[ Milan Aksic @ 28.09.2001. 19:43 ] @
Kako da pokrenem "scandisk" pod w2k manuelno, a ne samo kada samo kada on automatski startuje, kao kada se npr. w2k lose restartuje, ili kada "misli" da treba pokrenuti scandisk. Ovo mi je potrebno, jer pre, kada bih npr. nasilno restartovao w2k on bi pri sledecem butovanju sam pokretao scandisk. Sada nece ni tada(automatski) da pokrece scandisk, a vec sam primetio da mi neke komponente ne rade sasvim dobro.
I jos jedno pitanje, da li mogu da se brisu ili sklone iz root-a direktorijumi "FOUND.00*" jer ih imam dosta.
[ CONFIQ @ 28.09.2001. 21:22 ] @
desni klik na HD onda properties onda nadi TAB tools i imas tamo scan disk now
Enjoy
[ Gojko Vujovic @ 28.09.2001. 21:31 ] @
U tim FOUND fajlovima su podaci koje je ispeo da sačuva iz "lost clusters" posle skeniranja diska.. Pregledaj šta je u njima, da ne bude da ostaneš bez nekih bitnih podataka, pa onda briši slobodno.
[ Milan Aksic @ 28.09.2001. 22:36 ] @
Da, znam sta su "lost clusters", ali misilo sam na direktorijume, jer svi ti direktorijumi su bili potpuno prazni, i bas sam na to obratio paznju, da nemaju neke *.chk ili neke druge fajlove, ali kada samo ih kao prazne obrisao, onda je w2k poceo da zeza, nije se blokirao ali pokazivao neke cudne simptome. Mislim da je u pitanju i neki servis, ali jos nisam nasao koji je u pitanju. Anyway pokusao sam nesto i nadam se da sam uklonio, hvala na pomoci.
Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao passanger dana 09-28-2001 u 10:37 PM GMT]
[ MoHicAn @ 29.09.2001. 01:29 ] @
BTW

disk mozes proveriti i komandom iz konzole ( win telnet server :PP ) chkdsk D: gde ti je d drajv npr .....
[ Milan Aksic @ 29.09.2001. 01:47 ] @
Citat:
MoHicAn je napisao:
BTW

disk mozes proveriti i komandom iz konzole ( win telnet server :PP ) chkdsk D: gde ti je d drajv npr .....


E da :) vidis nisam znao, da drugacije rade chkdsk pod Win98 i pod Win2000.
[ random @ 29.09.2001. 02:42 ] @
1) NT nema scandisk već chkdsk (dobro, vidim da smo to već ustanovili)
2) Zašto ne prebaciš disk na NTFS i rešiš se problema sa lost clusterima i ostalih gluposti koje povlači taj bar 15 godina star fajl sistem po imenu FAT? Budimo moderni, 2001 je godina.
[ Gojko Vujovic @ 29.09.2001. 04:10 ] @
Zato što je NTFS primetno sporiji! Iz ličnog iskustva kažem to..
[ Milan Aksic @ 29.09.2001. 04:15 ] @
Heh... random, bas sam to sada hteo da pitam, citas mi misli :)
Sada je sys na FAT32, a razlog zbog cega nije (po defaultu) na NTFS je moje nezanje i jedna predrasuda.
U vezi predrasude, mislim da mi je w2k brzi na FAT32, nego kada mi je bio na NTFS, ne znam kako, ali mislim da je ipak (bar meni) malo brzi na FAT32, verovatno gresim, ispravite me.
A u vezi neznanja, iako sam trebao podrobno da proucim FAT i NTFS, nisam jer nisam bas imao vremena zbog ispita u poslednje vreme, tako da ne znam detaljne razlike izmedju FAT i NTFS, osim u bezbednosti, pa cak ni to ne znam u detaljima, eto priznajem, znam da se struktura i organizacija podataka znatno razlikuju ali ne u detaljima, tako da ako bi neko mogao da mi malo pojasni ove razlike u detaljima bio bih zahvalan.

Pozdrav.
[ random @ 29.09.2001. 14:31 ] @
Citat:
Gojko je napisao:
Zato što je NTFS primetno sporiji! Iz ličnog iskustva kažem to..


Bože Gojko, od tebe nisam očekivao ovakvu glupost. Naravno da jeste sporiji, ali kakav je to rezon? Pa mogao bih ja pod FreeBSD-om recimo UFS particije da mountujem kao async, i to bi radilo primetno brže (otprilike toliko koliko FAT radi brže nego NTFS), ali to ne radim iz dva razloga:

1) Hoću da mi se sistem brzo podigne ako ga ne ugasim kako treba (ako ne sync-ujem i ne razmontiram sve particije).
2) Hoću da ne izgubim ništa od podataka u istom slučaju.

Ista stvar važi i za NTFS vs. FAT, i još ponešto:

3) Hoću NTFS-ove algoritme za predupređivanje fragmentacije
4) NTFS je po defaultu brži nego UFS bez softupdates, a pritom ima i journaling

P.S. Ako hoćeš objasniću ti kako da u FreeBSD-u sve mountuješ async, radiće mlogo brzo (možda brže nego ext2), ali gubićeš podatke u slučaju nestanka struje, nasilnog reseta i sl. Šta bi izabrao?
[ Gojko Vujovic @ 29.09.2001. 16:11 ] @
Ovom mom windowsu nije namena da bude pouzdana server masina, podaci mi nisu mnogo bitni lako ih je povratiti, i zasto bih brinuo o nestanacima struje i slicnim stvarima.. pre ce od tih nestanaka da mi crkne neki komad hardware-a a to je teze povratiti. Dakle u mom slucaju i mojoj kucnoj primeni windowsa kao desktop resenja bitna je samo jedna stavka - BRZINA i to je ono sto mi fat32 nudi. Zasto je to glupost?

Sto se tice FreeBSD-a, probao sam vec da radim sa async mountovanim particijama, probao sam i make world na takvoj particiji i uvek je pucao, tako da se necu vise daviti sa time.