[ sbod @ 18.09.2007. 16:47 ] @
Da li neko ima primer kako se Entity Bean moze mapirati na view(ne na tabelu)?

Inace aplikacija treba da se izvrsava na Oracle app. serveru.

[ zigizig @ 21.09.2007. 08:17 ] @
Verovatno na isti način kao i na tabelu. Tako gde se traži ime tabele upišeš ime view-a.
[ anon315 @ 21.09.2007. 08:52 ] @
Jedino ne znam sta ces sa seterima ;)
[ Au197/79 @ 21.09.2007. 09:27 ] @
Pročitao sam bar 2 knjige o JPA i nigde nisam pročitao da je to moguća, što ne znači da nije :)
[ dejankr @ 21.09.2007. 10:15 ] @
Nisam siguran da sam ovo radio sa JPA ali sa Hibernate jesam. U svakom slučaju sigurno je to moguće i u JPA. Nema velike razlike između mapiranja tabele i view (znači trebaju ti i geteri i seteri za propertije). Meni je view trebao samo za čitanje podataka tako da nisam ni pokušavao ništa da upisujem - ne znam šta bi se desilo ukoliko pokušaš.
[ Au197/79 @ 21.09.2007. 12:19 ] @
JPA je mnogo siromašniji od Hiberante-a, ali pošto je Hiberante postao JPA provajder, možda je moguće da on dopušta to kao dodatak JPA standardu, ili da se negde u nekim podešavanjima JPA mogu da se umetnu provajder specifične stvari.

Ali onda čemu JPA kad postoji čvrsta veza sa jednim jedinim provajderom. Ima i Hibernate svoje fajlove za mapiranje i svoje anotacije.
[ Milos Babic @ 04.10.2007. 19:52 ] @
Citat:
dejankr: - ne znam šta bi se desilo ukoliko pokušaš.

kada bi pokusao da perzistujes/mergeujes takav objekat, pobunio bi se DBMS, ukoliko nemas definisana odgovarajuca DO INSTEAD pravila.

[Ovu poruku je menjao Milos Babic dana 05.10.2007. u 13:16 GMT+1]
[ dejankr @ 05.10.2007. 12:25 ] @
Mislio sam na slučaj kada se koristi updatable view. Nisam siguran koje ih sve baze podržavaju, mada mi ovako na prvu loptu deluje da Hibernate/JPA ne bi ni trebalo da zanima da li radi nad tabelom ili view-om, pa ako baza dozvoli, kontam da bi i insert/update/delete trebalo da prođe. Nisam shvatio ovo za DO INSTEAD pravila, ali pretpostavljam da se radi o nekom konkretnom DBMS (PostgreSQL?).
[ Milos Babic @ 05.10.2007. 12:47 ] @
mislim da je coveku vec odgovoreno na pitanje: da, moze da se mapira jednako kao i tabela.

do instead rule je kreiranje on update/ on insert trigera koji "znaju" kako da urade azuriranje (u sirem smislu)
bilo kog pogleda. Ako je pogled restrikcija jedne tabele po nekim kolonama i sadrzi primarni kljuc, nisu izostavljene not null kolone itd
onda pogled moze da se azurira. Problem i logicki i u realizaciji nastaje ako pogled koristi agregirane f-je, group by, spajanje vise tabela itd.
Sta je onda azuriranje pogleda? Nejasno... Tu dolaze trigeri o kojima govorim.

Da, ovo jeste deo PostgreSQL-a, ali nije specificno vezano za postgres: instead of trigeri postoje i na oracle-u ...