|
[ blacky @ 27.08.2003. 15:51 ] @
| Umrezio sam dva kompa,daljina oko 85m kabla i malko vise.
Podesio sam prema onom uputstvu gore i radi sasvim ok na 10Mb full.
Win xp.Sajedne strane abit integrisana,a sa druge realtek,kabel iz tri dela
deo je 5 kategorija a preko ulice telefonski sa sajlom.
Koristio 4 zice (tx1 tx2 rx1 rx2).
Znaci podesio sam IP 10.0.0.1 i 10.0.0.2 i mask 255.255.255.0 za oba.
kao sto rekoh 10Mb radi odlicno,a 100Mb -konektuju se racunari ali protok nema?
U cemu je problem sta da dostelujem da radi i malo bolje? |
[ nemesis @ 28.08.2003. 00:30 ] @
imash srece da ti uopshte radi ...
elem.. pa nije toliko bre skup UTP kabl
ni Shilded nije vishe toliko skup :)
inache kad si vec telefonski radio ...
trebao si stavish svih osam ..
kako si nastvaljao kabl ..ono konektor rj11 pa na zenski pa na zenski pa na rj45
ili kabl na kabl pa zalemio ?
[ blacky @ 28.08.2003. 02:44 ] @
Ma znam da nije skup kabel samo preko ulice 40m treba razapeti UTP kabel,
ustvari kupio sam utp 80m pa sam video da nema sanse+kisa sneg i ostalo da vidis kako se rasteglio kabel  i onda sam samo preko ulice do komse rastego ovaj telefonski koji u sebi ima 4 zice i sajlu i to je to...........sastave sam lemio.
Daj jel znas kako malo da podesim mrezu,radi ok na 10Mb----na 100Mb se samo konektuje i nema protoka a greota,ako moze nekako da se podesi nesto vise od 10Mb,mislim Counter strike radi ok  ali kad treba od komse neki film prekopirati i slicno......
[ Veljko @ 28.08.2003. 08:24 ] @
Tesko da ce moci da je poteras na 100Mbita.
Razvuci sajlu i okaci o nju UTP kabal i resio si problem.
[ nemesis @ 28.08.2003. 11:22 ] @
Citat: blacky:
Ma znam da nije skup kabel samo preko ulice 40m treba razapeti UTP kabel,
ustvari kupio sam utp 80m pa sam video da nema sanse+kisa sneg i ostalo da vidis kako se rasteglio kabel :) i onda sam samo preko ulice do komse rastego ovaj telefonski koji u sebi ima 4 zice i sajlu i to je to...........sastave sam lemio.
Daj jel znas kako malo da podesim mrezu,radi ok na 10Mb----na 100Mb se samo konektuje i nema protoka a greota,ako moze nekako da se podesi nesto vise od 10Mb,mislim Counter strike radi ok ;) ali kad treba od komse neki film prekopirati i slicno......
40m nije neko rastojanje .. elem imash i samonoseci kabl za mrezu .. i sa sajlom itd...
a mogao si ono plastichno crevo da kupish ... ima ono shto stavljaju u zidove :)
narandzasto ili koje vec boje ... pa kroz njega da progurash kabl .. pazi
jeste cimanje itd... ali posle to crevno zakachish za sajlu i to je to ...
nemozesh vishe od 10MB .. sa 4 kabla :)
[ blacky @ 29.08.2003. 01:18 ] @
Kabel je vec postavljen,tako da nema sanse sad da ga menjam,---mislim vec imam Utp
kabel kupljen nje samonoseci ali sad je muka to ponovo postavljati.....
Zar ne moze da se ostvari 100 Mb i sa samo 4 zice ustvari:
Koriscen kabel crossover:
http://www.hwb.acc.umu.se\CABLE\NETWORK\ethernet10basetcrossover.html
http://www.hardwarebook.net/connector/network/info-network.html
Milsim da je kod mene problem daljina(smetnje,kasnjenja i ostalo...) ali ne znam kako
malo bolje da podesim mrezu,sta treba doterati da radi bolje i brze mozda ip adresu mask ili nesto drugo.....
