[ radisasvr @ 22.09.2007. 10:04 ] @
| Koliko je 30D bolji (ako je bolji ) od 350D gledajuci kvalitet slike i upotrebljivost.Za 30D sam preocitao da ima losiji lcd (sa nerealnim bojama),nema grid,tamnije trazilo u odnosu na nikon D80 i D200,slabije merenje svetla,mogucnost gresaka u radu sa blicem a opet svi kazu da je bolja masina od nikon D80. Ako mu je sve to losije od jeftinijeg nikona zbog cega ga je onda bolje uzeti?
Ili drugo pitanje: kakav je onda 350D u odnosu na canon 30D ili nikon D80?
Zbog pojave canon 40D cene 30D i 350D padaju.Cudi me samo i da ima dosta razlike u ceni za 30D (oko 60E) kod dve poznate kuce pa se pitam u cemu je stos? Da li je mozda,kao sto se ponekad desava, jedan made in Japan a drugi recimo Taiwan ili sl?
Ukoliko se ide na polovan (bilo 350D bilo 30D ) koja bi bila gornja granica broja okidanja za kupovinu? |
[ Zarko Silic @ 22.09.2007. 10:33 ] @
Ajde malo prelistaj ES.
O svemu je pisano jako mnogo pa da se ne ponavlja.
[ Abdee @ 22.09.2007. 10:50 ] @
Citat: Ukoliko se ide na polovan (bilo 350D bilo 30D ) koja bi bila gornja granica broja okidanja za kupovinu?
Heh... Broj okidanja nista ne mora da znaci... Kazu da je MTFB za 350D nekih 50.000 okidanja a za 30D je 100.000. Video sam mrtve 30D na 10ak hiljada a video sam i 350D koji je srecno spizdio 100.000 i nema nameru da stane... Vaznije je gledati ko ga je koristio jer u rukama opakih fotoreportera kratke kose i mrkog pogleda oprema, cak i ona najzilavija, vrlo zna da strada.
[ radisasvr @ 22.09.2007. 11:20 ] @
Citat: zarsilic: Ajde malo prelistaj ES.
O svemu je pisano jako mnogo pa da se ne ponavlja.
Ma prelistao jesam (vise puta) ali bas konkretne odgovore za ono sto mene zanima nisam nasao.
[Ovu poruku je menjao radisasvr dana 22.09.2007. u 12:33 GMT+1]
[ Paramecijum @ 22.09.2007. 12:33 ] @
Ako ne vidiš razliku između modela 30 i 350 onda su tvoji zahtevi u svetu fotografije takvi da će ti svakako biti dobar i 350.
Što se tiče snimanja svadbi, uveo bih pravilo da fotograf položi kauciju od 500€ za slučaj da neke bitne slike ne uspeju i da to bude globa za korišćenje jeftine, nepouzdane, razdrndane opreme ili sopstvene nesposobnosti.
[ radisasvr @ 22.09.2007. 13:20 ] @
To za svadbe me sada ne zanima ali me zanima zasto niko nije odgovorio na prvi deo pitanja:
Citat: radisasvr: Za 30D sam preocitao da ima losiji lcd (sa nerealnim bojama),nema grid,tamnije trazilo u odnosu na nikon D80 i D200,slabije merenje svetla,mogucnost gresaka u radu sa blicem a opet svi kazu da je bolja masina od nikon D80. Ako mu je sve to losije od jeftinijeg nikona zbog cega ga je onda bolje uzeti?
[ Zarko Silic @ 22.09.2007. 13:37 ] @
350d ima jos losiji LCD od 30D (oba aparata posedujem). Kod 30D nije tako los koliko se moze pronaci na netu da je.
350 ima stvarno los LCD, ali ne toliko koliko recimo D70.
D80 ima solidan LCD.
Pojam loseg LCDa je vezan i za subjektivnu procenu. Nekome je vaznija velicina, nekome intezitet, nekome color,...
Ali ne znam tacno sta zelis i sta ti je primarno. Jedanput spominjes Canone, jedanput Nikone, pa onda LCD,...
Stverno nemam orjentir sta zelis i za sta nameravas koristiti aparat?
[ Paramecijum @ 22.09.2007. 14:01 ] @
Što se tiče samog LCD ekrana, to je sve stvar navike; kod mene je 99% vremena isklučen, vrlo retko pogledam šta je snimljeno.
