[ Corleone @ 28.08.2003. 21:42 ] @
| Hteo sam da pitam nešto. Naime rešio sam da instaliram i mandrake 9.1.
Jedan lik mi je narezao Mandrake na CD. Znači iskopirao je sva tri CD-a na hard a onda mi narezao na CD (nije radio Copy CD).
Pitanje je:
1. Da li su takvi CD-i boot-abilni?
2. Ako nisu kako da od tih CD-ova napravim boot-abilne pošto i ja sada imam rezač?
Hvala na odgovorima |
[ Zeljko Terzic @ 28.08.2003. 22:34 ] @
Pa ako je kopirao sve fajlove nema veze jeli isao preko copy cd ili sa hdd-a.
Ne vidim zasto ne bi bio bootabilan.
[ Bojan Kopanja @ 29.08.2003. 00:12 ] @
OOOOOOOOOOOO da, i tako spryen CD je sasvim boot-abilan 
[ drdrksa @ 29.08.2003. 00:37 ] @
Jeste ... so, let's burn :)
[ the shadow @ 29.08.2003. 08:44 ] @
da da ali postoji drugi problem kada podizes sistem sa tog CD-a ili sa boot diskete, prijavljuje da ni jedan od cd-a nije instalacioni, dali neko zna u cemu je problem??
[ Corleone @ 29.08.2003. 11:04 ] @
Tip je pržio CD hard diska, a nije radio Copy CD. Zbog toga i pitam da li je boot-abilan.
[ spajder @ 29.08.2003. 11:17 ] @
rucno prekopirao fajlove u neki dir na hd-u i onda to zapekao na cd ?
pa naravno da to ne moze biti bootabilno...
ovde imate uputstvo kako napraviti bootabilni cd, a i objasnjenje nakon kog cete shvatiti zasto gore navedeno ne moze biti butabilno...
http://www.nu2.nu/bootablecd/
evo ukratko uslova:
Code:
Boot Record Volume Descriptor
Offset Type Description
0 Byte Boot record Indicator, must be 0
1-5 Byte ISO-9660 Identifier, must be "CD001"
6 Byte Version of this descriptor, must be 1
7-26 Byte Boot system identifier, must be "EL TORITO SPECIFICATION" padded with 0's.
27-46 Byte Unused, must be 0
47-4A Dword Absolute pointer to first sector of Boot catalog.
4A-7FF Byte Unused, must be 0
[ Zeljko Terzic @ 29.08.2003. 11:17 ] @
Ma mora biti bootabilan. Ja sam par puta kopirao windows 98 na hdd i posle samo na cd i gle cuda bio je butabilan!
[ spajder @ 29.08.2003. 11:34 ] @
sta da ti kazem sem da ti ne verujem :)
[ Corleone @ 29.08.2003. 11:51 ] @
Citat: spajder
ovde imate uputstvo kako napraviti bootabilni cd, a i objasnjenje nakon kog cete shvatiti zasto gore navedeno ne moze biti butabilno...
http://www.nu2.nu/bootablecd/
Bio sam tamo ali mi to nešto mnogo komplikovano. Može li mi neko objasniti kako da od sada postojećih CD-ova da napravim da budu boot-abilni ili da mi pošalje neki recimo fajl koji bih mogao da dodam postojećim fajlovima pa da sve to narežem i dobijem boot-abilni CD.
Ovo pitam jer što se tiče Mandrake-a ja sam totalan laik a hteo bih polako da pređem na taj OS.
Mogu poslati i listu fajlova koji su na CD-u pa vidite, možda fali neki fajl koji treba da je tu da bi CD bio boot-abilan.
Hvala unapred
[ tweeester @ 29.08.2003. 11:59 ] @
ma nije fora u nekom fajlu da bi CD bio butabilan ... imas gore obajsnjenje, moraces originalne CD-ove da skines kao image fajl, onda mozes njega da narezes (naravno, uvek moze i CopyCD)
[ Corleone @ 29.08.2003. 13:07 ] @
Ali ovi CD-ovi što ih sada imam nisu originalni, već su rezani sa hard diska, a ne Copy CD komandom. Tu je kvaka. Kako sada da ih napravim da budu boot-abilni.
[ popeye @ 29.08.2003. 15:21 ] @
Pri podizanju sistema sa diska (floppy, hard, cd) sistem cita boot record. Gomila datoteka koju nasnimite na njih ne vrede ni 5 para bez ispravnog boot recorda.
[ Corleone @ 29.08.2003. 15:28 ] @
Pa daj neki predlog da to rešim.
