[ Nebojsa Milanovic @ 28.09.2007. 20:06 ] @
Srednja DSLR klasa je, verovali ili ne, poprište možda najjače borbe između foto-brendova. U svetu je na njoj već odavno fokus velikog broja korisnika, ali generalni pad cena digitalne foto-opreme dovodi do toga da ona postaje interesantna sve širem krugu naprednijih korisnika. Popularnost te klase krije se u činjenici da ona nudi najzaokruženije modele, bez većih ograničenja, ali i bez (pre)skupih egzotičnih detalja (npr. senzor punog formata). To vodi ka mogućnosti da u svakoj inkarnaciji ponudi naprednu i kompletnu mašinu po relativno povoljnoj ceni. Uvek imaju senzore poslednje generacije, veliku brzinu rada, telo im je kvalitetno, najčešće magnezijumsko, poseduju veliki broj manuelnih kontrola i dosta komandi za brzi pristup njima.

Pre samo nekoliko nedelja u velikom uporednom testu videli smo šta mogu da pruže najjači predstavnici te klase, i taman kada su mnogi odlučili da sebe počaste jednim od njih - pojavio se nov uzrok glavobolje oko izbora.

Naime, Canon, lider na tržištu, izbacio je nov model u srednjoj klasi. Njegove karakteristike su bile predmet nebrojenih diskusija na svetskim forumima, pri čemu su pretpostavke najčešće bile u stilu da će to biti samo manje-više kozmetička nadogradnja superuspešnog 30 D, te da naslednik neće doneti ništa značajnije novo. Tome u prilog je naročito išla pretpostavka, više zapravo želja, da 40 D bude zaptiven i otporan na vremenske prilike. Kada se videlo da nema ništa od toga, mnogi su se ohladili i pomislili da nov model nije vredan veće pažnje.

Međutim, u svom propagandnom materijalu Canon nastupa veoma samouvereno, govoreći da je EOS 40 D znatno više od pukog doterivanja starog modela. Naravno, nas preterano ne interesuje šta proizvođač navodi u reklamnim napisima, i zato će, kao i do sada, BMfoto i moja malenkost među prvima u svetu detaljnije ispitati šta on zaista može da pruži, i to u realnom radu sa posebnim akcentom na teške uslove sa malo svetla...

Canon 40 D - test

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 05.04.2010. u 13:20 GMT+1]
[ ya_manja @ 28.09.2007. 20:20 ] @
ahhhhh...

odoh da ga detaljno pročitam!
[ ya_manja @ 29.09.2007. 08:01 ] @
Šta reći...

Da li da odem do najbliže banke ili... :) Test je jako dobro napisan kao i svi testovi do sada. Subjektivan sam i želim da kažem da po meni 40D nije dizajnerski lepši od 30D. Smeta mi što je stopica za blic izdignuta, masivni je, veći, to mi se ne sviđa, zatim funkcijska dugmad su ispod displeja, koliko je to ergonomski? Bolje je kad levom rukom držiš aparat sa strane i palcem biraš funkcije... To je samo moje mišljenje i ne tražim da se složite. Da je bolji od prethodnika to stoji i uzeo bih ga ali moju krntiju ne bih prodao...

PS dok čekamo 5D mkII
[ AMomcil @ 29.09.2007. 19:40 ] @
Vrlo detaljno i obimno. Dobar posao Nebojša.
40D je dobar skok sa 30D (konačno) i deluje dosta primamljivo.
Shvatio sam da je novi AF zaista pravo unapređenje. Nebojša, jel bilo pogrešnog fokusa ponegde? Kako se drže okolne AF tačke (na 20D su mi jako slabe)?
Kako porediš blic sistem u odnosu na 20/30D? Da li i dalje hoće da podeskponira jako da zaštiti odbljeske? Ima li neke razlike u praksi u odnosu na prethodne modele? Recimo u bounce modu, gde mislim da su bili slabiji ranije?
[ Nebojsa Milanovic @ 01.10.2007. 21:49 ] @
Od kada testiram, 40 D sam ispitivao u najgorim uslovima. Ubedljiva većima slika mi je na ISO 3200. Bili su jako teški uslovi za AF i nema sumnje da je u tom delu primetan skok u odnosu na 30 D.

Već sam pisao, primećuje se razlika u brzini i oseti se da mu je potrebno manje svetla da uspešno zaključa fokus.

Za svo vreme nijedan snimak mi nije bio van fokusa, a vrlo male greške su se dešavale samo u potpunom mraku kada za AF pomoć koristi eksterni blic. Greške su toliko male da se u štampi ne bi videle, ali na 100% se može videti lagani FF/BF.

To je bio slučaj samo kada sam koristio f4-5,6 objektive. Sa EF 50mm f1,4 i tada je bio spot-on. To je zbog one dodatne preciznosti centralnog krstastog AF senzora sa objektivima bržim od f2,8.

Što se tiče snimaka sa blicom, njih sam najviše radio tamo na Adi, gde je bila ona svirka. Bilo je nekoliko podeksponiranih snimaka, ali samo sa EX 430. Cenim da je to zbog njegove male snage, jer je reflektujuća moć plafona bila vrlo slaba, a i bio je čudno izlomljen što je dodatno rasipalo svetlo.

Sa Metz-om 54 MZ 4i problema nije bilo ni u tom slučaju.
[ jegulja123 @ 11.10.2007. 12:36 ] @
Nebojsa,

Zasto nisi uporedio 40D i 30D IQ ?
[ Nebojsa Milanovic @ 11.10.2007. 15:11 ] @
30 D mi nije u tom trenutku bio pri ruci, a i mnogi drugi su to već radili i radiće. Uporedio sam ga sa Nikonima, jer su mnogi govorili da je Nikon stigao Canona po IQ, ali, kao što vidimo, nije.

Osim toga, razlika u IQ u odnosu na 30 D je samo jedna od mnogih, i to ne najznačajnija.

40 D je sveukupno znatno napredniji aparat.

[ beske @ 16.10.2007. 10:38 ] @
Postovani, Nebojsa

Test je, kao i svi tvoji do sada, napisan besprekorno.

Postavio bih ti par pitanja, dva vezana direktno za 40D i jedan za nas Canon-dzije uopste

1.U testu si se na AF-on dugme osvrnuo samo jednom kratkom recenicom, tipa "novo AF-on dugme kojim aktiviramo autofokus bez dodira okodača." Da li to znaci da, ako pritisnem AF-on dugme, vise ne moram da stiskam okidac "half-way" vec da fokusiranjem i izostravanjem sa AF-on dugmetom okidacem samo "overavam" fotografiju, ili...

2.Da li ces, i kada, pojasniti svima onima koji se ne snalaze bas najbolje u tome, na kom principu "radi" "kod Canona poznato podesavanje White Balansa pomocu grafikona". Ti si u svim Canon testovima napisao da moze, i da je tako ili direktnim upisivanjem temp boje najbolje podesti WB, ali... dakle, "Multikontolerom po dve ose (blue-amber i green-magenta) na dvodimenzionalnom grafiku biramo tačku koja najbolje odgovara tipu ambijentalnog svetla". KAKO??? Pri tome, ne mislim kako funkcionise multikontroler (naravno), vec kako odrediti koja je to tacka koja najbolje odgovara tipu ambijentalnog svetla

i, pod

3. Sto se mene licno (iako ne smatram da sam laik, duuuugo sam u fotografiji, ali i sigurno ne idem putem za koji nisam spreman) tice, trenutno imam veliku dilemu po pitanju izbora "novog" DSLR tela za sebe. Do sada sam ih prosao nekoliko, trenutno imam EOS 20D sa 3 zoom objektiv iz L serije i dva sjajna fiks normalca, i muku zvanu 40D (citaj nov) ili 5D (citaj polovan). Pitanje je vrlo prosto. Postoji li nacin da se na polovnom telu ustanovi tacan (ali TACAN, znas sigurno na sta mislim) broj okidanja.

Ovo je pitanje na koje bi mogao bilo ko sa foruma da mi odgovori, ali, licno mislim da si ti jedan od najmerodavnijih i najkompetetnijih koji bi ovo pitanje mogao demistifikovati. Razlog ti je jasan, svi koji nude nesto, uglavnom pricaju o vrlo maloj "kilometrazi", o kucnoj upotrebi, o tome kako je nesto sluzilo samo za slikanje dece i par rodjendana... a posle (i, obicno to bude suvise kasno) se ispostaviiiiiiiiiiiiii... Cak koliko vidim i mnogo stranih foruma se bavi bas ovim pitanjem, jer je ocigledno, kao i sa polovnim automobilima i predjenom kilometrazom, najsladja prevara je i polovno DSLR telo sa "sitnim" (i na zalost tesko utvrdivim) brojem ciklusa okidanja.

Nadam se da odgovor nece biti "otici u BM foto..." vec nesto mnogo prepoznatljivije tvom britkom umu.

Pozz,
[ Ivand @ 16.10.2007. 11:38 ] @
Što se tiče tačne kilometraže, moguće je samo u zaničnom servisu (koji poseduje specijalizovanu opremu) pročitati tačan broj okidanja koji inače nije moguće resetovati.
[ ya_manja @ 16.10.2007. 19:35 ] @
dilema 40D vs 5D je kompleksna... pre svega je neophodno znati šta fotografišeš i koliko ti je 'neophodan' FF?
Može i oba Najbolje rešenje je sačekati izlazak 7D pa kupiti polovan 5D!?
[ Nebojsa Milanovic @ 16.10.2007. 22:58 ] @
beske, hvala, i dobrodošao na forum. Već si čuo par mišljenja, a ja ću se malo nadovezati.

U vezi sa prvim pitanjem, tako je kako si pretpostavio, AF-on dugme aktivira autofokus nezavisno od okidača, a u LV modu spušta ogledalo u svoj prirodni položaj i odrađuje AF.

Na drugo pitanje ne znam bih ti rekao osim da je u pitanju iskustvo. Meni i ne treba ta funkcija, jer kakvo god svetlo da vidim u +- 100 K znam njegovu temperaturu boje. Osim toga, često radim i direktno setovanje u Kelvinima, nekad i određujem po prethodno snimljenoj fotki uz konsultaciju RGB histograma, kod Nikona može i naknadno itd.

Raznih načina ima, a 40 D ima i live RGB histogram sa kojim, ako znaš da gledaš, unapred znaš šta ćeš da dobiješ...

Što se tiče trećag pitanja, deo odgovora ti je već dao Ivand u vezi sa mogućnošću da se u servisu očita stvarna "kilometraža". Inače, sama dilema 40 D vs. 5 D je manja nego što izgleda. Uz 40 D ovakav kakav je, 5 D je nesumnjivo precenjen aparat. Cena će mu sasvim sigurno brzo ići dole, štaviše već su se pojavile i glasine o nasledniku.

On bi trebalo da ima sve što i 40 D (plus veće tražilo, soft okidač i još par sitnica), plus naravno FF senzor, ali sa još boljom oštrinom po pikselu, a sve po ceni koja je manja nego za sadašnji 5 D. Tada se može govoriti o ponovo uspostavljenom pravilnom odnosu cena za FF vs. crop sistem. Ovako, 5 D je preskup, osim ako ga nemaš po nekoj baš baš povoljnoj ceni.
[ pajaja @ 16.10.2007. 23:59 ] @
Citat:
vise ne moram da stiskam okidac "half-way"

Pogledaj CFn 4, moze to i na 20D (sa zvezdom)..
[ Paramecijum @ 17.10.2007. 02:44 ] @
Ja mislim da Canon već ima bar dve verzije naslednika 5d, jednu očerupanu i jednu nabudženu i da jednostavno čekaju da vide šta će ponuditi konkurencija pa da reaguju u skladu s tim.
5d je sam klasa za sebe i tako je već dve godine. Nije bilo potrebe da se izlazi sa novim modelom dok se ne vidi kako će se u realnom životu pokazati Nikonov FF.

Ne treba smetnuti s uma da Canon mnogo više proizvodi objektiva za FF nego Nikon, što meni govori o njihovoj proceni na koju stranu će se kretati tržište. Pogledajte koje objektive Nikon ima da ponudi u FF... gomilu prošlovekovnih predigitalnih modele, gotovo sve novo im je za kropovan format.

Nevezano za to, koliko vidim, 40d će vrlo brzo postati najprodavaniji DSLR fotoaparat na svetu.
Možda bi sada bio trenutak da Canon uradi nešto što nikad nije, da, posle 400d i 40d izbaci 4d.
[ beske @ 18.10.2007. 09:12 ] @
Pre svega, hvala na upucenoj dobrodoslici...

i, naravno, hvala na odgovorima Nebojsi, i svima ostalima...

Elem,

mnogo ste mi pomogli, i mislim da je prica (bar u mom slucaju) prilicno prosta

za 5D nemam pouzdanu i proverenu kombinaciju, cak ni cenu (1600 EUR) tako da ga, zbog nemogucnosti provere prave "kilometraze" sigurno necu ni uzimati. Covek se (naravno) "kune" u 8-10.000 ciklusa i nikako vise od toga", ali samo telo izgleda prilicno "olupano" (kao da je te cikluse odradilo u Hondurasu) i izgrebano da apsolutno ne uliva nikakvo poverenje. Ono sto je "lose" u celoj prici to je da sam ga ja uzimao na probu i da su slike zaista dobre (doduse i L optika je u pitanju), ali...

prica o FF i crop F senzorima je opet prica koja moze doneti samo nevolje (i, opet govorim samo u svoje ime) po pitanju optike, gde se posle jednog sjajnog 70-200f2.8 L postavlja prosto pitanje "sta dalje" uzeti za telefoto a ostati u kvalitetu L optike, da ne pominjem i pricu A KOLIKO TO KOSTA!!!

Nebojsa, mislim da cu ipak uzeti 40D, ne samo zbog cinjenice da je nov, i da ima mnogo toga sto polovan 5D sada nema, vec i zbog sveukupne muke vezane za optiku (gledano kroz prizmu FF-CF senzora), koja moze doneti samo finansijski-nepodnosljivu-glavobolju, a koje je i do sad dovoljno bilo. Znas i sam kako kazu, jednom L, uvek L... A, niko ne pita kako?

U svakom slucaju, jos jednom hvala svima, i pisemo se uskoro, naravno...

Vrlo je zanimljivo svo ovo pisanije ovde

Pozz
[ Paramecijum @ 18.10.2007. 13:14 ] @
1600 za polovan 5d, pa to je groteskno, ja mogu da ti organizujem da za 1900 kupiš nov u radnji, dakle daš 1900 evra i biraš radnju u kojoj ćeš ti sam preuzeti neotpakovani primerak.
8000 okidanja, ma hajde, ja sam uzeo 5d pre 4 meseca i već imam 17000 okidanja a aparat izgleda kao da nije uzet u ruke. A ne radim svadbe niti bilo šta tog tipa, samo slikam za svoju dušu i ponekad, ponešto za posao.
[ xigma @ 21.10.2007. 14:06 ] @
Fotke sa 40D zaista rasturaju, čak i one urađene sa relativno slabijom optikom (50 f/1.8, 17-85) su veoma "juicy".

Mislim da veoma griješe što u trocifrene eos-e stavljaju lošije senzore. 300D je počistio konkurenciju baš zbog kvalitetnog senzora i dobre slike, dok mi sada 400D izgleda kao neka blijeda kopija.
[ AMomcil @ 21.10.2007. 20:13 ] @
300D je "počistio" konkurenciju iz razloga jer je nije ni imao. Bio je dugo usamljen u svom cenovnom rangu.
Kada se konkurencija i pojavila, nije sigurno bio dominantan.
[ xigma @ 21.10.2007. 20:42 ] @
300D slikom nije nimalo zaostajao za 10D, a 400D zaostaje za novim 40D, i to dobrano jer koristi neku "cheap" varijantu senzora.