Ne zanima me kakav je prikaz, nije mi bitno npr. da li uz objektiv stiže zonerica ili ne, to su mi potpuno irelevantne stvari.
Nekome je, opet ključan LCD prikaz a kod biranja objektiva u stanju je da se odluči zbog imanja ili nemanja zonerice.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 22.09.2007. u 15:51 GMT+1]
[ Abdee @ 22.09.2007. 17:10 ] @
Citat: Ne zanima me kakav je prikaz, nije mi bitno npr. da li uz objektiv stiže zonerica ili ne, to su mi potpuno irelevantne stvari.
Aj' se samospali. Zonerica je veoma bitan deo sistema aparat-objektiv jer pored "opticke" zastite igra bitnu ulogu u fizickoj zastiti objektiva.
[ NShappy @ 22.09.2007. 17:18 ] @
Mani se displeja. On je na DSLR-u poprilično nebitan. 100x rečeno, DSLR se bira prema potencijalnim objektivima koji će ti doći u posed.
[ Paramecijum @ 22.09.2007. 19:42 ] @
Citat: Abdee: Aj' se samospali. Zonerica je veoma bitan deo sistema aparat-objektiv jer pored "opticke" zastite igra bitnu ulogu u fizickoj zastiti objektiva.
Ne tvrdim da nije, dapače; ali mi ne može biti presudni faktor kod kupovine objektiva ima li ili nema zonericu u paketu.
Zonericu kupiš odvojeno.
Ne uzimaš valjda optički slabiji proizvod zato što je lepše upakovan?
Ili možda uzimaš?
[ Nebojsa Milanovic @ 22.09.2007. 19:52 ] @
Manite se nadmudrivanja...
Zonerica je neophodan deo opreme i dobro je ako postoji u pakovanju. Ko god drži do kupaca tako je i isporučuje.
Samo Canon je toliko bezobrazan da uz objektiv koji košta 1000 e (17-55) ne daje zonericu. Nikon je još gori jer njihov takav model ima zonericu - ali zato nema stabilizaciju.
Ali tako je to kada se nekome može. Tu nezavisni traže svoju šansu u koriste je.
[ Paramecijum @ 22.09.2007. 20:53 ] @
Ali ako sam kupio otpički najbolji model, lako ću dokupiti zonerivu, futrolu ili šta god drugo.
Možda ljudi neće da nas uslovljavaju sa određenim modelom zonerice, pošto postoje i manje i veće i ogromne, možda je poštenije dati savršen objektiv kome će svako dodavati kakvu želi zonericu, nego buđavi objektiv sa određenom zonericom koja možda neće svima odgovarati.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.09.2007. 21:09 ] @
Nemoj da uopštavaš, neko može da pomisli da ako objektiv ima zonericu u pakovanju - to automatski znači da je loš. Naprotiv.
Da se malo zamisliš, evo ti 100% crop sa tog objektiva, još i bez zonerice, koji košta 1000 e, i kit objektiva, koga dobijaš za par desetina e.
Oba su na najširem delu, skroz otvorena
Canon 17-55 f2,8 IS USM
Canon 18-55kit

[ Paramecijum @ 22.09.2007. 22:03 ] @
Znaš šta, većina zumova ima neki deo raspona u kojima pod određenim uslovima postiže izuzetan kvalitet.
Onaj moj stari kit objektiv 28-90 daje nenormalno oštru sliku na 28 mm i natprosečno oštru u celom rasponu kada je odvrnut na beskonačno. Nisam mogao da verujem kakve sam velike printove dobio, oštrina i detaljnost kao na najkvalitetnijim stranim razglednicama snimanim sa panoramskim plan filmovima. Ali čim je objekat na dva metra, druga pesma... mislim da bi i takve stvari trebalo da se tretiraju u testovima.
Čak bi posebno trebalo obratiti pažnju na ponašanje prema bliskim objektima, u celom rasponu.
[ radisasvr @ 23.09.2007. 16:51 ] @
Citat: zarsilic:
Ali ne znam tacno sta zelis i sta ti je primarno. Jedanput spominjes Canone, jedanput Nikone, pa onda LCD,...
Stverno nemam orjentir sta zelis i za sta nameravas koristiti aparat?