[ Veljko @ 29.08.2003. 09:14 ] @
100MB ide preko 4 zice ali pogledaj malo kako je napravljen UTP kabal "bitno je prelitanje zica" i otpor koji se stvara i jos mnogo toga....
[ drJaser @ 29.08.2003. 12:52 ] @
kao prvo..IP adresa i subnet maska su ti iz razlicitih razreda (IP adresa iz A , a subnet iz C). Preporucujem ti da ili stavis IP u klasu C (npr. 192.168.0.1) ili promjenis subnet na 255.0.0.0 (class A).
[ blacky @ 29.08.2003. 18:43 ] @
Znam da treba voditi racuna o paricama(tx1+tx2)(rx1+rx2)
Probao sam da zamenim i IP adrese i subnet ne vredi izgleda da je ovo maksimala za moje kartice i instalaciju(10Mb full)
U svakom slucaju hvala vam svima nije ni ovo toliko lose,ne moze da skodi ni 10Mb,a onda valjda koristi ma bolje nego nista...;)
[ nemesis @ 29.08.2003. 18:50 ] @
Citat: blacky:
Kabel je vec postavljen,tako da nema sanse sad da ga menjam,---mislim vec imam Utp
kabel kupljen nje samonoseci ali sad je muka to ponovo postavljati.....
Zar ne moze da se ostvari 100 Mb i sa samo 4 zice ustvari:
Koriscen kabel crossover:
http://www.hwb.acc.umu.se\CABLE\NETWORK\ethernet10basetcrossover.html
http://www.hardwarebook.net/connector/network/info-network.html
Milsim da je kod mene problem daljina(smetnje,kasnjenja i ostalo...) ali ne znam kako
malo bolje da podesim mrezu,sta treba doterati da radi bolje i brze mozda ip adresu mask ili nesto drugo.....
ne moze :)
pa naracno da je problem duzina itd..
prvo mislim da ti nemash upletene parice.. mozda ima UTP 3 kategorije
4 zice itd... :) ... ali sumlljam .. :))
na tu daljinu sumljam da postoji i teoretska shansa da ostvarish 100Mb/s :)
sa 4 zice i to josh ako je PTK (poljski telefoski kabl) izolovani ili onja .. panasonik
itd...
lepo ti kulturno uzmi neko crevo .. moze i iz par delova.. provuci kroz njega kabl
nikako neztvaraj krajeve creva .. i onda to crevo zakachi na sajlu .. nemozesh da omanesh :) ... imacesh 100Mb/s ...
ako uzmesh shilded .. shto nebi bilo loshe za future ... mozda poterash i 1Gb/s :)
[ nemesis @ 29.08.2003. 18:52 ] @
Citat: -=([[Veljko]])=-:
100MB ide preko 4 zice ali pogledaj malo kako je napravljen UTP kabal "bitno je prelitanje zica" i otpor koji se stvara i jos mnogo toga....
mozda na 4 zice u UTP cat 3 kablu :)
ali teshko da on to ima itd...
[ nemesis @ 29.08.2003. 18:54 ] @
Citat: drJaser:
kao prvo..IP adresa i subnet maska su ti iz razlicitih razreda (IP adresa iz A , a subnet iz C). Preporucujem ti da ili stavis IP u klasu C (npr. 192.168.0.1) ili promjenis subnet na 255.0.0.0 (class A).
kakve veze ima ... ?
on moze da radi BC na celu A klasu :)))
nemorash ti da stavish IP adresu u istu C ili B klasu ako ti je
jedan IP 192.168.0.1 a drugi ip 192.168.0.250 onda je C klasa ok
mada mogu i vishe
ako je IP 192.168.0.1 a drugi 192.168.1.1 onda B klasa :)
itd... znachi sa tom postavkom o moze uzme bilo koju 192.x.x.x IP adresu
pogotovo ako su oni sami na toj mrezi :) .. shta je onda problem :)))
[ nemesis @ 29.08.2003. 18:55 ] @
ide ti u svakom sluchaju brze bolje nego wireless ...
