|
[ str-es @ 16.09.2007. 09:14 ] @
| Kad nesto kažeš linuxsašu on odmah kao iz topa:
Ma daj, to meni radi i to iz prve, sav hardver mi je prepoznao , fontovi su mi super, bistro ko Morava ... i tako dalje
Ali, nije to tako strašno da i ovi vistaši nisu poceli da lažu
Te, dosta im 1 gb memorije, ne čuje se HDD , sav softver radi, ima svih drajvera ...nema blue screen , sve brzo, ...
Zanimljivo je pratiti razvoj
Kao kad albancu pomenes podelu kosova ... i sednes da ga slusas kako iznosi argumente.
Zanimljiva ste vi skupina :) |
[ jorganwd @ 16.09.2007. 10:21 ] @
ajde vozi
[ ajdeBre @ 16.09.2007. 10:35 ] @
Kada i jedni i drugi ne bi "lagili", pa, ... bilo bi dosadno na Advocacy-ju...a da lazu - lazu, i to mrsno...obe strane. Doduse, windoze-asi malo vise... 
Na kraju krajeva, svako hvali svoj polufabrikat. 
[ dualpretop @ 16.09.2007. 10:59 ] @
U mom okruženju nema dileme, Vistaši lažu više, ali i kvalitetnije !
[ Slobodan Milivojevic @ 16.09.2007. 12:12 ] @
Jeste, prepoznao mi je linux "sve" na lapu (sem wifi i modema) sto mi je ponudio kasnije da instaliram
A Vista nije htela da mi pusti aacp stream. Pa sad vi vidite.
Slazem se da je i jedno i drugo zavrseno do pola, samo sto celu putarinu placate kad koristite Vistu, a istu ne placata kad koristite linux, iako su oba puta prilicno trnovita.
Oba sistema su u pubertetu, to je problem, znam ja 
[ vladared @ 16.09.2007. 14:22 ] @
Mislim da ovde nije u pitanju laganje nego pojedinci takmiče u stilu čiji je veći. Što je najgore ponašaju se totalno debilno, tako da se ponekad zaista priupitam da li treba da idu kod čike u belom na posmatranje...
Advocacy bi zaista trebao da se sastoji od elemenata ja izlažem razlog, ti daješ kontrarazlog, ali problem u ovom advokatisanju je što fali sudija. Ovako imamo 2 "suprostavljene strane" koje drže ruke na ušima kada ona druga priča i deru se "lalalala" i onda po starom nastavljaju, što je najgore nepoštujući gotovo ni malo one druge...
[ Jezdimir Lončar @ 16.09.2007. 21:10 ] @
Ma podjednako...
:D
[ zika.pavlovic @ 16.09.2007. 22:32 ] @
hehe topic je bezveze....
[ ajdeBre @ 17.09.2007. 10:13 ] @
Gde nestadose Winblows-asi i Linjux-asi sa svojim argumentima i "argumentima"?
---
Ne mogu da odolim...
[ firus @ 23.09.2007. 01:50 ] @
Lm, dakle ... Zadnjih desetak dana sam bio nešto bolestan pa sam sedeo kući, pored računara, po 18-20 sati dnevno. Naravno, onako, u bunilu od temperature ;) na pamet mi je pao zanimljiv eksperiment: Apsolutno nema korišćenja MS Windows-a.
Godinama već koristim dual boot i prilično ravnomerno (skoro pa 50:50) koristim i MS Windows i Linux (ili *BSD), kako u poslu, tako i privatno. Gotovo identičan set programa koristim na oba sistema (sem samog OS-a, logično ;) - jedina razlika je MS Office ... Ah, da, za dušebrižnike, sve licence su uredno (pre)plaćene. Tako da prelazak na Linux za mene zaista nije neki "kulturološki" šok, ali ovo je ipak bilo nešto novo ...
I, preživeo sam ... I više od toga ... Definivno odustajem od korišćenja MS Windows-a - sem u slučaju preke potrebe vezane za posao, kada jednostavno nema alternative.
