[ Milantex @ 24.09.2007. 12:45 ] @
Ok, problem je sledeci:

Racunar radi dosta dugo (par dana) i uglavnom downloauje i ja slusam muziku, rezem diskove i sve je ok, ali kada pokrenem neki program tipa (screen video capture) da napravim snimak radnog podrucja ili mozda Auto CAD ili 3D MAX on radi par minuta i onda se samo ugasi.

Masina je:
CPU: AMD Athlon 64 3800+
MEM: 1.5GB DDR400 (3x512MB) Kingston - sve isti moduli
MB: je Gigabyte K8 Triton serija (dual bus itd.)
ATA: HD 80GB (8mb cha.)
SATA: HD 250 BG (16mb cha.)
Floppy: cisto radi reda.
DVD: Asus neki DVD-RW, je*** li ga, ne znam koji je... 16x nesto
CD: Asus... CD-RW... nije ni bitno zapravo...
Graficka je: Gigabyte sa ATI Radeon X300 SE chipsetom sa 256MB na PCI-express16x

Napajanje: Thermaltake 550W (vise nego dovoljno za ovu masinu)

Napomena: Chipset na ploci nema cooler (nije nikada ni imao - tako je default valjda), ali se greje KAO LUD!

Procesor ima svoj cooler i kada mi se ugasi komp, ja ga odmah ukljucim i udjem u BIOS da vidim temperaturu i pise da je oko 65*C, sto mi i deluje sasvim normalno kada radi dosta dugo, ali mi nije jasno zasto restartuje!

Ima li neko ideju sta mogu da uzmem kao mogucnost, jer napajanje, jasno ne mogu, HDD-ovi i optika su u redu, ne preve nikakav problem, jer ne rade oni kada se restartuje vec grafika.

Moje pretpostavke su: Graficka ili ploca!

Da li neko moze da me ispravi ako gresim i da mi ukaze na neku drugu mogucnost koju sam mozda prevideo!

Hvala unapred!
[ anon139614 @ 24.09.2007. 16:00 ] @
Pa ako radi dugo to ne znaci da temperatura od 65'C je normalna. moze on da radi dva dana mislim u praznom hodu neopterecen i ne sme tolika temperatura da bude.
A na chipsetu nisam te shvatio dal nema ni pasivni ni aktivni hladnjak ili ima samo pasivni.
[ Milantex @ 24.09.2007. 16:31 ] @
Na chipsetu je pasivno hladnjenje, ali je veoma vrelo! Stavise previse za moj ukus! ^_^

A za CPU... znam. Vec sam gledao! Stavio sam pastu ponovo, jer sam mislio da je mozda lose stavljena prilikom sklapanja i jeste je bilo malo vise, ali sada sam sve sredio i opet ista prica... To je bilo pre oko 15ak dana.

Mislis da je mozda do chipseta?
[ misaj @ 24.09.2007. 17:46 ] @
Zasto mislis da dobro napajanje ne mora da bude neispravno??? U 80% slucajeva razlog za gasenje masine je upravo izvor za napajanje!

Poz.
[ Milantex @ 24.09.2007. 17:54 ] @
Ok, uzeo sam LC Power Silent Giant sa 14cm FAN oznaka LC6550GP v2.0 na 550W i verujem da nije razlog za restartovanje, jer se dosada restartovao na 350W starom kme krsu koje sam imao. Nisam siguran da je napajanje sada... nesto drugo ga je**.
[ Binary Mind @ 24.09.2007. 22:39 ] @
Citat:
Zasto mislis da dobro napajanje ne mora da bude neispravno???

Ovo je dobro pitanje.

Takodje mozda je ploca odradila svoje :)

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 25.09.2007. u 00:03 GMT+1]
[ Milantex @ 24.09.2007. 23:27 ] @
huh, a taman sam mislio da sam napajanje iskljucio kao mogucnost.

hm... a graficka mi i nema cooler, pasivan je tj. nema hladnjak (hteo sam da kazem).
blowy-thingie... aj i to da probam, a ako ne uplai... oce neko da kupi plocu! :p
hehehe... hvala svima... sad cu da isprobavam, pa sta bude!
[ Binary Mind @ 25.09.2007. 12:44 ] @
Cekaj bre. Da li ti se komp gasi ili restartuje. Upoceku si rekao da se gasi a na kraju da se restartuje. ako se restartuje moze da bude i zbog grejanja graficke ( u tom slucaju nakaci neki ventish i/ili ugradi blower ispod graficke) i jos mnogo drugih stavri, a ako se gasi onda moze da bude zbog napajanje ili ploce. Budi precizan. Restartovanje ili gasenje? zbog te nedoumice sam editovao gornji post.
[ Milantex @ 25.09.2007. 13:30 ] @
Gasi se... Moja greska... nije se restartovao! Gledao sam neki slican topic per nego sto sam to napisao! ^.^