Konkurencija je imala ove ili one fazone, ali kada je sama slika u pitanju 300D je bio vrh.
[ AMomcil @ 22.10.2007. 12:42 ] @
40D mora imati drugi senzor radi Live View podrške, a i zbog bržeg očitavanja - više kanala za čitanje podataka sa senzora, što verujem više nešto poskupljuje okolnu elektroniku, kontakte i veze, nego sam senzor.
Ako je 40D senzor bolji od onog sa 400D (a sačekao bih formalnije testove i poređenja) to je radi tehnološkog napretka u međuvremenu, koji se vidi i na 1D3 modelu.
Ako je tehnologija izrade senzora ista (a jeste), onda nema razloga da se veruje da je senzor u 400D bitno jeftiniji Cannu za proizvodnju nego onaj kod 40D. Cena zavisi od površine, tehnologije izrade, količine škarta, a ne od kvaliteta senzora.
[ Paramecijum @ 22.10.2007. 14:53 ] @
Moj neki odokativni osećaj je da se 40d ludački prodaje, čak i kod nas.
Otkad je izašao, a to je vrlo kratko vreme, video sam izuzetno mnogo primeraka kod ljudi po rukama, desetak komada najmanje, svako malo eto ti ga neko sa 40d, video sam ih više nego 400d, što je u neku ruku i normalno s obzirom na okruženje.
Verujem da je 40d vrh u ovom trenutku u svojoj klasi i da ćemo razmere toga spoznati tek za pola godine ili godinu kad se i modeli iz konkurencije odomaće i pokažu šta zaista umeju i mogu.
[ Slobodan Miskovic @ 22.10.2007. 15:02 ] @
Ono sto meni smeta licno jeste prenapumpanost vesti iz Canon-a na vecini domacih foruma. Da sad ne bi sirili diskusiju samo treba pogledati top teme na ES-u i slicnim tematskim forumima. Gde je test D300? Gde je test D3? Nema... Zasto se Canon toliko potencira?
[ Paramecijum @ 22.10.2007. 16:33 ] @
Pa je li ti neko brani da pišeš o Nikonu?
Možda i nađeš nekog sagovornika; zemlja Srbija naglo i munjevito postaje Canonlend.
[ AMomcil @ 23.10.2007. 01:15 ] @
Citat:
Verujem da je 40d vrh u ovom trenutku u svojoj klasi

Vrh u odnosu na D300, A700 & E-3? Neće biti vrh, ali je zato najjeftiniji.

Testovi D3/D300? Kada bude aparata, biće i testova.
[ pajaja @ 23.10.2007. 01:45 ] @
Citat:
što je u neku ruku i normalno s obzirom na okruženje.

Kakvo sad okruzenje?
[ Paramecijum @ 23.10.2007. 03:09 ] @
Pravo je pitanje da li ti Nikonovi aparati (D3 i D300) uopšte postoje.

Evo ovde su najavljeni da izlaze praktično istog dana kada i 40d:
http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_40d
http://www.pbase.com/cameras/nikon/d3
http://www.pbase.com/cameras/nikon/d300

A nigde ih nema, sem po nekim ekskluzivnim probnim testovima.
Meni to liči da su pokazali užasne propuste u realnom radu i da Nikon očajnički pokušava da ih osposobi u nekom prihvatljivom roku.
Samo puštaju vesti o frapantnim rezultatima na ISO ne znam da pročitam koliko, ali realno niko nema taj aparat, nijedan kupac, niko, ništa, nigde...
Potpuno sam siguran da kada na kraju taj D3 počne da se prodaje zaista, Canon izbaci 4d FF u koji će da stavi sve ono što fali sadašnjem 5d i da jednostavno sa'rani D3.

Citat:
pajaja: Kakvo sad okruzenje?

Pa 400d nije realno stigao da zaživi, bije ga glas da mu je slika slabija nego na 350d, a pojavio se 40d i poklopio ga.
Ljudi koji žive od fotografije nisu potrčali odmah da pređu na 400d, ali čini mi se da 40d munjevito ulazi u upotrebu.
Evo na otvaranju sinoćnjeg Sajma knjiga, na prvoj galeriji sam za dva minuta izbrojao tri takva aparata, što meni govori da je model trenutno ušao u upotrebu i dok Nikon osposobi svoja dva ljubimca za masovnu upotrebu 40d će već brojati sedmocifrenu prodaju u svetu, a popriličnu i kod nas.
[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 07:10 ] @
http://www.elitesecurity.org/p1702398

Eto u Beogradu D3, ne znam odakle ti to sumnja da ne postoji...

Ali testa jos uvek nema ...nazalost :(

evo nekih primera:

http://www.digitalreview.ca/Co...tal-Camera-Sample-Images.shtml

edit by N.M. izbačena uvredljiva rečenica

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 23.10.2007. u 10:22 GMT+1]
[ Paramecijum @ 23.10.2007. 11:46 ] @
Pa ja ne tvrdim da ne postoji, iznosim hipotezu da je to probna serija koja čeka neke potvrde da bi bila puštena u masovnu proizvodnju,
Od trenutka kada je objavljeno da je 40d stigao u Beograd, za mesec dana ga je nabavila koja stotina ljudi. Koliko je ljudi nabavilo D300 koji je kao jeftiniji i bolji? Znaš li ikoga? Jesi li ga video igde?
Ajde da neko popiše šta će od opreme biti u četvrtak na utakmici Zvezda-Bayern. Ja ti garantujem najmanje pet 40d i ništa od tih novih Nicona.
Govori li ti to nešto? Meni dosta.
[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 11:49 ] @
Nista mi ne govori. D300 i D3 se pojavlju svuda u svetu, svuda mozes da ih kupis. Jedan clan foruma koga znam je D3 video na sajmu i probao ga. Zasto bi Nikon po tvojoj teoriji zavere stavljao probne verzije na najvece svetske sajmove? Pre mislim da je u pitanju dobar i agresivan pristup Canon uvoznika i distributera. Da li si ti licno probao D300 ili D3 pa da tvrdis to sto tvrdis?
[ Ivan Dimkovic @ 23.10.2007. 12:01 ] @
Hm, ja sam taj korisnik koji se igrao sa D3 i D300 na IFA sajmu, ali ono sto se prikazivalo je doista bio pre-release model tj. prototip ;-)

Cini mi se da ih ipak jos nema u prodaji, pa samim tim ih nece biti ni u Srbiji - evo pokusao sam da ga pronadjem D300 online u Nemackoj i svi sajtovi pisu da ce ga imati "uskoro", tj. samo jedan pise da ga ima ali kad odes na detalje pise da ga jos nema.

Ako me pamcenje drzi, D300 bi trebao da izadje u Novembru, i mnogi su napadali Nikon da je u stvari zahuktao marketing sa pre-release modelom bas u vreme IFA sajma u Evropi samo zbog Canon-ovog lansiranja 40D kako bi mnoge potencijalne kupce motivisali da sacekaju koji mesec umesto da odmah kupe 40D.
[ Paramecijum @ 23.10.2007. 12:14 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Nista mi ne govori. D300 i D3 se pojavlju svuda u svetu, svuda mozes da ih kupis. Jedan clan foruma koga znam je D3 video na sajmu i probao ga. Zasto bi Nikon po tvojoj teoriji zavere stavljao probne verzije na najvece svetske sajmove? Pre mislim da je u pitanju dobar i agresivan pristup Canon uvoznika i distributera.

Ali nije se nigde pojavio, onaj link koji sam dao gore, gde slike kače obični korisnici - dok tamo ne osvanu slike, proizvod realno ne postoji. Odmah se nađe neko ko želi da okači slike, da bude prvi, zar je moguće da baš NIKO to ne uradi. Pa, evo, ja bih okačio da sam mogao, a stoje samo po dve slike koje su snimljene na nekom sajmu. Uostalom, sam čovek ti je rekao da mu liči na prototip. I meni je zaličilo na prototip iz onoga što vidim da se događa sa najavama.

Što se tiče distribucije kod nas, upravo obrnuto, Nikon ima zvaničnog uvoznika i distributera, a Canon NEMA, već naše tržište pokriva slovenački zastupnik sa kojim povremeno, poneko pokuša da sarađuje. Canone u Srbiji ljudi nabavljaju dovijanjem, a Nikon je taj koga legalno i svuda ima... pa opet ne vredi; to ti je kao Pepsi i CocaCola, Pepsi 30% jefitniji, u gomili radnji uslovili izbacivanje CocaCole, ali im je prodaja desetostruko manja. Ne vredi. Ne možeš narod prevariti.

[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 12:15 ] @
Otkud onda taj prototip (D3) u Beogradu pre vise od mesec dana

[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 12:17 ] @
Citat:
Što se tiče distribucije kod nas, upravo obrnuto, Nikon ima zvaničnog uvoznika i distributera, a Canon NEMA, već naše tržište pokriva slovenački zastupnik sa kojim povremeno, poneko pokuša da sarađuje.

http://www.profifoto.co.yu/
[ Paramecijum @ 23.10.2007. 13:43 ] @
Profifoto nije distributer, on samo zastupa interese slovenačke firme. Srbija nema distributera za Canon.
Ako se igde predstavljaju drugačije lažu.
Uostalom, prošetaj se do sedišta Profifotoa na sajmu i pogledaj šta oni imaju da ponude od Canona... ja sam optimistički tamo upao s brdom para i gomilom želja i otišao podvijenog repa s namerom da ih nikada više u životu i ne pogledam. Za sve što hoćeš rokovi isporuke su od 10 do 30 dana, dok naruče od Slovenaca, pa ako je nešto egzotično dok Slovenci povuku iz Canona... užas.

Gledaj, vidim ja da si ti nikondžija i da ti je srce zaigralo kada si video sve ove silne najave, posebno za Nicon FF, ali realno stanje stvari je drugačije.
Moraš to prihvatiti kao odrasla i razumna osoba.
Uzmi spisak Nikonovih objektiva i zaokruži one koji su kompatibilni sa svim naprednim funkcijama digitalnih aparata plus su za FF.
Zatim stavi sa strane spisak Canonovih objektiva koji su za FF sa potpunom kompatibilnošću.
Onda ćeš shvatiti zašto Nikon još uvek nema FF i kada ga bude dobio to će biti dovijanje za objektive i brdo para za neke nove koje tek treba da izbace.

Nikon ima realno bolje objektive velikog raspona za cropovane senzore jer je praktično samo takve proizvodio u ovom veku, dok Canon tu i tamo napravi poneki krop, a sve ostalo radi za FF. Po ovako odokativnom mišljenju to je drastično bolja orijentacija jer obezbeđuje Canonu nedostižan primat u FF, što je očekivana budućnost u najvišoj klasi.
Šta vredi svemirski D3 (ako bude takav) kada imaš tri objektiva koji mogu da ga prate.
Ajde neka se svaki zakleti Nikondžija zapita, da mu sada daju D3, šta bi imao da navrne na njega...

[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 14:01 ] @
Citat:
Profifoto nije distributer, on samo zastupa interese slovenačke firme. Srbija nema distributera za Canon.

http://www.canonadria.com/scg/partnerji/distributor.html

Citat:
Ako se igde predstavljaju drugačije lažu.

Znaci zvanicni sajt Canon-a laze? :)

Preduzeće Canon Adriu osnovala je kompanija Canon East Euope aprila 2001. u Ljubljani.

Tamo je samo centrala za celu bivsu Jugoslaviju.

Canon svakako ima distributere u Srbiji.
[ Zarko Silic @ 23.10.2007. 14:21 ] @
Mislim da je rec o zameni teza.
Distributere DA, ali zvanicnog predstavnika (uvoznika) NE.

@Slobodan Miskovic
Upravo tvoj poslednji post govori tome u prilog.
[ Paramecijum @ 23.10.2007. 18:04 ] @
Ako ćemo preciznije, profifoto su dileri Adria distributivnog lanca.
Ali momci nemaju pojma, ko hoće da se dobro nasmeje neka se prošeta do njihovog sedišta.
Prospekte koje nude su na slovenačkom, u izlogu imaju dva neka smešna objektiva i nijedno telo, nemaju osobu zaduženu za Canon, nego se dovikuju kroz kancelarije da vide ima li nekoga da naslućuje odgovor na postavljeno pitanje...
[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 18:12 ] @
Opet ti, diler i distributer nisu isto. Da bi diler imao robu mora da je naruci od distributera. Distributer je dobija direktno od uvoznika (u ovom slucaju uvoznik je Canon Adria), to sto je hq u Ljubljani je puka slucajnost. Ni distributeri u Cro, Bih i Makedoniji ne dobijaju prozivode Canona iz Japana nego iz sedista Canona za bivsu Jugoslaviju i Albaniju. Profifoto dobija robu direktno od Canon Adria a dileri istu narucuju od distributera.
[ Nebojsa Milanovic @ 23.10.2007. 19:15 ] @
Ljudi, podsećam vas da je ovo tema za 40 D.

@Slobodan Miskovic:

Ja uopšte ne razumem šta ti pričaš? Šta nas kao korisnike aparata briga da li se neka firma predstavlja kao diler, distributer, uvoznik ili šta god drugo.

Jedino što je činjenica je da u ovom trenutku Nikoni D 300 i D 3 NE POSTOJE na tržištu.

Onaj model D 3 koji sam ja probao, zahvaljujući dobrim vezama, je jedan jedini primerak koji je došao kod nas.

U isto vreme, NIJEDAN primerak D 300 ni preko te, ni preko bilo koje druge firme, nije došao u Srbiju.

Citat:
Slobodan Miskovic:Ono sto meni smeta licno jeste prenapumpanost vesti iz Canon-a na vecini domacih foruma. Da sad ne bi sirili diskusiju samo treba pogledati top teme na ES-u i slicnim tematskim forumima. Gde je test D300? Gde je test D3? Nema... Zasto se Canon toliko potencira?

Otkud ti ideja da se Nikoni ne testiraju?? Samo ja sam testirao D 40, D 40x, D 50, D 80 (dva puta), D 200....

Osim toga, prvi D 300 koji dođe u Srbiju, biće moj na testu.

Dakle, nemoj da širiš dezinformacije i flejmuješ na forumu.

[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 19:18 ] @
Ja ne flejmujem, pricu o distributerima je poceo neko drugi ne ja.

Ono sto sam rekao je da od 8 topovanih tema ima 7 testova Canon aparata i 2 testa Nikona.
[ Nebojsa Milanovic @ 23.10.2007. 19:27 ] @
Testira se sve što je kvalitetno i interesantno korisnicima, apsolutno bez obzira na brend.

Lično sam se bio veoma zauzeo da uz Nikone D 80 i D 200 testiram i preskupi Nikon 17-55 f2,8 objektiv. I znaš šta mi je zvanični uvoznik rekao? Nemaju ga, niti su ga ikada imali, a mogu da ga naruče iz Japana ako baš insistiram.

U isto vreme, lično poznajem nekoliko ljudi koji imaju Canon 17-55 f2,8 IS objektiv, a isti se nalazi u redovnoj ponudi svih većih vele i maloprodaja u zemlji.

Zaključak o masovnosti i dostupnosti izvuci sam.
[ Slobodan Miskovic @ 23.10.2007. 19:40 ] @
Ok, ne bi da sirimo diskusiju u tom pravcu na ovoj temi. Mislim da je i previse zagadjena offtopicom, slobodno obrisi sve poruke za koje mislis da su off topic.

Sorry na skretanju sa teme.

