[ Lesli Eldridz @ 23.09.2007. 21:01 ] @
Pravio sam parabolicnu antenu od onog tanjira od sezdesetak cm skinutog sa one antene za TV koju prodaju na pijaci i kantene. I radi ona OK, u odnosu na 3D korner antenu koju sam imao dobio sam jos 7dB, mislim mereno onim softverom sto ide uz karticu (znam da to nije precizno, ali svejedno, sad tu pokazuje 7dB vise nego kad je bila 3D korner antena). Medjutim, drzac za kantenu sam pravio kao za satelitsku antenu, to jest, kantena nije tacno u centru kruga, gledano sa strane, nego malo nize, pa onda usmerena prema centru, kao na slici dole. Udaljenost od tanjira je u redu, u fokusu parabole koji je oko 32cm od tanjira. Posle sam negde procitao da je bolje da kantena stoji u centru, a posto je sad sve to montirano i ucvrsceno pop nitnama, mrzi me da sve skidam, rasturam, secem, busim, spajam... Ono sto me zanima je da li postoji neki program za simulaciju parabolicne antene u kome bih mogao da proverim ovu moju skalameriju i zavisnost pojacanja od polozaja kantene, tj feed - a, i u kome bih mogao da proverim koliko bih dobio na signalu ako ipak odlucim da prepravljam antenu. I sta vi mislite, da li da to uopste radim? Sad mi je signal -68 dBm a sum -98 dBm.![]() |