Nema plavih ekrana itd. samo *zoooom* (ugasi se)

Znaci, moze da bude do ploce?!
[ Binary Mind @ 25.09.2007. 13:52 ] @
Da... ili do napajanja.
[ Milantex @ 25.09.2007. 16:19 ] @
Huh... hvala svima, onda cu da se baziram na "uklanjanje" ploce, a to podrazumeva skupljanje kinte za novu! T_T
To ce da bude tesko, jer je ipak DDR400 memorija i 939 socket... V.V
Hvala!
[ narko @ 25.09.2007. 22:34 ] @
iako ti je procesor socket 754, to je imak malo visoka temperatura. Probaj da stavis neki coler na chipset pa onda vidi sta se desava
[ JOJO847 @ 26.09.2007. 07:33 ] @
Jel ti kučište dozvoljava ugradnju pokojeg ventilatora npr: 80mm, 92mm, 120mm...bilo što? Pomalo mi se čini da je u pitanju pregrijavanje.
[ Milantex @ 26.09.2007. 12:27 ] @
Generaln
Citat:
narko: iako ti je procesor socket 754, to je imak malo visoka temperatura. Probaj da stavis neki coler na chipset pa onda vidi sta se desava

Jok, s939 je... i dobro je hladjeno! Thermaltake Blue Orb II. Nisam stedeo na to! ^.^

Citat:
JOJO847: Jel ti kučište dozvoljava ugradnju pokojeg ventilatora npr: 80mm, 92mm, 120mm...bilo što? Pomalo mi se čini da je u pitanju pregrijavanje.

Kuciste je malo, ali ima mesta za 2 coolera i nema ni jedan ugradjen. Ali je uvek otvoreno. Ja patim da imam otvoren komp da uvek mogu nesto da cackam! ;) Heheheh...

Odneo sam plocu tamo gde sam je kupio, jer je pod garancijom i rekao da mi ne vracaju u istom stanju. Da je poprave ili zamene, pa cu sada da cekam i da radim na laptopu! T_T
[ narko @ 27.09.2007. 08:44 ] @
Definitivno ti se procesor pregreva. Koliko znam, CPU sa s939 rade na temperaturi od 28 pa do 40 stepeni. Moj je radio najvise na 45 i to kada je cooler bio pun prasine a u sobi paklena vrucina...
Citat:
Milantex:Kuciste je malo, ali ima mesta za 2 coolera i nema ni jedan ugradjen. Ali je uvek otvoreno.

Ako si se vec odlucio za zamenu maticne onda ti je preporuka:
-ako imas AGP slot onda MSI K8N NEO2 -FX... oko 60e
-ako imas PCI-e onda MSI RS482M4-ILD... oko 60e
[ aca andrijevic @ 27.09.2007. 11:54 ] @
Meni je ta temperatura od 65C strasno nenormalna za procesor.Mada malo mi je cudno da se komp ugais ako se pregreje(obicno se restartuje ili ukoci).Vidi brzinu obrtaja ventilatora kulera, onda skini kuler, ocisti ga dobro, stavi pastu(staru ako je se spekla ocisti), vrati kuler i probaj ponovo.Takodje probaj da stavis i drugi ceo kuler za procesor.
[ Slavuj iz Mrcajevaca @ 27.09.2007. 15:37 ] @
Pogledaj u BIOS-u podesavanje gasenja kompjutera u slucaju pregrevanja procesora(Health...nesto)
Ako nije tu ''greska'', onda zameni pastu na procesoru(ja imam neku ''fensi'' sivu, AMD3200+ 32bit, sa belom pastom je radio na 48-49*C, a sa ovom sivom 44*C). Od ostalih stvari... ubaci ta 2 ventilatora za koje imas mesta... i tako.
[ sasa022 @ 28.09.2007. 00:53 ] @
@Milantex