[ Zarko Silic @ 23.10.2007. 20:30 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ono sto sam rekao je da od 8 topovanih tema ima 7 testova Canon aparata i 2 testa Nikona.

Ovako je i na drugim mestima, a jos je gore po Olympus, Pentax, Leitz, itd.

Sve je to zacarani krug: Ono sto je popularno, to je i zanimljivo za testiranje. I obrnuto.

Niko nije spreman da testira i pise o necemu sto skoro "nikog" ne zanima, a to samo pogorsava situaciju za one manje popularne.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.10.2007. 20:49 ] @
Silaskom DSLR aparata među "narodne mase" univerzalni objektivi bivaju popularniji. Sve ih je više, većih su raspona nego ranije, boljih optičkih karakteristika, često i optički stabilizovani. Međutim, dok Nikon, pa i ostali proizvođači, šire paletu all-round modela, kod Canona za APS-C format tu ulogu vrši samo jedan objektiv.

On je u svojoj suštini reinkarnacija dobro poznatog punoformatnog modela EF 28-135 IS USM. U novoj verziji dobio je primerenu žarišnu dužinu za APS-C format od 17-85 mm i stabilizator nove generacije. Taj detalj je i osnovni argument Canona da njegovu cenu drži iznad one koja je važila za stari model, uprkos tome što je za novi, zbog manjeg formata, potrebno manje stakla.

Međutim, konkurencija čini svoje, pa se Canon odlučio da u kitu sa EOS-om 40 D ponudi ovaj objektiv po skoro upola manjoj ceni nego ranije, što ga u ovom trenutku čini naročito interesantnim.

Canon EF-S 17-85mm F4-5,6 IS USM
[ Nebojsa Milanovic @ 19.01.2008. 22:38 ] @
Fotografija nastaje crtanjem svetla. Ranije je to bilo po filmu, a sada je po senzoru, ali glavni problem svih koji snimaju, od amatera do okorelih profesionalaca, sve vreme je ostao isti. To je činjenica da su mnogo češće situacije u kojima je svetla malo od onih kada ga je dovoljno.

Tada na scenu stupaju razni pomoćni metodi za uspešan rad i pri tim uslovima, a u praksi jedan od najčešćih je korišćenje blica. Blic koji je ugrađen na aparatima je male snage, daje oštro svetlo i senke, a zbog blizine blica i ose objektiva "cvene oči" su neminovne. Zato je korišćenje spoljnog blica neuporedivo bolje rešenje. Interesantno je da se po načinu kako i koliko koristi blic, nekada može i proceniti nivo fotografskog znanja onoga koji snima.

Naime, totalni početnici pale blic čim ponestane svetla (najčešće im se on aktivira sam, jer drže aparat na auto-modu) i direktnim bljeskom nastoje da nadomeste njegov nedostatak. To je najlošiji način korišćenja blica i gotovo nikada ne može dati zadovoljavajuće rezultate. Često bljesak bude prejak, što dovodi do ispiranja boja na objektu snimanja i gubljenja njegove treće dimenzije. Da i ne govorim o onima koji ugrađenim blicom pokušavaju da osvetle prostor od nekoliko, pa i više metara ispred sebe. Taj postupak je jedan od najčešćih razloga čuđenja početnika kako im slike "nisu uspele".

Uviđajući to, nešto iskusniji korisnici na svaki način pokušavaju da izbegnu korišćenje blica i pokušavaju da na razne druge načine kompenzuju nedostatak svetla. To im, u zavisnosti od nivoa znanja i tipa aparata koji koriste, sa različitim uspehom polazi za rukom.

Međutim, najnapredniji korisnici se ponovo vraćaju korišćenju blica, ali na potpuno drugačiji način od onih prvih. Oni praktično nikada ne koriste direktan bljesak, nego skoro isključivo indirektan. Osim toga, maksimalno iskorišćavaju postojeće svetlo i trude se da ga samo onoliko koliko je baš neophodno, nadopune blicem. Pri tome vode računa o temperaturi boje ambijentalnog svetla. Najbolji rezultati se postižu onda kada se na snimku i ne može primetiti da je napravljen pomoću blica, nego se ima utisak, da je postojeće svetlo bilo dovoljno za eksponiranje, čak i za zamrzavanje pokretnih objekata.

U vreme korišćenja filma kada su oni visokih ASA (ISO) vrednosti bilo retki, skupi i relativno izraženog "zrna", jačina blica je bila dominantan podatak o kome se govorilo. Međutim, razvojem digitalne foto-tehnologije omogućeni su kvalitetni rezultati i na visokim ISO pozicijama, pa sirova snaga blica donekle gubi na značaju. Sada veću težinu dobija preciznost doziranja bljeska i kvalitet komunikacije blic-aparat i sveukupnog upravljanja.

Jedan od predstavnika nove klase bliceva je Canon EX 430, koji se izdvaja svojom veoma povoljnom cenom i solidnim mogućnostima.

Blic Canon EX 430 - test
[ dsnajde5 @ 26.01.2008. 18:45 ] @
Molim Vaše mišljenje o Canon Eos 40D, za i protiv, pošto sam odnedavno vlasnik istog aparata.
[ Abdee @ 26.01.2008. 19:40 ] @
Darko a zar ne mislis da je najblaze receno besmisleno postaviti to poitanje posle kupovine?
[ dsnajde5 @ 26.01.2008. 20:00 ] @
Srdjane,baš sam se nadao da ćeš se ti javiti.Mislim da nije besmisleno da pitam iskusnije korisnike koji su ga isprobali te čuti njihovo mišljenje i iskustva.
[ Abdee @ 26.01.2008. 20:04 ] @
Pa nije besmisleno pitati PRE kupovine, sad je kasno :D

Salim se. U zdravlju ti njega arcio i bolji njime zaradio...

Najbolje APS-C telo koje Canon trenutno nudi. Tacka.
[ dsnajde5 @ 26.01.2008. 20:23 ] @
Srdjane da li si isprobao 40D,ako jesi kakav je tvoj dojam?Znaš da držim do tvog mišljenja,znam da si mlad ali na mladima fotografija ostaje
[ Abdee @ 26.01.2008. 20:31 ] @
Probao ga odma' cim se pojavio i mnogo mi se dopao. Ono sto me je najvise dojmilo je novi AF sistem koji je precizniji od starog sa 30D i to u svim rezimima rada. I bolje prati, bolje se snalazi pri losim svetlosnim uslovima i sto je meni posebno bitno bolje saradjuje sa brzim staklima (pogotovo kad moram da biram neku od AF tacaka sa strane). Takodje sam suze radosnice pustio kada sam video da konacno postoji ISO u trazilo (ali sam se malo spuhao kada sam video da mu auto ISO nije kao kod Nikona, al' jeb'ga)... Ma super aparat za koji se moze reci da daje vise nego sto kosta.
[ dsnajde5 @ 26.01.2008. 20:46 ] @
Srdjane ,ovo je već nešto!Hvala ti na osvrtu i kada ćeš malo navratiti u Slavonski Brod da se provedemo i koju fotku opalimo?
[ Nebojsa Milanovic @ 26.01.2008. 21:06 ] @
Dosta sam radio sa 40 D i to sa dva primerka u dva različita testa.

Osim onoga šta sam u njima već rekao, dodao bih još jedan detalj za AF sistem. On je nedvosmisleno brži nego na 30 D, naročito u servo režimu, gde pokazuje osetnu prednost ne samo u odnosu na 30 D, nego i na 5 D.

Međutim, ono što mi se nije svidelo, to je činjenica da hoće malo da pogreši čak i u banalnim situacijama sa dosta svetla. Nisu to ni blizu onolike greške kao što ih je pokazivao 20 D, ali se osete. Kod na primer 5 D, AF sistem mi nikada nije pogrešio i svim situacijama sa iole statičnim objektima.

Na ovoj strani sam pojasnio tu pojavu sa drugim komadom EOS 40 D, ali ona se dešavala i sa prvim. Utisak mi je kao da su preterali sa brzinom i zbog toga je smanjena preciznost AF sistema. Da je samo malo sporiji, verujem da bi bio spot-on precizan, kao na 5 D.

Inače, Nikon D 300 je pokazao da i u srednjoj DSLR klasi može da postoji veoma moćan AF sistem, skoro na nivou Canona serije 1. To je jedna od najvećih razlika D 300 i 40 D.

No, bez obzira na to, 40 D je odličan aparat koga krasi izuzetna vrednost za njegovu cenu.
[ tarla @ 26.01.2008. 23:01 ] @
Jedna rijec - D300

:)
[ StORM48 @ 21.02.2008. 22:47 ] @
Canon EOS 450D vs 40D?
Naravno, shvatam da poredim babe i žabe u neku ruku.

Međutim, pitanje je u mom slučaju čisto praktično. Željno isčekujem novi entry-level dSLR iz Canona (EOS 450D) i njegove karakteristike mi se sviđaju, uopšteno gledano. Međutim, kako su mi dobro poznate karakteristike trenutnog predstavnika u ovoj klasi (EOS 400D), jasno mi je da su određeni nedostaci ostali i na ovom novom modelu, što me na neki način tera da razmišljam u više pravaca simultano.

Prvo, rezolucija jeste povećana, ali sam tokom niza godina odavno navikao da se ista povećava na silu, čisto da bi se zadovoljila glad prosečnog potrošača za megapikselima. Ona kod EOS-a 450D jeste već u prilično ozbiljna, a kod EOS-a 40D je nešto manja, premda je veličina senzora ista (nejasno je da li postoje još neke izmene na senzoru 450-ice, sem rezolucije?).

Na strani EOS-a 450D je (barem po prvim predstavkama) bolji live-view (meni veoma bitan), već pomenuta rezolucija i (iako od sekundarnog značaja na prvi pogled) SD/SDHC umesto CF kartica. Iako sam CF kartice dosad držao za najbolje, skrenuta mi je pažnja da to ni izdaleka nije tako, u šta nemam razloga da sumnjam.

Na strani EOS-a 40D je mnogo toga. Čak i ako zanemarimo da je u pitanju viša klasa aparata, on je stariji kao model (mada ne i star u pravom smislu), a neke stvari su upadljivo bolje, što je i za očekivati. Izrazito "brži" (najbrža ekspozicija od 1/8000), veća krajnja ISO osetljivost (3200 prema 1600 kod EOS-a 450D), rafal od čitavih 6fps u odnosu na 3,5, kao i telo punog profila (naspam nedonoščeta kod 450-ice) od magnezijuma i primetno veće mase (što je za mene plus)...

Iako je objektiv u kitu EOS-a 450D u startu mnogo bolji nego kod prethodnika, EOS 40D raspolaže još boljim i sveukupno se čini boljom kombinacijom, a cena nije nešto drastično veća u krajnjoj liniji gledano, pogotovo što se EF 17-85 IS odvojeno dobija za popriličnu sumu.

Znam da je nezahvalno pitati, a i savetovati kada je u pitanju nešto što niko još nije video i opipao svojim rukama, ali više ne mogu da dočekam, pa reših da pitam za savet.

Dakle, šta biste vi uradili na mom mestu? Vrlo sam blizu 40D, ali pošto se bliži premijera 450D, bojim se da ne izađe i neki naslednik iz ove više klase, pa da izvisim. Grešim li pošto je 40D izašao relativno skoro, ako se ne varam u oktobru prošle godine?

Imam i jedno pitanje u vezi EOS-a 40D - pošto nailazim na oprečne informacije, nije mi jasno da li je kompatibilnost sa objektivima svedena samo na EF-S ili se mogu koristiti i EF objektivi?

Kako se ovo telo slaže sa Sigmom 10-20mm f4-5.6 DC EX HSM?
Čime biste ga još uparili pored kit objektiva i ove sigme za neku univerzalniju upotrebu?

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 22.02.2008. u 00:43 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 21.02.2008. 23:27 ] @
Sad si kupio a vec bi da menjas

18-55 IS je po meni kvalitetniji od 17-85 ISa bez obzira na cenu. Noviji je i ostriji. Fotke sa tog 17-85 me mnogo pdsecaju na fotke sa mog 28-135 IS-a. Previse plivaju.

40 je veci i profesionalniji aparat. Pitanje sta ti treba. Odluku moras licno doneti.
450 ima bolji LV mod. Manji je i zgodniji za nosenje.
[ StORM48 @ 21.02.2008. 23:50 ] @
Eh, da me znaš lično, sve bi Ti bilo jasno.
Kod mene nema menjanja, samo dokupljivanje. Kroz 10-ak godina, verovatno ću imati jedno 7-8 aparata, jer sam emotivno vezan za ono što kupim. Pravi patološki slučaj

Znam da odluku moram doneti sam, ali me interesuje da li postoji nešto kod EOS-a 450D (ne računajući dimenzije, jer je za mene to veliki minus najjeftinije Canonove klase dSLR-ova) što je upadljivo bolje? Live-view je tu više kao teorija, jer doslovno niko nije pomenuo šta to znači "bolji LV"? Identičan kao na kompaktima zasigurno nije, a pitanje je onda šta je to tačno unapređeno?

S druge strane, već na prvu loptu primećujem nekoliko, za mene vrlo bitnih, prednosti EOS-a 40D nad mlađim i jeftinijim burazerom - osim ISO osetljivosti (čije usluge retko koristim, ali kad zatreba - nezamenjiva je), tu je vrlo brzi burst mod, zatim ultrakratko trajanje ekspozicije, kvalitetnije urađeno telo... Znači, prednosti ima, samo je pitanje da li postoje neke karakteristike EOS-a 450D koje bi, budući da je novije generacije, mogle da bace u senku neke od prednosti starijeg i ozbiljnijeg brata, kao i to da li postoje neke prednosti 40D koje se ne daju videti iz specifikacija?

Opet, to za oštrinu objektiva bih pre prepustio vremenu na sud, jer - nisam baš siguran da će ta kit varijanta 18-55 IS biti identična kao i ona u slobodnoj prodaji. Bilo bi dobro, al' ne verujem dok ne vidim. Prosto zato što sam se već susreo sa jednom faličnom verzijom "čuvenog" kit objektiva na EOS-u 400D, a dobro je poznato da moje iskustvo sa dSLR-ovima i nije baš nešto što bismo mogli nazvati "širokim". Tehnički je sve ispravno, a fotke blaga katastrofa. Moj A70 ima manje hromatskih aberacija.

Pozdrav
[ maxa11 @ 22.02.2008. 07:41 ] @
pa taj kit objektiv na 400D se proslavio kao jedan od najgorih objektiva, neko reče da je "poklopac koji služi da prašina ne dođe do senzora".
ovaj na 450D je neuporedivo bolji, po svim testovima bolji od 17-85 IS, iako košta 3 puta manje.
[ popacp @ 23.02.2008. 12:34 ] @
40D bi trebao da ima veći i bolji LCD, kao i bolje tražilo. Ispravite me ako grešim. Ja sam se odlučio za 40D + 50mm objektiv koji košta 80-ak jevreja. Bolja je varijanta 32mm objektiv, ali takvi su preko 200 jevreja. Zašto 40D a ne 450D? Zato što je gvozden...
[ Nebojsa Milanovic @ 23.02.2008. 12:53 ] @
Storm, razumem dilemu, a verujem da si o oba već pročitao sve što se može pročitati. Nešto više od toga se može reći tek nakon prvih pravih testova 450 D.

Mislim da odluka treba da ti ide počevši od opredeljenja da li ti treba magnezijumsko telo ili ne. Na primer, da ja kupujem aparat za sebe i za amatersko fotkanje, pre bih uložio u elektroniku aparata i objektive, nego u čvrstinu tela, zaptivenost itd. Ali moguće je da neki i drugačije razmišljaju.

