[ ival9379 @ 30.08.2007. 10:04 ] @
Pozdrav svima. Pisem rad na temu elektronske trgovine u oblasti turizma u Srbiji

Posle duzeg proucavanja shvatila sam da ona maltene ne postoji, osim mogucnosti rezervacije hotela u Srbiji na sajtu Magelana. Moj rad se na kraju vise sveo na proucavanje razloga koji sprecavaju razvoj elektronske trgovine u svim domenima u Srbiji, a turizam maltene da ni ne uzimam u obzir. Imate li vi nekih predloga i ideja sta bi bilo zanimljivo da se spomene u radu, da ne bih bas skroz skrenula sa teme i da li ste upoznati sa tendencijama hoce li se i kada omoguciti rezervacija turistickih paketa nasih turistickih agencija?

Nadam se da cete mi pomoci... Unapred vam se zahvaljujem!
[ Nikola_Subotic @ 31.08.2007. 08:55 ] @
Pozdrav,
u svakom slucaju tema rada je dosta zanimljiva i izazovna :) . Materijala bi svakako bilo mnogo vise da si umesto e-commerce odabrala e-business. Ali sta je tu je. Pokusaj da das presek trenutnog stanja. Navedes tvoje misljenje zasto jos nije doslo do osetnijeg razvoja e-trgovine. Bolje se informises o postojecim sajtovima (pocni od najvecih portala www.yuta.co.yu, www.turizam.co.yu, www.selo.co.yu). Na kraju preorucujem da das case study nekog uspesnog turistickog sajta, probaj da kontaktiras njihove vlasnike, reci im sta zelis da uradis i sigurno ce biti voljni da pomgnu (www.kosidba.com, www.kopaonik.net, www.palic.info....). Predvidjanje kretanja u buducnosti se podrazumeva kao zakljucak rada.
Iz tvog posta vidim da si ciljala na to da pronadjes agencije koje nude rezervaciju svojih aranzmana preko neta. Mislim da je ovo pogresan pristup temi jer ces agencije koje prodaju recimo letovanje u Egiptu ili avio kartu do Londona naci u manje-vise svim zemljama Evrope i tu ne bi imala nesto posebno da kazes, a da nije vec 100 puta receno - beskorisno. Ako si vec u naslovu rada odabrala Srbiju, po meni je logicno da se usresredis na receptivni turizam a tu svakako imas o cemu da pises jer je ponuda i nacin pistupa problemu sarolik i svojstven ovom podnevlju :)

Pozdrav,
Nikola Subotic
[ srlexic @ 31.08.2007. 09:22 ] @
Generalno, situacija je katastrofalna. Turistički radnici, počev od Ministarstva turizma pa do vlasnika turističkih objekata i dalje ne shvataju prednosti interneta u ovoj oblasti, iako veliki broj korisnika pre putovanja proveri kakvu ponudu agencije imaju online. Pošto sam bio uključen u nekoliko projekata, sve se svede na postavljanje osnovne informativne ponude o, npr. letovanju u aprilu tekuće godine, i dalje se ove informacije ne menjanju do sledeće sezone.

Sredinom godine, hrvatska online turistička agencija Adriatica preuzela je Jolly Travel tako da očekujem da bi ova agencija mogla biti zamajac dešavanja u ovoj oblasti, nakon čega bi u e-booking krenule i ostale agencije.

[ gorancir @ 31.08.2007. 22:12 ] @
Tako nesto ne postoji u Srbiji, ne na nivou na kome treba da bude... O booking-u hotelskog (a sto da ne i privatnog) smestaja da ne govorimo... A još manje o rezervaciji karata za međugradske linije.

Postoji nešto na B92 i visitserbia.org ali daleko je to od e-booking.a

npr. na www.visitserbia.org možete da rezervisete mesto bez plaćanja kreditnom karticom, i tako rezervisete 100000 kreveta (ne postoji nikakvo ograničenje). Niko Vas neće kontaktirati da proveri da li zaista dolazite, a pitanje je da li vas zaista čeka mesto u hotelu ako stvarno dolazite.

Ovaj projekat treba Turistička organizacija Srbije da pokrene, trenutni sajt je žali Bože... Ne može pojedinac da izgura projekat ovakve veličine...

U Francuskoj sam sve radio online!
[ ival9379 @ 01.09.2007. 15:10 ] @
Hvala vam svima na vasem misljenju i vidjenju stvari. Ustvari bilo mi je i potrebno da negde potvrdim svoj opsti utisak. Nazalost jos uvek elektronska trgovina nije zazivela u Srbiji i zaista jedva cekam dan kad ce zaziveti jer ce to negde i znaciti da stvari idu definitvno na bolje. Naravno, stvari idu na bolje, ali mogle bi i jos bolje... Nadam se da ce shvatiti vaznost Interneta i novih tehnologija oni koji to treba da shvate. A do tada mi ostali mozemo sami da radimo na tome koliko je u nasoj moci.

Tema je i dalje otvorena i interesuje me da cujem sto vise misljenja i sugestija i ako imate i podataka naravno...

Pozdrav svima!
[ broker @ 01.09.2007. 17:44 ] @
Ima jedan turisticki sajt i ne potenciram ga mnogo samo zato sto ne postoji normalan nacin elektronskog poslovanja.
[ Milija Veljovic @ 18.03.2008. 14:05 ] @
Jel zavrsen rad ? Da li bi mogao negde da se procita?Tema je zaista interesantna.Pozdrav
[ simovina @ 29.08.2009. 12:27 ] @
Da, ne bi bilo lose kad bi postojala mozda neka elektronska verzija tog rada na uvid.