Da li se procesor zaista toliko greje ? - proveri da li je telo kulera toplo ili vruce kada u BIOS-u pokazuje 65 C ?
Mozda je problem u verziji BIOS-a i losem ocitavanju temperature.
[ Milantex @ 28.09.2007. 16:26 ] @
Uh, huh... idemo ovako:

1. Cooler sam menjao i radi na MAX, non stop.
2. U BIOS-u nije podeseno da se gasi prilikom pregrevanja.
3. Menjao sam pastu vec i nije resilo problem. I ja imam tu sivu... koristim je kada instaliram procesore na druge ploce. Hladnjak je vruc (sta vise, vreo)...
4. BIOS je valjda ok, mogu da ga flashujem novijom verzijom, ali to nije predstavljalo problem do pre 2 meseca, a imam ovaj komp vec skoro godinu dana.
5. @narko, hvala za predlog... PCI-e16 mi je graficka tako da... bilo bi sa PCI-e.

Nego... Uzeo sam od druga cooler za s939 i to ODLICAN! Thermaltake Blue Orb II (sa plavom diodom i tako to) i hladi strasno, ali ipak ugasi, ali ne tako brzo... prezivi 3 minuta vise, a ja ne mogu da zakljucim da li je to bas zbog tog coolera ili jednostavno slucajnost... da u tom trenutku istrpi malo vise.

Huh huh... sutra nosim plocu da je srede, nisam stigao ovih dana, ali sutra 100%. Pa neka stoji kod njih preko nedelje i da u ponedeljak odmah uzmu da je "gledaju" >_<

kako je ovo _iritirajuce_.
[ Nenad Vranjanac @ 28.09.2007. 17:02 ] @
gde drzis kuciste? da li je mozda zavuceno ispod stola, negde gde je nemoguca ventilacija?
otvoreno kuciste takodje (zavisno od konstrukcije) cesto moze da znaci vise temperature a ne nize, ako je sprecena izmena vazduha

koju plocu imas? proveri voltazu za Vcore!

[ Milantex @ 28.09.2007. 22:56 ] @
VScore = OK...
Stoji ispod stola (ali je sto 100% sipke, osim radne povrsine i visok je), a pored nema nicega, a prozor je 1m od stola i soba mi lici na wind-tunel, pa mogu da zakljucim da je pro[vetrena].
VScore je OK, to sam vec gledao. Mislio sam da je mozda nesto lose kada je prvi put poceo da gasi, ali sam to isklucio kao mogucnost.

Ploca mi je GIGABYTE GA-K8NF-9-RH. Mislim da je K8NF, a mozda je i K8FN... ne secam se bas tacno... ^_^

Sto pitas? jesi li imao slicna "losa" iskustva sa GIG plocama?
[ Urkelele @ 30.09.2007. 10:09 ] @
E pa evo i ja da se pozalim. Slican problem kao pokretacu teme samo sto se meni resetuje kad stigne. Npr. kad otvorim MyComputer, ili kad idem "save target as..." na netu, jednom kada sam otvorio Corel x3... ali ne svaki put. Evo npr. nocas je radio, skidao nesto s neta i u pola noci se ugasio. I proslu noc je radio i nije se gasio. Ujutru ustanem i udjem u MyComputer kad ono "pufffff" (bas kao sto je i napisano).
Informacije:
temperature hdd-ova: 41, 35, 39
temperatura procesora: 32, 36, 31 (core1, core2, cpu)
temperatura ploce: 37

izvor: EVEREST Ultimate

A makina koja je kupljena pre 20-ak dana je sledeca:
MSI K9N-Neo V3
AMD Athlon 4200+
1GB PQI PC-800
3 HDD-a, Maxtor, WD, Hitachi
ATI HD 2600pro 256MB Sapphire
Codegen kuciste sa napajanjem od 400W

Ja pomislio da ga slucajno ne opterecuju HDD-ovi, ali tu najmanje sumnjam...
Danas cu da imam malo vise vremena pa da ga testiram, promenim napajanje i sta budem stig'o, nego me grebe sto mi ne radi 3D Mark pa ne znam koji program da uzmem kao Benchmark. Mozda Everest???
Probacu danas pa cu da javim rezultate.