Kreni od onoga šta misliš po tom pitanju i verujem da će ti se rešenje samo iskristalisati.

[ StORM48 @ 23.02.2008. 13:27 ] @
Naravno, pročitao sam sve što sam našao o ovom telu (40D), a posebno Tvoj test koji sam sažvakao jedno 2,5 puta (koji je izuzetno pitak i jasan), ali je problem što za sada ipak nemam ništa opipljivo o 450D.

Slažem se da je logičnije ulagati više u stakla (kako vi profesionalci to u žargonu zovete), ali mi to svakako neće biti problem. Dakle, dilema je upravo na telima. Ja ću i za jedan i za drugi nakupiti jedno pravo brdo objektiva kroz par godina, pa mi je vrlo bitno da telo bude bolje u toj nekakvoj kombinaciji.

Kada sam, pre par meseci, čitao Tvoj test o EOS-u 400D, malo me je začudila primedba na veličinu tela, a onda sam se naprosto našao u čudu kada sam na, kudikamo veći, S9600 postavio onaj Hanimex-ov TZ-3600 koji svojom masom bukvalno teži da mi istrgne aparat iz ruke. Videvši kasnije EOS-a 400 sam čak i vizuelnim promatranjem mogao da utvrdim da sa dimenzijama nešto nije u redu. I dok je srednje veliki S9600 praktično konačne mase, izuzimajući dodatne konvertore i nešto teži blic, ne mogu ni da zamislim kako bih se izborio sa EOS-om 400D sa nekim većim objektivom.

Inače, pošto sam ih poredio jedan na jedan, reći ću nešto što nekima može delovati kao jeres - "telo", odnosno kućište S9600 mi deluje barem duplo bolje odrađeno od EOS-a 400D i iskreno se nadam da se isti "kvalitet" neće ponoviti na novom 450D. Svestan sam da ukupni kvalitet i upotrebljivost imaju svoja opravdanja u unutrašnjosti, ali ja svako parče tehnike volim da osetim pre svega dodirom, pre no što se upustim u detaljnije ispitivanje.

Neki dan sam u rukama imao Nikon F80, koji je dimenzijama i osećajem vrlo blizak EOS-u 40D i mogu reći da mi je osećaj mnogo prirodniji, nego kada se borim da aparat zadržim u rukama, zbog problematičnog gripa. Dodatni grip jeste rešenje, ali se cenom cela stvar značajno približava ka 40D i to je ono što me muči. Ja ću kasnije svakako dokupiti i grip, nebitno koji aparat da uzmem (zbog autonomije koju mi takva kombinacija omogućava), ali mi je bitno da inicijalni troškovi budu usmereni i ka barem par objektiva.

Jasno je da me najviše muči to što za detaljniji prikaz 450D moram još da čekam...

A da ne pričam što bih voleo da ih Ti direktno uporediš, obzirom na relativno bliski cenovni rang (ono, šta se više isplati).

Pozdrav
[ Su_user @ 13.03.2008. 22:50 ] @
Do sada sam koristio stari Canon analogni aparat, dobar, ali je došlo vreme da kupim digitalni...
Pratim teme na ovom forumuj i mislim da su se izdvojila dva aparata, odnos cene i kvaliteta, izmedju kojih bih izabrao: Nikon D 300 i Canon 40D. Gledao sam uporedni test i učinilo mi se da D300 daje slike sa mekšom bojom, realnijom - sudeći po mome laičkom oku; autor je doduše napomenuo da je to samo ako se ostavi na inicijalno automatsko podešavanje, i u nastavku testa nisam mogao da definitivno vidim na čijoj strani je prevaga. I da li još uvek važi da Canon ima bolju, kvalitetniju ponudu objektiva; činjenica da su ranije Nikon objektivi bili kompatibilni sa starijim telima je nebitna. Svestan sam prednosti Nikon interfejsa, ali je to prelomno ukoliko je kvalitet ujednačen pa to bude samo mali jezičak na tasu koji će da prevagne; navika ne igra ulogu u izboru s obzirom da sada prvi put prelazim na digitalni.
Uzimajući u obzir, kako je ranije pomenuto, najčešće situacije pri nedovoljnoj svetlosti, itd... na koju stranu da prelomim?
[ Nebojsa Milanovic @ 13.03.2008. 23:35 ] @
Nikon D 300 je bolji aparat od Canona 40 D, ali i značajno skuplji. Kada se na to doda činjenica da su i Nikon objektivi u proseku skuplji, stvar se dodatno komplikuje.

Međutim, što se tiče reprodukcije boja konkretno, tu Canon 40 D prednjači. Ima verne i jake boje, dok su kod Nikona D 300 slabije. Osim toga, D 300 ima i vidljivu žutu dominantu, koja se meni lično ne dopada.
[ StORM48 @ 14.03.2008. 01:27 ] @
U istoj dilemi, ja sam se radije odlučio za 40D. Ne samo zbog boja, za koje sam i ranije primetio da mi više odgovaraju kod Canona, već i zbog toga što cena ipak jeste nekakav faktor.

O izboru objektiva je potpuno bespredmetno pričati. Canon upadljivo prednjači, čak i ako zanemarimo cenu, koja je u proseku niža.
Daleko od toga da mi se D300 ne sviđa. Jednostavno, postoji tih nekoliko "smetajućih faktora", koji me lako vuku ka Canonu, iako mi zaptivenost ne bi smetala (koju dotični naravno nema).

Pozdrav
[ dzura @ 14.03.2008. 07:42 ] @
To sto stari Nikonovi objektivni pasuju na nove digitalce, nije uopste zanemarljiva cinjenica!!! Starih, a odlicnih objektiva za Nikona ima brdo. Mozes da kupis recimo stari 80-200 f2.8 za 300-400 evra, a ako hoces da se bakces sa manuelnim fokusom to je tek zanimljivo. Recimo manuelni 50 f1.4 kosta ispod sto evrica, a pise to je zlo, pri tom nov AF kosta preko 300, 55 Micro Nikkor moze isto da se nadje za 50-100 evra, a novi AF 60 kosta preko 400... itd
Naravno zavisi za sta ce nekom taj aparat da sluzi... ako je za svadbe onda je brzi AF vazniji od bilo cega, pa i od kvaliteta slike (pijani gosti ne gledaju boju)
[ StORM48 @ 14.03.2008. 08:55 ] @
Da, da... to stoji. Mada, ja sam se pre svega povodio idejom kupovine novih objektiva. Nisam poznavalac Nikon opreme, ali je jasno da je najlakši odabir tela imaju ljudi koji od ranije koriste opremu nekog od ova dva proizvođača. Ako si ranije imao Nikon, ili poznaješ nekog ko bi Ti rado pozajmio nešto od opreme, logično je uzeti njega. Isto važi i za Canon, pa i ostale proizvođače.

Ja, kao neko ko počinje od nule, ipak sam se odlučio za Canona, iako me je prijatelj nagovarao da uzmem Nikona (on ima jedno pravo brdo opreme). Međutim, ovde su preovladale emocije, koje me radije vuku ka Canonu (ranija iskustva), ali i činjenice koje prednost daju istom (novi objektivi i boje, koje kao i Nebojši, meni više prijaju za oko).

Pozdrav
[ dzura @ 14.03.2008. 09:50 ] @
Ok, ako si vec kupio to je zavrsena prica. Ja sam ovo napisao (a i trudim se da stvar uvek bude opsta) za ljude koji nameravaju da kupe nov aparat. Ja sam imao Canon F1 (BTW i dalje ga imam, skuplja prasinu zajedno sa nekoliko objektiva), ali kad sam krenuo u digitalni svet, uopste nisam bio sentimentalan. Ti Canonovi FD objektivi (koji su inace sjajni) nisu mogli da se kace na nova tela pa mi je bilo svejedno, dakle krenuo sam od nule sa objektivima. Medjutim kad sam procitao da je Nikon zadrzao F-mount, istog trenutka sam presao na Nikon, upravo zbog polovnjaka objektiva. Vec sam ranije napisao u nekom postu da svi moji objektivi ne kostaju vise od 500 evrica (ne racunam kit objektiv koji sam dobio uz aparat), a imam sve sto mi treba (kit 18-70, 80-200 f2.8, 50 f 1.4, macro 55 f2.8). Svi osim kit objektiva su za Full Frame, tako da mogu i dalje da ih koristim kad budem (jednog dana) pazario i FF. Da bi napravio ovakvu kolekciju objektiva za Canon, a jos da budu novi, trebace ti barem 2 somica... lepa suma nema sta... Ko od fotografije pravi pare, to stvarno nije problem, to se brzo vrati (ako imas posla), u suprotnom, to je veoma skup sport.

Pozz
[ Zarko Silic @ 14.03.2008. 10:45 ] @
Ima jos jedan vazan momenat.
Novi objektivi prave bolje fotke od starih. Mnogi stari objektivi su gotovo neupotrebljivi u digitaliji bez obzira sto se fizicki mogu navrnuti; sto zbog nelih cudnih premaza koji daju nezeljene efekte, sto zbog prasine koja se uvukla unutar stakala tokom niza godina rada i stajanja, sto zbog gljivica koje su pocele da ih napadaju.

Mnogi su se nadali da ce nesto od svoje stare opreme iskoristiti pa su doziveli razocarenje.

Zbog toga je bolje traziti nekakve druge argumente pri odlucivanju o kupovini novog digitalnog aparata.
[ dzura @ 14.03.2008. 11:10 ] @
Zare prijatelju ja cu za 3 soma evra da trpim gljivice
A takvo misljenje prvi put cujem od tebe. Skoro da nema sajta koji tu osobinu Nikona ne hvali. izmedju ostalog, to je i u praksi potvrdjeno. Gore pomenuti manuelni objektiv (50 f1.4) star barem 20 godina pise neuporedivo bolje od NOVOG (doduse kit) objektiva 18-70, iako i taj nov svi hvale da je jedan od najboljih (ako ne i najbolji) kit objektiv na svetu. I nije prica sa nekog sajta, probali mi (citaj entuzijasti) i poredili i ne samo taj nego i neke druge nove objektive i rezultat je ako ne bolji, a ono barem isti kao kod novih!
Sto se tice premaza, na mnogim mestima sam procitao da su stari premazi kvalitetniji, i da je danas fora proizvodjaca ko ce da napravi JEFTINIJI, a dovoljno dobar premaz, jer se mnogo jaca utakmica vodi na polju cena, a ne kvaliteta objektiva, jer je neki vrhunac u proizvodnji objektiva dostignut vec negde 80-ih godina proslog veka. U danasnje vreme je konstrukcija objektiva olaksana upotrebom racunara, sto se pre svaga odnosi na veoma komplikovana izracunavanja asfericnih sociva i tu je napravljen pomak, pa je tako danas moguce napraviti zum 18-200 (sto je nekad bilo nezamislivo). Konstrukcija 50-ice i onda, a i danas je ista po svemu (osim mozda po upotrebi materijala).

[Ovu poruku je menjao dzura dana 14.03.2008. u 12:27 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 14.03.2008. 16:09 ] @
Citat:
dzura: Sto se tice premaza, na mnogim mestima sam procitao da su stari premazi kvalitetniji, i da je danas fora proizvodjaca ko ce da napravi JEFTINIJI, a dovoljno dobar premaz, jer se mnogo jaca utakmica vodi na polju cena, ...

"Situacija na terenu" ne govori tako. Nova optika ima bolju fotku i ako razmisljam o optici, gledam da bude novijeg datuma.
[ dzura @ 14.03.2008. 16:47 ] @
Jel imas ti Zare neki konkretan argument ili to samo 'nako ocenjujes? Ja se upljuva da objasnim kako je sve to prica sa terena i sve probano i izmedju ostalog sve ovde i pokazano.

[Ovu poruku je menjao dzura dana 14.03.2008. u 17:58 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 14.03.2008. 17:15 ] @
Naravno da imam.
Na kakav argument mislis? Da fotografisem objektiv na kome su glivice popapale premaze? Ili mozda kako izgleda optika iznutra koja je 20 i vise godina stara? Ili mozda da pokazem slike sa starim Nikonovim objektivima na digitalnim telima kako bacaju sve u zuto narandzasto? Ili da uputim na test recimo novog Canona 70-200 /4 L IS pa da njegove slike uporedis sa starom optikom?

Ne znam sta te konkretno zanima?
To sto si ti napisao to si ti zakljucio. Ono sto sam ja napisao to sam ja zakljucio. Ne vidim tu neki problem.
Ja se nisam protivio tvom zakljucku vec samo izneo svoj stav i svoje iskustvo.
[ dzura @ 14.03.2008. 17:43 ] @
Pa niko (nomalan) nece da kupi objektiv koji ima u sebi tonu prasine (za gljivice nisam cuo da jedu premaze, mogo bi da umrem u neznanju). Kad sam sebi kupovao polovne objektive bilo je tu stvarno svacega, ali je bilo i primeraka koji kao da su juce izasli iz radnje, te sam naravno pazario.
[ Zarko Silic @ 14.03.2008. 18:03 ] @
To sa gljivicama je opaka stvar i uopste nije naivno.
Abdi je postavio jednu temu kako cuvati foto opremu.
Teme je korisna i uvek aktuelna.

http://www.elitesecurity.org/t308036-0#1839876

[ dzura @ 14.03.2008. 20:31 ] @
Dobro bre Zare pa to su opste stvari! Niko (normalan) ne drzi aparat u vlaznom prostoru, na otvorenom da upada prasina, na suncu, slika po pljusku, itd... Niko ne kaze da postoje stari objektivi koji su potpuno neupotrebljivi, ali isto tako se u mnogo vecem broju slucajeva mogu naci (prvenstveno od amatera) fantasticni primerci koji su, kao sto sam vec rekao, itekako upotrebljivi!
To sto je neko imao negativno iskustvo, ne znaci da se o tome moze doneti generalni stav. Kao sto sam vec rekao, skoro da nema sajta, na kome se o ovome sto govorim, nije pozitivno izrazio. Pored toga su i iskustva "na terenu" to pokazala.
Ljudi, ako nemate velike pare, razmislite o Nikonu i mogucnosti da pazarite polovne objektive. Imacete gomilu dobrih fotografija (naravno pod uslovom da znate da slikate). Od mene toliko!

[Ovu poruku je menjao dzura dana 15.03.2008. u 15:57 GMT+1]
[ StORM48 @ 15.03.2008. 19:50 ] @
Gledam baš danas ovaj 3" displej i primetio sam jednu manu - oštrina prikaza je dosta diskutabilna (da ne kažem mutna), zbog prilično niske rezolucije u odnosu na neke druge aparate. Poređenja radi, S9600 ima režuću oštrinu slike na LV displeju, jer je manji (2"), a rezolucija mu je čak i nešto veća (235.000 prema 230.000 piksela). Kakva je tačno problematika ugradnje displeja veće rezolucije neću da polemišem, ali mi se čini da su svi proizvođači odreda odlučili da samo fizički uvećaju dijagonalu, što je u neku ruku kontraproduktivno. Daleko bi bolji bio ekran 2,5", pa čak i iste rezolucije.

Druga stvar koja mi je "nejasna" je sam način rada LV-a, odnosno zamerke na rad istog kod dSLR-ova uopšte.
Iako sam mnogo puta čuo da "to nije to", te da je kod EOS-a 450D LV "unapređen", nije mi jasno šta se to korisnicima ne sviđa kod ovog LV-a, jer sam ja već nakon par dana bukvalno prezadovoljan kako to radi? Štaviše, ovaj LV je zapravo daleko napredniji nego išta što sam pre video na nekom kompaktu ili prosumeru. Voleo bih da me neko demantuje i ubedi u suprotno, ali će to teško ići. Prvo, LV kod EOS-a raspolaže direktnim merenjem svetlosti, da tako kažem, koje odmah pokazuje kako će ekspozicija, otvor blende i ISO vrednost uticati na krajnji rezultat i to (za divno čudo) uopšte ne greši, ili su greške promilske.