sace neko kaze 11Mb/s.. .itd..
ma da .. ali po kojoj ceni i kakve antene itd...
ovako je chovek reshio problem :)
[ blacky @ 29.08.2003. 20:30 ] @
Pa nabavio sam 80 metara UTP kabla kategorija 5,ali kao sto rekoh nije mi bilo bas zgodno da ga prevlacim preko ulice(nije mi bas ni to sa crevom zgodno) pa sam izveo:
20m(+)utp 5k plus 40 telefonski sa sajlom plus 20m(+)utp 5k
sve ukupno nesto vise od 85m .....
Ma ok je i ovo .........
A sto se tive Wireless-a po kojoj ceni mogu da se nabave kartice za recimo dva racunara daljina oko 100m(ili sta jos trebe antene itd...)koliko love treba za to
ako neko zna?
[ klasika1 @ 29.08.2003. 23:49 ] @
Citat: drJaser:
kakve veze ima subnetmask sa ovim. Ako je subnet bilo koje klase isti na ob racunara, to fercera 100%.
Sto se tice 100 Mbps kroz 85+m imas samo teoretsku sansu (jos nekih 8 metara), prakticno nikakvu. Gornja granica UTP kabla je 93 m, prema tome nemas razloga ocekivati vise. budi sretan da imas i 10 Mbps. Sto se tice izolacije kabla u crijevo, ne bi bilo lose pokusati, ali ne vjerujem da ces dobiti puno na tome. Nedavno sam vidio na nekoj stranici pojacivace signala sto bi trebalo da otkloni 93m barijeru, ali na zalost ne sjecam se stranice :(, probaj malo prosvrljati po netu pa pogledaj. U svakom slucaju najbolja varijanta CISCO Aironet 53 Mbps, a i dvojica ste samo, tako da bi to bilo fakat najidealnije rjesenje.
[ blacky @ 30.08.2003. 00:45 ] @
A to je cisko zver sad sam bas malko pogledao to bi na tu daljinu guralo po specifikaciji
verovatno preko 30Mb.
Koja je cena ,da li se moze nabaviti kod nas,sta je za nas najpovoljnije zna li ko?
[ klasika1 @ 31.08.2003. 02:01 ] @
Hmm kako god okrenes nece biti ispod 1000 EURA minimalno, jer pored AP ti trebaju i 2 kartice (predpostavljam PCI) koje podrzavaju 53 Mbps. Zar nemas bas nikoga izmedju vas dvojice da postavis neki switch i time poboljsas stanje?
[ nemesis @ 31.08.2003. 02:17 ] @
Citat: klasika1:
Sto se tice izolacije kabla u crijevo, ne bi bilo lose pokusati, ali ne vjerujem da ces dobiti puno na tome. Nedavno sam vidio na nekoj stranici pojacivace signala sto bi trebalo da otkloni 93m barijeru
elem.. nisam mislio kroz crevo zbog wifi izlocije i shum itd..
nego samo i iskljuchivo zbog meteoroloshkih problema..
prvo to nije samo noseci kabl..
led nemora BASH po kablu da se hvata grad nemora da ga tuche itd:
zato sam mislio krevo ... :) ... nabolje bi bilo ono armirano crevno zavodu ;)
samo je secprogurati kabl .. mada ako bi se crevo navlachio u parchicima
od po 10-ak m itd.. pa onda na crevo drzach za na saju ..
a shto se tiche daljine:)
ma ne danema shansone sa UTP ..
mozda sa SFTP :) .. ili da proba po dva switcha recimo 3com ili
cisco ..
:)... ali njemu i netreba toliko .. kaze da ima 40m ... pa onda na neku
aktivu .. neki switch :).. pa onda na pc :) ..