Pozz... i ako ima neko jos neki predlog neka javi.
[ Nenad Vranjanac @ 30.09.2007. 20:19 ] @
to "ok" ne znaci puno. najbolje je da skines program tipa speedfan koji ce tacno da prikaze napon. pa da onda vidimo sta dalje.
[ Urkelele @ 01.10.2007. 06:12 ] @
Ljudi, grebem li ga sta moze da bude! Juce mi je komp radio ceo dan pod istim uslovima kao i pre. Veze nemam kako ga nisam sve maltretirao. Nacas sam ga ostavio da radi i ukljucio mu Everest, radio je pod punim opterecenjem celih 6 sati. Jutros pogledam, temp procesora 50, a ploce 42.

...

[ Milantex @ 01.10.2007. 10:47 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: to "ok" ne znaci puno. najbolje je da skines program tipa speedfan koji ce tacno da prikaze napon. pa da onda vidimo sta dalje.

OK je pisalo u BIOS-u, a sada je ploca na servisu, pa ne mogu da testiram. Verujem da su OK, jer je mbm pokazivao 11.9V, 4.8V i 3.2V kada sam gledao pre dve nedelje. Znam da je bilo nesto sa jako malim odstupanjem, oko 0.1V, a verujem da to ne moze mnogo da je** logiku logike! ^_^

Osim toga, sto se tice fanova, ja sam jednom u BIOS-u podesio Smart Fan i dok je fan radio na taj nacin (po potrebi) komp se gasio jos brze nego kada stalno duva! :(

Ovo je prilicno mucno, ali sada cu sacekati da mi vrate plocu, pa cu da vidim da li su joj nesto uradili (zamenili) ili ne! T_T
[ pantic68 @ 01.10.2007. 14:07 ] @
Da li si probao da izvadis jedan modul memorije? Ili da ostavis samo jedan. Odredjene memorijske kombinacije su mi izazivale random reset a sto se kod tebe gasi mozda je tako ploca projektovana.
[ Nenad Vranjanac @ 01.10.2007. 14:34 ] @
ok, videcemo sta ce biti kad stigne iz servisa, ali to sto si naveo nema nikakve veze sa Vcore. dakle bas moras da nam das tacno tu i bas tu vrednost, ovi naponi sto si nabrojao nemaju veze s tim...

to sto se brze gasi sa smartfanom samo govori u prilog da je pregrevanje uzrok gasenja.
[ narko @ 02.10.2007. 15:57 ] @
Citat:
Urkelele:temp procesora 50, a ploce 42.

To je malo visa temperatura za taj tip procesora... Radna temperatura se krece izmedju 30 i 40 stepeni. Proveri dve stvari:
prvo: temperaturu chipseta na ploci (koliko znam ona nema kuler na chipsetu)
drugo: koliko su topla rebra na procesoru...
Ta ploca ima problem sa grejanjem chipseta... pa kreni od toga...
[ Urkelele @ 04.10.2007. 08:22 ] @
Moja ploca je V3 na kojoj je otklonjen problem pregrejavanja chipseta. Ranije verzije su imale taj problem. Inace, procesor i radi izmedju 30-40 ali 50 drzi pod punim opterecenjem procesora i to 6 sati.
Komp mi je radio 3 dana i 12 sati neprekidno sa svakakvim maltretiranjima i sve je bilo OK.
Moja pretpostavka je sledeca: posto mi je procesor ima neku fabricku gresku pa sam ga zamenio sa drugim koji je radio OK, ali mislim da nije lepo pasta nalegla izmedju procesora i hladnjaka pa je pravilo problem.
Ionako sam zamenio 4200+ (Windsor) za 4400+ (Brisbane) tako da se sada nadam da necu da imam problema.

i OFF: Kakva je razlika izmedju Windsor i Brisbane jezgra ako neko zna?

Pozz
[ Urkelele @ 07.10.2007. 11:39 ] @
Evo i bas pre 3 min. mi se desilo o5 isto. Samo pufff, upalila se crvena lampica za HDD, ugasila ona za Power a napajanje ostalo da radi.

Mozda sam napomenuo, ali o5 cu... napajanje je Codegen od 400W. Palom i na pamet da nije malo???