Ako je ovo "loš" LV, onda nek' bude tako "loš", što se mene tiče.

Pozdrav
[ Ivand @ 16.03.2008. 17:26 ] @
Nije merenje svetla jedina stvar bitan je i auto fokus ...
[ StORM48 @ 16.03.2008. 17:39 ] @
...koji ne radi na polovini okidača, nego na zasebnom tasteru.

Šta je tu tačno "nedostatak"? Meni je to pet puta bolja stvar. Praktično eliminiše potrebu da se fokus nanovo meri, kada eventualno odustanem od okidanja. Za isto to, na kompaktu/prosumeru moram da prebacim na manuelno fokusiranje, što stravično oduzima vreme. Ovde mi je i jedno i drugo non-stop dostupno.

Otkud znam... meni je ovo znatno naprednije rešenje. Možda se nekom ne sviđa. Dopuštam da je tako.

Pozdrav
[ vamsi @ 17.03.2008. 00:23 ] @
Da li to dugme koje sluzi za auto-fokus kad je ukljucen live-view moze da sluzi za fokusiranje i kad nije ukljucen live-view?
[ beske @ 17.03.2008. 10:27 ] @
Citat:
StORM48: ...koji ne radi na polovini okidača, nego na zasebnom tasteru.

Sta to ne radi na polovini okidaca?
[ Abdee @ 17.03.2008. 10:51 ] @
Citat:
Sta to ne radi na polovini okidaca?

AF u LV modu.

Citat:
Da li to dugme koje sluzi za auto-fokus kad je ukljucen live-view moze da sluzi za fokusiranje i kad nije ukljucen live-view?

Naravno.

Ali...

Bio bih im zahvalan do kraja zivota da su ubacili CF kojom mozes "narediti" AFON dugmetu da ukljucuje servo a da prvo koleno okidaca bude i dalje singl. Na zalost, to cemo verovatno videti za koju godinu :D
[ Su_user @ 19.03.2008. 18:11 ] @
Ugledah sada da BM phot nudi Canon D5 za 1800 evra; samo telo naravno. Na testu koji je Nebojša obavio ostavio je izuzetan utisak na mene; kupovina odgovarajućeg objektiva ima da mi "odnese" auto.
Zanimljivo da se D40 nudi bez objektiva iako je u testu rečeno da dolazi sa objektivom; što je inače jedna od prednosti.
[ Abdee @ 19.03.2008. 21:31 ] @
Citat:
Zanimljivo da se D40 nudi bez objektiva iako je u testu rečeno da dolazi sa objektivom; što je inače jedna od prednosti.

Ono plasticno sto je Canon ubacivao u kutije i sto se odazivalo na EF-S 18-55 F3.5-5.6 II nije bas bila prednost :)

Ako se bude pojavio komplet sa novim IS objektivom, bice malo drugacija prica jer je novo staklo opticki daleko kvalitetnije (ostala malo jadna izrada al' sta je tu je)...
[ StORM48 @ 19.03.2008. 23:14 ] @
Citat:
Su_user: Ugledah sada da BM phot nudi Canon D5 za 1800 evra; samo telo naravno. Na testu koji je Nebojša obavio ostavio je izuzetan utisak na mene; kupovina odgovarajućeg objektiva ima da mi "odnese" auto.

Canon je 5D, a ne D5. Iako zvuči trivijalno, zapravo se "D5" uklapa u Nikon nomenklaturu, pa da ne unosimo zabunu.
Druga stvar, pod "D40" misliš na Nikon D40 ili na Canon EOS 40D? Ili čak na EOS 400D. Sva tri su dosta različita tela, pa treba biti jasan.

Ako je 40D, on se nudi i u kitu sa EF-S 17-85 IS USM objektivom, koji uopšte nije za bacanje, za razliku od onog koji ide u kit varijanti 400D, a koji nije nizašta (Abdee je već pomenuo).

Pozdrav
[ maxa11 @ 20.03.2008. 07:42 ] @
ako je D40, onda je Nikon i u tom slučaju dolazi sa vrlo pristojnim 18-55mm f/3.5-5.6G ED II AF-S DX objektivom. ako je 40D, onda je Canon i, kao što reče StORM, ima ga sa 17-85 objektivom.
[ Su_user @ 20.03.2008. 17:22 ] @
Canon EOS 40 D; najdublje izvinjenje.
Šta napravi mala greška u pisanju.
[ ikac2000 @ 29.04.2008. 13:14 ] @
Juce sam dobio 40d, i u odnosu na moj stari kompakt (A80), iako je displej 3", slika na njemu nije ostra...Kada zumiram, isto...Malo mi je cudno...
[ vamsi @ 29.04.2008. 21:05 ] @
A sto niko ko ima 40D ili je upoznat sa njim ne odgovori ikcu2000? Ja bih ga isto mozda kupio pa me interesuje ovo :)
[ ikac2000 @ 29.04.2008. 21:20 ] @
Aparat je odlican, nego sam ja malo kritican....Mozda sam ocekivao malo ostriji displej.

Gde ce slika od 10 Mp da bude ostra na 230K...

Inace, slike su super kvaliteta, ostre (ovo je do objektiva), lepih boja...Aparat stvarno vredi, posebno sada, kada mu je cena znatno pala.

Mozda ce nekoga interesovati, aparat sam uzeo u kitu sa 18-55 IS i 55-250 IS, i ovaj prvi nije nista posebno sto se ostrine slike tice. Preporucujem da se krene sa necim boljim (ja cu tako uskoro). Posle njega, kada sam probao 55-250 IS, odusevio sam se skroz...izuzetno je ostar, sa super bojama. Stabilizacija mu super radi, Toplo preporucujem!

Sada planiram jos da pazarim 430EX, pa u zivot....
[ Nebojsa Milanovic @ 29.04.2008. 21:51 ] @
Citat:
ikac2000:
Gde ce slika od 10 Mp da bude ostra na 230K...

Po ovome što kažeš, nisam siguran da razumeš pravi razlog neoštrine.

LCD na 40 D nije nekog kvaliteta, a naročito rezolucije. 230k je previše malo za dijagonalu od 3 inča i zato se slika doima neoštrom.

Nikon D 300 ima 1 Mp rezolucije na istoj dijagonali, a osim toga i mnogo vernije boje. Njegov ekran i ovaj na 40 D su nebo i zemlja...
[ ikac2000 @ 29.04.2008. 22:03 ] @

Nebojsa, u pravu si....moja greska...
[ abc @ 29.04.2008. 22:35 ] @
Ja sam ga uzeo u kitu sa 17-85 IS i mogu reci da je na 17 mm totalno razocarenje da ne kazem pravo djubre u odnosu na bilo koji kompakt i potpuno neupotrebljiv za ono za sta je siroki ugao i namenjen-za pejsaze.

To mi je "najveci zal" za bacenim novcem. Za fotografisanje objekata sa bokehom po obodu je sasvim dobar a stabilizacija deluje zaista mocno. Samo jos da je malo laganiji a da ostane ovakvih gabarita. Jos i da su mu ugradili rotacioni displej za nisanjenje "sa patosa" u LIVE modu bio bi vise nego dobar.

I jos jedno zapazanje:
U slucaju fotografisanja objekata na koje ne pada direktno sunceva svetlost "hronicno" mu nedostaje 1/3 do 2/3 eV. Prosto imam utisak da se radi o propustu u softveru za automatsko odredjivanje ekspozicije.

Sve u svemu dobra osnova za dalje "izdatke bez granica" :-)

[Ovu poruku je menjao abc dana 30.04.2008. u 00:03 GMT+1]
[ StORM48 @ 29.04.2008. 22:37 ] @
@Nebojša Milanović
A šta tek reći za D3, čija je rezolucija na pola puta do FullHD-a?

Koje somine (Canon) Bože mili... samo da zakinu. A ti displeji ne koštaju ni 5% cene tog aparata.

EDIT:
@abc
Pisali smo u isto vreme, pa ne videh Tvoj post... elem - okači neku fotku na neki server, pa linkuj ovde da vidimo tih 17mm, pošto ja sa istim objektivom nemam ni najmanje zamerki na oštrinu, a nisam čuo ni od drugih za tako izražen problem. Pogotovo mi malo smešno deluje poređenje sa kompaktima, pogotovo "bilo kojim". A što se ostalih zamerki tiče, pošto već toliko zanovetaš, ne verujem da ćeš ikada naći velik', a lak, jer ako je 40D po nečemu dobar, to je mala masa zbog magnezijumskog kućišta. Obrtni displej bi bio OK, ali apsolutno nije nešto bez čega se ne može. Uzmi 400D i pogledaj njegov LiveView, pa mi onda reci kako Ti se čini 40D.

Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 29.04.2008. 22:45 ] @
Storm, nešto si pobrkao..

Koliko se sećam, Nikoni D 3 i D 300 imaju jednake ekrane... miljama su iznad tog na 40 D.
[ StORM48 @ 29.04.2008. 23:00 ] @
Hmm... da, zapravo, ja sam pogrešno interpretirao meni pogrešno prezentovanu informaciju o nekakvih 922.000 piksela, što je ekvivalentno ~polovini FullHD rezolucije. Sad sam konsultovao DPR i tamo vidim da zaista stoji 922.000 piksela, ali "malčice" drukčije u odnosu na zvanične specifikacije (obična VGA; 640 x 480 x 3 boje, što kada se sabere daje gornju cifru).

Zanimljiv neki način za računanje rezolucije.

Po ovoj matematici, ja sada sedim ispred displeja čija je max rezolucija tačno 9.437.184. Ko bi rekao?

Da se razumemo, ja ne kažem da je to loše (naprotiv), ali se broj piksela tako ne računa, jer to nije efektiva. Al' dobro, marketinški zvuči kao sama astro-fizika. U suštini, rezolucija D3 (a time i, kako si Ti već rekao, D300) je pravih 307.200 piksela, što je u svakom slučaju značajno više od 230.000. Ono što zabrinjava je opštri trend tegljenja ekrana BEZ povećanja rezolucije, pa tako ja imam 40D sa 3" i 230.000 piksela i (gle sad!) Fuji S9600 koji ima displej 2" (!) i rezoluciju koja je čak za dlaku veća - 235.000 piksela.

Fujijeva superiornost ili Canonova sramota?... Eh, rekao bih ovo drugo.

Pozdrav
[ abc @ 29.04.2008. 23:27 ] @
Citat:
StORM48: @Nebojša Milanović
Pisali smo u isto vreme, pa ne videh Tvoj post... elem - okači neku fotku na neki server, pa linkuj ovde da vidimo tih 17mm, pošto ja sa istim objektivom nemam ni najmanje zamerki na oštrinu, a nisam čuo ni od drugih za tako izražen problem. Pogotovo mi malo smešno deluje poređenje sa kompaktima, pogotovo "bilo kojim".
Pozdrav

Evo primera. JPG bez ikakve naknadne obrade. Cela slika-umanjena (10 mpx) i kropovi. Ako sa ovakvim "coskovima" neko sme da se pojavi kao "profi" fotograf alal mu obraz. Pa moj stari A60 je bio "zilet" za ovakvo nesto. Mozda sam previse ocekivao od ove klase objektiva ali kad pomislim da je ceo G9 jeftiniji od njega (vidi primer na 12 mpx http://www.dpreview.com/gallery/canong9_samples2/) bude mi pomalo muka. A pejsazi se ionako prave po lepom vremenu kada sum nema gotovo nikakvog uticaja.

[ Nebojsa Milanovic @ 29.04.2008. 23:44 ] @
Pogledao sam i mogu da ti kažem da to ne izlazi iz okvira normale.

Tako je sa svim EF-S objektivima, pa čak i sa višestruko skupljim 17-55 IS USM, što možeš da vidiš ovde

Ako hoćeš bolje rezultate, pravo što mi pada na pamet je EF 24-105 L, a još bolje EF 16-35 f2,8 L Mark II. Samo, bojim da ti se njihova cena neće svideti...

Govorim ja često, kvalitet na DSLR-u je skup sport...
[ StORM48 @ 29.04.2008. 23:49 ] @
@abc
Iz nekog razloga, meni se Tvoje slike ne otvaraju. Otvori se stranica, ali prostor u kome bi trebala da se pojavi fotka, ostaje prazan (beo).

Šta znam... ja dosad nisam primetio neke drastične probleme sa oštrinom na 17mm. Nije najbolje što sam video, ali ga nipošto ne bih poredio sa G9. Evo baš je Žarko (zarsilic) ovih dana uradio uporedni test Sigme 18-300OS vs G9 u optičkom smislu i nisam baš siguran da G9 može da "pobedi" 17-85 IS, kad nije uspeo da izađe na kraj sa Sigmom. Možda grešim, otkud znam...

Evo Ti i test> http://www.bmfoto.co.yu/test/canon-ef-s-17-85mm-f4-56-is-usm

Nebojša je u jednom trenutku pomenuo da je moguće da postoje varijacije u kvalitetu pojedinačnih primeraka (što nije neobično i za najvišu klasu, nažalost), tako da može biti da je do toga.

EDIT: Nebojša i ja smo pisali u isto vreme... ako je tako (da ne izlazi iz normale), onda nemam šta da Ti kažem, ali mi se čini da malo preteruješ kada je G9 u pitanju, tim pre što on ni izbliza nema tu širinu (njegov objektiv počinje od, već pitomih, 35mm), pa je i poređenje malo neracionalno, rekao bih.

Pozdrav
[ abc @ 30.04.2008. 00:03 ] @
Stoji da 35 mm na G9 nije isto sto i 17 na zum objektivu ali sa dva panoramska "pucnja" na G9 moze se dobiti izvanredan rezultat po pitanju ostrine za relativno male pare. Na uglovima ovih prikazanih kropova svako softversko ostrenje je uludo baceno vreme.

Usput, ima li gde da se vide kropovi nekog Nikonovog kit objektiva slicnog cenovnog ranga kao 17-85 IS na sirokom uglu. Voleo bih to da vidim pa makar pukao od muke ako bi mi se dopalo :-)
[ Nebojsa Milanovic @ 30.04.2008. 00:35 ] @
Razlike u kvalitetu od primerka do primerka dakako postoje. Koristio sam dva komada 17-85 IS, i prilično su bili različiti.

abc, ako ti je za utehu, evo kako se na 17mm ponaša lošiji primerak 17-85 IS u odnosu na kit objektiv (i to onaj stari, što ga zovu poklopac).

KIT sredina, 100% crop

17-85 IS, sredina, 100% crop

KIT ugao, 100% crop

17-85 IS ugao, 100% crop

Primerak koji mi je zapao na testu koji je Storm pomenuo je osetno bolji, ali rekoh, nije sigurno da li je u pitanju varijacija od jednog do drugog primerka, ili su nove serije bolje (to tvoje iskustvo ide u prilog prvoj varijanti)
[ abc @ 30.04.2008. 07:26 ] @
Moj primerak je od pre nekih 2 meseca. I imam utisak da ugaona zamucenost raste sa blizinom fotografisanog objekta dok na udaljenosti od 10 metara i vise od aparata zamucenost je dosta manje izrazena. Tako mi se bar ucinilo gledajuci ove tvoje fotke sa terase a onda gledajuci i ove moje uradjene sa terase a onda i sa zemlje.

