[ Miladinovic @ 07.09.2007. 21:23 ] @
Da li se isplati da se koristi mobile messanger (recimo mig33) u roamingu da se dopisujem sa ljudima iz srbije na MSN ili slično, primetio sam da se prvih 100KB fiksno naplaćuje kada se nakačiš, da li znači da je bolje kada odem u neku zemlju jednostavno da stavim u podešavanjima konekcije gprs-a na Always online ili When needed..., pretpostavljam da bi mi sa prvom samo skinulo prvi put!

Inače putujem u Madjarsku te u Češku kasnije ...
[ Ronald @ 08.09.2007. 23:14 ] @
Posto vidim da nisi dobio odgovor od nekog ko je koristio messanger u romingu putem GPRS-a, evo dacu ti ja par imformacija. Mozda ce ti koristiti.

Prvo moram da naglasim da ni ja nisam koristio konstantno messanger u romingu. Povremeno sam se ukljucivao na ICQ naravno pri svakoj konekciji zaracunavano mi je onih inicijalnih 100 kb ili 50kb zavisno na kojoj mrezi sam bio.

Kada je u pitanju konstantna konekcija na GPRS saobracaju u romingu tu moram da te upozorim da u takvom slucaju sve zavisi od roming partnera. Meni se npr desavalo da na pojedinim evropskim mrezama gubim konekciju dok citam WAP stranice tako da su mi za pregledavanje nekih novih stranica ponovo naplacivali tih 100 kb kao da se ponovo konektujem iako sam ja mislio da sam i dalje na istoj konekciji koja podrazumeva onih inicijalnih 100 kb. Kada dodjes kuci i kada pogledas listing shvatis u cemu je caka i zasto ti je racun toliko veliki. Naravno to nije slucaj kod svih mobilnih operatera, ako ides u inostranstvo i zelis da koristis GPRS roming, gledaj da GPRS saobracaj koristis bas kada ti je neophodan za e-mail ili ako ti je bas potrebna neka informacija sa neta. Uvek je po mom misljenju bolje koristiti GPRS one mreze u romingu koja ima pun signal, tada je manja verovatnoca da ce ti pucati veza na GPRS-u a samim tim i tvoji troskovi mogu biti manji. Ne znam kako je sada ali ranije je bilo razlicito za razlicite mreze sto se tice inicijalne konekcije neki su inicijalno ranije naplacivali 100kb neki 50kb neki 20kb itd...Ne mora da znaci da ono sto ti se cini jeftinijim u koriscenju GPRS saobracaja zaista jeste jeftinije. Tu postoje varijacije i ona mreza koja ti izgleda jeftinija za GPRS saobracaj moze na kraju ispasti puno skuplja od one koja je u pocetku izgledala malo skuplja. Znaci moj savet ti je OPREZNO sa GPRS-om u romingu, ako ne zelis da placas neke astronomske racune.

Pozdrav
[ mikron @ 23.09.2007. 18:10 ] @
Letos sam u julu koristi GPRS u Crnoj Gori gde važi pravilo "OPUSTITE SE NEMA ROAMINGA U CG" i dobio racun od 18000 din. za 27 mb protoka je li to normalno?
[ pisac @ 23.09.2007. 18:28 ] @
Mislim da jeste.

Opusti se, to je samo 225 evra više od onoga koliko si mislio da te je koštalo letovanje.
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2007. 21:48 ] @
Citat:

Da li se isplati da se koristi mobile messanger (recimo mig33) u roamingu da se dopisujem sa ljudima iz srbije na MSN ili slično


Ukoliko tvoj operater nema neki specijalni paket koji eksplicitno (znaci - pise) ukljucuje XYZ megabajta u roamingu - zaboravi na GPRS/UMTS/HSxPA uslugu u roamingu, bices odran kao ovca.

Bolje nadji neki wifi hotspot tamo gde ides, ili kupi neku lokalnu SIM karticu sa kojom ces imati lokalni data saobracaj.
[ Mr One @ 24.09.2007. 20:43 ] @
Citat:
mikron: Letos sam u julu koristi GPRS u Crnoj Gori gde važi pravilo "OPUSTITE SE NEMA ROAMINGA U CG" i dobio racun od 18000 din. za 27 mb protoka je li to normalno?


Nisi dobro slušao reklamu - slogan glasi: "OPUSTITE SE NEMA ROMINGA NA POZIVE U CRNOJ GORI".

Ja sam za par banalnih konekcija: 4 namerne, i 6 slučajnih (slučajno pritisnem dugme za internet na telefonu i to mi se naplati 80 din) platio oko 800 dinara samo za GPRS.
[ Miladinovic @ 08.10.2007. 19:28 ] @
Evo mojih iskustava, koristio skoro stalno u autobusu GPRS i držao na AlwaysOnline, u madjarskoj na Telenorovoj mreži Pannon sam bio, u Slovačkoj T-mobile sk a u češkoj neka mreža Oskar ili sl. Koristio sam MIG za dopisivanje sa kućnom vrlo često... jer je jako dosadno putovati i stigao račun oko 1500dinara e sada da li je to mnogo ili ne ne znam ... a naravno imao sam i nekoliko poziva... ukupno sam bio 5 dana...
[ Stijak @ 08.10.2007. 20:35 ] @
@miladinovic Prosto ne mogu da vjerujem da je tebi tako malo doslo. Ja sam mnogo manje gprs koristio i stiglo mi blizu 4000. Ja bih se kladio da ti jos nisu sve obracunali, jer nisu na vrijeme dobili obracun od roming partnera, ali ce stići...
[ Miladinovic @ 09.10.2007. 08:27 ] @
Ako nije stiglo do sada onda verovatno neće ni sada jer je prošlo od tada dosta vremena - ceo mesec...
[ calexx @ 09.10.2007. 09:16 ] @
Dosta vremena? Pa sad vidim da si pre mesec dana tek najavljivao ovo putovanje što znači da si GPRS trošio u septembru. Teško da će račun da stigne tako brzo, ako se dobro sećam crnogorski GPRS roaming za jul je nekima stigao septembra. Tek ćeš ti da dobiješ račun a u svakom slučaju javi ... ako ti ostane neki dinar posle plaćanja. ;)
[ Miladinovic @ 09.10.2007. 11:59 ] @
onda da platim pa da odjavim broj...
[ Slobodan Rosandic @ 03.07.2010. 13:01 ] @
najbolje je kupiti lokalnu SIM karticu