[ Levit @ 11.09.2007. 15:16 ] @
Potrebna mi je funkcija za sledece:Znaci trebam da izlistam sve sifre koje se nalaze u koloni A, a nema ih u koloni H. Takodje bih trebao da sa tim siframa izlistam i nazive artikala?
Kako bih to isto mogao da uradim ako mi se tabele nalaze u dva razlicita sheeta?

Da li je ovo excelu uopste moguce?

Unaprijed hvala.

[Ovu poruku je menjao Levit dana 11.09.2007. u 16:31 GMT+1]
[ anakin14 @ 11.09.2007. 16:27 ] @
uvedi pomocnu kolonu f i u prvom polju liste kucaj formulu
Code:

=IF(COUNTIF(h:h,A1)>0,"","list")

onda klikni na f1, idi na data>filter>autofilter
u filteru selectuj "list" i to je to
ako hoces da ti range h:h bude u drugom sheetu onda samo kucas umesto h:h >>> sheet2!h:h ili koji hoces drugi.
[ Levit @ 11.09.2007. 17:12 ] @
Hvala brale ali ja nisam uspio da dobijem rezultat.


Kako da u filteru selektujem list? A mozda je problem oko uvodjanja ove nove kolone F sta treba da stoji u njoj?

[Ovu poruku je menjao Levit dana 11.09.2007. u 18:24 GMT+1]
[ 3okc @ 11.09.2007. 18:05 ] @
Napravio sam ti nešto na brzaka, sa matričnom formulom (unosi se u opsegu ćelija, sa CTRL+SHIFT+ENTER). Nažalost, ispis artikala daje samo u onim redovima koji odgovaraju njihovom položaju u prvoj listi pa je možda najbolje da rešiš sa prostom COUNTIF() u posebnoj koloni koja će ti služiti samo u te svrhe, za filtriranje (kao što i anakin14 predlaže).

Opseg matričnih formula (iz mog primera) treba da prati po dimenzijama listu u A koloni.
[ anakin14 @ 11.09.2007. 18:08 ] @
pa napisao sam ti da u kolonu F upises formulu iz tog posta,i da filterujes po "list". To "list" je samo jer sam ja tako napisao formuli ti mozes da stavis bilo koju vrednost i da filterujes po toj vrednosti jer formula daje tu vrednost ako nema sifre i u a i h a daje prazno polje ako ima sifre i u a i u h. FILTERUJES F KOLONU a ne A!!!
[ Levit @ 11.09.2007. 20:28 ] @
E momci hvala na trudu napokon sam ukapirao, zaista hvala na trudi i brzini. Svako dobro, pa se cujemo ako bude jos kakvih potraba. HVALA!
[ Levit @ 12.09.2007. 08:09 ] @
Evo mene opet.

Sa funkcijom koju ste mi dali ja sam nasao sifre artikala koje su razlicite. Posto sam koristio Anakinovo rijesenje pored svih artikala kojih nema u koloni ''H'' tabele 2, u koloni ''F'' pojavi se list. E sada posto ja imam vise od 200 artikala koji su razliciti u mojoj tabeli, da li postoji mogucnost selektovanja, evo slika:


Znaci treba mi procedura koja ce automatski selektovati u slici plavom bojom redove, ili redove koji u koloni ''F'' imaju ''list''. Ovo sto je na slici samo je dio tabele nekada imam i preko 300 artikala koje se razlikuju, i rucno oznacavanje tih redova uzima dosta vremena. Jos bi bila bolja solucija ako je moguce da sam formira novu tabelu artikala koji u ''F'' koloni imaju ''list''.