Ah, da ... Intezivno korišćenje isključivo Linuxa mi je otvorilo oči ... Na mojim kućnim, ispodprosečnim konfiguracijama za današnje vreme, Linux radi brže. Stabilnost mi nije nikada bila problem. Cenim da umem da kvalitetno podesim sistem. Znači, Linux radi drastično brže, i uz manje rasipanje mašinskih resursa (uh, otkrio sam rupu na saksiji). A zapravo, ključ je u slobodi izbora i postojanju mogućnosti izbora ... Npr., Gnome se vuče? Instaliram Xfce ... I on se vuče? Fluxbox ... Potrošim koji minut više za svlačenje sa Neta i pravljenje lokalnog repozitorijuma, pa za podešavanje da sve bude onako kako mi odgovara i vozim ... Nemam HDD u makini? Boot-nem Damn Small Linux kroz mrežu i teram ... I, zadovoljan sam ... Meni dosta ... Drugi? Neka rade kako i šta hoće ...
Eh, da ... Da ne budem totalno off-topic ... Lažu bre i jedni i drugi ... Treba da ih bude sramota. Ja se trudim da budem objektivan. Pošto sam u IT poslu, od mene se to i očekuje. Lične preference se u tom slučaju moraju ostaviti po strani.
I, za kraj, poučan link: http://www.news.com/2100-1016-6209481.html?tag=tb Zaključke izvodite sami.
[ xtraya @ 23.09.2007. 03:41 ] @
Joj, da budem iskren, ja se kanim vec par meseci totalno da zamenim disk sa slackware/osx setup-om, al sve se neki poslici vezani za zvuk namestaju pa nemam alternativu za to.
[ tdjokic @ 23.09.2007. 16:58 ] @
Odgovor na pitanje postavljeno u temi je isti kao i za sve druge oblasti zivota. Neko vise laze o svom autu / svojoj zeni / tasti / zaradi / deci / ... / neko manje, nema fiksnog pravila.
Ja sam na Linux presao kad je pocela legalizacija, iz besa i protesta - imali smo milion problema, a oni poceli da me prepadaju da ce policija da ide po kucama da 'apsi korisnike ilegalnog Windowsa.
Na pocetku sam se jezivo namucio, jer veze s vezom nisam imao, instalirao sam neku distribuciju i po 10 puta, nabavljao CD jedva zivo itd. To je valjda bilo pre 5 godina, jer vidim da na Knoppix forumu imam najstariju poruku negde 2003 godine, a sumnjam da sam se bas odmah tamo uclanio.
Posle je islo sve bolje i bolje, lakse i lakse. Ima par stvari koje mi nedostaju, a u tabeli alternativnih programa ih niko ni ne spominje, ali nije mi frka. Radi mi sav hardver, koji nije ni najnoviji, ni najstariji. Nemam bezicne uredjaje, satelitske kartice i jos po nesto od tih najnovijih stvari. Osnovna ploca, klasican hd, CD-ROM, opticki mis, kolor laserski stampac, ADSL konekciju na Internet putem rutera sa Ethernet prikljuckom i to bi bilo sve. Ne koristim igrice, tako da mi je dovoljna graficka kartica starije generacije. U penziji sam, ne radim honorarno nista, tako da nisam obavezan da koristim neki softver koji za Linux ne postoji.
Eto, to bi bila moja prica. Mislim da je jos vaznije pitanje od "ko vise lagi" pitanje ko je vise pristrasan i ko neku svoju prednost uzdize u nebesa a manu "ne vidi". Jedan prost primer: kad se nekome, ko pokusava da krene sa Linuxom pa ima problem, kaze da uzme noviju verziju iste ili sasvim drugu distribuciju, onda vecina pristalica MS-a pocne da se buni, a kad meni na prosecnoj konfiguraciji ne radi dobro stariji Windows (mislim da je ME, negde je u ormanu, legalan) onda iste te pristalice MS-a hladno kazu "Uzmi noviju verziju Wibndowsa, ta stara ne valja."
[ str-es @ 24.09.2007. 12:15 ] @
A sto bre lazete?
Ne vidim poentu
[ ajdeBre @ 24.09.2007. 22:29 ] @
Pa poenta je ciji je veci (polufabrikat)... 