Trenutno imam Canon A620 pa posto planiram da sebe pocastim jednim DSLR-om hteo bih maksimum za odredjenu svotu novca. Zbog toga sam bio verovatno nejasan i pominjao oba clana vodeceg dvojca kod nas.
Znaci nemam nikakve objektive niti drugu opremu i to moram sve da kupim.Kako se jos nisam odlucio kom brendu da se priklonim otud i moja takva nedovoljno jasna pitanja .
Sto se fotkanja tice hteo bih da mi telo potraje ,da uz njega ucim i napredujem i da povremeno smimim neki rodjendan,drustvo na okupu,pejzase i ostalo dok ne vidim sta mi najbolje lezi pa da onda tu bacim akcenat.
Znaci trenutno: sto bolje za sto manje novca.Saveti i preporuke dobrodosli.
I svima hvala na strpljenju .
[ Abdee @ 23.09.2007. 17:19 ] @
Sada za smesne pare mozes da uzmes polovan 30D i mislim da ti je to najbolja solucija s' obzirom da ces dobiti odlicno telo i odmah ces moci da uzmes neki bolji objektiv.
[ Zarko Silic @ 23.09.2007. 17:27 ] @
Bilo sta da kupis moras biti spreman na kompromis.
Trenutno najbolji odnos kvalitet-cena je kod EOSa350. Kompromis su LCD i minijatura (nije za velike sake).
Ako zelis “profesionalnije” (svadbe, proslave, rodjendani,...) za najmanje novca dobijas D80 (plus SB 800).
Ako solidno poznajes fotografiju, najbolju fotografiju dobijas sa EOS 30 (plus 580 ili Meca) a da pri tome imas najmanje izdatke.
Ako zelis turizam Nikon ima prednost zbog 18-135 ili 18-200VR-a i sa takodje relativno minijaturnim D40 mada je i EOS400 sa Sigma 18-200 OS dobar odabir.
P.S. Samo pazi i budi spreman na pocetno malo razocarenje. Nakon a620ke, fotografije sa DSLRa mogu da budu pomalo “neprihvatljive” za oko pa ti zbog toga preporucujem, ukoliko ne zelis da se stresiras, da odmah uzmes kvalitetniji objektiv ili bar neki normalac (npr. 1.8/50 ili sl.).
[ Paramecijum @ 23.09.2007. 17:35 ] @
Obrni, okreni, bez iljadu evrića ne razmišljaj o dslr startu.
[ xigma @ 24.09.2007. 14:04 ] @
Nažalost i sa 1000 E će morati praviti kompromise na račun kvaliteta slike.
Jedan lik je nakon dugogodišnjeg korištenja Canona Pro90 uzeo 400D i razočarao se ....
Sada skuplja novac za 24-105 L ili ef-s 17-55, jer tek sa tim staklima dobija oštrinu i boje kao na Pro90, tako da će ulaganje umjesto 700 na kraju biti oko 1700 evra.
[ Paramecijum @ 24.09.2007. 14:43 ] @
Nije ta razlika toliko dramatična koliko se čini.
Kompakti i prosumeri su uglavnom napucani da nenormalno oštre sliku, dok DSLR, posebno Canon to ne radi ukoliko se izričito ne zatraži.
Namesti i na Canonu da izvlači oštrinu do kraja i odmah sve izgleda drugačije, a pri manjim otvorima blende dobija se kompaktna oštrina odavde do horizonta.
Hoću da kažem da mu ne treba objektiv od 1000 evra, mislim da 400D i Sigma 17-70 mogu da budu prilično lep polaz za DSLR svet.
Ne bih uzimao polovan aparat sem od baš nekoga koga znam jer se nikad ne zna da li je odradio 200 ili 800 svadbi ili ko zna kakve intervencije pretrpeo, sem za neke baš male pare sa svešću da se nadam da će potrajati bar 10000 škljocaja i da ću za to vreme rešiti nedoumice.
[ lancia88 @ 24.09.2007. 15:09 ] @
Pozdrav,
auu, kakve cifre....pa zar se ovde svi grade ovako visokim ciframa?
