[ mb_sa @ 06.09.2007. 16:11 ] @
Pozdrav, znam da ima dosta diskusija na ovu temu, većinu sam ih pregledao, ali opet nisam stekao dojam koji data centar je pouzdan! Pored kvalitete samog servera, bitno mi je da imaju dobar support. Server bi trebao biti u LAMP varijanti do 300$/350$ mjesečno. Naravno, postavlje se pitanje šta server treba da izgura. Za početak bi se na njemu vrtile dvije aplikacije. Tacnije jedan sajt koji bi u dogledno vrijeme mogao imati nekih 10. 000 unikatnih posjetilaca dnevno. To ne bi bio neki sajt u kojem bi bio download mp3, video fajlova i slicnih stvari, vec bi uglavnom trebao biti brz odziv baze (pošto će se uglavnom pretraživati). Naravno, sami upiti neće biti toliko neoptimizovani. Svjestan sam da se ovo i moze rijesti sa nekim iole boljem shared hostinom ili VPS-om, ali postoji jedna aplikacija koji ce se vrtiti na tom serveru. Aplikacija bilježi statistiku (prikazi + klikovi) reklama koji se prikazuju na drugim sajtovima (sve će se odvijati preko tog servera: prikaz slike, biljezenje statistike i slicno). Fazon je sto se moze prikazivati i bilježiti statistika i do recimo 15 reklama istovremeno (nekih 30 kb težine). Gdje bi svaka od tih imala po nekih 7.000-10.000 prikazivanja dnevno. Dakle, poprilican broj upita na bazu. Nadam se da ste stekli predstavu o situaciji. Dakle, treba mi preporuka za poudzan Data Centar i karakteristike servera (uglavnom preporuka procesora, velicina linka, ...) do 300$/350$ mjesecno, gdje bi u cijenu i bio ukljucen support! Najidealnije bi bilo kada bi rekli: Evo ja da sam u tvojoj situaciji bi uzeo ovaj server (postavite link do stranice u kojem je opisan :D) Hvala! |