[ degojs @ 24.09.2007. 23:00 ] @
Eto taman smo Dekija nešto uhvatili na delu, kad ono tema "Ko više laže" valjda da bi ispalo da svi lažu, samo se ne zna ko više.. Kako da ne.
[ xtraya @ 25.09.2007. 12:04 ] @
jel mogu ikernel.bz majstori da se uclane u www.m$syndicate.com ?
[ Ivan Dimkovic @ 25.09.2007. 12:16 ] @
Hehe - mislim da smo svi na ovom forumu uspeli da se uverimo ko vise spinuje ;-)
Na kraju krajeva, zasto bi neko iz Microsofta i cele te industrije lagao ili nesto izmisljao - hladna cinjenica je da 9 od 10 PC racunara imaju Windows i Windows softver... zna se kome je laganje potrebno, a odatle dolazi i sav FUD ovog sveta - od male Linux komune koja ima fantasticnih 1.34% udela u desktop industriji ;-)
Bolje da se ne prisecamo epizoda sa ovog foruma :-)
[ Nedeljko @ 25.09.2007. 13:08 ] @
Citat: degojs: Eto taman smo Dekija nešto uhvatili na delu, kad ono tema "Ko više laže" valjda da bi ispalo da svi lažu, samo se ne zna ko više.. Kako da ne.
Gde li smo ga to uhvatili (da ne kažem "za šta")? Na osnovu čega si tako siguran da čovek nema pomenuti laptop ili ako ga ima, da vista savršeno radi na njemu?
[ degojs @ 25.09.2007. 14:20 ] @
Pa što nije postavio screenove onomad? :)
Ma veruj ti slobodno šta god hoćeš, lepo vam Ivan postavio onu sliku - "I want to believe.".
[ ajdeBre @ 25.09.2007. 14:20 ] @
Ma, Windows je najbolji, najsavrseniji, najbezbedniji, najlepsi, jedini pravi desktop OS...
Cinjenice: Prakticno svakodnevno izlaze patch-evi da zakrpe ovu ili onu "security hole", pa raznorazni update-ovi, pa service pack-ovi... Zasto, ako je "najbolji, najsavrseniji, najbezbedniji, najlepsi, jedini pravi desktop OS"? Zasto je na trziste pusten nedovrseni i netestirani OS, sa bizarnim rupama, kao sto su npr. one vezane za otvaranje .jpg-a, .bmp-a, pa rupa sa kursorom, da ne spominjem IE i OE?
Nedovrsen i netestiran OS = polufabrikat. Tacka.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Ma, Linux je najbolji, najsavrseniji, najbezbedniji, najlepsi, jedini pravi desktop OS...
Cinjenice: Ima malo modema koji rade out-of the-box na Linux-u, za ogromnu vecinu jednostavno ne postoje drajveri. Moje iskustvo: 4 (cetiri) razlicita modema (interni hardverski Rockwell, externi hardverski Rockwell, interni softverski Agere, externi ADSL Speedtouch) i 16 (sesnaest) razlicitih distribucija Linux-a (RedHat-ovi, Fedore, SuSe, Mandrejci, Debiani, (K)Ubuntu-i, Mintovi, Mepisi...), i proradila je samo jedna kombinacija, ali je veza pucala na 5-10 minuta; u Windows-u skoro nikada ne pukne veza. Nisam duduk, u kompjuteru sam nekih 11-12 godina, konzola mi nije strana, dosta dobro poznajem i HW i SW. Prosecni, tzv. "glupi korisnik" jos manje moze da uradi oko toga. Zasto se na trzistu pojavio nedovrseni OS?
Nedovrsen OS = polufabrikat. Tacka.
A cinjenica je da obe strane lazu, i da Windoze-asi lazu malo vise (je8i ga, vise propusta ima u Win-u nego u Lin-u).
Citat: Ivan Dimkovic: ...zasto bi neko iz Microsofta i cele te industrije lagao ili nesto izmisljao - hladna cinjenica je da 9 od 10 PC racunara imaju Windows i Windows softver... zna se kome je laganje potrebno, a odatle dolazi i sav FUD ovog sveta - od male Linux komune koja ima fantasticnih 1.34% udela u desktop industriji...
