[ Cyberghost @ 18.09.2007. 20:45 ] @
Aplikaciju koju pravim ima autentifikaciju korisnika.
Autentifikaciju korisnika koji su u programu imam ideju
da resim na sledeci nacin: korisnik se uloguje na aplikaciju sa svojim kor.imenom i lozinkom,
kada to uradi mySQL treba da izvrsi zakljucavanje odredjenog sloga u tabeli kako bi ja mogao
da pratim maksimalan broj korisnika koji aplikacija dozvoljava.
Moje pitanje je kako izvrsiti iz Jave ovo zakljucavanje sloga,
baza mySQL 5 ?

Koristim Java SE 6 .
[ Au197/79 @ 19.09.2007. 17:27 ] @
Zar to nije pitanje za baze?

Ne znam kakve to veze ima sa javom.
[ Cyberghost @ 20.09.2007. 20:15 ] @
Ajde da probam da pitam na mySQL mada ne verujem da je to problem,
znam programere koji zakljucavaju slogove iz aplikacije samo sto je u pitanju drugi RDBMS i
drugi jezik!
[ Cyberghost @ 20.09.2007. 20:19 ] @
http://www.elitesecurity.org/t120823-0#784924

ima pojasnjenje za ovo, ali ipak sigurno to moze da se uradi iz Jave !
[ Au197/79 @ 20.09.2007. 23:52 ] @
Jedino ako je u pitanju višenitna aplikacija da koristiš sinhronizaciju tj. synhronized u zaglavlju metode koja treba da spreči da neka druga nit izvršava tu istu metodu uporedno, pa tako ni da čačka bazu.
[ zigizig @ 21.09.2007. 08:22 ] @
Ne vidim razlog za neko zaključavanje sloga. Napravi boolean(tinyint(1)) polje i setuj ga na '1' kad se uloguje, kad se izloguje setuj ga na '0'. Prebroj '1' i to ti je.
Ili napravi u nekoj tabeli polje brojač pa kad se neko uloguje dodaš 1, a kad se izloguje oduzmeš 1.
[ Cyberghost @ 21.09.2007. 08:42 ] @
Citat:
zigizig: Ne vidim razlog za neko zaključavanje sloga. Napravi boolean(tinyint(1)) polje i setuj ga na '1' kad se uloguje, kad se izloguje setuj ga na '0'. Prebroj '1' i to ti je.
Ili napravi u nekoj tabeli polje brojač pa kad se neko uloguje dodaš 1, a kad se izloguje oduzmeš 1.

Da to je bila moja prvobitna ideja, ali pala je u vodu, jer sta ako se program padne na jednom klijentu,
on nece uspeti da upise vrednost, kada se ponovo uloguje bice neispravan broj korisnika !!!

Moja ideja je sledeca: Korisnik se uloguje u tom trenutku se zakljuca slog tabele, ako program padne
RDBMS automatski otkljucava slog jer taj korisnik vise nije povezan na DB i time se resava problem.

Pronsao sam na sajtu za mySQL za zakljucavanje cele tabele, ali za samo jedan slog tabele jos nista !
[ rj444 @ 22.09.2007. 16:47 ] @
Ako dobro shvatam, ti zelis da ogranicis broj korisnika koji mogu istovremeno koristiti bazu podataka? Ako je tako, mozes u podesavanjima MySQL servera, a jos bolje korisnika da definises maximalan broj konekcija. Tako ne moras nista u Javi da isprogramiras, a dobijas funkcionalnost koja je potrebna.

Inace, kada sam nesto davno radio sa Javom i bazama podataka, shvatio sam da je mnogo bolje da svu poslovnu logiku koju mozes, implementiras na nivou baze podataka, a da Java bude manje vise zaduzena za prezentacioni sloj aplikacije i komunikaciju sa korisnikom.

Nadam se da sam koliko toliko pomogao.

Pozdrav,
Rade.