[ Edwa_ze @ 21.09.2007. 16:55 ] @
Ljudi pomagajte MOLIM VAS.Ovo je vjerovatno ne tako tezak zadatak al meni ni naopako neide.Vi ste mi najveca sansa da dobijem rjesenje ovog zadatka.

Dakle, rijesiti logaritamsku nejednacinu: Log2x+3 x2 < 1 (ovo je log po bazi 2x+3 * x na kvadrat) ne znam kako ovo ubacit ovdje na forum u korektnom obliku,izvinjavam se...

HVALA na bilo kakvoj pomoci
[ Daniel011 @ 21.09.2007. 22:19 ] @
Ako sam dobro razumeo, nejednačina treba da glasi

Postaviš prvo uslove da argument mora biti strogo veći od nule, , dok baza logaritma mora biti strogo veća od nule i nejednaka jedinici, , kako bi logaritam bio definisan.

I kad se sumiraju svi ti uslovi, dobije se da je izraz sa leve strane definisan za .

Nejednačinu rešavaš tako što izjednačiš logaritamske osnove, tj. izraz sa desne strane (jedinicu) napišeš kao , a pošto je logaritam monotono rastuća funkcija, važi osobina da ako je , tada je . To primeniš i dobićeš kvadratnu nejednačinu, čije rešenje je . Kad to kombinujemo sa početnim uslovom da je , konačno rešenje je .
[ uranium @ 22.09.2007. 13:55 ] @
Slučajno sam primetio nekoliko sumnjivih stvari:

Citat:
Daniel011: Ako sam dobro razumeo, nejednačina treba da glasi

Postaviš prvo uslove da argument mora biti strogo veći od nule, , dok baza logaritma mora biti strogo veća od nule i nejednaka jedinici, , kako bi logaritam bio definisan.

I kad se sumiraju svi ti uslovi, dobije se da je izraz sa leve strane definisan za .

zar se ne dobija ?

Citat:
Daniel011:
Nejednačinu rešavaš tako što izjednačiš logaritamske osnove, tj. izraz sa desne strane (jedinicu) napišeš kao , a pošto je logaritam monotono rastuća funkcija, važi osobina da ako je , tada je . To primeniš i dobićeš kvadratnu nejednačinu, čije rešenje je . Kad to kombinujemo sa početnim uslovom da je , konačno rešenje je .

Logaritam je rastuća f-ja akko je osnova veća od jedinice... znači u prethodnom se mora dodati uslov a naravno treba ispitati i slučaj kada je ...
[ Daniel011 @ 22.09.2007. 14:25 ] @
U pravu si, zaista su mi promakle te dve stvari, ne znam kako. Sorry zbog grešaka i hvala na ispravci.;)

Konačno rešenje treba da bude

[Ovu poruku je menjao Daniel011 dana 22.09.2007. u 15:24 GMT+1]