Koliko je neki (bilo koji) proizvod prihvacen na trzistu skoro nimalo ne zavisi od kvaliteta tog proizvoda, vec od marketinga koji prati taj proizvod. Hint: VHS-Beta.
Vecina stanovnika ove zemlje slusa turbo-folk. Da li ga to cini umetnickom muzikom?
Edit:
Autorska prava na izraz "polufabrikat" ima Ivan Dimkovic.
[ tdjokic @ 25.09.2007. 15:20 ] @
Citat: ajdeBre: Ima malo modema koji rade out-of the-box na Linux-u, za ogromnu vecinu jednostavno ne postoje drajveri. U redu, za mnoge ne postoje, ali bih se tesko slozio da za ogromnu vecinu ne postoje. Sa druge strane, autori mnogih distribucija izbegavaju da stavljaju drajvere na nacin da modemi prorade autovdboks, jer to ima neke mane. Licno sam ovde ubedjivao ljude da recimo kod Mepisa nekoliko modema rade i pod Live rezimom i bilo je raznih skepticnih komentara, a modemi ipak rade.
Citat: Moje iskustvo: 4 (cetiri) razlicita modema (interni hardverski Rockwell, Ako mislis na tzv. "pseudohardverski", onda ova tvrdnja nije u redu.
Vec polako zaboravljam stvari o modemima, ali mislim da postoje 3 vrste modema - cisti sofverski ("1 cip"), pa onda ovi srednji, najrasireniji, koji imaju obicno "2 cipa" i mogu jednu funkciju da obave i sami pa ih narod, a boga mi i proizvodjaci zovu "hardverski", ali im obavezno treba drajver, i na kraju cisti hardverski, koji imaju i do 10-tak cipova i koji sve tri funkcije modema obavljaju OS nezavisno, a takvi interni su danas ekstremno retki, ako ih uopste ima za PCI slotove. Vec smo jednom glodali kosku da njima ne trebaju drajveri, pa je jedan clan ES-a ostro protestvovao, u smislu da nista ne moze bez drajvera. Da bi slika bila cista - hardverskim modemima ne trebaju nikakvi DODATNI drajveri osim onoga sto imaju vec u sebi (ROM?).
Citat: externi hardverski Rockwell, Da ti ovaj modem ne radi je pravo cudo. Da li se radi o modemu prikljucenom na seriski port ili mozda USB?
Citat: externi ADSL Speedtouch Slicno pitanje kao gore - USB ili Ethernet prikljucak? Ja imam bas externi Speedtouch sa Ethernet prikljuckom i radi, a uspeo sam da koristim i prethodni, koji je bio od istog proizvodjaca a samo sa USB prikljuckom, i nije mi trebalo 16 distribucija za to.
Citat: ali je veza pucala na 5-10 minuta; u Windows-u skoro nikada ne pukne veza. Svaka cast Windouzu, koga nemam nacina da probam, ali meni veza nije pucala ni sa Agere internim softverskim modemom, ni sa eksternim hardverskim dial-up, ne puca ni sa eksternim ADSL Speedtouch, sve to na Linuksu. Ne mogu da "priznam" nesto sto mi se ne desava, sta sad da radim?
Citat: Zasto se na trzistu pojavio nedovrseni OS? Kako to mislis "na trzistu"? Zar nije besplatan, neobavezan, mozes da koristis, a ne moras? Dok recimo postoje zvanicne institucije - banke, poreznici, kod kojih MORAS da koristis MS Windows. Znaci, tamo MORAS da kupis nedovrsen OS, a ovde mozes da pokusas da koristis, pa ako ti vecina stvari radi, kao meni, na mom skromnom hardveru (mozda rec "skroman" ne spada uz kolor laserski stampac?), onda OK. A ako ne radi, onda te prisiljavaju da kupis i koristis onaj drugi nedovrseni OS, sto ja mislim da nikako nije OK.