[ jc denton @ 31.08.2003. 02:44 ] @
Citat: klasika1:
Sto se tice 100 Mbps kroz 85+m imas samo teoretsku sansu (jos nekih 8 metara), prakticno nikakvu. Gornja granica UTP kabla je 93 m, prema tome nemas razloga ocekivati vise. budi sretan da imas i 10 Mbps.
Ma evo ja sa komsijama imam vezu preko 100 m (switch<-->switch) i to na 100Mbps. Koje bre teorije sa 93 m? Ma radi to i na 130m video sam svojim ocima.
A tosa crevom i nije losa egzibicija, samo sto je mnogo to vidljivo kad se gleda sa strane. Mi nemamo kabl_u_crevu (hahahahah), nego smo sa nosac iskoristili celicnu pocinkovanu zicu od 2 mm, na koju je plastificiranom zicom pricvrcen UTP kabl na svaka 1-2 metra. Pocinkovana zica je i shpaner, pa smo kabl tako fino zategli da ne moze da klacne ni po najvecoj oluji (skoro bilo, pa gledali). Trenutno ta zica nosi kabl na duzini od 70 m.
[ nemesis @ 31.08.2003. 12:08 ] @
shto d ne .. ako je dobar kabl...
elem.. bash te briga za upadljivost.. imas mislim i crna crevo :))))
elem.. hoce to sa switchevima...
imaju oni cisco switcevi shto piche 2km ;))) ludilo ...
[ markom @ 31.08.2003. 12:52 ] @
Citat: jc denton:
Ma evo ja sa komsijama imam vezu preko 100 m (switch<-->switch) i to na 100Mbps. Koje bre teorije sa 93 m? Ma radi to i na 130m video sam svojim ocima.
Elem, nisam hteo do sad da se mesam na ovu temu, al' vidim da mnogi ovde fundamentalno ne razumeju to ogranicenje od 100m.
Ogranicenje od 100m, generalno posmatrano, nema nikakve veze sa jacinom signala, vec sa detekcijom kolizija u mrezi. Kao sto svi znamo, sve Ethernet mreze (Ethernet, FastEthernet, GigabitEthernet, i sve sto nam nosi svetla buducnost) rade na principu CSMA/CD protokola (Carrier Sense Multiple Access With Collision Detection). Posto u full duplex vezi citava prica o kolizijama nema nikakve veze (nema kolizija), dalji tekst se odnosi na half duplex veze. No, kao i svaki cestit standard, 100baseTX uzima u obzir najgeneralniju mogucu varijantu - otud generalno ogranicenje od 100m. Zapravo, "collision domain diameter" za 100baseTX je 205m, al' to je nevezana prica (ta konkretno ima veze sa jacinom signala, mada veoma i sa tekstom ispod).
Da bi bilo koja Ethernet mreza funkcionisala ispravno, koliziju sve stanice moraju da detektuju i dojave na vreme. Na vreme znaci u prvih 64 bajta (512 bita) transmisije. Vreme koje treba jednom bitu da od tacke A u mrezi stigne do tacke B, naziva se "bit sekund". Vreme A-B-A je "round trip". Ukupan round trip ne sme da bude duzi od 512 bit sekundi kako bi kolizija bila detektovana na vreme. U 10baseT mrezi, bit sekund je 0.1 mikrosekunde. U 100baseTX, ovo je 0.01 mikrosekundi. Dakle, maksimalno round trip vreme s kojim raspolazemo je 5.12 mikrosekundi. No, bitno je 512 bit sekundi.
Generalna karakteristika idealnog (iz jednog dela, napravljenog po standardu i proverenog kvaliteta) UTP-5 kabla je da u mrezu ukljucuje round-trip kasnjenje od 111.2 bit sekundi. Svaka smetnja na linku, promena kvaliteta zice, lem, ripiter (hub) dodaje dodatno kasnjenje.
Dakle, da se vratimo na temu kabla preko ulice. Kao sto rekoh u nekoj od mojih prethodnih poruka, 10Mb/s moze da radi kroz radijator. 100Mb/s je vec prilicno rigoroznija situacija.
