[ petarm @ 28.08.2007. 20:25 ] @
Da li je za jedan vektorski prostor bazis jedinstven?

Kako se utvrdjuje odnos medju potprostorima u odnosu na relaciju inkluzije? (da li postoji neki konkretan postupak?)

Sta je funkcionela?

[ cassey @ 28.08.2007. 23:32 ] @
Citat:
petarm: Da li je za jedan vektorski prostor bazis jedinstven?

Naravno da nije. Njena kardinalnost, tj. dimenzija vektorskog prostora, jeste.
Npr. za prostor (sa standardnim operacijama) baza su bilo koja dva vektora , gde su .

Citat:
petarm:Kako se utvrdjuje odnos medju potprostorima u odnosu na relaciju inkluzije? (da li postoji neki konkretan postupak?)

Nisam bas razumeo pitanje. Ako su ti dati podprostori, onda imas skup vektora nad kojima su oni definisani i njih posmatras preko inkluzije.

Citat:
petarm:Sta je funkcionela?

Ako je vektorski prostor na poljem , onda se svaki homomorzizam (gde posmatramo kao vektorski prostor), naziva linearna funkcionela na .
Npr. za prostor (skup svih realnih polinoma stepena ) fukcionela je f-ja:

Btw, ovo imas u svakoj knjizi kao u svom nazivu sadrzi reci "linearna" i "algebra", tako da ne vidim razlog sto bi ovde pitao kada ti je tamo sve potanko objasnjeno.
[ Nedeljko @ 30.08.2007. 10:28 ] @
Mislio si na vektore (x,0) i (0,y).
[ peka @ 30.08.2007. 17:10 ] @
[ petarm @ 03.09.2007. 10:42 ] @
Problem je sto si ti napisao sta je linearna funkcionela! Za funkcionelu u opstem slucaju ne mora da vazi linearnost?
[ petarm @ 28.11.2007. 16:37 ] @
Citat:
cassey: Ako je vektorski prostor na poljem , onda se svaki homomorzizam (gde posmatramo kao vektorski prostor), naziva linearna funkcionela na .
.

Zasto posmatramo kao vektorski prostor???
[ cassey @ 28.11.2007. 23:56 ] @
Homomorfizam je po definiciji preslikavanje (koje zadovoljava linearnost i homogenost) izmedju vektorskih prostora nad isim poljem. Onda i K moras smatrati vektorskim prostorom nad samim sobom.
Ako preferiras, mozes i da kazes ja je funkcionela preslikavanje takvo da vazi: , gde je a .
[ petarm @ 29.11.2007. 11:05 ] @
OK. Hvala ti! U mehanici uvek imam . I mi smo to tamo definisali kao preslikavanje skupa fja na skup realnih brojeva. Mozes li napraviti tu neki analogon? Hvala ti!