Ma ja sam onda sjajan sa svojom aparaturom, da sam davao po "hiljadarku" za svaki svoj DSLR start i nastavak, gde bih dogurao da mi je znati.......ko bi uzimao polovno ili novo, stvar je individualnog stava, jedino ne volim kada krenu price o kojekakvim basnoslovnim ciframa za star i slicno. Ukoliko se prevede na jezik obicnog coveka, to zvuci kao da kvalitet prosumera/kompakta koji ce udomiti negde uz dosta srece za nekih dvestotinak eura, nece uspeti da dosegne ni sa citavih hiljadu eura ulaganja u DSLR pricu??!!
Nece biti tako, DSLR pruza opcije za razne dodatke ali oni mogu a ne moraju biti upotrebljeni, torbice za njih su skuplje a kamoli ostala oprema ali sve to je jedna sasvim druga prica. Tek na izvesnom nivou fotograf uspeva da razluci razliku izmedju dobrog i boljeg objektiva, nemojmo se plasiti vec u startu tih grdnih cifara. Postoji Canonova trapava igra sa uvaljivanjem malog kit objektiva uz sve aparate svih maltene cenovnih rangova ali kod svih ostalih proizvodjaca su kit objektivi itekako upotrebljivi i za krupnije zahteve od pocetnika u DSLR prici. Cak stavise, D70 nudi i vise od te moje definicije, zar ne?
[ xigma @ 24.09.2007. 16:09 ] @
Pa i treba odmah da razmišlja o objektivu koji će koristiti, a ne samo daj tijelo, pa poslije kad vidiš slike zapitaš se "zar sam za ovo dao 700 evra". Za male pare dobar kvalitet slike ima EF 50mm f/1.8 II, ali on je na crop tijelu preuzak za neko svakodnevno slikanje.
[ radisasvr @ 24.09.2007. 18:35 ] @
Citat: lancia88: Pozdrav,
auu, kakve cifre....pa zar se ovde svi grade ovako visokim ciframa?
Ma ja sam onda sjajan sa svojom aparaturom, da sam davao po "hiljadarku" za svaki svoj DSLR start i nastavak, gde bih dogurao da mi je znati.......ko bi uzimao polovno ili novo, stvar je individualnog stava, jedino ne volim kada krenu price o kojekakvim basnoslovnim ciframa za star i slicno. Ukoliko se prevede na jezik obicnog coveka, to zvuci kao da kvalitet prosumera/kompakta koji ce udomiti negde uz dosta srece za nekih dvestotinak eura, nece uspeti da dosegne ni sa citavih hiljadu eura ulaganja u DSLR pricu??!!
Nece biti tako, DSLR pruza opcije za razne dodatke ali oni mogu a ne moraju biti upotrebljeni, torbice za njih su skuplje a kamoli ostala oprema ali sve to je jedna sasvim druga prica. Tek na izvesnom nivou fotograf uspeva da razluci razliku izmedju dobrog i boljeg objektiva, nemojmo se plasiti vec u startu tih grdnih cifara. Postoji Canonova trapava igra sa uvaljivanjem malog kit objektiva uz sve aparate svih maltene cenovnih rangova ali kod svih ostalih proizvodjaca su kit objektivi itekako upotrebljivi i za krupnije zahteve od pocetnika u DSLR prici. Cak stavise, D70 nudi i vise od te moje definicije, zar ne?
Mislim da se moze poceti i sa 1000 evrica jer ni to nije malo za onog ko pocinje sa DSLR.Svoj izbor sam sveo na dva modela i to: polovan 30D sa sigmom 17-70 ili novi nikon d80 + 18-135.Sta mislite da je pametnije uzeti za ono sto sam u ranijim postovima naveo? Ako u perspektivi bude i fotkanje nekog vencanja sta od ova dva?
[ Nebojsa Milanovic @ 24.09.2007. 18:40 ] @
Nikon varijanta uz pomoć SB 800
[ Zarko Silic @ 24.09.2007. 18:58 ] @
Oba su dobra.
Canon verzija je profesionalnija, a Nikon prakticnija.
Ako mislis da se odlicno razumes u digitalnu fotografiju, uzmi Canona, ako ne onda Nikona.
Canon ce ti pruziti bolji kvalitet u profesionaliji, a Nikon kombinacija u turizmu.
Sta ces od toga vise koristiti, mosas licno proceniti.
[ radisasvr @ 24.09.2007. 19:42 ] @
O kej.Hvala svima na konstruktivnim savetima.Resenje za mene je vrlo blizu..
