" Kad je sistem u pitanju najbolja iskustva do sada imam sa OS (MAC racunari) Jedina tragedija u svemu je to sto programi koje u poslednje vreme koristim ne rade na tom sistemu: CATIA ProE MAX itd. Problem kod Windowsa XP (to je sistem koji sada imam) je to sto nije u stanju da "Preradi" vise od 2,5 GIGA RAM-a nema veze koliko mu natrpas on posle 2,5 GIGA pocne da drlja po Hard disku, sto je ukoliko si prisiljen raditi istovremeno sa Programima koji su "Pohlepni" na memoriju bukvalno nocna mora. Otvoris li P Shop i MAX i CATIA (ili ProE) istovremeno eto ti uzasa. Konkretno me zanima koliko RAM a mogu da mu natrpam a da on to primeti i da ne drlja po hardiju. Taj podatak mi jos uvek nije poznat. Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa MOHOK [ ptak 13. @ 12.10.2007. 16:47 ] @
Ne raumem te bas na kom operativnom sistemu koliko rama mozes da stavis jel to pitas?
Kada vec radis to a ja sam isto poceo i imm problema sa tim programima zbog windows xp sp2 ali ja sada radim na drugom hardu na mekintos-u x10 32bita i sve radi odlicno inace operativni sistem je na dvd disku i mogu da stavim 4 gb bez problema kingston.Licno sam probao i odlicno radi pa sada radim samo na njemu. Pozdrav od Nikole ! ! ! [ dzoni8 @ 12.10.2007. 17:06 ] @
Samo problemi.Imao sam ga i nikad vise.Sto se mene tice,podalje od njega
[ ljuba.micic @ 12.10.2007. 22:43 ] @
Apropo katastrofalne popularnosti Viste:
http://www.osnews.com/story.ph...XP-SP3-Is-It-Better-Than-Vista Izgleda da je M$ pustio vistu niz vodu... Nekoliko programa ( za koje je naznaceno da su i za Vistu ) nisam uspeo da instaliram na doticnom ( Vista ) OS. Kritike Viste pljuste na sve strane... Danas je, ipak, pokazala jednu dobru stvar: Skinuo sam Maemo SDK VMWare, tarbz2, od cca 2,47 Gb. U XP - pokusavao sam da je raspakujem, WinZIP, WinRAR, 7z i stalno, na kraju procesa, prijavljivali neku gresku. Na kraju prebacim tarbz2 fajlu i 7z u Vistu i odradi posao odmah i za dosta krace vreme nego XP! I od Viste ima neke vajde.... [ Notorious91 @ 14.10.2007. 20:31 ] @
Jednom recju gov**!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ spale029 @ 14.03.2008. 19:03 ] @
super je
[ zonic @ 14.03.2008. 20:04 ] @
Od kad radim u Visti nisam ( 1 god ) imao nikakvih problema vezanih za rad operativnog sistema evo je i sad radi kao "DOKSA" a sa XP - svaka 2 meseca nova instalacija cak mislim da je 98-se pitomija od XP to je moje misljenje posle dugogodisnjeg rada . Sad su najzad postavili operativni sistem kako treba , sve je stvar navike i potreba .
[ MOHOK7 @ 15.03.2008. 06:32 ] @
Kupio racunar sa instaliranom Vistom i sad narucio XP 64 Bit
Vista je po mom misljenju laki uzas. Pozdrav MOHOK [ yeljko @ 15.03.2008. 12:55 ] @
Osim sto ljepse izgleda od XP nista drugo posebno.
Mislim da joj vrijeme tek dolazi. [ babarogatajna @ 16.03.2008. 12:28 ] @
ajd da i ja dodam nesto.
jedni tvrde ovo drugi tvrde ono, ako postoji samo jedna osoba koja moze reci da joj vista, sa recimo pedesetak instalisanih programa, radi dobro onda bi svi ostali koji tvrde suprotno trebali da se zapitaju da problem mozda ipak nije do njih. mozda nemaju odgovarajuci hardver, "falicnu" verziju viste, nekompaktibilan softver... licno koristim vistu jos od beta verzija i jedini problem koji imam je kworld 7131 tv kartica koju nikako da aktiviram ali tu nebih direktno optuzio vistu. proizvodjaci hardvera su duzni da ponude odgovarajuce drivere za svaki OS. no da odgovorim na tvoje pitanje: mislim da je vista u redu, u stvari tvrdim da je u redu! :) [ spale029 @ 16.03.2008. 16:50 ] @
ma sigurno je u redu koristim je od novembra 2006 a sad koristim srpsku verziju i sve mi radi od autocada corela .... ma sve sto je radilo i na xp ..... sila je a svak ima pravo na svoje misljenje....