Otprilike, ako bi se izbegavali kadrovi gde najblizi objekti (u uglovima kadra) imaju manje od 10 metara do aparata, mogu se dobiti prilicno prihvatljivi rezultati.
[ popacp @ 06.05.2008. 21:31 ] @
Spot merenje lepo radi, ali me interesuje samo jedna stvar. Želim da recimo izmerim svetlost sa jedne tačke i da zatim izvršim ponovno kadrirnanje, uz zadržavanje izmerenih parametara ekspozicije i blende, ali umesto toga, 40D meri svetlost ponovo sa druge tačke.

Nadam se da sam bio jasan?
[ icatenej @ 07.05.2008. 09:25 ] @
Na zadnjoj strani aparata, pod palcem, imas dugmence sa slikom zvezdice iznad. To je AE-lock dugme. Uperis aparat u mesto sa koga hoces da ocitas svetlo, pritisnes AE-lock da zakljuca izmerenu vrednost za kolicinu svetla, stisnes glavno dugme do pola da odradi autofokus i onda do kraja da snimis fotku. Ako hoces da izmerena postavka ostane za nekoliko narednih snimaka onda malo duze zadrzis pritisnuto AE-lock dugme (naravno, u tom slucaju, kad hoces da ponovo ocitas svetlo, pritisnes jos jednom kratko AE-lock da "otkljucas" postavke). Siguran sam da sve pise u uputstvu od aparata ...
[ popacp @ 07.05.2008. 19:11 ] @
U uputstvu na Japanskom??? :) :) :) ...naime nisam dobio na engledkom uz aparat. Hvala na odgovoru.
[ StORM48 @ 07.05.2008. 21:38 ] @
Al' zato je bolji PDF.

Pozdrav
[ popacp @ 09.05.2008. 18:04 ] @
Nedovoljno. Skinuo sam i PDF i nije pomoglo dok nisam rešio da sam čačkam.

U podešavanjima „C.FnIV:Operation/Others“ treba postaviti „AF-ON/AE lock button switch“ na Enable. I sad može ono što je icatenej rekao.
[ abc @ 09.05.2008. 21:04 ] @
Pokusavam zdravorazumski da skontam kao pocetnik u DSLR fotografisanju zasto pored OFF i ON rezima je Canon ubacio i ovaj treci gornji polozaj. Zasto ga jednostavno nije proglasio za ON a polozaj ON izbacio. Mozda pitanje izgleda glupo "starim kajlama" ali citajuci ovo uputstvo na engleskom ne mogu da ukapiram ovu logiku.

[Ovu poruku je menjao abc dana 10.05.2008. u 09:44 GMT+1]
[ StORM48 @ 10.05.2008. 01:33 ] @
Logika je da nema logike. Kome ne trebaju "usluge" zadnjeg kontrolnog točka, ne mora da ih koristi.

Pozdrav
[ popacp @ 10.05.2008. 19:01 ] @
Apsolutno nelogično, ja sam se ubijao da skontam čemu to služi.
[ vamsi @ 10.05.2008. 23:10 ] @
Nekima se desava da slucajno okrenu taj zadnji tockic i tako promene parametre snimanja i upropaste snimak. Zato su i stavili opciju da mozes da ga zakljucas. Na tebi je izbor oces li ili neces, a njima hvala sto su dali mogucnost izbora.
[ StORM48 @ 10.05.2008. 23:15 ] @
E pa meni se dešava da slučajno okinem kad ne treba, pa su trebali i za to da stave poseban mod.

Ta opcija jeste besmislena. Mnogo bi pametniji ispali da su namestili da se AF u LV modu može aktivirati na pola okidača, i to na isti način kako to sada radi - pritisneš do pola, on podigne ogledalo, fokusira, spusti ogledalo i da ti LV nazad. Ako pritisneš do kraja - okine.

Al' ne - bitnija je bila ova budalaština. I da, šta me još nervira - ne postoji mogućnost da uključiš permanentni prikaz informacija u VF-u, već se on non-stop gasi, a nikako ne mogu da zapamtim kojim se sve kontrolama aktivira, jer se ne aktivira pomoću svih, a mrsko mi je da za to koristim okidač, jer on onda i fokusira.

Pozdrav
[ vamsi @ 11.05.2008. 09:09 ] @
Pa i ja bih voleo da imamo mogucnost izbora u svemu ali ne moze :)
Nego, mene interesuje jedna druga stvar: Ako je za foto stampu potrebno 300ppi, zasto taj 40D pravi slike od 72ppi dok Nikonovi prave 300ppi?
Ne razumem se bas u te pripreme za stampu, pa ako neko zna neka objasni. Da li ima mogucnost da se izabere da slika u 300ppi? Mada sam i na DPreview video da su sve fotke niske rezolucije, a i u Nebojsinom testu i 5D i 40D prave 72 a Nikon 300ppi.

Ako pravi 72ppi, kako se onda priprema za stampu, jer mene interesuju stampane fotke na A3\A4 formatu?
A mozda je i to dovoljno?

Hvala.
[ StORM48 @ 11.05.2008. 09:45 ] @
Ovaj, Ti tragično brkaš pojmove.

Rezolucija na ekranu (efektivna, ona koja izlazi iz aparata) i rezolucija štampe (broj tačaka po inču, dpi, dots-per-inch) nemaju nikakve direktne veze. Aparat ne zna šta je to rezolucija štampe i njegove fotke ne mogu biti 72, 200 ili 300dpi. One svojom rezolucijom mogu biti samo DOVOLJNE ili NEDOVOLJNE, da se postigne određeni format štampe, pri maksimalnoj (poželjnoj) rezoluciji štampe, koja iznosi 300dpi, jer se smatra da je to rezolucija koja "vara" čovekovo oko, da nije sposobno da razazna dve susedne tačke.

Da bi znao do kojeg je formata aparat sposoban da iznese najkvalitetniju štampu, dovoljno je da H/V rezoluciju podeliš sa 300, da bi dobio format u inčima, odnosno sa ~118, da bi dobio format u cm. Drugim rečima, EOS 40D je "sposoban" da pruži štampu bez interpoliranja (što će reći piksel na piksel, pri štampi od 300dpi), dimenzija 330mm x 220mm, što je neznatno veće od A4 formata. Praksa govori da je 10MP dovoljno da se (uz kvalitetnu interpolaciju) bez vidljivih anomalija dobije štampa A3 formata, a ljudi sa toga prave i plakate, pa i bilborde, što mislim da je dovoljan pokazatelj.

Naravno, uvek je bolje imati više MP u teoriji, ali ono što je bitno je činjenica da je 10MP = 10MP, na svakom aparatu (uz uslov da nije interpolirana unutar samog aparata, ali to ne treba da Te brine ni kod kojeg aparata, koji nije kupljen na buvljaku i ne nosi ima Conan, Nokin ili Sqny. )

Pozdrav
[ vamsi @ 11.05.2008. 10:52 ] @
Puno hvala :)
E sad, posto si ti to stvarno lepo objasnio, meni ostaje samo da pitam, onako prizemnije, jel to znaci da nema nikakve veze sto ekran prikazuje kod Canona 72ppi a kod Nikona sliku slicnih dimenzija 300ppi? Razlike u kvalitetu nema?
Da li to znaci da mogu bez brige da odem u foto-radnju dam sliku (72ppi) na stampu, i da ispadne dobra?
Ako hocu A3 (mozda vece), kako se radi ta "kvalitetna interpolacija" koju pominjes?
:D

Opet, hvala unapred.

PS: Da malo opravdam svoje neznanje, o pripremi za stampu zaista ne znam nista, ja sam ilustrator, nacrtam, odnesem ili skeniram (300ppi), predam, ostalo je njihova briga :)
[ abc @ 11.05.2008. 15:14 ] @
Mozda ce ti ovo konacno izbistriti pojmove (kao i meni sto je izbistrilo:-) Post kolege Raleta, kratko i jasno objasnjenje:

"Procitaj ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dots_per_inch
pogotovo sekciju : "DPI in digital image files"

CITAT
Imam recimo stampac na kome je deklarisana maksimalna gustina 4800x1200 dpi i ne shvatam cemu sve to ako ljudsko oko ne primecuje razliku izmedju 300-400 dpi i 4800 dpi. Cemu svo to "budzenje" u dpi-ima.
Ovde uopste nije rec o budzenju nego o tome da ljudi trebaju da shvate relacije izmedju svih pojmova.

vidi sliku:

ovo gore je fragment slike. PPI je "pixel per inch" - tj. ono sto mi obicno zovemo DPI (ustaljena jedina ali pogresno definisana). "Pixel per inch" bi bila potpuno adekvatno izrazavanje gustine pixela po incu.

E sad, kad to dodje do stampaca, svaki pixel dolazi definisam vrednoscu RGB a tvoj stampac ima samo nekoliko osnovnih kertridza sto znaci da recimo nema TACNO TU boju u kojoj je taj pixel koji treba da od
stampa.
Posto printer ne moze da mesa boje da bi dobio tonove, on mora da tu boju izrazi odredjenim odnosom tacaka koje u odredjenom rasporedu daju opticki dojam te boje. svaki stampac ima svoj algoritam za postizanje toga ali ono sto je tu bitno je da se svaki pixel sa digitalne slike izrazava opet odredjenim sub-rasterom printerovih tacaka. Tih 4800dpi se odnosi upravo na te tacke tj. na gustinu stampanih tacaka(tackica)

Kazem opet...bitno je razumeti tu sta je sta i sta sa cim ima veze.
Veliku konfuziju unosti to sto kad kazemo "rezolucija" zapravo mislimo na velicinu, kad kazemo "dpi" u stvari mislimo na "ppi" jer ne gledamo u "dot" nego gledamo u "pixel".
DPI se zvanicno koristi i kao jedinica za izrazavanje rezolucije ekranskog prikaza ali tada ono "DOT" nije isto u oba slucaja. U jednom se "DOT" odnosi na pixel a u drugom se ondosi na nesto sasvim drugo."

Nadam se da ce ti ovo konacno pomoci. Nema budzenja slike bez megapiksela na senzoru:-)
[ StORM48 @ 11.05.2008. 22:06 ] @
Pošto trenutno nemam vremena za detaljniji odgovor, prokomentarisaću samo par sitnica:

Citat:
abc: Posto printer ne moze da mesa boje da bi dobio tonove, on mora da tu boju izrazi odredjenim odnosom tacaka koje u odredjenom rasporedu daju opticki dojam te boje. svaki stampac ima svoj algoritam za postizanje toga ali ono sto je tu bitno je da se svaki pixel sa digitalne slike izrazava opet odredjenim sub-rasterom printerovih tacaka. Tih 4800dpi se odnosi upravo na te tacke tj. na gustinu stampanih tacaka(tackica)...

Tačno. Negde sam već pisao o tome na forumu, ali evo, da ponovim: Rezolucija koja se navodi u specifikacijama ink-jet štampača je NAMERNO POGREŠNA i spada u čist marketinški potez. Laici su, s toga, dovedeni u zabludu navodima proizvođača gde lako mogu zaključiti da je jedan prosečan InkJet daleko superiorniji po pitanju rezolucije od prosečnog lasera, iako to baš nema veze sa realnošću.

Da pojasnim...

Laseri štampaju u rezoluciji od 1200dpi H/V, dok InkJet štampaju isto toliko ili tek malo više. Zapravo, kada želimo da utvrdimo pravu rezoluciju inkjet-a, možemo se bez nekog posebnog razmišljanja povesti vertikalnom rezolucijom (navedena kao druga cifra, što je obično 1200dpi (4800x1200dpi). Zašto?

Zato što se prva cifra (horizontalna rezolucija) odnosi na ceo raster piksela, koji su u blagom ofsetu jedan u odnosu na drugog. To je uobičajen način dobijanja kolornog spektra kod inkjet (pa i drugih tehnologija štampe, kakva je npr. ofset), a potpuno je kvarno navoditi zbir svih piksela kao pravu rezoluciju, budući da jednu tačku proizvoljne boje formira čitava 3 piksela, za razliku od lasera, gde je jedan piksel "sam za sebe".

Pozdrav
[ vamsi @ 13.05.2008. 18:04 ] @
STORME, ili ko vec zeli, samo mi pojasni kako se radi kvalitetna interpolacija, kao sto si rekao?
I ako mogu jednostavni odgovori na ona tri vrlo jednostavna pitanja, please?
Ja nisam naucno potkovan i ne zelim biti (donekle da i volim da ucim, ali...) :)

abc, hvala i tebi.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.05.2008. 19:02 ] @
Canon je u analogno doba imao više varijanti objektiva xx-300mm koji su po optičkom kvalitetu bili međusobno slični, a razlikovali su se po tome imaju li stabilizator ili ne, zatim po tipu fokusiranja, da li kreću od 75, 90 ili 100mm i slično.

Međutim, digitalna era donela je nova pravila igre. Visoka rezolucija i pregled slika na monitorima u svojoj punoj veličini otkriva i najmanje nesavršenosti objektiva. To rezultuje činjenicom da mnoge stare optičke konstrukcije sve više gube trku sa megapikselima i na njihove mesto dolaze novi, često znatno usavršeni modeli.

Pošto je taj raspon u najužem krugu interesovanja velikog broja kupaca, vrlo je važno za svaki brend da ima što jačeg predstavnika u toj klasi, jer upravo njegov kvalitet može da opredeli kupovinu potencijalnog kupca.

Nikon je za ovu klasu konstruisao novi Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G ED-IF AF-S VR čiji ste test imali prilike da vidite pre nekoliko dana.

Nekako u isto vreme, i Canon je pripremio naslednika starih modela, po imenu EF 70-300mm f4-5.6 IS USM, drugi model u toj liniji sa stabilizacijom. U njega polaže velika očekivanja, a da li će uspeti da nadjača večitog rivala i time potencijalno donese značajan broj kupaca svojoj matičnoj kući, saznaćemo na novom testu.

Canon EF 70-300mm f4-5.6 IS USM - test
[ Zarko Silic @ 29.05.2008. 00:18 ] @
Citat:
StORM48: Laici su, s toga, dovedeni u zabludu navodima proizvođača gde lako mogu zaključiti da je jedan prosečan InkJet daleko superiorniji po pitanju rezolucije od prosečnog lasera, iako to baš nema veze sa realnošću.

Da li si ti poredio fotografije odstampane sa inkom i laserom, ili mozda nisam dobro razumeo ovu recenicu?
[ bobant @ 29.05.2008. 16:29 ] @
Pregled fotografija ->
Šta pokazuje crvena tačkica (AF Point Display postavljen na Enable), u slučaju da je posle potvrde fokusa izvršeno rekadriranje?

[Ovu poruku je menjao bobant dana 29.05.2008. u 21:59 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 29.05.2008. 21:24 ] @
Otkud on zna da si ti izvršio rekadriranje? :)

To ti pokazuje koju AF tačku si koristio i ništa više (nema to veze sa preciznošću fokusa, ako si na to mislio).

Nikon D 200 to sigurno ima, ali meni lično je to nebitno...
[ bobant @ 29.05.2008. 21:59 ] @
Učinilo mi se kao zgodna opcija za dokumentovanu detaljniju analizu canon-ovih problema auto fokusa, pod uslovom da se ne rekadrira (ali, 450D nema tu opciju).