Napomena: Imao sam jedan eksterni, hardverski modem, potpuno nov, kome je veza pucala. Ali sam zato ima najmanje 3, kojima nije pucala.
[ Nedeljko @ 25.09.2007. 15:45 ] @
"Dovršen" proizvod je onaj koji se više ne razvija, to jest mrtav proizvod.
[ Nedeljko @ 25.09.2007. 15:53 ] @
Citat: degojs: Pa što nije postavio screenove onomad? :)
Zamsili da meni pukne neka aplikacija. Šta da radim kad nemam fotoaparat? Napravio bih screenshot. Ali, kako da napravim šotku plavog ekrana?
Citat: degojs: Ma veruj ti slobodno šta god hoćeš, lepo vam Ivan postavio onu sliku - "I want to believe.".
Ma, ja ne verujem da je plavi ekran na Windows-u iko ikad video. To su sve klevete i laži. Jesu li ikad igde dva svedoka dala izjavu da su to videla pod materijalnom i krivičnom odgovornošću i da je odgovarajući organ (da ne kažem koji) tu izjavu overio? Nisu. Prema tome, zašto verovati u takve gluposti?
[ degojs @ 25.09.2007. 17:19 ] @
Citat: Zamsili da meni pukne neka aplikacija. Šta da radim kad nemam fotoaparat? Napravio bih screenshot. Ali, kako da napravim šotku plavog ekrana?
Nisam ni tražio screenshot BSOD-a.. otkud sad to..?
Ma daj beži, 'oću više da ti objašnjavam. Ako ti nije do sada jasno, zaboravi celu priču jednostavno.
[ ajdeBre @ 25.09.2007. 17:39 ] @
Citat: tdjokic: ...autori mnogih distribucija izbegavaju da stavljaju drajvere na nacin da modemi prorade autovdboks, jer to ima neke mane...
Koje mane? Stvarno me zanima.
Citat: tdjokic: ...Kako to mislis "na trzistu"? Zar nije besplatan, neobavezan, mozes da koristis, a ne moras? Dok recimo postoje zvanicne institucije - banke, poreznici, kod kojih MORAS da koristis MS Windows. Znaci, tamo MORAS da kupis nedovrsen OS, a ovde mozes da pokusas da koristis, pa ako ti vecina stvari radi, kao meni, na mom skromnom hardveru (mozda rec "skroman" ne spada uz kolor laserski stampac?), onda OK. A ako ne radi, onda te prisiljavaju da kupis i koristis onaj drugi nedovrseni OS, sto ja mislim da nikako nije OK...
Trziste je mesto na kome se srecu ponuda (npr. Linux-a ili Windows-a) i traznja (za njima). Naravno da ne moras da koristis Lin, isto kao sto ne moras da koristis ni Win. Stvar izbora. Sto se tice firmi i institucija, pa, tamo naravno da moras da koristis onaj OS za koji se ta firma/institucija opredelila - kod nas je to uglavnom Win, a napolju su, koliko znam, zastupljeni i Win i Lin.
Citat: Nedeljko: "Dovršen" proizvod je onaj koji se više ne razvija, to jest mrtav proizvod.
Ja ne bih mesao razvoj proizvoda i propuste tog istog proizvoda. Proizvod, u trenutku kada izlazi na trziste, ne bi smeo da ima propuste u smislu nedovrsenosti, i morao bi da bude testiran na greske, a pogotovo na bezbednost. Ako proizvod nema nikakvih propusta, tek onda treba da se pojavi na trzistu, sto nikako ne znaci da je njegov razvojni vek gotov.
Pokusacu da plasticno objasnim:
- Win me podseca na nov, sjajni automobil fantasticnih karakteristika, ali koji kada padne kisa propusta vodu sa svih strana...
- Lin me podseca na nov, robusni dzip koji trosi specijalnu vrstu goriva koja se ne moze nabaviti...
Ponovicu, oba OS-a su polufabrikati...
[offtopic]
@tdjokic:
-Interni hardverski Rockwell, 33.6, koliko se secam imao je 2 velika i 3-4 mala cipa, negde mi je zatrpan u podrumu.