[ Paramecijum @ 24.09.2007. 20:29 ] @
Šta fali Canonu u turizmu?
Onako, pitam samo...
[ Zarko Silic @ 24.09.2007. 20:36 ] @
Nista,
rec je bila o kombinaciji. Turizam voli UZ a Nikon ga ima.
[ Paramecijum @ 24.09.2007. 21:26 ] @
A šta fali ovoj Sigmici:
http://www.pbase.com/cameras/sigma/18_200_35_63_dc_os
u kombinaciji sa nekim Canonom?
Verujem da je Nikon sa svojim ovakvim objektivnom nešto bolji, ali zar je za turizam to presudno.
Obe kombinacije bi trebalo da budu iznad granice prihvatljivosti.
[ crnibombarder @ 24.09.2007. 21:59 ] @
400D ili jos bolje D80, sa dobrim objektivom ce velikoj vecini ljudi da radi posao odlicno.
[ Zarko Silic @ 24.09.2007. 22:07 ] @
Ovi krelci u Canonu nikako da naprave jedan olRund objektiv u lovKost kategoriji pa tako stvaraku prostor u kome nezavisni proizvodjaci (Sigma, Tamron) uskacu i uzimaju deo kolaca.
Svakako je korektna kombinacija EOS30 (EOS 400d) + Sigma 18-200 OS mada u postavljenoj temi ona nije postojala.
Optimalna svadbarska kombinacija bi bila:
EOS 30D
24-105 L IS,
70-200/4 L IS,
17-40 L IS,
580 EX ili Metz,
i svaka duga kombinacija je samo manje ili vise uspesan kompromis.
Turisticki zahtevi se malo razlikuju: sto manje za nositi, sto lakse, sto jednostavnije a da fotke budu sto bolje.
Tema je postavljena sa drugim pitanjem te nisam zeleo da mnogo odstupam.
Kombinaciju EOS 350D + Sigma 18-200 koristim nekoliko godina i poznajem mogucnosti takvog kompleta. Nije lose, ali mislim da je D80 + 18-135 bolje.
[ zeljko74 @ 24.09.2007. 22:48 ] @
Čim je budžet ograničen, svaka solucija je nekakav kompromis.
E, sad, po meni, za nešto jače od 1000 evra za svadbarenje najbolje bi bilo:
30d(polovan) + Sigma 17-70(nov) + Metz 58/54.
Bilo koja Nikon kombinacija u sličnom cenovnom rangu je neuporediva sa ovim... Ispravite me ako grešim!
[ crnibombarder @ 24.09.2007. 22:54 ] @
U pravu si Zare, i ja gledam da se drzim teme.
Slazem se za 30D. On je sad verovatno najbolja kupovina, od kad se pojavio 40D, cena modela 30D se izjednacila sa Nikon-om D80,a iapk mislim da je Canon neuporedivo bolji kad su ta dva modela u pitanju.
[ Nebojsa Milanovic @ 24.09.2007. 23:02 ] @
Polako, imajte u vidu da se radi najčešće o polovnim 30 D (a neko je baš gadljiv na polovno), mada je i cena novih pala.
Osim toga, koje telo odgovara, često zavisi od izbora objektiva, tako da se ne mogu davati univerzalni saveti.
Sve potiče od onoga što sam govorio - da će 40 D napraviti dar-mar u srednjoj klasi i dovesti do sveopšteg pada cena. Svedoci smo da je upravo to počelo. Zato se ne treba u ovom trenutku zaletati, jer će uskoro sve biti još 15-20% jeftinije.
Što se tiče all-round objektiva, ne znam šta je gore da pomislim: da li Canon ne ume da napravi takav objektiv, ili neće da napravi takav objektiv - da bi narod morao da umesto njega kupuje dva-tri objektiva.
Svejedno da li je u pitanju blamaža (prvi slučaj), ili bezobrazluk (drugi slučaj), to je ogroman minus za Canon.
[ Paramecijum @ 24.09.2007. 23:13 ] @
hm... zar se nisu ovi 18-200 za kropovana tela pojavili prošle godine?
Godinu dana jeste puno, ali možda i nije, možda Canondžerosi vrše dodatne testove i podešavanja i spremaju neku bombu tipa 17-220 koja će da potpuno razveje i onako slabašnu konkurenciju.