Hvala!
[ anakin14 @ 12.09.2007. 09:46 ] @
pa klikni na onaj trouglic u polju F2 i FILTRIRAJ po "list". To ce ti prikazati samo ona polja koja u koloni F sadrze "list"
ako hoces da u novom sheetu excel sam formira tabelu samo artikala koje u polju f sadrze list mozez koristiti formulu koju je dao 3okc, nonblanks po koloni F.
Code:

={IF(ROW()-ROW(NoBlanksRange)+1>ROWS(BlanksRange)-COUNTBLANK(BlanksRange),"",INDIRECT(ADDRESS(SMALL((IF(BlanksRange<>"",ROW(BlanksRange),ROW()+ROWS(BlanksRange))),ROW()-ROW(NoBlanksRange)+1),COLUMN(BlanksRange),4)))}


samo umesto noblanksrange stavi imenovani opseg prve kolone u novom sheetu, a umesto blanksrange imenuj opseg u koloni F od f4 do f... Bitno je da imenovani opsezi budu jednaki. da bi ubacio i dodatne kolone, naziv itd menjaces samo broj na kraju formule ( u napisanom slucaju 4) koji sluzi da odredi koju kolonu od kolone F ce da prepisuje (to je u stvari offset kolone i u tvom slucaju za sifru -5 a za naziv -4 itd).
Ako ti nije jasno , a posto nemam vremena da ti sam pisem ceo primer,okaci tvoj primer pa cu da ti popravim ( a ne screenshot).
Pozdrav!!!

[Ovu poruku je menjao anakin14 dana 12.09.2007. u 18:21 GMT+1]
[ 3okc @ 12.09.2007. 12:57 ] @
Citat:
Levit: Znaci treba mi procedura koja ce automatski selektovati u slici plavom bojom redove, ili redove koji u koloni ''F'' imaju ''list''.
Znači, sve sam manje siguran da te razumem.. Koji je tačno cilj ovog odvajanja razlike između dve liste? Mislim, je l' pokušavaš da selektuješ "razliku" zbog toga da bi je sa COPY/PASTE preneo u "siromašniju" od dve tabele?

"Procedura" za izdvajanje, ili filtriranje, ti je na domak i krajnje je jednostavna --ko je i samo jednom upotrebio sigurno je naučio kako se koristi: znači, klik na trougao
[att_img]
daje ti listu "unikatnih" tj jedinstvenih vrednosti za pripadajuću kolonu. Izborom pojedinačne, filtriraš čitavu tabelu tako da prikaže samo one redove gde se izabrana vrednost nalazi.

Sad, ako ti je namera da izjednačiš sadržaj dve tabele, zašto odmah ne uvezeš podatke u TU tabelu samo pomoću sličnih formula (vidi postove gde se pominje f-ja VLOOKUP())?

Treće, ako ti je cilj selektovanja samo da bi ovi redovi bili označeni drugom bojom, pa koristi uslovno formatiranje (eng. Conditional Formatting...).

Međutim, ako ti baš odgovara da se različiti podaci prikazuju u odvojenoj tabeli, prouči malo postove u kojima sam prilagođavao formulu za ispis podataka bez praznina. U poslednjem postu koji sam postavio na tu temu zakačio sam fajl koji možeš skinuti pa pogledaj kako se to radi; tu je reč o matričnoj formuli koja barata sa imenovanim opsezima tako da ćeš teško moći nešto da ukapiraš ako nemaš primer gde to radi.
[ Levit @ 13.09.2007. 06:17 ] @
Potrebna mi je ta razlika kao lista u jednom dokumentu, jer nekada ima i preko 300 artikala koji se razlikuju zavisi. Svhra je da vidim tacnu razliku u artiklima koji se prodaju u 2 razlicite prodavnice, i sta prodavnica iz tabele A prodaje u ondosu na prodavnicu iz tabele B.

Ovo sa list mi je sasvim dovoljno, ja sam imao nekih problema u pocetku sa ovom formulom, pa kasnije kada sam se snasao nisam ni otvarao pollje sa trouglom i stvarno u njega ima list, sto u pocetku nije bio slucaj. Nisam radio u excelu 3 godine pa se zaboravi i sto se znalo.

Momci stvarno ste likovi. Hvala vam veliko! Hvala! Pogledacu ostale postove

[Ovu poruku je menjao Levit dana 13.09.2007. u 07:41 GMT+1]