-Eksterni hardverski Rockwell, 56kFlex, RS232, isti ovakav: http://www.elitesecurity.org/t159817-0#1040049
-Interni one-chip softverski modem Lucent-Agere 56k, neko vreme su bili jedini koji su se mogli nabaviti ovde
-Eksterni ADSL Speedtouch 330, USB, ljubicasti, Rev.2, koristio sam driver sa: http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/ubuntu/index.html. On je jedini nekako proradio sa Kubuntu-om 6.06, ali je veza pucala.
A zaista hocu da predjem na Linux, ali sve dok je situacija sa modemima ovakva...ne, hvala. Na kraju krajeva, recimo i da proradi, a kada update-ujem Lin na novu verziju - sta ako ne proradi? Hm-hmm...
[/offtopic]
[ icobh @ 25.09.2007. 17:46 ] @
Ja sam vidio BSOD i čak slikao jer se to rijetko viđa ;)
[ ajdeBre @ 25.09.2007. 18:41 ] @
A u vezi BSOD-a, na XP-u mi se vise puta desio onaj cuveni "not_less_or_equal", medjutim, kada sam instalaciju XP-a "olaksao" nLite-om, to je prestalo da se desava. E, sad, sta je to sto sam izbacio a odgovorno je za ovo...pojma nemam... 
[ xtraya @ 26.09.2007. 01:10 ] @
haha, sace degejs da me smori... meni je posle starta winrar-a pre par dana samo uleteo reset (uz blu skrin koji je prethodio)
nisam video zasto, ima negde po logovima al ko ce da se smara
[ renne @ 26.09.2007. 07:37 ] @
Citat: ajdeBre: vec od marketinga koji prati taj proizvod. Hint: VHS-Beta.
ovde je ipak nešto drugo bilo u pitanju
[ Nedeljko @ 26.09.2007. 11:09 ] @
Citat: degojs: Nisam ni tražio screenshot BSOD-a.. otkud sad to..?
Odavde
Citat: degojs: Screenshots, please. Nema šta da se priča dok ne vidimo konfiguraciju.
Dobro, tražio si šotlu konfiguracije. No, ako ne veruješ Dekiju da ima mašinu koju je rekao da ima, veruješ li meni da imam ovu konfiguraciju?

[ Mitrović Srđan @ 27.09.2007. 15:19 ] @
Brate jadno ti je to odradjena moras bolje da ovladas alatima za obradu slika :)
[ TtuEd @ 14.10.2007. 20:29 ] @
Citat: Kad nesto kažeš linuxsašu on odmah kao iz topa:
Ma daj, to meni radi i to iz prve, sav hardver mi je prepoznao , fontovi su mi super, bistro ko Morava ... i tako dalje
Slackware.(<= tačka) :-P
[ anrxc @ 10.11.2007. 12:45 ] @
Da malo aktualiziramo ovu pricu... znate onu "linuksovci umisljaju BSOD" :)
http://gizmodo.com/gadgets/tor...st-bsod-of-all-time-320824.php
[ tdjokic @ 10.11.2007. 15:24 ] @
Pa lepo ti kazu ljudi: izgleda estetski, uklapa se boja i oblik u okolis  . Ja u prvi momenat pomislih da je to jos jedan od onih ekstravagantnih umetnika nesto napravio, a ono stvarno BSOD...
[ degojs @ 10.11.2007. 16:46 ] @
Prozori na zgradi (hotel?) prekriveni ogromnim panelima? I to na jednoj strani 2 ista panela? (Za razliku od toga, vidite kako je reklama za Bay uklopljena lepo). Vi ste stvarno kao deca :)
Daj stavite onu sliku Gejtsa kao Hitlera :)
[ Slobodan Milivojevic @ 10.11.2007. 22:57 ] @
A lepo izadjete u grad, i krenete da uzmete svoje pare, kad ono... BSOD!!! I sad koga ja da krivim, moju banku ili m$?!

[ tosa @ 12.11.2007. 03:21 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Brate jadno ti je to odradjena moras bolje da ovladas alatima za obradu slika :)
Ili da počne da koristi nešto bolje od gimp-a ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|