[ Burgos @ 16.03.2008. 17:14 ] @
Vista na sledećoj konfiguraciji:
Asus - P5K Intel P35 Cooler Master - 450W PFC Active SAMSUNG - 931BF Samsung - DVDRW 18x ivory S-ATA WESTERN DIGITAL - 500GB 7200rpm 16MB SATAII SE Caviar NVIDIA GeForce 8800 GT KINGSTON - KVR 2x1GB DDR2 800 Intel - Core2Duo E6750 4MB L2 radi već par meseci bez ikakvih problema (čak i zloglasna Technisat SS2), bez ijednog virusa, sve aplikacije rade kao i na XP izdanju, a čak je osetno ubrzanje koje potiče od prebacivanja tereta na GPU. Za onoga ko ima mašinu koja može da je gura - moja preporuka. [ X Files @ 16.03.2008. 18:03 ] @
Laptop:
TOSHIBA P200-1JR Procesor: Intel® Core™2 Duo T7500 CPU 2,2 GHz, L2 Cache: 4MB, 800 MHz FSB Memorija: 2048 + 1024 MB DDR2, 667MHz, max 4 GB DDR2 Grafička karta: ATI Mobility™ Radeon® HD2600 uz podršku HyperMemory™ tehnologije sa dodeljenih 512 MB DDR Video RAM memorije do 1279 MB uz HyperMemory™ tehnologiju ...itd Vista radi besprekorno sa Aerom. SVIĐA MI SE: * Lepši interfejs * Sigurnosna pravila (password potvrda) za upisivanje po sistemskim regijama OS-a, pa ni virusi ne mogu baš da dođu tamo gde žele. * Search za programe preko tastature (doduše ovo postoji za Mac odavno) NE SVIĐA MI SE: * Gomila novih servisa * Gomila novih procesa * Pretererana intergracija M$ shita sa OS-om i želja da Vista ZNA šta meni treba. Jednom sam samo pipnuo greškom Outlook (ShellExecute za mail), i već sledeći put je ovaj preuzeo sva podešavanja iz Windows Maila, bio u procesima, nakon 30 minuta skidao svu poštu. Jedva sam ga se otresao. RAZOČARAN SAM: Nedostatkom nekog novog standarda za Desktop deo. Quick launch je isti - primitivan (Postoji SideBar koji je opet deo preocesa, nekad i dva!) Tray liči na buvlju pijacu itd... UŽASNUT SAM: Toshiba softverom, koji se ugradio u gomilu procesa i servisa i sad ne smem ništa da pipam jer se plašim da će nešto otkazati sa radom i da kasnije neću umeti da vratim. Sve u svemu, Vista mi liči kao međukorak ka nekoj sledećoj verziji, kao neka velika BETA za naredni OS, kao navikavanje softverskih kuća na sigurnosna pravila koja će biti sastavni deo cele priče u budučnosti. Doduše, jeste osveženje za one koji imaju dobar hardver. [Ovu poruku je menjao X Files dana 16.03.2008. u 21:27 GMT+1] [ KLLIKER @ 18.03.2008. 13:46 ] @
Cinjenica je da ovaj OS nije dobio ocekivanu podrsku sirom sveta.Jako je puno tema po forumima gde se govori i konstatuje da je Vista promasaj. Licno sam je drzao jedno vreme na racunaru pa i forsirao da bih se evo opet vratio na XP. Mislim da je Vista dozivela krah i mislim da ce tesko da se i u buducem OS dostigne nivo i kvalitet XP. Sve se nekako svodi na ulepsavanju sistema i kada pogledamo da svakodnevno raznoraznim plugin softwerima XP nadogradjujemo te postizemo da on sve vise dobija izgled i funkcije Viste vidljivo je onda da Vista nije dobila puno toga. Sve ili vecina toga je bazirana na XP-u tako da se dobija utisak preuredjenog starog OS-a.