[ tweeester @ 29.08.2003. 15:55 ] @
i bre, sto si zapeo, daj predlog, pa daj predlog  ma salim se, gore na onom linku imas programe koji to mogu da urade, jesu malo komplikovani ali to i nije svakidasnja situacije, bacio sam malo pogled na one linkove i cini mi se da jedino moras da znas koji od tih fajlova predstavlja El-Torito bootable image.. najverovatnije neki bin fajl velicine 1-2 MB (mozda i malo veci), pretrazi CD i mozda uocis pravi. i naravno, uvek postoji mogucnost da pokvaris jedan prazan CD - sto i nije neka steta
p.s. Gledao sa BCD program sa onog poduzeg spiska ali jos neki mogu da posluze, vidi koji je najjednostavniji i najjasniji
[ jocar @ 30.08.2003. 21:49 ] @
Mislim da je suština u tome da iako CD nije butabilan, možeš da instaliraš Mandrake. Uradi ovako:
"Ako Linux neće da se podigne sa CD-a, napravite boot disketu na sledeći način:
1. ubacite instalacioni CD1, zatim otvorite "My Computer", desni klik na CDROM drive ikonu i odaberete "Open"
2. odete na "dosutils" direktorijum i dupli klik na "rawwritewin" ikonu
3. ubacite prazan floppy u floppy drive
4. odaberete "D:images cdrom.img" u "Image File" polju (pod pretpostavkom da je "D:" CDROM drajv, a ako ne "D:" zamenete pravim slovom koje predstavlja CDROM drajv)
5. odaberete "A:" u "Floppy Drive" polju i onda kliknete na "Write".
Zatim sledi instalacija. Ostavite i CD1 i floppy u računaru i restartujte ga. NAPOMENA: da bi ovo radilo, pre toga morate otići u BIOS i podesiti da se računar prvo podiže sa floppy disk-a! "
Srećno!
[ Corleone @ 30.08.2003. 22:36 ] @
Citat: jocar
Mislim da je suština u tome da iako CD nije butabilan, možeš da instaliraš Mandrake. Uradi ovako:
"Ako Linux neće da se podigne sa CD-a, napravite boot disketu na sledeći način:
1. ubacite instalacioni CD1, zatim otvorite "My Computer", desni klik na CDROM drive ikonu i odaberete "Open"
2. odete na "dosutils" direktorijum i dupli klik na "rawwritewin" ikonu
3. ubacite prazan floppy u floppy drive
4. odaberete "D:images cdrom.img" u "Image File" polju (pod pretpostavkom da je "D:" CDROM drajv, a ako ne "D:" zamenete pravim slovom koje predstavlja CDROM drajv)
5. odaberete "A:" u "Floppy Drive" polju i onda kliknete na "Write".
Zatim sledi instalacija. Ostavite i CD1 i floppy u računaru i restartujte ga. NAPOMENA: da bi ovo radilo, pre toga morate otići u BIOS i podesiti da se računar prvo podiže sa floppy disk-a! "
Sve sam u radio, ali nema ništa od instalacije. Prijavljuje mi da treba da ubacim instalacioni CD a ne prepoznaje nijedan od mojih CD-ova.
Kako dalje?
Pozdrav
[ Goran Rakić @ 30.08.2003. 22:57 ] @
hajde sam zaključi da ti cd nije lepo narezan.
[ Corleone @ 31.08.2003. 00:14 ] @
Pa i ja to sada znam, pa pokušavam da ovde dobijem neku pomoć kako da od već takvih CD-ova narežem boot-abilne CD-ove, pošto ne mogu da dođem do "originalnih".
POMAŽITE
Pozdrav
[ jocar @ 31.08.2003. 11:54 ] @
Pogledaj http://www.mandrake.co.yu.
Mozes jeftino dobiti sigurno dobar Mandrake9.1.
[ Goran Rakić @ 31.08.2003. 12:30 ] @
pazi čim ti prilikom boot-a sa disketom nije prepoznao da je to mandrake cd, ko zna šta si ti tu snimio. nađi nove diskove (ispravne) i uživaj.
[ Djomloun @ 31.08.2003. 13:42 ] @
Pogledaj u starim porukama, neko je bio okacio fajl po imenu boot.rar Tu ti je opisano kako da sprzis boot-abilan disk. Btw tu je przem XP ako se secam, ono sto ce biti razlika kod tebe je fajl boot.bin ali postupak je isti.
[ Djomloun @ 31.08.2003. 13:49 ] @
Evo imas i ovaj link: http://tacktech.com/display.cfm?id=160&object=article.cfm
Tu su przili XP ali postupak se ne menja puno samo ubaci drugi fajl boot.bin i przi sa nerom.
[ Tigerheart @ 31.08.2003. 15:13 ] @
Citat: Eldar:
Hteo sam da pitam nešto. Naime rešio sam da instaliram i mandrake 9.1.
Jedan lik mi je narezao Mandrake na CD. Znači iskopirao je sva tri CD-a na hard a onda mi narezao na CD (nije radio Copy CD).
Pitanje je:
1. Da li su takvi CD-i boot-abilni?
2. Ako nisu kako da od tih CD-ova napravim boot-abilne pošto i ja sada imam rezač?
Hvala na odgovorima
Ordgovor ...:
1. NE ... zasto jer na sebi takvi CD-ovi nemaju boot image u prbvih par sektora pocetka cd-a ...
2. Mozes ali moras malo da zasuces rukave i da pogledas mandrake-ovu dokumentaciju po pitanju pravljenja boot diskova (to je caka koja se koristi i za pravljenje boot-abilnih cd-ova od ftp mirrora).
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|