[ Anno Domini @ 03.09.2007. 18:13 ] @
| Od kad imam digitalac , vec pet godina , prestao sam da izradjujem slike.Ali pre 20 dana selektiram 500 slika i odnesem u radnju u prolazu kod cumica.Sve su radjene u 10x15 formatu.
I ima sta da vidim svaka slika je odsecena gore i dole i malo sa strane.Ovaj mi objasni da je to tako zato sto nisam dobro podesio rezoluciju pa program sam odsece sto je visak.Ok , ja sam uvek stavljao nesto vecu rezoluciju .Odem na more posle toga , pa opet te nove slike odnesem na isto mesto , samo sad sam slike pravio na najmanjoj rezoluciju , 1600x1200 tj 3,5''x5'' print.I opet ista stvar fotografije skracene.On mi objasni blablabla to tako mora.Slike su pravljene sa raznim modelima casia a najvise ovaj koji trenutno imam casio EX-Z500.
Dakle u cemu je problem? Ne mogu da verujem da sa digitalca ne mogu da se normalno urade 10x15 fotografije
|
[ Paramecijum @ 03.09.2007. 18:43 ] @
stvar je čisto matematičke prirode.
Original je 1600x1200 što je odnos 4:3, a fotografije su 15x10 što je 3:2... nema trika da se uklopi bez dodavanja, sečenja, razvlačenja ili štagod.
[ NShappy @ 03.09.2007. 19:43 ] @
Ili, ako je jasnije, digitalni fotoaparati snimaju sliku kojoj je širina za 1/3 veća od visine (odnos 4:3). A papiri u mašinama su 50% širi nego što su visoki (odnos 3:2) a to je u stvari format (odnos stranica) klasičnog filma. Imaš dve mogućnosti. Ili da svaku sliku sam odsečeš onoako kako želiš, ili da insistiraš da ti izrade slike bez ikakavog odsecanja ali ćeš u tom slučaju dobiti fotke sa belim štraftama sa strane.
A radnik u radnji je debil što ti to nije objasnio. A i da ne pričamo da se mogao malo potruditi da odseče onako, da valja.
Cropovati možeš sa bilo kojim softverom za obradu i katalogizaciju fotki. E sada, postoji jedan programčić koji samo za to služi i jako lepo pomaže da sam cropu-ješ gomiletinu slika ali nemam pojam koji je. Zaboravih. Možda se nako seti.
[ Anno Domini @ 03.09.2007. 19:52 ] @
Evo iskopao sam neke slike koje je davno moj burazer uradio a slikane su mojim aparatom.
Nema secenja , slike su dobro uradjene.Pouzdano znam da nije mogao sam da cropuje slike posto ne zna da ukljuci komp , dakle u radnji su nesto uradili da bi slike ispale kako treba.
[ Vole Domu @ 03.09.2007. 19:56 ] @
pa, tamo gde je on radio, su bili usluzniji, pa su mu oni cropovali fotke, bez da on zna...
ili su mu ih razvukli, sto je po meni losija opcija...
[ Anno Domini @ 03.09.2007. 20:00 ] @
Dakle ovo je naravoucenije : Ne radi odjednom 500 slika koje si pravio proteklih 5 godina , nego se prvo raspitaj kako se to radi !!
Vama hvala na pomoci.
[ tarla @ 04.09.2007. 01:42 ] @
da bi vam ova prica bila jasnija, predlazem da pogledamo skec o jeziku. Pustite film iz Cajnica...
Link
http://www.mangiaphoto.com/odn...radene-fotografije/2007/01/13/
[ BiiigMuzzy @ 04.09.2007. 09:18 ] @
Citat:
NShappy: ...Cropovati možeš sa bilo kojim softverom za obradu i katalogizaciju fotki. E sada, postoji jedan programčić koji samo za to služi i jako lepo pomaže da sam cropu-ješ gomiletinu slika ali nemam pojam koji je. Zaboravih. Možda se nako seti.
Mozda je to bio JPEGCrops.
Ja ga koristim i veoma sam zadovoljan.
http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/
Pozdrav!

Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.