[ bobant @ 30.05.2008. 19:06 ] @
Citat:
bobant: ali, 450D nema tu opciju

Da se dopunim: je ima ZoomBrowser.
[ vamsi @ 02.06.2008. 11:29 ] @
Samo da podelim sa vama - najzad sam skupio za 40D (i kupio)!! :D
Prezadovoljan sam aparatom, mrcvarim ga i proucavam ceo vikend ali jedina zackoljica je sto nisam imao para za nijedan objektiv, tako da koristim stari 28-200 f3.5-5.6 USM sa kojim ne mogu da dobijem ni jednu ostru sliku. Bice i toga. Trebalo bi da se nadjem sa jednim momkom, kog sam skoro upoznao, i koji ima L objektive pa da ga isprobam. Hvala svima, i hvala ES-u gde sam naucio mnogo toga i zbog koga se nisam brzopleto zeznuo i kupio SP510UZ, nego dosao do 40D.

Veliki pozdrav svima :)
[ StORM48 @ 02.06.2008. 12:09 ] @
Čestitam i u zdravlju i veselju da ga koristiš!

Pozdrav
[ maxa11 @ 02.06.2008. 14:04 ] @
Citat:
vamsi:...ali jedina zackoljica je sto nisam imao para za nijedan objektiv...

uh, mogu da zamislim kako ti je :-(
jel se sećate onog crtanog filma u kome mačka ima konzervu, a miš otvarač
[ zeljko74 @ 02.06.2008. 19:55 ] @
Vamsi, chestitam! Extra telo!
Moja preporuka, kad vec nisi uzeo kit, da qpish 18-55 IS, a verujem da ce se i ostali sloziti... Evo testa, ko nije tjito:

http://www.photozone.de/Review...-f35-56-is-test-report--review
[ vamsi @ 02.06.2008. 20:31 ] @
Hvala vam. Hvala zeljko74 na linku, ali mislim da ce mozda sledece ulaganje da mi bude 50mm 1.4 i blic. Posle bi mozda bilo 10-22, pa 70-200 4 jos kasnije. I naravno 100 macro i...jooooj :) Sta mislite? A ja bih strasno voleo 24-70 2.8, ali...ah!

Storme, cu ga koristim i u bolesti, al u veselju ;)

[ ikac2000 @ 02.06.2008. 20:33 ] @
>
Cestitam na kupovini.

Samo, ipak oprezno sa 18-55 IS, ja bas i nemam neko previse dobro
iskustvo sa ostrinom sa doticnim..skupljam novac za nesto bolje (17-40).
[ StORM48 @ 02.06.2008. 21:07 ] @
Citat:
ikac2000: Samo, ipak oprezno sa 18-55 IS, ja bas i nemam neko previse dobro iskustvo sa ostrinom sa doticnim...

Iz više izvora, već n-ti put viđam identičan komentar... Nije da se komentar ne uklapa u cenu. Mnogi kažu da je taj objektiv bolji od ovog koji ja imam (EF-S 17-85 f4-5.6 IS USM), ali po onome što sam video, osim što je kraći, ne primećujem da je nešto posebno bolji... ne znam.

Naravno, morao bih lično da ga probam, na mom telu, da bih mogao da sudim. Ali, nešto mi se čini da cena ipak odgovara sveukupnom kvalitetu.

Pozdrav
[ ikac2000 @ 02.06.2008. 21:16 ] @
Kada smo vec tu, evo friskog primera 18-55 IS na 40D:

100% crop:

[ vamsi @ 11.06.2008. 10:27 ] @
Mene nesto interesuje u vezi mog 40D: Continuous Shooting.
Naime, u bilo kojoj kombinaciji: 1/2000, 1/4000, 1/8000, L-jpeg, S-jpeg, RAW, 6.5/3fps, One-Shot, Manual exposure, Evaluative, na SanDisk Extreme IV 4Gb, uvek i iskljucivo ispaljuje 7 slika nakon cega usporava.

U cemu gresim? Ja, On?

I sa AF nisam najzadovoljniji iako ima 9 cross-tipe improved sistem!?
Znam da ne mogu mnogo da ocekujem od mog 28-200 3.5-5.6 USM, ali...
Nekad mu oko 5-6 sati popdne treba par puta da shvati da treba da fokusira, a i kad dobijem potvrdu fokusa, ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da nije omasio koji santim.

Nekad se malcice kajem sto ne uzedoh polovan 5D, jer za novi ne verujem da bih skupio do kraja godine, a i sta bih sa mojom 28-200kom na FF.
Daleko od toga da nisam sretan sa 40kom, i presrecan sam u mnogim stvarima, ali lep, brz i pouzdan AF...

Dal je za reklamaciju?

Hvala svima na pomoci.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.06.2008. 14:09 ] @
Proveri da li ti je uključeno čišćenje šuma, to jako usporava aparat.

Što se tiče AF-a, često govorim da on ni na 40 D nije onakav kakav bi trebalo da bude (o 450 D više i da ne pričam). To ti je što ti je, ako hoćeš Canon, tu pomoći nema.
[ vamsi @ 11.06.2008. 15:23 ] @
Hvala Nebojsa puno.

Jeste bio ukljucen High ISO Speed Noise reduction (doduse ISO je bio na "Low" 100, ali valjda on radi svejedno). Sad kad sam iskljucio, ispucao je 367 dok nije usporio. Nisam merio vreme tako da ne znam za koliko sekundi je to ispucao, ali nema veze :)

A sto se ukljucenja te opcije tice (High ISO Speed Noise reduction), meni se svidelo da je drzim ukljucenu zato sto pravi malo monohromatski sum umesto colornog, pa mi to izgleda lepo :) Ali da li dobijam ista vise od toga? Da li je bolje da se iskljuci i da li remeti jos nesto osim rafala, koga inace ne koristim vise od 5-6 u nizu, pa mi on i ne treba?

Citat:
To ti je što ti je, ako hoćeš Canon, tu pomoći nema.

Nista, cekacemo i skupljati 2-3 godine za 5D MkII :) Ako bude kako se predvidja, to ce onda biti aparat mojih snova i pokrivace sve moje potrebe ;)

Hvala puno jos jednom.
[ StORM48 @ 12.06.2008. 20:36 ] @
Opet isto, svaki dan...

Opet ne znam o kakvim se "nemogućim" problemima u vezi 40D radi (ispada da je Canon sranye, a Nikon odličan što se AF-a tiče, a to prosto nije tačno; ograđujem se po pitanju 450D, jer kao što rekoh - nisam ga probao)?

I još jednom, 16-ti jubilarni put - 40D radi sasvim lepo, kad naučiš da ga koristiš.

Ponoviću još jednom: od 7500 fotki, od čega je 95% sa kit objektivom 17-85, imam (odnosno imao sam, dok nisam pobrisao) SVEGA ~20-30 onih sa promašenim fokusom, a i te su bile samo u izrazito lošim uslovima (jako slabo svetlo bez AF assist-a ili pokretna meta na lošem svetlu) i pritom nije sigurno da li je pogrešio aparat ili sam to bio ja. Dakle, ja verujem (čak sam ubeđen) da se radi o neispravnom primerku tela na testu, jer je nemoguće da se meni (i mnogima) to ne dešava, a da je to pravilo sa 40D.

Pročitao sam doslovno SVE testove ovog tela, dostupne na prvih nekoliko stranica Google indeksa, pre nego što sam ga kupio i najgore zamerke sam našao na DPReview, koje glase:
Citat:
Conclusion - Cons
-Average automatic white balance performance, still very poor under incandescent light
-Picture Style tone curve not indicated in camera menu (contrast is an offset, not absolute)
-Continuous shooting rate slower than specified, 6 fps @ 1/500 sec, 6.3 fps @ 1/4000 sec
-No contrast detect AF in Live View
-Flash must be up for AF assist lamp (although AF is good even in low light)
-Virtually pointless print button, should be customizable 'FUNC' button
-No mass storage USB support (although pretty fast WIA throughput)

Moj primerak radi "as stated".

Nemoguće je da niko nije utvrdio problem sa fokusom, a da on generalno postoji na tom modelu.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 12.06.2008. u 21:51 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 12.06.2008. 21:15 ] @
Hajde da budemo sasvim precizni:

Da li 40 D hoće da pogreši u fokusu?

Hoće (primer)

Da li je to često?

Nije.

Kada se greška pojavi, da li je velika?

Nije.

Kakav je fokus generalno na 40 D?

Solidan, osetno bolji nego na 450 D, ali neprecizniji nego na Nikonu D 300 i Canonu 5 D.

Kraj.

p.s. Ovo argumentujem sa nekoliko hiljada snimaka sa svih pomenutih aparata, ne u laboratoriji, nego u najrazličitijim uslovima na terenu.

[ StORM48 @ 12.06.2008. 21:36 ] @
Ali, nemoj pogrešno da me shvatiš, šta to znači "solidan"?

Ja sam to predstavio kao procenat. Dakle, od preko 7500 fotki (tačnije, danas 8310), ja sam imao oko 20-30 sa omašenim fokusom, što čini 0,36%. Dakle, ovo spada u statističku grešku. Sve i da mi se učinilo, te da sam prespavao još toliko omašenih (a da toga nisam ni svestan), procenat je krajnje zanemarljiv. Po mojim merilima, poprilično bolje od samo "solidnog".

Uskoro će mi biti dostupno još jedno telo 40D, pa ću i njega testirati na vrlo sličan način (u realnim uslovima bez besciljnog pucanja unaokolo), a rezultate ću se truditi da prezentujem na sličnom uzorku.

Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 12.06.2008. 21:42 ] @
Solidan znači upravo to, solidan.

Znači mogao bi biti bolji, jer itekako znam za bolji (pomenuh aparate, a ima i onih koje nisam pomenuo, kao Nikon D 3 i Canon serije 1 D, ali oni su van ove konkurencije), ali nije ni takav kao u 450 D da, kada radiš nešto što je bitno, strepiš da li će da omaši fokus.

[ beske @ 13.06.2008. 10:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: ... ali nije ni takav kao u 450 D da, kada radiš nešto što je bitno, strepiš da li će da omaši fokus.

Nista gore od toga...
[ Nemanja Radojevic @ 13.06.2008. 18:55 ] @
Kad sam vec tu, da ne otvaram novu temu, treba mi objektiv da mogu da slikam sa velike razdaljine, sa jedno 100m, a da slike budu ostre i dobre, pre svega mi treba za slikanje zivotinja, pa zato pitam, inace planiram da kupim EOS 40D pa mi za njega treba objektiv! Hvala!
[ Zarko Silic @ 13.06.2008. 20:39 ] @
Zavisi kolike su te zivotinje?
[ crnibombarder @ 13.06.2008. 20:40 ] @
@Nemanja Radojevic
Canon 70-200mm L4 IS
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2008. 20:45 ] @
Nemanja, za tebe je Canon EF 400mm f5,6 L

one and only
[ Zarko Silic @ 13.06.2008. 21:15 ] @
Ako je rec o pticama nece ni taj biti dovoljan. Mora dobaciti do hiljadarke.
Ako je rec o kravama i kit ce odraditi posao.
[ beske @ 14.06.2008. 06:33 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Nemanja, za tebe je Canon EF 400mm f5,6 L

Nije los izbor ni EF 300 f4 L IS

cenovno su tu negde (doduse, Nemanja se cenovno nije ni izjasnjavao)

jeste "kraci" (300 vs. 400mm), ali je f4, plus sa optickom stabilizacijom sto je itekako pozeljno imati na tele objektivu... mada tu ti i stativ svakako ne gine, tako da je i potreba za IS-om (samo) donekle diskutabilna

a, ako "zudis" za daljinom, uvek se mozes poigrati sa Canon EF 1.4x II Extender , s kojim blenda pada na 5,6 ali s druge strane dobijas stabilisanih 420mm (a obziorm da je 40D crop telo, 420mm na tom telu je efektivnih 670mm!!!), tako...

uz dobro staklo, taj Extender ne pretstavlja nekakav degradirajuci faktor...

http://www.the-digital-picture...le-Pictures.aspx?Equipment=112

Pozz

p.s. s druge strane, ako cena ne pretstavlja veliki problem, tu se vec znacajno "otvaraju horizonti..."

[Ovu poruku je menjao beske dana 14.06.2008. u 09:30 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 14.06.2008. 09:27 ] @
U pravu si, podržavam

To je ne puno skuplja, a fleksibilna kombinacija.
[ Nemanja Radojevic @ 14.06.2008. 14:55 ] @
Hvala na odgovorima, sto se tice cene, ona uvek predstavlja problem, tako da cu da vidim da uzmem neku jeftiniju opciju, ili malo da sacekam pa da uzmem nesto bolje. U svakom slucaju puno hvala na odgovorima, puno ste mi pomogli...
[ --SOULMaTe-- @ 19.06.2008. 14:24 ] @
Moze jedno pitanje za sve profi i one koji se tako osecaju fotografe? :)

Naime ja sam DSLR pocetnik zeljan ucenja :)

Sta biste preporucili za kombinaciju EOS 40D + kit 17-85 IS ili EOS 450 D + 70-300mm f/4-5.6 IS USM? Po BM cenovniku obe kombinacije su otprilike isto para.
Ono sto me posebno interesuje je kakvu dubinsku ostrinu mogu dobiti sa ovim 17-85 posto nije bas brz objektiv? Naravno interesuje me mala dubinska ostrina. Moze li se dobiti pozadina kao sa Nebojsinog testa objektiva 70-300mm f/4-5.6 http://www.bmfoto.co.yu/test/o...non-ef-70-300mm-f4-56-is-usm/9

P.S. Mozda je ovo pre trebalo ici u temu 'sta kupiti?' ali sam je stavio ovde zbog moje preferencije ka 40D :)
[ vamsi @ 20.06.2008. 12:55 ] @
Eto zemljotresa u srednjoj klasi!
Posle nepunih 3 nedelje koriscenja dragog mi Canona 40ke, nece da radi. Sve ocitava, daje potvrdu fokusa...i nece da opali.
Zapravo, okine na svakih pola sata-sat po jednoim, dvaput. Ugasim, upalim, opet isto. promenim bateriju - isto.
Zna li neko nesto?
[ vamsi @ 20.06.2008. 13:31 ] @
Posle tri sata ponovo je proradio. Ali bih ga svejedno nosio na pregled, jer ne bih voleo da me izda bas kad mi je najkriticnije. Mada ne znam sta oni mogu da vide ako on sada radi normalno?
[ StORM48 @ 21.06.2008. 01:08 ] @
Uradi reset na fabrička podešavanja i skini objektiv, pa ga vrati nazad.
Moguće je da je kontakt objektiv-telo bio loš iz nekog razloga.

@--SOULMaTe--
Nije mi baš jasno kakva tačno dilema postoji između tela različitih klasa, sa objektivima totalno različite namene? Aj' klasa tela i tu i tamo, ali ti objektivi se ne daju porediti. Prvi je zum koji počinje od širokog područja, a drugi je klasičan "tele-zum". Možda si mislio na poređenje 17-85 IS i 18-55 IS?

Pozdrav
[ Kresoje @ 21.06.2008. 08:48 ] @
Na jednom drugom domacem forumu ljudi se, ovih dana, zale na 40D (Error 99). Pa onda masenje fokusa na 450-ci.
Da li je i ranije bilo toliko problema sa Canonom? Da li se toliko ucestalo desava i na Nikonu (D80, D300)?
[ StORM48 @ 21.06.2008. 10:30 ] @
To su uobičajeni problemi, koji se mogu desiti sa svakom opremom. Ništa alarmantno, niti epidemijsko.

Pozdrav
[ Slobodan Miskovic @ 21.06.2008. 12:08 ] @
Da da :) cudno je da obicno Canon ima takve probleme :P

[ StORM48 @ 21.06.2008. 12:52 ] @
To i spejsšatlovi mogu da kažu u odnosu na nekog Audija.
Pokvarilo se manje šatlova, nego Audija, ali nije ni čudo kad ih je napravljeno 9* komada

Pozdrav

* cifra je figurativna
[ Julius Ceasar @ 21.06.2008. 14:30 ] @
Da, samo sto se mnogi zale na promasen fokus kod Canona, o tome se raspravlja i pise, Nikona niko ne spominje...ni ne kudi.
[ StORM48 @ 21.06.2008. 14:37 ] @
Niko ne kudi ni Šatl.