[ Srđan Pavlović @ 20.03.2008. 15:22 ] @
Ja sam je malo probao i nisam bas stekao utisak preuredjenog XP-a, i mogu samo reci da na vrlo jakoj
masini radi jako lepo (probao sam 32 bitnu verziju bez SP1). Naravno Vista ce mozda da bude sredjena koliko je sada sredjen XP, kada bude aktuelan neki windows 2010 ili tako nesto. Tada ce se ljudi secati XP-a kao sto se sada secaju milleniuma, a Vista ce se poboljsati kroz nove service packove. Moje licno misljenje je da ce malo toga biti ucinjeno da se sama Vista optimizuje nesto posebno, mislim da ce u tom segmentu najmanje raditi, jer izlazi sve jaci hardver i vec za godinu ili 2 vise nece moci da se kupi masina na kojoj ne radi Vista (drugim recima, svako ce moci da kupi Vista Premium capable PC za iste novce). Izdavace se stalno sigurnosne zakrpe, i nove sminke, ali sama povecana brzina rada Viste bice 99% rezultat toga sto ce raditi na jacim masinama a ne optimizacije samog koda od stane MS-a (mozda onaj 1%). Posto se "prvi macici u vodu bacaju", tako i ovu Vistu Final treba "baciti u vodu" dok se ne ispegla na jedan nivo da postane potpuno upotrebljiva a i hardver na kome ce raditi dosta jeftiniji. Recimo za godinu - dve. [ zonic @ 24.03.2008. 20:23 ] @
Ma napravili su je boljeg OS nema za sad , Brza je kao metak - treba joj samo malo vremena posle instalacije da sredi racunar , zlobnici mogu da pricaju sta hoce .Mnoge evropske firme vec prelaze na Vistu samo zbog zastite .
[ slavko music @ 02.04.2008. 00:34 ] @
mene interesuje dali ova vista je ok dali ima neke stvari ko su dobre sta tu dobro ja imam instalirano vistu ultimate ja tu vidim samo graficki dizanj ovi programi koi radim za muziku svi se instaliraju i ne vidim tu razliku u zvuka so se tice moja korist ali interesira me koja e razlika za 64 bitna vista ako neko zna da mi kaze HVALA
[ Iksi @ 02.04.2008. 16:15 ] @
oo fala kolega znaci da ne instaliram mt na vistu nikako :))). morao sam da
instaliram najnoviji phoenix i nesto se bas nije pokazao na visti kako valja. Inace nacuo sam da griphin team jos nije izbacio drajvere vistu za virtual griphin serial port.... [ bttp @ 03.04.2008. 08:06 ] @
Meni je Vista stabilna. Lepša je od XP-a ali slažem se da u principu praktičnih razloga za prelazak na Vistu radi Viste skoro da nema. Ja sam praktično bio primoran da pređem, jer je laptop na koji sam se nameračio Vista only (preinstaliran), i zbog toga sam dugo razmišljao da li da ga uopšte kupujem. Najveća moja zamerka Visti je što je u audio smislu unazađena u odnosu na XP, pa i ranije verzije Windowsa. Naime iz Viste je izbačen audio HAL, tako da više ne podržava hardversku audio akceleraciju. Znači nema više podrške za EAX i sl. (u igricama koje podržavaju EAX se može videti da je disabled). Nije mi baš najjasnije zašto su to uradili ali eto, u tom delu priče je nazadan u odnosu na XP, bez mogućnosti da ga dostigne
[ Catch 22 @ 03.04.2008. 12:43 ] @
Citat: bttp: ...Najveća moja zamerka Visti je što je u audio smislu unazađena u odnosu na XP, pa i ranije verzije Windowsa... Ti si jedan od retkih, koji tako misli! Ne znam za igrice, ali notorna je činjenica da Vista "čujno lepše svira" nego XP... Novi OS traži novi hw, novi sw (igrice...) - na tome se vrti cela industrija... ![]() [ bttp @ 03.04.2008. 14:12 ] @
With Microsoft's decision to remove the audio hardware layer in Windows Vista, legacy DirectSound 3D games will no longer use hardware 3D algorithms for audio spatialization. Instead they will have to rely upon the new Microsoft software mixer that is built into Windows Vista. This new software mixer will give the users basic audio support for their old Direct Sound games but since it has no hardware layer, all EAX® effects will be lost, and no individual per-voice processing can be performed using dedicated hardware processing.
