[ Mihajlo_Lazic @ 03.09.2007. 14:18 ] @
Koliko sam shvatio za svakog veceg proizvodjaca telefona postoji i box koji sluzi za dekodiranje. Zanima me postoji li box koji moze da dekodira telefone od nekoliko proizvodjaca (npr. Samsung i SE)? Treba li za svaki model telefona koji box moze da dekodira imati i poseban kabl za taj telefon ili je i tu situacija kao sa klasicnim DATA kablovima, jedan moze da se koristi za nekoliko modela telefona?
PS
Nisam konkurencija, kao studenta zanima me ova tematika. Pa ko hoce neka odgovori.
[ skoker @ 03.09.2007. 21:17 ] @
Na to pitanje je veoma teško dati odgovor, zato što nekog pravila nema.
U 20 tom veku je bilo jedan kabl i radiš 1 godinu ne ulažeš ništa jer je industrija telefona tek bila na početku.
Danas je industrija telefona toliko napredovala da se desi da u toku meseca izbace 2-5 nova modela, pa se svaki dan nešto kupuje, novi boks, novi kabl, gotovo da je nemoguće imati 1 alat za jedan model. Obično jedan radi što drugi ne može i tako se medjusobno dopunjuju. Klasični data kablovi su skoro neupotrebljivi osim za veoma mali broj telefona.
[ Mihajlo_Lazic @ 05.09.2007. 15:29 ] @
Moze li neko da mi odgovori u cemu je razlika izmedju data i kablova koji koriste box-evi? Da li "box" kabl moze da uradi isto sto i data i vise, ili se oni posve razlikuju?
[ cybercom @ 05.09.2007. 20:54 ] @
Pozve,data kabel je zaseban i ima elektroniku u sebi,BOX-evi su BOX-evi (kutije) koje u sebi imalu elektroniku i 128 kripovanu karticu kojom se stiti softver koji usavrsavaju programeri svakog tima,po koju lampicu koja oznacava rad samog boxa.Na sebi poseduje RJ-45 konektor na koji se kace servisni kablovi.Eto to ti je najimbecilnije objasnjena razlika izmedju box-eva i data kablova.Da posto ime je namena drugacija nemozes jedno raditi sa drugim i obrnuto.Znaci nemozes koristiti data kablove za servis niti obrnuto.Jeli sada malo jasnije ? Da i BOX moze i mora da radi vise i bolje od DATA jer jedan BOX kosta kao 50-tak data kablova ( u porseku)
[ Mihajlo_Lazic @ 05.09.2007. 21:41 ] @
Hvala na odgovoru. Znao sam kako box izgleda jednom sam drugu instalirao Tornado ili nesto slicno. A npr. kod dekodiranja telefona sta se menja tada unutar software-a telefona?
[ Inovator @ 08.09.2007. 02:31 ] @
ponekad, iz navike, boxem nazivamo I aplikacije koje za pokretanje I rad koriste HW zastitu u vidu smart kartice.
[ Mihajlo_Lazic @ 08.09.2007. 11:16 ] @
OK. Ali ja sam pitao sta konkretno box menja u telefonu prilikom dekodiranja? Da li je to software koji radi na nekom nizem nivou nego sam OS mobilnog telefona?
[ BVC-Project @ 08.09.2007. 15:14 ] @
Ovisno o tipu telefona i kakva je zaštita u tom telefonu,box mjenja pojedine bitove u eepromu ili samom flešu,ponekad i na više mjesta u flešu.Teško je objasniti u par crta i netrebaš se zamarati sa tim podacima.Ako se misliš baviti GSM servisiranjem,svaki proizvođač daje i jednostavne upute za dekodiranje,promjenu jezika i sam popravak softwera ili kako ti kažeš OS,telefona.Dakle,kupiš box i kablove naravno uz taj box i na supportu imaš sve podatke što taj box radi i kako radi.To što software boxa mijenja u flešu ili eepromu,to ti kao početniku nije bitno.Bitno je da se telefon otključa,popravi i naplati klijentu.Za sada toliko o tome.
[ Inovator @ 08.09.2007. 17:00 ] @
nema tu nikakvih nivoa, bitno je samo ukloniti zastitu telefona, tako da on vise ne trazi kod mreze, zastita je obicno u eepromu I/ili u flashu, no razina zastite raste konstsntno, najbolji primjer su BB5 Nokie i TI chipovi koji se u nj ugradjuju. no, kolega ti je vec rekao, kao pocetnik nemoj se ubijati s time sto tvoj servisni alat radi
[ Mihajlo_Lazic @ 08.09.2007. 18:37 ] @
Nemam nameru da se bavim servisiranjem nego me jednostavno zanima elektronika. Narocito mi je bilo interesantno kako nove Nokie moze da dekodira samo Dejan iz Bg i niko drugi. Po vama koji je najbolji box (ako je kriterijum broj telefona koje moze da dekodira)?
[ Mihajlo_Lazic @ 08.09.2007. 18:40 ] @
Nemam nameru da se bavim servisiranjem nego me jednostavno zanima elektronika. Narocito mi je bilo interesantno kako nove Nokie moze da dekodira samo Dejan iz Bg i niko drugi. Po vama koji je najbolji box (ako je kriterijum broj telefona koje moze da dekodira)?
[ pun mi kristal servisera @ 08.09.2007. 18:43 ] @
1. Imas pogresnu informaciju,posto neradi BB5 samo Dejan,nego skoro svaki servis (nekada je smao on radio)
2. Sustina ti je u ovom poslu (sto se tice dekodiranja i promene jezika ili flesovanja telefona) da stavis pare u dzep i kupis gotove proizvode (Box-eve)

Nema tu neke mudrolije,kupis uredjaje i pocnes da radis.Spremis par hiljada €,obratis se reselerima i to je to !
[ Mihajlo_Lazic @ 08.09.2007. 20:33 ] @
Mozete li ostaviti ovde link ka sajtu proizvodjaca nekog boxa?
[ drgrga @ 08.09.2007. 21:03 ] @
Citat:
Mihajlo_Lazic: Mozete li ostaviti ovde link ka sajtu proizvodjaca nekog boxa?


Posto si trazio za Samsung i SE onda:


Samsung:

www.nsteam.org >NS-PRO

www.ust-pro2.org >UST-PRO

www.ufsxhwk.com >HWK(radi i Nokiu)SE:


www.setool.org >SETOOL

www.mt-box.org >MT-SE

www.universalbox.com >UNIVERSAL BOX (Radi i Nokiu)


Nadam se da sam ti pomogao.....
[ Mihajlo_Lazic @ 09.09.2007. 16:30 ] @
Hvala na linkovima i pomoglo je. Sada imam jos jedno 'glupo' pitanje: Moze li se preko box-a ubaciti novi software u telefon kao preko data kabla?
[ drgrga @ 09.09.2007. 17:08 ] @
Naravno zato i sluze........
Unlock,fleshovanje,raparacija.....

Sve sto se tice sw telefona,uvek pozeljno imati dva razlicita boxa za isti telefon, nekad neki radi nesto a drugi ne a to je vec problem....Ili nekad ugruvas telefon na mrtvo s jednim i ikako da ga izvuces a s drugim ga vratis glat........cisto da ga ne bi morao kupovati musteriji.....jer bas moze da zapne oko telefona koji vred 200-300 evra pa ti vidi sta ces.....musteriju ne interesuje sta se tebi desilo............

xe,xe,xee,tezak je ovo posao,mnogo tezi nego sto neko misli....