E mogu vam reci da je pocelo da me izludjuje. Grrrr....
[ Milantex @ 07.10.2007. 12:27 ] @
Dobio sam informaciju u vezi ploce. Konacno su se slozili da je ploca za zamenu (verovatno su glasali u gornjem domu o tome) ^_^
Sada cu dobiti neku ASUS... -_-
Eto, znaci bila je ploca... mada...
dok ne dobijem, ne isporobam i ne uverim se sam, necu verovati da je gotovo!
Suvise je jednostavno... imam taj osecaj! Kao u filmovima! :D hehehe
[ Binary Mind @ 07.10.2007. 13:24 ] @
Dobro je ponekad biti skeptican, ali ja mislim da ce posle zamene sve raditi kako treba osim ako firma nije papanska.
[ Milantex @ 07.10.2007. 17:27 ] @
Hm... da li to treba da me plasi ili... nema veze... ostajem na pending dok ne vidim svojim ocima, cujem usima i osetim... pa... aj sad. to jos nisu smislili, ne? ^_^
[ Urkelele @ 07.10.2007. 20:30 ] @
A sta mislite, dal' je i kod mene do ploce?
[ Binary Mind @ 08.10.2007. 09:31 ] @
@Urkelele

Ista situacija kao kod Milana. Ili napajanje ili ploca... Ako je pod garancijom reklamiraj.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 08.10.2007. u 12:10 GMT+1]
[ Urkelele @ 08.10.2007. 15:31 ] @
Eh ljudi, da vidite foru. Nadam se da sam resio i moj problem. Odem ja danas kod drugara sto mi prodao komp. Ispricasmo se lepo i pitam ga sta da radim a on ce "imam ja jedno idealno resenje. Evo ti plocu i graficku pa zameni oba. Ej, imam i ovaj 4800+ ako hoces, 10 evra razlika?" (od mog 4400+)
I ja uzmem sve Kazem, ma nek ide celo jaje u pitu, kad je bal nek je na vodi
I mislim da sam resio svoj problem, videcu...

Pozdrav.
[ Milantex @ 08.10.2007. 16:22 ] @
Koji srecnik! Au!!!

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 09.10.2007. u 01:35 GMT+1]
[ Urkelele @ 08.10.2007. 19:18 ] @
Pa grebi ga, borio sam se za to, sta da ti kazem. Nadam se da ces i ti resiti svoj problem...
[ Milantex @ 17.10.2007. 13:54 ] @
Huh, reseno!!!

Dali su mi novu plocu. ASUS AS8-X (nema fire-wire T_T ), ali nema veze... radio je banchmark 5x za redom, sa 2 minuta pauze i nije ugasio... ima i mali blue-glowing thingie (cooler) na mostu, a chipset je VELIKO pasivno hladjenje... nadam se da ce sada sve biti ok... Hvala svima!
[ jovank @ 20.08.2008. 13:49 ] @
I meni se ovih dana javlja ovaj problem.Skinu Everest i pratio sa njim i utvrdio sledece:

Temperatura ploce: 38 o
Temperatura procesora: 56 o
Temperatura HDD: 39 o

Jedina anomalija koju sam primetio je da gde je potrabno da bude -12V tu je 0.21V.To je problem u napajanju, zar ne?Da li to moze da utice sto se gasi komp?Procesor je AMD Athlon XP 1666MHz i ploca ASUS A7V8X-MX.

[Ovu poruku je menjao jovank dana 20.08.2008. u 16:36 GMT+1]
[ anon139614 @ 20.08.2008. 20:19 ] @
Verovatno ti ne bi ni radio kompjuter da nemas neki od napona koje on koristi, a moze biti da Everest gresi pri citanju, sto se kod takvih programa desava (za citanje temperatura, obrtaja ventilatora, voltaza).
Moze biti da je problem do napajanja, ali i ne mora.
Ako imas, a verujem da ta ploca ima u biosu nesto tipa Hardware monitor, ili tako nesto da cita temperature, rpm, voltaze, itd.
Proveri tamo, mada tamo su uglavnom prikazani VCPU, VBAT, 3.3V, 5V, 12V.
[ jovank @ 21.08.2008. 10:27 ] @
Proveravao sam i svi se naponi slazu kao u Everestu ali tamo nema ovaj napon od -12V.Sad sam u nekoj guzvi ali provericu ovih dana unimerom da li u onom konektoru ima taj napon.Ja sam mislio da je mozda sledeci problem: komp radi normalno ali kad pokrene neki modul koji koristi taj napon on se tad ugasi.A dotle je sve OK.Da li je to tako moguce?
[ Marko Enter @ 21.08.2008. 10:53 ] @
Probaj prvo zzameni napajanje, ako je i onda isto onda je verovatno mat. ploca (losi elkosi )

pozdrav Marko