Ne znam kako to misliš da "čujno lepše svira", kad ovde lepo piše da je to nemoguće. Uostalom doživljaj zvuka je subjektivan, tako da može biti da tebi Vista lepše svira a nekom drugom XP lepše svira. Činjenica je da je uklonjen feature iz operativnog sistema, koji je ranije bio standardan. Uostalom poenta windowsa je da budu backwards compatible, a u ovom slučaju se gubi svojstvo hardvera koje je neko platio (mnogi). Npr. neko je ulagao novac u zvučne kartice samo zbog EAX i bolje hardverske akceleracije. Sad mogu sa njima da se slikaju, ili da kupe nove kartice koje koriste tzv OpenAL, koji služi kao zamena za Windowsov HAL ali nije kompatibilan pa zahteva potpuni rewriting algoritama, drajvera i čega sve ne.. Zamisli recimo da novi Windows ne podržava više XviD ili DivX ili tako nešto i da svi dosada enkodovani sadržaji više ne rade, nego moraš da sve prekodiraš u neki novi codec, u kome je možda malo bolja slika ili kompresija. Da li bi i onda lakonski rekao kako novi OS traži novi hw sw i sl ili bi bio besan? (Pod pretpostavkom da recimo imaš kolekciju DivX filmova) [Ovu poruku je menjao bttp dana 03.04.2008. u 15:26 GMT+1] [ Catch 22 @ 03.04.2008. 16:18 ] @
Citat: Ne znam za igrice, ali notorna je činjenica da Vista "čujno lepše svira" nego XP... Kao što rekoh moraćeš da sačekaš neke nove igrice... novi hardver... poenta je da će da ti uzmu još love... Audio reprodukcija (mp3, mp4, aac, dca...) bolje radi na Visti, koliko sam primetio na više raznih desktop / laptop konfiguracija sa istim media playerima i istim kodek standardima... :) [ bttp @ 03.04.2008. 17:05 ] @
In some cases, where a game specifically looks for a hardware audio path, it may even fall back to plain stereo output. This will be a very different landscape for 3D audio than the one that both Creative Labs and Aureal Technologies® pioneered 8 years ago. Both companies dedicated hardware power to rendering increasing numbers of 3D voices, with each voice taking full advantage of HRTF (Head Related Transfer Function) technology, wave tracing and other advanced processing. With the native Windows Vista audio APIs, all this advanced, hardware-based 3D audio processing will be inaccessible. Instead, basic mapping to a generic speaker placement scheme will be employed, and all interactive processing and rendering will be dependent on the host CPU. While it is true that CPUs continue to get faster, the Vista audio architecture intentionally simplifies things, such that the potential processing load for multiple 3D voices is limited. Inevitably there is a tradeoff. This will be especially true for gamers that have come to depend on the kind of high-end 3D audio experience available from products like the SoundBlaster X-Fi, with its advanced headphone 3D audio processing and dedicated hardware DSP effects. For gamers this would be the most noticeable loss in Windows Vista, and it would be a definite step backwards for PC gaming audio if developers only had the option of using native Windows Vista audio APIs. However, they do have a legitimate, proven alternative in OpenAL. P.S. Baš me zanima na koji način si ti to upoređivao kvalitet zvuka. Da nisi možda priključivao te desktop/laptop konfiguracije na hi-end audio sistem pa ono na slepo slušao i određivao koji ti bolje zvuči? Sve i da si tako radio, to bi bilo samo tvoj subjektivni doživljaj... ali zato vrlo objektivno možeš da priključiš bilo koju EAX igricu na XP i Vistu i da vidiš kako na prvome zvuči dok na drugom uopšte ne radi... [Ovu poruku je menjao bttp dana 03.04.2008. u 18:21 GMT+1] [mod] Uklonjen nepotrebni deo poruke koji inicira lično vređanje sagovornika [Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 04.04.2008. u 00:17 GMT+1] [ Catch 22 @ 06.04.2008. 02:55 ] @
[ Milan86 @ 06.04.2008. 08:28 ] @
Šta mislim o Visti? Hm... Interfejs je odličan, samo što nisam zadovoljan performansama. Na konfiguraciji:
AMD Sempron 3000+ (AM2) (oc. na 2GHz) 2.5GB DDR2 GeForce 8500GT radi sporije u odnosu na XP što mi ne odgovara baš, tačnije nisam navikao. Nakon boot-ovanja treba joj par minuta da izdrlja sve što treba... U pitanju je Vista Ultimate SP1 32bit. Da li je ova moja konfiguracija slaba za Vistu? Čitam mnoge forume i vidim da se veći broj žali na brzinu Viste... [ Catch 22 @ 06.04.2008. 12:02 ] @
@Milan96: Ista priča je bila i kada se pojavio XP...
