[ valeksic @ 14.09.2007. 15:01 ] @
Saopštenje za javnost povodom odluke ICANN o odobravanju .rs domena

BEOGRAD, 14. septembar 2007. -- Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da se međunarodna organizacija "Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve" (ICANN), saglasila sa dodelom novog nacionalnog Internet domena Republike Srbije .rs.

Svojom odlukom ICANN je predvideo da se tranzicija sa .yu na .rs domene okonča do 30. septembra 2009. godine. Aktiviranje .rs domena na Internetu, saglasno odluci ICANN, očekuje se do kraja meseca, a RNIDS će ubrzo staviti na javnu raspravu predloge pravilnika o registraciji novih domena i prelasku sa .yu na .rs.


Više info na: http://www.internodium.org/node/2876
[ Nemanja Avramović @ 14.09.2007. 15:45 ] @
Sad videh na Planeti ovo, pa požurih na ES da javim, ali pretekao si me
[ Jezdimir Lončar @ 25.09.2007. 11:03 ] @
.me domain Registracija i td.
.rs domain
Nadam se da ce mo moci uskoro da registrujemo te domaine...
Sta mislite da li ce moci da se reguje nesto tipa google.me ili google.rs ?
Ja smatram da ne, jer nisu oni bas toliko glupi :D
[ Tyler Durden @ 25.09.2007. 11:16 ] @
Naravno da to nećeš moći da registruješ. I nadam se da niko neće ni pokušavati.
[ pisac @ 26.09.2007. 12:07 ] @
A koji bi to tačno bio razlog zašto google.rs ne može da se registruje? (ako zanemarimo činjenicu da već postoji google.co.yu)

Ili, drugim rečima, po kom osnovu neko može u inostranstvu da registruje domen koji već postoji kao co.yu? A po kom osnovu neko ne može da registruje ovde domen koji je identičan nekom .com domenu?
[ Tyler Durden @ 26.09.2007. 12:34 ] @
Zato što će Google kad-tad da zatraži ovaj domen i dobiće ga. I treba da ga dobije.

Ovo drugo nisam baš razumio potpuno. Niko iz inostranstva ne može da registruje neki .yu domen koji već postoji. To je valjda jasno. Ni iz inostranstva ni iz zemlje.

Ovo zadnje pitanje će biti malo škakljivo. Koliko ja kapiram to, zavisiće od jačine brenda koji želi neki domen a koji je već neki "lokalac" ovdje registrovao. I koliko su dobri njegovi argumenti za uzimanje baš tog domena.
[ Tyler Durden @ 26.09.2007. 14:44 ] @
Citat:
A koji bi to tačno bio razlog zašto google.rs ne može da se registruje?

Mozes ti da ga registrujes slobodno. I dobices ga.

A onda ce Google da angazuje advokata u Srbiji i bices srecan ako izgubis samo domen, a jos ne budes morao da se naplacas odstete. Pogotovo ako na www.google.rs podignes neki sajt koji im se ne svidi. :)
[ pisac @ 26.09.2007. 23:11 ] @
Ne može advokat ništa ako ne postoji propis koji nešto propisuje (izuzimam varijante korumpiranih sudija).

Dakle, ja koji imam firmu Bbbb i domen bbbb.rs. Neki Džek Smit registruje bbbb.com, ja ga tužim (hoću ja taj domen jer imam firmu koja se tako zove) i šta??? Ne dobijem? Po kom osnovu?

Analogno tome: Google ima firmu Google i domen google.com. Ja Pera Perić registrujem google.rs, Google me tuži i šta??? Dobije? Po kom osnovu?
[ SmilieBG @ 27.09.2007. 09:21 ] @
Dobije po osnovu da je Google registrovana i svetski poznata firma. Da je generalno prihvaceno ime Google, pa je cak recimo u Holandskom recniku od 2007 godine dodat nov glagol: googlen, koja se odnosi na 'pretrazivati', pa cak i ne vezano za samo pretrazivanje uz pomoc Google-a.

Kada google sve to stavi na sto, pred sudiju - a ti stavis da je tvoja pekara isto tako vazna ovoj zemaljskoj planeti - sta mislis, sta ce sudija da odluci?! :)

Jos, kao sto Gost rece, ako Google navede (napismeno i dokazano), da je pretrpeo milionsku stetu, mislis da ces da zadrzis domen?

Pali su i mnogo veci od tebe, ni ne pokusavaj ;)

Poz,
Sale

PS. najbolji ti je primer sex.com :) Progooglaj malo ;)
[ SmilieBG @ 27.09.2007. 12:54 ] @
Citat:
Analogno tome: Google ima firmu Google i domen google.com. Ja Pera Perić registrujem google.rs, Google me tuži i šta??? Dobije? Po kom osnovu?

Covek se uci dok je ziv, pa to i tebi preporucujem.