Korisne knjige:
---------------
Cisco CCNA Exam Cert. Guide, Wendell Odom, Cisco Press, 2000
Cisco CCDA Exam Cert. Guide, Anthony Bruno i Jacqueline Kim, Cisco Press, 2000
Cisco LAN Switching, Kennedy Clark i Kevin Hamilton, Cisco Press, 2001
Top Down Network Design, Priscilla Oppenheimer, Cisco Press, 2001
Marko.
[ Ovu poruku je menjao jc denton dana 02.09.2003. u 00:44 GMT]
[ jc denton @ 01.09.2003. 01:53 ] @
Citat: nemesis:
Kabl je neki Teldor-ov cat 5E (oko 18 din. metar, ako se dobro secam). A to za vidljivost bilo nam je poprilicno bitno zato sto kabl prolazi iznad ulice :). Posto je izolacija sive boje, maltene se i ne vidi (aj' dobro, vidi se po malo :))
Koji su to Cisco switch-evi sto mogu 2+ Km ?
[ jc denton @ 01.09.2003. 02:00 ] @
Citat: mdm:
Elem, nisam hteo do sad da se mesam na ovu temu, al' vidim da mnogi ovde fundamentalno ne razumeju to ogranicenje od 100m.
Hvala na iscrpnom objasnjenju. Poenta kod naseg naroda je da se nesto izbudzi ako moze, makar budzevina pregazila sve moguce specifikacije.
Je l' moze nekako 10Mbps kroz dve zice?
[ nemesis @ 01.09.2003. 08:49 ] @
Citat: nemesis:
Kabl je neki Teldor-ov cat 5E (oko 18 din. metar, ako se dobro secam). A to za vidljivost bilo nam je poprilicno bitno zato sto kabl prolazi iznad ulice :). Posto je izolacija sive boje, maltene se i ne vidi (aj' dobro, vidi se po malo :))
Koji su to Cisco switch-evi sto mogu 2+ Km ?
kao shto me je jedan od kolega ispravio ..
nije 3km nego 5000 stopa .. 1.5km ..
a drugo .. nepravi ethernet... ali bi moglo po jedan sa svake
strane.. LRE switchevi .. oko 3000e komad... ako se dobro secam.. :)
[ markom @ 01.09.2003. 14:16 ] @
Je l' moze nekako 10Mbps kroz dve zice?
Moze, ali onda ne pricamo vise o Ethernetu u uzem smislu te reci. Sa istim onim switchevima o kojima Nemesis prica. Ciscovi Long Reach Ethernet (LRE) switchevi zapravo rade preko postojece tel. infrastrukture. Po specifikaciji bi trebalo da mogu da prenose 10-15 Mb/s na daljine do 5000ft. Cisco citavu tu pricu zove MetroEthernet, sto je u stvari fancy naziv za razne xDSL tehnologije na steroidima, po relativno niskim cenama po portu. $5500 za LRE switch sa 24 porta u poredjenju sa raznim drugim resenjima (DSLAM, BBRAS) je poprilicno dzabe ;-).
Vise informacija:
http://www.cisco.com/en/US/products/hw/switches/ps4916/
Marko.
[ zvecko @ 25.09.2003. 08:25 ] @
Pozdrav
vidim da imas muke sa umrezavanjem dva racunara preko ulice....?!
kako imam nekakva iskustva u tome (takodje imam UTP kabal od kuce do kuce) resenje ti je u sledecem...