Da si malo probao da podesiš Vistu ? - Podesi Vista System Restore: http://www.elitesecurity.org/p1898052 - Isključi nepotrebne servise (superfetch) - Uključi caching na HDD (vidi sliku) - Isključi indexiranje hard diska - Isključi Vista side bar - Isključi neke vizuelne efekte (transparency...) ... Ima toga još, čitaj malo po forumu... kad sve podesiš sigurno neće drlja po disku prvih par minuta nakon podizanja, niti će raditi sporije od XP... [att_img] [Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 06.04.2008. u 13:31 GMT+1] [ Ironhide @ 06.04.2008. 15:13 ] @
Citat: Catch 22: Da si malo probao da podesiš Vistu ? - Podesi Vista System Restore: http://www.elitesecurity.org/p1898052 - Isključi nepotrebne servise (superfetch) - Isključi indexiranje hard diska - Isključi Vista side bar - Isključi neke vizuelne efekte (transparency...) ...ebeš ti taj sistem kome treba da pobijem pola procesa da bi radio 10% sporije od XP-a. Zar nije onda lakše instalirati XP? Brate ala vi smarate sa tom Vistom, kao da je bogom dana, a ne obratno... [ Ivan Dimkovic @ 06.04.2008. 15:29 ] @
Vista nudi:
1. Vecu sigurnost 2. Lepsi UI 3. Radi brze od XP-a u mnogim poslovnim scenarijima (laptop upotreba, recimo) 4. Ima mnogo bolji process scheduling (ravnomerniji slajsovi vremena idu nitima) [Uklonjen flame bite] [Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 06.04.2008. u 21:56 GMT+1] [ Stefan Markic @ 06.04.2008. 19:25 ] @
Citat: Nemoj ovo vise nikada ljudima da govoris... [ slaks @ 06.04.2008. 20:46 ] @
Mada ima svojih mana, za mene se Vista pokazal kao mnogo bolja od XP u svim pogledima, tako da sam zadovoljan ovim novim "čudom" iz Mikrosofta.
[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2008. 20:55 ] @
Windows vs. Linux rasprava se neće tolerisati na ovom delu foruma, imate Advocacy za to.
[ Catch 22 @ 06.04.2008. 21:30 ] @
Citat: Ironhide: ...ebeš ti taj sistem kome treba da pobijem pola procesa da bi radio 10% sporije od XP-a. Zar nije onda lakše instalirati XP? Brate ala vi smarate sa tom Vistom, kao da je bogom dana, a ne obratno... Pa vrlo slični zahvati ("da pobiješ procese") se obično urade i na XP-u ako hoćeš da ti radi brže, nema tu nikakve bitne razlike... "Raspakovan iz kutije" ni XP ni Vista nisu nešto, dok ih ne podesiš... [ Flash411 @ 06.04.2008. 21:55 ] @
Podrzavam kolegu Vladimira 100%,kad iskljucis ta neka nepotrebna
"poboljsanja" i servise,potrosnja memorije i aktivnost hard diska se bitno smanji. [ Stefan Markic @ 06.04.2008. 22:12 ] @
Ma daj!