Na tom istom Google-u, a mozes i na Wikipediji, potrazi naslove sa tematikom:

- Intelektualna svojina (intellectual property)
- Zigovi i robne marke (trademarks)
- Domain names and trademarks

itd.

Hajde sada malo lektire pre nego sto postavis ovakva pitanja. :-)
[ pisac @ 27.09.2007. 21:32 ] @
Ok. Znači, ako google nema registrovanu robnu marku u Srbiji, ne može da dobije .rs domen, a Pera Perić može da ima domen google.rs. Mislim da je to sasvim u redu i da tu treba da stoji tačka. A ako je registrovao robnu marku nakon što je Pera Perić registrovao domen google.rs?

Ja sa svojom Bbbb firmom (pekarom), znači mogu da tužim Džona Smita i uzmem mu Bbbb domen? Odlično. Ja sada registrujem firmu (pekaru) i robnu marku koja ima isto ime kao neki domen koji mi se svidja a koji je u vlasništvu Džona Smita, tužim Džona Smita i preuzmem mu domen?

Bio je neki primer tipa koji se zove Mike Rowe (ili nešto slično) i koji je registrovao domen mikerowesoft.com. Što se čita skoro isto kao microsoft.com, pa je ovaj (microsoft) bio malo nezadovoljan i sredio to uz pomoć metode pruta i kikirikija.
[ pisac @ 27.09.2007. 21:39 ] @
U stvari, celu ovu raspravu nisam započeo zato što ja hoću da registrujem google.rs, već kao reakciju na pogrešnu izjavu:

Citat:
Tyler Durden: Naravno da to nećeš moći da registruješ. I nadam se da niko neće ni pokušavati.


Ova izjava je pogešna iz jednog jedinog razloga: ne postoji razlog zbog koga neko ne bi mogao da registruje domen google.rs. Dakle, ukoliko se google.com nije na vreme zainteresovao za "svoj" domen, Pera Perić može bez problema da traži google.rs i da ga dobije. Druga stvar je šta će Google posle preduzeti po tom pitanju (i da li ima prava na to u svetlu robnih marki i sličnih stvari). Ali znači, Pera Perić može da registruje domen google.rs i da uživa u njemu (bar odredjeno vreme). Ako nic.rs odbije zahtev za registraciju ovog domena od strane Pere Perića, onda tu nešto nije u redu.

Naravno, nisam čitao ova nova pravila za registraciju, pa ne znam šta piše u njima. Ako je tamo neko bio zaludan pa doslovno naveo da je google.rs rezervisan domen, onda jbg.
[ Ivan Dimkovic @ 27.09.2007. 21:50 ] @
Citat:
pisac
Ok. Znači, ako google nema registrovanu robnu marku u Srbiji, ne može da dobije .rs domen, a Pera Perić može da ima domen google.rs. Mislim da je to sasvim u redu i da tu treba da stoji tačka. A ako je registrovao robnu marku nakon što je Pera Perić registrovao domen google.rs?


Nije bas tako jednostavno - cak i ako je Google registrovao robnu marku posle Pere Perica u Srbiji, Pera moze ostati bez domena ako se utvrdi da je on registrovao Google.rs bez nekog konkretnog proizvoda sa robnom markom Google, koji je aktivno promovisao i stitio u Srbiji.

Robna marka se moze i oduzeti, a moze se oduzeti ukoliko vlasnik robne marke ne radi aktivno na promociji i zastiti iste.

Naravno, slazemo se da je idiotski "po defaultu" braniti Peri da kupi google.rs domen.
[ dankoj @ 28.09.2007. 06:49 ] @
Predviđena je arbitraža pri RNIDS, u skaldu
Citat:
Ivan Dimkovic: Nije bas tako jednostavno - cak i ako je Google registrovao robnu marku posle Pere Perica u Srbiji, Pera moze ostati bez domena ako se utvrdi da je on registrovao Google.rs bez nekog konkretnog proizvoda sa robnom markom Google, koji je aktivno promovisao i stitio u Srbiji.
Robna marka se moze i oduzeti, a moze se oduzeti ukoliko vlasnik robne marke ne radi aktivno na promociji i zastiti iste.
Naravno, slazemo se da je idiotski "po defaultu" braniti Peri da kupi google.rs domen.

RNIDS se ne bavi analizom imena i procedure registracije je automatizovana. Znači neko ime može biti zaštićeni žig trećeg lica, a da ga Pera registruje.
Zato postoji arbitraža pri RNIDS (u skaldu sa zakonom o arbitraži) i naravno postoje redovni sudovi. Datum zaštite žiga u odnosu na datum prve registracije domena nema nikavog značaja.

