[ ITguru @ 09.09.2007. 14:45 ] @
Cuo sam da postoji zakonska odredba da ako odes na postdiplomske studije u inostranstvo, vojni rok ti se moze odloziti do 31. godine. Bio sam na sajtu vlade ali ne znam pod kojim zakonom to da trazim a i pretrazivac im ne radi. Zanima me da li je neko ovde upoznat sa tim ili je to sto sam ja cuo lupetanje?
[ markoristic @ 10.09.2007. 10:09 ] @
http://www.dijaspora-vojna-obaveza.info/

Ovde ces naci sve relevantne informacije.

Pozdrav iz Minhena.
[ vukad @ 10.09.2007. 15:36 ] @
Moze, i ne veruj ako u vojnom odseku pokusaju da te ubede u suprotno. Ti lepo upisi postdiplomske, i kad stignes tamo obavesti ambasadu ili direktno vojni odsek da si na studijama u inostranstvu. Odobrice ti jer nemaju izbora, znaju da niko nije blesav da se vraca zbog vojske, a znaju da i ako podnesu prijavu tuzilastvo nece reagovati. Sistem funkcionise po principu "navataj koga mozes".
[ ITguru @ 10.09.2007. 18:44 ] @
Sa dijaspora-vojna-obaveza.info:

2. Šta treba da znam o odobrenju privremenog boravka?

Privremeni boravak vas oslobađa vojne obaveze na određen vremenski period, ali ne trajno.

a. Imam manje od 27 godina

Odgovor: Potrebno je da u ambasadi ili DKP-u podnesete molbu za odobrenje privremenog boravka u inostranstvu na osnovu studija, usavršavanja, zaposlenja, ili iz drugog razloga koji morate da navedete i potkprepite u molbi. Ova molba se iz ambasade šalje Ministarstvu Odbrane (ranije Generalštabu) koji odlučuje o odobrenju privremenog boravka, koji je obično na godinu ili dve dana. Dobijanje rešenja može potrajati i nekoliko meseci, ali važno je podneti zahtev, i tako ne dati nikome mogućnost da vas optuži da ste izbegavali vojnu obavezu. Poželjno je, uz molbu, priložiti dokumente koji dokazuju vašu tvrdnju da studirate/radite/legalno boravite u inostranstvu, kao što su kopija vize iz pasoša, potvrda o studiranju/radu, itd
-------------------------
S jedne strane ok ali s druge strane sto kazes "navataj koga mozes" pa cu ja lepo da zapalim napolje bez najave, posaljem njima dokument koji dokazuje da studiram kad mi stigne poziv i cao. Nesto ih ne gotivim previse da bi se s njima pred put pozdravljao. :)
[ markoristic @ 11.09.2007. 14:15 ] @
Citat:
ITguru: S jedne strane ok ali s druge strane sto kazes "navataj koga mozes" pa cu ja lepo da zapalim napolje bez najave, posaljem njima dokument koji dokazuje da studiram kad mi stigne poziv i cao. Nesto ih ne gotivim previse da bi se s njima pred put pozdravljao. :)


Izgleda da nisi najbolje razumeo. Potrebno je, da kada stignes u inostranstvo i dobijes dokument od fakulteta da si se upisao, odes u ambasadu ili konzulat Srbije i tamo podneses zahtev za privremeni boravak u inostranstvu.
[ ITguru @ 11.09.2007. 16:44 ] @
Uuu da nisam... mada sad jesam i sve je ok :))
[ gajo2 @ 11.09.2007. 21:36 ] @
Pise da procedura moze potrajati i vise meseci. Mislim da, kad si vec dobio poziv, nikakva uverenja i zalbe ti vise ne mogu pomoci, jedino jos mozes traziti da sluzis civilno