Covek ima 2.5GB RAM-a, a ovaj mu kaze da ugasi supefetch?! lol :-) [ defufna @ 06.04.2008. 22:36 ] @
Deluje mi ok, nisam je previse koristio da mogu da dam bas potpuno misljenje, ali recimo onaj search na sve strane mi je skroz cool ( vrlo prakticno sobzirom da su sve ponovo ispretumbali ).. Ne znam da li je search moguce koristiti ako je spustis na stari izgled ?
[ Catch 22 @ 06.04.2008. 22:41 ] @
Microsoft: Superfetch
Citat: SuperFetch Windows SuperFetch enables programs and files to load much faster than they would on Windows XP–based PCs. When you're not actively using your computer, background tasks—including automatic backup programs and antivirus scans—run when they will least disturb you. These background tasks can take up system memory space that your programs had been using. On Windows XP–based PCs, this can slow progress to a crawl when you attempt to resume work. SuperFetch monitors which applications you use the most and preloads these into your system memory so they'll be ready when you need them. Windows Vista also runs background programs, like disk defragmenting and Windows Defender, at low priority so that they can do their job but your work always comes first. Stvarno BIG DEAL (!!???) Vista treba "da nauči koje to ja programe najčešće koristim, pa da ih onda sve čuva učitane u memoriji za mene...", što se mene tiče, radije ne bih (2GB RAM)... Ni na XP-u nisam koristio prefetch (isto to samo malo gluplje...) @defufna: Pogledaj ovde http://www.elitesecurity.org/p1903886 (Windows Search 4.0 Preview) [ Stefan Markic @ 07.04.2008. 01:55 ] @
[ Catch 22 @ 07.04.2008. 02:43 ] @
Citat: BrokeBody: Ne postoji prefetch za XP. ;-) Misliš ti... ![]() JSI Tip 5826. What is the Windows XP Prefetch? Speeding Up Windows XP Boot Up and Shutdown Citat: Microsoft Technet: Windows XP Performance Dynamic Determination of Code and Data Needed During Boot By observing successive boots of the system, Windows XP can dynamically determine the code and data needed for the boot and can optimize the placement of these files on the disk. When the computer boots, Windows XP can issue large I/O requests that can be handled efficiently with high throughput. Moreover, the operating system can find opportunities to issue these requests so that they will overlap in time with device detection and initialization. This is done in a way that will not add to the overall boot time. This allows for subsequent processing to occur with the operating system substantially resident in memory, and dramatically decreases the time needed for the system to boot. See Figure 1 for an illustration of disk I/O for booting without prefetching, and Figure 2 for an illustration of booting with prefetching. ![]() Figure 1: Disk I/O for booting without prefetch; the bottom graph shows the I/Os per second, while the top graph shows the pattern on the disk (Refer to legend in Figure 2) ![]() Figure 2: Booting with prefetching: Everything gets done much more quickly, because seek costs have been significantly reduced; high I/O efficiency comes from improvements in layout and from issuing the I/O as a single large "shopping list" Note: A fresh installation will require three boots before the observation and optimization for fast boot is complete [Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 07.04.2008. u 04:03 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 07.04.2008. 07:10 ] @
Superfetch je "godsend" za poslovne laptopove gde se svaki dan koriste iste aplikacije. Meni se zahvaljujuci superfetchu Office 2007 aplikacije dizu za manje od 0.5 sec na procesoru od 1.2 GHz (na baterijama 700 MHz!) - kako laptop jako retko ide u shutdown vec skoro uvek ide u hybrid sleep, neko usporenje od superfetch-a pri bootu je potpuno neosetno dok su dobitci od Superfetcha vrrrlo primetni.
Medjutim, Superfetch nije dobar za ljude koji cesto igraju igrice, jer Superfetch tu ne moze nista da pomogne zato sto se svaki put ucitava nesto drugo cija je kolicina obicno veca od sistemskog RAM-a. Na takvim masinama Superfetch treba ugasiti. [ Miroslav Jeftić @ 07.04.2008. 08:00 ] @
Ne znam, ja koristim skoro iste aplikacije svaki dan na desktop-u (net, office i još po nešto sitno) i nisam primetio neku brzinu u podizanju aplikacija; u poređenju sa XP-om isto ili sporije.