1. koristi STP kabal Cat5 (UTP kabal sa Shield-om kod nas poznat i pod nazivom FTP) od racunara do racunara jer na taj nacin ces spreciti delovanje spoljasnjeg elektromagnetnog zracenja (atmosverskog praznjenja - grmljavine, elektricnih vodova...) i eventualne smetnje koje nastaju spajanjem kablova
2. za prelaz preko ulice koristi 2,5mm2 bakarnu zicu (kupuje se u gvozdjari ili prodavnici elektromaterijala) koja ce ti ustvari biti noseca sajla za kopletan kabal (zavezi kabal za ovu sajlu) jer sajla u STP kablu nije predvidjena za nosenje kabla vec kao masa
3. kako povezujes racunare u razlicitim zgradama (kucama) masu nemoj da povezujes na racunare jer postoji razlika u otporu uzemljenja zgrada pa moze da se desi da se uzemljenje jedne zgrade zatvara preko STP kabla sto moze izazvati pregorevanje (u najboljem slucaju) obe mrezne kartice. Zato pre ulaska STP kabla u kucu (kroz zid, plafon, prozor...) oguli malo omot kabla, prekini masu (foliju koja okruzuje zice), odvoji je od dela koji ide prema racunaru, a masu sa dela kabla koji ide preko puta povezi zicom na uzemljenje zgrade ili jednostavno nekako povezi sa zamljom (obmotaj drugi kraj zice oko eksera i zakucaj ga u zemlju). Isto to uradi i sa druge strane.
4. Povezi RJ45 konektore na krajevima kablova (pogledaj koje standarde mozes da koristis). Za 10/100Mbps mrezu koristi kombinaciju
1. belo-narandzasta,
2. narandzasta,
3. belo-zelena,
4. plava,
5. belo-plava,
6. zelena,
7. belo-braon,
8. braon
postoje i drugi standardi ali probaj sa ovim...
ako ne koristis HUB/SWITCH oda na jednom kraju zameni mesta NARANDZASTE (ide na 6) i ZELENE (ide na 2) i BELO-ZELENE (ide na 1) i BELO-NARANDZSTE (ide na 3)
NAPOMENA...
Nemoj da brines oko vremenskih uslova jer je STP kabal predvidjen za pruzanje napolju ali moras da postvais nosecu sajlu...
Moj predlog ti je da kupis kutijice za mrezu (mrezni prikljucak) koje kostaju oko 50 dinara a na taj nacin ces napraviti rastavljivu vezu
Pozdrav
PS... Nadam se da ti je od pomoci ovo, a ako mogu jos nekako da ti pomognem slobodno se obrati
[ blacky @ 25.09.2003. 21:18 ] @
Da ovo je odlicna pomoc ali ja sam sve vec odradio i moja mreza radi odlicno,doduse na 10Mb ali i to je dovoljno(mada da je 100Mb ;o).....u svakom slucaju hvala nekom ce posluziti to je sigurno!
Bila je to moja prva,a nadam se da ce ih biti jos ali malo ozbiljnijih(mreza)
[ Nen0 @ 08.04.2004. 18:53 ] @
S obzirom da povezujes samo dva kompjutera, tvoj problem je vezan samo za kabl. Ako koristis UTP, ili bolje STP izmedju njih, bez tvojih kombinacija sa telefonskim kablovima sve ce da ti radi super, a radice bez problema i na daljini vecoj od sto metara.
[ djk494 @ 08.04.2004. 19:27 ] @
I ako ti nista od ovog ne proradi imas za oko 20E kartice za umrezavanje preko telefonskih parica ja sam koristio stare na 1.1MB i rade na preko 200m obicne telefonske parice misim da postoje i brze na 10MB ili sl. raspitaj se.
[ dejoman @ 16.08.2005. 10:29 ] @
Slazem se za STP kabal,da je najbolja solucija za povezivanje dva rachunara.
A inche gde ima da se uzme(povoljno) u Beogradu,
STP kabal sa RJ45 konektorima , crossower?
Poshto je i meni potreban,za povezivanje dva rachunara.
pozdrav
[ blagoyeblagoye @ 30.12.2005. 13:01 ] @
Koliko telefonskog kabla imas?
Ja sam uradio isto sa 50m telefonskog kabla izmedju dva switcha i nece da mi radi?
Kakav je raspored zica, koja je oprema (ako imas switch-eve), bilo sta sto moze da mi pomogne?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|