[ Zarko Silic @ 24.09.2007. 23:23 ] @
OT,
sasvim dovoljno bi bilo 18-125 L IS USM
U svakom slucaju rec je o bezobrazluku.
[ Paramecijum @ 25.09.2007. 00:03 ] @
A kome bi onda prodali milion komada 17-40?
[ Abdee @ 25.09.2007. 07:43 ] @
@Silic: EF-S objektiv ne moze dobiti L "status".
[ Zarko Silic @ 25.09.2007. 08:37 ] @
Bezobrazluk!
[ Paramecijum @ 25.09.2007. 11:55 ] @
Canon zna da će za 5 godina svi DSLR aparati biti FF.
Ili će oni sprovesti takvu akciju.
Možda upravo zato i ne ulažu previše u EF-S objektive, jer su proračunali da je to samo prelazno rešenje.
Možda upravo sada rade na nemogućoj misiji 17-70 u FF sa L kvalitetom.
[ crnibombarder @ 25.09.2007. 15:55 ] @
Evo danas gledam bas u jednom velikom "molu" na periferiji Minhena, Canon EOS 350D kit sa 18-55mm za 499 EUR.
I mozes da doplatis jos 70 EUR za +5 godina garancije.
[ saleksand @ 25.09.2007. 18:53 ] @
Citat: crnibombarder: Evo danas gledam bas u jednom velikom "molu" na periferiji Minhena, Canon EOS 350D kit sa 18-55mm za 499 EUR.
I mozes da doplatis jos 70 EUR za +5 godina garancije.
Zar se 350D jos uvek proizvodi/prodaje ja sam mislio da on moze da se kupi samo u polovnoj ili refabrikovanoj varijanti.
Da li vredi dodati jos 150e za 400D, mada kapiram da ce i njemu cena da ide dole posto se uskoro ocekuje i njegov naslednik.
[ crnibombarder @ 25.09.2007. 19:57 ] @
I ja sam mislio da ne moze da se nadje nigde nov, verovatno je negde zaostalo,pa rasprodaju. Ne znam samo sta su do sad' cekali :-).
Sto se tice EOS 400D,nisam siguran da ce naslednik ubrzo. Nema neke extremne razlike u brzini 350/400D. Dodati malo novca za 30D bi vec bilo nesto.
[ Slobodan Miskovic @ 25.09.2007. 20:09 ] @
Citat: Nema neke extremne razlike u brzini 350/400D.
EOS 400D can shoot a burst of 27 JPEG or 10 RAW images at three frames per second before the shooting rate slows. This is almost double the performance of the EOS 350D.
[ crnibombarder @ 25.09.2007. 20:13 ] @
Ok, izgleda da sam pogresio.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.09.2007. 20:34 ] @
@Slobodan Miskovic:
Ovo što si okačio govori o veličinama bafera aparata (tačno je da je veći kod 400 D), ali to ne govori o brzini aparata.
Razlike između 350 D i 400 D u sveukupnoj brzini rada su minimalne.
[ Zarko Silic @ 25.09.2007. 20:47 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Ovo što si okačio govori o veličinama bafera aparata (tačno je da je veći kod 400 D), ali to ne govori o brzini aparata.
a pogotovo o kvaliteti fotografija. Na osnovu skromnog iskustva, mislim da 350 ima kvalitetniju fotku, ali ako bih se trenutno odlucivao izabrao bih 400ku.
[ ya_manja @ 26.09.2007. 21:18 ] @
što se tiče 350D vs 400D, 400D ima prednosti, ali se svi slažu da je kvalitet fotografije na strani 350D... da ne pišem nadugačko, verovatno znamo i zbog čega...
Što se tiče svadbarenja, što je krvav posao, da se odmah razumemo, mišljenja sam da bolje kombinacije od 30D + sigma 17-70 + metz54 ... NEMA!
Kvalitet, robustnost, cena... sve je na strani te kombinacije! Možeš da slikaš venčanje i sa 5D + 24-105/4 L ali to je bogohuljenje, jer na formatu 13x18 nema razlike u kvalitetu snimka, niti će neko da traži DO i PP, a investicija je jednostavno neisplativa... dodati 200-300e u Nikon kombinaciju možda i jeste bolje, ali samo iz ugla bivšeg nikondžije koji ima barem još jedan objektiv od ranije...