[ bttp @ 07.04.2008. 08:01 ] @
A da li postoji korelacija između Superfetch i ReadyBoost? Odnosno ako imam ReadyBoost da li mogu da isključim Superfetch ili šta? Pošto ReadyBoost radi otprilike isto što i Superfetch samo što za to koristi fleš memoriju (internu ili eksternu), a ne RAM.
Aha, ok, ReadyBoost ustvari "podržava" Superfetch, tako što te podatke smešta na bržu fleš memoriju, umesto na hard i na taj način ubrzava proces. Bar sam ja tako shvatio. Imam u laptopu 1GB internog fleša samo za to, a planiram da uzmem još neku SD karticu i ubacim je u čitač da stoji samo za to, pošto čitač ionako retko koristim u konvencionalnom smislu. http://www.tomshardware.com/20...-readyboostanalyzed/page2.html [ Catch 22 @ 07.04.2008. 20:15 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Superfetch je "godsend" za poslovne laptopove gde se svaki dan koriste iste aplikacije. Meni se zahvaljujuci superfetchu Office 2007 aplikacije dizu za manje od 0.5 sec na procesoru od 1.2 GHz (na baterijama 700 MHz!) Supefetch service mi je na "manual", kada pokrenem Word treba mu 2-2,5 sec, ali sledeće pokretanje Worda je skoro trenutno 0,5 sec... E sad, nekada Word ne pokrećem mesecima... bude dana (i nedelja) kada koristim isključivo Access, pa ga onda posle nedeljama ni ne pipnem. Onda bude dana kada intenzivno koristim Photoshop, pa opet posle nedeljama ništa... i tako... meni Superfetch nije od velike pomoći... Poenta cele priče je da svako prema svojim potrebama podesi šta mu treba, a šta ne (valda?) ![]() PS ProcessViewer mi prikazuje cca 37-39 aktivnih procesa... [ Milan86 @ 11.04.2008. 21:05 ] @
Instalirao sam Vistu Ultimate SP1 64bit. Ne može da se poredi sa 32bitnom verzijom, mnogo brže radi, sistem je osetno življi... Jel to 32bitna verzija promašaj ili mi se samo čini? Preporučujem svima koji imaju 64bitni procesor da je instaliraju, neće se pokajati...Nema smisla zamlaćivati se sa kršinom od 32bitne verzije.
[ aleksandar.dragojlovic @ 11.04.2008. 21:49 ] @
Citat: Instalirao sam Vistu Ultimate SP1 64bit. Ne može da se poredi sa 32bitnom verzijom Slažem se. Na drugom kompu imam 64-bitnu Vistu, sa SP1, i osetno mi brže rade aplikacije nego na 32-bitnoj sa SP1 (prvo sam držao 32-bitnu). Pozdrav [ Jovan 1988 @ 19.05.2008. 01:50 ] @
Koristio sam Vistu 32-bitnu i radila je sasvim ok,a za 64-bitnu,ne znam,ali ipak dok mogu,zadržaću se na XP-u.
Pozdrav [ orastko @ 30.05.2008. 10:12 ] @
Dugo vremena sam bio protiv Viste ali pre otprilike 3 meseca sam procitao clanak o prednostima 64bitne Viste pa sam je instalirao. Posto imam i jednu i drugu verziju instaliranu (x86-32 i x86-64) mogu vam reci da je 64bitna verzija brza a ujedno sam i u isto vreme prestao da koristim win xp. Mozda je razlog za moje zadovoljstvo taj sto imam 4gb ram-a ali danas cene memorije konstantno padaju tako da skoro svako moze da pojaca memoriju na racunaru.
[ Milan86 @ 30.05.2008. 21:02 ] @
Jel ste primetili da je Aero interfejs malo sporiji (za nijansu se sporije otvora Computer, Control Panel) kad je upaljen Internet Explorer ili neki dr. browser, naročito kad je otvorena neka flash stranica? To mi najviše smeta kod Viste...