Ovo je vrlo važna tema i očekujem dosta diskusije čim razbistrimo opšte uslove o registraciji i položaj ovlašćenih registara. Upravni odbor je vagao svaku reč, naročito član 16 koga citiram. Molim sve zaintresovane za ove teme da provo pročitaju pravilnik o arbitraži.

Član 16.
Kriterijumi za donošenje odluke o brisanju ili prenosu domena
(1) Arbitražno veće može doneti odluku o brisanju ili prenosu spornog domena sa registranta na tužioca ukoliko proceni da su ispunjeni sledeći uslovi:
• da je domen identičan ili bitno sličan zaštićenom znaku, poslovnom ili trgovačkom imenu tužioca za istu ili sličnu vrstu robe ili usluga, ili ako ta sličnost može da stvori zabunu i dovede u zabludu učesnike u prometu;
• da registrant nema pravo i legitiman interes da koristi sporni domen;
• da je registrant domen registrovao i koristio protivno načelu savesnosti, poštenja i dobrih poslovnih običaja.
[ Tyler Durden @ 28.09.2007. 07:20 ] @
A zasto ne bi zabranili registraciju google.rs nekome iz Srbije, odnosno famoznom Peri Pericu? Sta ce njemu domen google.rs?
Posebno kad znamo da ce Google taj domen SIGURNO zatraziti.
I samo se gubi vrijeme i resursi na zavrzlamu oko toga.
Nek puste onda da neko registruje i ministrarstvopravde.rs i nek radi sa njim sta hoce pa kad se sjete ovi iz ministarstva da im treba sajt nek ga oduzimaju.
[ dankoj @ 28.09.2007. 07:49 ] @
Citat:
Tyler Durden: A zasto ne bi zabranili registraciju google.rs nekome iz Srbije, odnosno famoznom Peri Pericu? Sta ce njemu domen google.rs?
Posebno kad znamo da ce Google taj domen SIGURNO zatraziti.
I samo se gubi vrijeme i resursi na zavrzlamu oko toga.
Nek puste onda da neko registruje i ministrarstvopravde.rs i nek radi sa njim sta hoce pa kad se sjete ovi iz ministarstva da im treba sajt nek ga oduzimaju.

To znači da bi RNIDS trebalo da napravi bazu sa spiskom imena za koje zna(!) da će ih neko sigurno tražiti, pa ne treba da komplikujemo puštajući Srbe da se igraju. U pravilnicima ima osnova da bi to RNIDS mogao da uradi, ali ja mislim da ne treba. Takav spisak bi sigurno bio vrlo subjektivan i faličan i izazvao mnogo više problema nego koristi. Takođe nisam pristalica unapred ograničavanja prava našim ljudima jer postoje "svetski interesi".
Naravno, ovo je samo moje mišljenje. Formuliši predlog izmene odgovatajućeg člana Opštih uslova o registraciju domena, pa pošalji kao predlog na sajtu rnids.rs
[ Noe @ 28.09.2007. 23:24 ] @
Citat:
Tyler Durden: A zasto ne bi zabranili registraciju google.rs nekome iz Srbije, odnosno famoznom Peri Pericu? Sta ce njemu domen google.rs?
Posebno kad znamo da ce Google taj domen SIGURNO zatraziti.
I samo se gubi vrijeme i resursi na zavrzlamu oko toga.
Nek puste onda da neko registruje i ministrarstvopravde.rs i nek radi sa njim sta hoce pa kad se sjete ovi iz ministarstva da im treba sajt nek ga oduzimaju.


sta ste se bas uhvatili za google kad oni ionako imaju google.co.yu pa vec imaju prednost prilikom registracije .rs domena :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.09.2007. 23:42 ] @
Citat:

A zasto ne bi zabranili registraciju google.rs nekome iz Srbije, odnosno famoznom Peri Pericu? Sta ce njemu domen google.rs?


Mislim da je g-din Jevtovic lepo obrazlozio razlog. Ako zaboravimo na Google, i zamenimo ga sa "poznata robna marka" dolazimo do problema da bi RNIDS morao da postane i nezavisni arbitar kao i verifikator robnih marki - mislim da bi to, cak i da je moguce, nepotrebno zakomplikovalo proceduru registracije i uvelo povecanje troskova pa samim tim i cene registracije domena.

Zamisli situaciju - ti hoces da registrujes XYZ.rs - i RNIDS mora da proveri sve moguce i nemoguce liste robnih marki u N zemalja, i da razmisli da li bi XYZ iz USA ili Juzne Koreje mozda registrovao isti domen u Srbiji... malo je nategnuto kako sa legalne strane (ne verujem da RNIDS ima takva prava) a o logistici i ceni operacija da ne pricamo.
[ twiddle @ 29.09.2007. 00:27 ] @
mod's note: molim vas da se fokusiramo na diskusiju o konkretnom tekstu pravilnika o arbitraži u threadu koji otvoren za tu namenu. hvala! :-)