Imam iskustva u snimanju venčanja i mogu da postujem neke primere ako ima zainteresovanih, pa pitam šta će nekom 70-200/4 L na venčanju... pa ne trče do crkve 
[ Zarko Silic @ 26.09.2007. 21:53 ] @
Citat: ya_manja: Imam iskustva u snimanju venčanja i mogu da postujem neke primere ako ima zainteresovanih, pa pitam šta će nekom 70-200/4 L na venčanju... pa ne trče do crkve :D
Mozda nemas dovoljno iskustva?
200mm treba itekako.
[ ya_manja @ 27.09.2007. 21:45 ] @
Bravo! Svaka čast!!!
Baš lepe slike... odlična primena... mada kod mene je drugačija situacija... pošto se mladenci cenkaju i hoće što jeftinije... onda nema 200mm... mogli su, ali pošto hoće nižu cenu... onda... pa pa...
[ Zarko Silic @ 27.09.2007. 22:51 ] @
Objasni im ako hoce kvalitet onda nema cenkanja.
FOTOGRAFIJE TRAJU DECENIJAMA.
[ Paramecijum @ 28.09.2007. 03:02 ] @
Prosečan brak u Srbiji traje 11 godina, a količina razvoda se popela 63%, tako da zaista jeste optimalno ići na slabiji kvalitet izrade i manju trajnost.
[ Zarko Silic @ 28.09.2007. 06:24 ] @
Nepravilno razmisljanje.
Postoje deca, unuci i,... !
[ ya_manja @ 28.09.2007. 20:25 ] @
objasniti... baš optimistično... uštedeće 30e što je minimum u odnosu na cenu celokupne proslave, ali brate... to je nemoguće...
ionako mi se više isplati da se taj dan odmorim i odslikam nešto za svoju dušu  moguće da će mi se to i isplatiti... na duži rok 
[ radisasvr @ 29.09.2007. 17:24 ] @
Evo da se, kao pokretac teme,zahvalim svima koji su mi pomogli da odaberem za sebe ono sto mislim da odgovara mojim potrebama i mogucnostima.Naime pazario sam polovan nikon D80 sa nikkor 18-135.To mi je prvi dodir sa dslr pa utisci jos nisu sredjeni (jer nemam sa cim da uporedim a prosumer nije za poredjenje)ali se nadam da nisam pogresio.U planu mi je nabavka 50mm f/1.8D i SB-800 kako bih koliko-toliko kompletirao sistem.Voleo bih da cujem sta mislite o ovoj kombinaciji za pocetak.
U svakom slucaju hvala svima.
Pozdrav
[ zeljko74 @ 29.09.2007. 17:39 ] @
Nije baš ono što sam ti ja predlagao  , ali - nije lošo, naprotiv! Prvi sledeći korak - SB800(ja bih pre Metz 58!)!!!
Nek ti je sa srećom!
[ Abdee @ 29.09.2007. 18:29 ] @
Odlican izbor. Sada vijaj polovnu opremu za Noink, zinuces kad vidis kakve se stvari mogu naci po vise nego povoljnim cenama.
[ radisasvr @ 30.09.2007. 15:59 ] @
Citat: zeljko74: Nije baš ono što sam ti ja predlagao :), ali - nije lošo, naprotiv! Prvi sledeći korak - SB800(ja bih pre Metz 58!)!!!
Nek ti je sa srećom!
Hvala.
Citat: Abdee: Odlican izbor. Sada vijaj polovnu opremu za Noink, zinuces kad vidis kakve se stvari mogu naci po vise nego povoljnim cenama.
Odakle da pocnem pretragu?Koji UV filter da navrnem na staklo i cime/kako da cistim objektive? Da li valja komplet hama (5 in 1) ili traziti nesto bolje i eventualno gde?
[ Abdee @ 30.09.2007. 21:34 ] @
Nije fora da cistis objektive vec da vodis racuna o njima i da ih ne isprljas. Za ciscenje je najbolje koristiti pirincani papir... Preporucujem Sigma EX UV filtere. Pretragu za polovnim staklicima za Noink otpocni od oglasa, idi na berze i td.
[ radisasvr @ 01.10.2007. 07:21 ] @
Ok.Hvala puno na savetima.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|