EDIT: Rešeno reinstalacijom Viste... [Ovu poruku je menjao Milan86 dana 31.05.2008. u 15:41 GMT+1] [ koleNS @ 24.07.2008. 15:11 ] @
Kupio sam novi racunar (procesor sa 2 jezgra Intel, dobra graficka, 4 gb rama...) i stavio sam po navici XP i to 32 bitni. Da li neko ko se bavi video obradom koristi vistu i kako se pokazala? Prvenstveno mislim na Premier 2, Vegas, DVD Arhitect, Canopus, AutoGK, subtitleworshop i sl? Da li na njoj mogu da se koriste starije verzije Photoshopa (npr.7), Corela (11), Nero 6...? Ili da ipak samo instaliram XP 64 bitni?
[ zonic @ 24.07.2008. 15:33 ] @
vista 64 bit - Premier 2, Vegas, DVD Arhitect ,Corel,nero 0d 7.59 pa na dalje novije verzije rade ,Photoshop cs 3 i cs 4 provereno rade . Photoshop 7 ima problema a mozda i ne radi.
[ Catch 22 @ 24.07.2008. 17:20 ] @
Photoshop CS2, Corel 12, Office XP.... provereno rade na 32-bit Vista Ultimate SP1, Nero 6.6.1.6 radi (bez Image Drive), ako je od neke pomoći.
![]() [ koleNS @ 24.07.2008. 22:26 ] @
Hvala, naravno da je od pomoci. Ali toliko toga sam se nacitao i za i protiv Viste, da jos uvek nisam nacisto da li da je stavim? Ili da ostane XP ali 64 bitni?
[ Stranger2 @ 25.07.2008. 10:23 ] @
Citat: Supefetch service mi je na "manual", kada pokrenem Word treba mu 2-2,5 sec, ali sledeće pokretanje Worda je skoro trenutno 0,5 sec... Pa i u windows XP mnogi programi se pokrecu brze ako su pre toga vec bili pokrenuti. [ Stranger2 @ 25.07.2008. 10:33 ] @
Citat: Kupio sam novi racunar (procesor sa 2 jezgra Intel, dobra graficka, 4 gb rama...) i stavio sam po navici XP i to 32 bitni. Da li neko ko se bavi video obradom koristi vistu i kako se pokazala? Prvenstveno mislim na Premier 2, Vegas, DVD Arhitect, Canopus, AutoGK, subtitleworshop i sl? Da li na njoj mogu da se koriste starije verzije Photoshopa (npr.7), Corela (11), Nero 6...? Ili da ipak samo instaliram XP 64 bitni? Ako se bavis video obradom, ostani na Windows XP-u. Ja sam vistu nakratko probao i nakon sto je nekoliko mojih omiljenih programa, odbilo da radi, odmah sam odustao od nje. Sad se ne secam koji programi ne rade ali mi nije ni bitno. Ostacu na windows XP-u bar dok ne izadje windows 7. AutoGK, subtitleworshop i drugi stariji programi mogu praviti probleme ako zbog niceg drugog onda zbog toga sto poprilicno ovise o kodecima i spoljnim komponentama. Cesto citam da vista ima problema sa kodecima a pogotovo sa starijim. Kod mnogih programa za rad sa videom cesto u novim verzijama pise otklonjen bag pri radu sa vistom i slicno. To govori da se programi tog tipa tek "peglaju" za vistu. Windows XP je provereno odlican za video i nije neophodno izmisljati toplu vodu. windows Xp je u prednosti i zbog korisnika jer ako ti se pojavi problem sa nekim codecom tesko ces naci nekoga na forumima ko ce znati reci kako se taj problem otklanja na visti. [ koleNS @ 26.07.2008. 14:59 ] @
Potpuno si u pravu. Odustao sam od Viste. Sada imam XP 64 bita i....sa jednim delom programa imam problema. Npr. nikako ne uspevam da instaliram drajvere za tv karicu Leadtek Winfast 2000. Ne radim u njoj ali mi je potrebna za gledanje kada skidam video sa VHS-a. Da ne navodim ostalo, nekako sam razocaran sa OS. Ispada da je jedina dobra stvar kod njega sto prepoznaje sav ram u kompu. Nadam se da cu otkriti jos nesto dobro.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|