Ja baš ne kapiram koliko je teško shvatiti da masovniji proizvod ispoljava više pojedinačnih defekata u seriji (brojčano gledano), te da je to sasvim normalno? Malo se, u tom kontekstu, pominje i Sony, Panasonic, Casio, Sigma, Benq, Vivax, Krš&Brothers Inc.... to valjda znači da su svi oni bolji i od Canona/Nikona zajedno, jerbo se - pazi sad - "manje pominju i niko ih ne kudi po forumima"! Vrlo zanimljiv rezon, indeed.

Međutim, preterivanje je karakteristična kategorija na forumima više nego igde, pa se i taj problem promašenog fokusa potencira do iznemoglosti, iako u primetnoj meri realno postoji samo kod EOS-a 450D.

Pozdrav

P.S. Pa EOS-a 350D i 400D je prodato u većem broju nego sve serije nekih drugih proizvođača zajedno, bre!
[ vamsi @ 21.06.2008. 21:31 ] @
Meni se danas ucinilo da mu je otislo dugme za okidanje! Uvek nekako zakasni za pola sekunde pa onda okine, ili treba jace da stisnem. kad idem rafalno, prvi malo zakasni, posle radi normalno. Bas cu ga nosim u ponedeljak da vidim sta ce oni da kazu.
Malo mi je cudno da posle samo 5500 slika otkaze shutter, ali dobro, desava se.
[ Zarko Silic @ 21.06.2008. 23:20 ] @
Nije shutter. Imas neku drugu gresku.
[ vamsi @ 22.06.2008. 11:11 ] @
Citat:
zarsilic: Nije shutter. Imas neku drugu gresku.

A to je? Osim ako nisi mislio na gresku u prstu :) , verovatno bi vec napisao koja je, zar ne?
Ne bi dao ovako neodgovoren odgovor ;)

PS: i kad ce vec taj test skenera? :D
[ Zarko Silic @ 22.06.2008. 15:15 ] @
Uradicu i taj test. Nemem trenutno vremena, ali ako si nameravao kupovati, slobodno ga kupi. Radi odlicno.
[ vamsi @ 22.06.2008. 15:46 ] @
A u vezi shuttera?
[ Zarko Silic @ 22.06.2008. 19:20 ] @
Mislim da imas neku kontakt gresku. U svakom slucaju: reklamacija.
[ --SOULMaTe-- @ 28.06.2008. 17:40 ] @
Citat:
StORM48:
Nije mi baš jasno kakva tačno dilema postoji između tela različitih klasa, sa objektivima totalno različite namene? Aj' klasa tela i tu i tamo, ali ti objektivi se ne daju porediti. Prvi je zum koji počinje od širokog područja, a drugi je klasičan "tele-zum". Možda si mislio na poređenje 17-85 IS i 18-55 IS?

Jao, ja se izvinjavam na ovoj moram priznati gluposti. Puno sam novih stvari iz (d)slr sveta pokupio u poslednje vreme i ko zna sta sam u tom trenutku mislio kad sam to pitao.
Elem moj izbor ce najverovatnije pasti onda na onu kit varijantu EOS 40D + kit 17-85 IS, a kad se to desi i kad pocnem da 'skljocam' onda ce pitanja verovatno sama dolaziti. :)
[ Nicki427 @ 01.07.2008. 16:58 ] @
Veliki pozdrav za sve koji zele da pomognu. Bice tesko ali pokusacu u najkracim crtama da izlozim svoj problem.
Kao prvo da kazem da sam nov i da nemam skoro nikakvo poznavanje fotoaparata. A tako bih zeleo da u sekundi sve saznam (Znam to nije moguce). Odlucio sam da se oprobam i u tome i kupim fotoaparat srednje klase. Ali eto i glavobolje. Jer marketinskim trikovima proizvodjaca ne verujem skoro nimalo a u sumi proizvoda ne mogu da se snadjem.Pretrazivajuci sajtove fokusirao sam 2 modela a to su: Sony Alpha 350 i Sony Alpha 700.

Ali, citajuci na ovom forumu test Canon-a 40D koji je fantasticno uradio gospodin Nebojsa Milanovic, stao sam i ne znam gde dalje i koji aparat da kupim i ne samo aparat, vec i objektive koji bi bili idealni za taj aparat, sa kojima mogu da fotografisem sve sto oko vidi. Hocu da kazem daljina, blizina, sirina. Nemojte me pogresno shvatiti, smo zelim da imam dobre uredjaje a sto se znanja tice, Boze moj, korak po korak.

Da rezimiram. Pitanje glasi: Koji od ova 3 aparata (Sony350, Sony700 ili Canon Eon 40D) i koja optika je idealna za njih.Izvinjavam se zbog ovako opsirnog teksta i pitanja, ali nadam se da ce mi ipak neko pomoci pri izboru. Hvala.

[Ovu poruku je menjao Nicki427 dana 02.07.2008. u 12:46 GMT+1]
[ StORM48 @ 01.07.2008. 17:03 ] @
Pokušaću da budem nepristrasan - Canon EOS 40D.

A sad stvarno. Mogli bismo da se glođemo oko toga da li Canon ili Nikon (večita zezancija na tom terenu), ali sa Sony-jem je stvar jasna k'o dan. To je telo za koje se kod nas može naći 3 (i slovima: TRI) objektiva i nikako ga ne bih preporučio kao sistem vredan pomena, posebno u našim uslovima.

Znači, 40D ili nešto iz Nikon ponude. Sve ostalo je poprilično skupa lutrija, sa poznatim gubitnikom na kraju.

Pozdrav
[ D.H.Lorens @ 02.07.2008. 21:40 ] @
SToRM48 @:

"...Pokušaću da budem nepristrasan - Canon EOS 40D.

A sad stvarno. Mogli bismo da se glođemo oko toga da li Canon ili Nikon (večita zezancija na tom terenu), ali sa Sony-jem je stvar jasna k'o dan. To je telo za koje se kod nas može naći 3 (i slovima: TRI) objektiva i nikako ga ne bih preporučio kao sistem vredan pomena, posebno u našim uslovima.

Znači, 40D ili nešto iz Nikon ponude. Sve ostalo je poprilično skupa lutrija, sa poznatim gubitnikom na kraju.

Pozdrav ..."

Da li "samo " zato sto je izbor na tri tela ili postoje i neki drugi tehnicki razlozi?
Ako bi moglo neko pojasnjenje , ali da je razumljivo i nama koji se tek "uvlacimo " u Foto- vode .
Hvala .
[ icatenej @ 03.07.2008. 14:07 ] @
Ne postoje neki drugi razlozi osim trzisnih. Alfa 700 je sigurno odlican aparat, upravo je namenjen da se takmici sa Canon 40D, Nikon D300 ili Olympus E1. Ima sjajne tehnicke karakteristike, odlicnu ergonomiju, daje odlicnu fotografiju itd. Ono sto mu smeta na nasem trzistu je cinjenica da nema dobre ponude odgovarajucih objektiva i dodatne opreme, a posebno nedostaje dovoljna kolicina kvalitetne polovne opreme. Pri tome mislim i na cinjenicu da nema dobre ponude ni starijih Konica-Minolta objektiva i opreme koji takodje savrseno idu na nove Alfe... Ukoliko ti to nije problem i ukoliko imas mogucnost da relativno lako dodjes do opreme u inostranstvu, onda ne vidim ni jedan "tehnicki" razlog zasto ne bi izabrao bas Alfa 700 model. Alfa 350 ipak nije u rangu sa ovde pobrojanim aparatima.

Ipak, i moja preporuka u dvoumljenju izmedju Alfe 700 i 40D ide u korist 40D. Ako mozes jos vise da se isprsis do Nikona D300, to bi ti sigurno bila bolja kupovina od bilo koje druge ovde navedene opcije...
[ D.H.Lorens @ 03.07.2008. 21:09 ] @
Hvala na ovom korektnom objasnjenju i na trudu .
[ ikac2000 @ 15.09.2008. 19:42 ] @
U knjizi o Canon-u 40D, navedeno je sledece:

According to Canon’s 40D manual, you can
use the standard point-and-shoot technique
of focus-lock and recompose. With this technique,
you lock focus on the subject, and
then move the camera to recompose the
image. However popular the technique, in
my experience, the focus shifts slightly during
the recompose step regardless of which
AF point is selected. As a result, focus is not
tack-sharp.
Other Canon documents concede that at
distances within 15 feet of the camera
and when shooting with large apertures,
the focus-lock-and-recompose technique
increases the chances of back-focusing.

Kakvo je vase iskustvo sa ovim?
[ StORM48 @ 16.09.2008. 00:39 ] @
Recimo da se ne bih složio tako "na slepo".
Sasvim je logično da rekompozicija upropasti fokus koji je zaključan na jednoj tački, a onda objektiv premešten na drugu, udaljeniju ili bližu, koja je poremetila udaljenost u odnosu na prvobitnu. To je čista fizika i naravno da fotka neće biti "razor sharp". Ako se poštuje uslov da "stari" cilj stoji na identičnoj udaljenosti i nakon rekompozicije (što je empirijski dosta teško utvrditi), onda je sasvim moguće da fokus ostane savršeno tačan.

Takođe, uticaj zavisi i od situacije, odnosno vrste snimanja. Ovaj fenomen se pojačava otvaranjem blende i značajno je izražen na makro/close-up fotografiji. Ako odvrneš blendu na f/2.8, primakneš se meti na oko 40-50cm, fokusiraš i čekaš. Primetićeš da čak i ne moraš da rekomponuješ da bi kadar krenuo da se muti. To je prirodno, jer je polje dubinske oštrine izuzetno plitko na tako odvrnutoj blendi, gde čak i disanje, pa i duvanje vetra u okolini može dovoljno da zanjiše fotografa i time ga izbaci iz tačke fokusa.

Sve u svemu, ne mogu da potvrdim ovo o čemu si čitao.

Pozdrav
[ popacp @ 02.10.2008. 21:12 ] @
Imam jedno pitanjce, ali nikako da se setim da ga postavim :(

Da li je moguće u C1, C2, C3 modovima uključiti mogućnost štelovanja otvora blende kao u Av modu?
...tj. da li mogu da iskopiram Av mod u npr. C1 i podesimm zasebne parametre...
[ vamsi @ 02.10.2008. 22:20 ] @
Ako sam dobro razumeo pitanje, moze.
Zato sto parametre koje ces kasnije sacuvati pod C1, 2 ili 3 podesavas i sejviras u menu-u a on sam pamti gde ti je bio pozicioniran "Dial mode".
Znaci ako ti je bio na Av u trenutku sejviranja, Av ce i ostati i nema menjanja.
[ popacp @ 06.10.2008. 20:14 ] @
Pametna ova tehnika, majku mu, samo sam ja glup :)
[ pixelcentar @ 13.10.2008. 12:52 ] @
i ja ...
[ Nicki427 @ 24.10.2008. 12:48 ] @
Zahvaljujem se na pomoci pri izboru. Poslusao sam savete i sada sam zadovoljni vlasnik Canona 40D.
Bio sam ubedjen da je prava glavobolja napraviti pravi izbor. Ali ljudi, tek sada boli glava jer sam se upetljao u sva ova podesavanja. Naravno u manuelnom modu, jer nije mi fora da fotografisem u kreativnim modovima sa ovakvom masinom.
Imam veliku volju da naucim ali nikako da pocnem od pocetka, niti znam kojim redosledom se to radi.

U svakom slucaju puno hvala na savetima jer sam se bio vec opredelijo za Sony Alpha700 i napravijo gresku jer i na zapadu je puno manji izbor opreme za
Sony-je.
[ StORM48 @ 24.10.2008. 19:29 ] @
Citat:
Nicki427: ...i na zapadu je puno manji izbor opreme za Sony-je.

Naravno da jeste.
Nije dvojac C/N za džabe tu gde jeste. Ostali se trude otprilike 5% od onoga koliko tržište zahteva.

Čestitka za izbor! Najpre pročitaj uputstvo, jer se i odatle štošta može naučiti, a za ostalo - pitaj. Ne ujedamo.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 24.10.2008. u 20:40 GMT+1]
[ Aleksandar_A @ 27.11.2008. 12:39 ] @
Interiesira me kako se pokazao ovaj model u odnosu na izdrzljivost t.e. rasipljivost. Hocu da ga nabavim, al me malo plasi jer cujem od ovog, od onog, da im se pokvario. :(( i to na 40000 okidaja. Dali su ovo izolovani slucaji ili...?

Hvala!
[ StORM48 @ 27.11.2008. 12:54 ] @
"Rasipljivost"?
Ne znam, moj se ne rasipa. Znam još njih nekoliko koji ga imaju - niko se ne žali.

Pozdrav
[ vamsi @ 27.11.2008. 13:30 ] @
Ni moj se ne rasipa :)
Doduse jos nisam dosao do 40000, tu sam negde oko 20000.
[ Aleksandar_A @ 27.11.2008. 13:31 ] @
Pa daj Boze. Ja dosta pazim i cuvam opremu. Do sada sam koristio 350D i hvala Bogu nisam imao problema, ali nekoliko koje znam zalili su se na aparate pa me malo nasekiralo.
Sad si me obradovao. Hvala!
[ popacp @ 30.11.2008. 13:21 ] @
Opušteno, to čudo od tehnike je pravljeno da radi i trpi. Da viš moj šta je sve doživeo... Čak ga je moja mamica draga prosetala na betona...
[ Aleksandar_A @ 08.12.2008. 08:28 ] @
OK! Hvala!
Nabavio sam ga u komplet sa blicem 580II. Odlicna masina.
[ Aleksandar_A @ 19.06.2009. 16:24 ] @
Zdravo svima!

Pre neki dan pojavio mi se problem s aparatom. Radi se o tome da kad fotograifram, kliknem dugme do pola, i izostri, ali kad kliknem do kraj, zna da ne okine. To je jedan slucaj, a drugi je da pri dvrugom kliku da umesto jednom ispali rafal a podesen je na singl. :(

Dali se nekom drugom desilo ovakvo nesto... sta da se radi.

Hvala svima!
[ Aleksandar_A @ 19.06.2009. 16:29 ] @
Da napomenem i to da je aparat veoma cuvan. Nema ni zrno prasine, nije udaran, nije bio na kise... Znaci radi se o veoma cuvanom telu (mozda i previse).
[ beske @ 19.06.2009. 17:35 ] @
Koliko si fotografija do sada islikao sa njim?
[ Backy @ 19.06.2009. 22:25 ] @
simptomi su kao da crkava mikroprekidač. uopšte ne mora da bude mnogo okidanja, može da se zalomi poneki loš... ili se neko igrao dok je aparat bio isključen (npr "škljocao u prazno", a te pritiske brojač slika ne računa :D)
[ Aleksandar_A @ 20.06.2009. 10:42 ] @
Ima napraveno 4000 fotografija. Za zivotni vek od 100000 mislim da ako rikava mikroprekidac to je zalosno. (da ne kazem bruka)
Na mobilne telefone, na veoma jeftinim aparatima nisam sreo da neko ima slican problem.
[ beske @ 20.06.2009. 20:52 ] @
Citat:
Aleksandar_A: Ima napraveno 4000 fotografija. Za zivotni vek od 100000 mislim da ako rikava mikroprekidac to je zalosno...

Nemoj mesati zatvarac i okidac.

Zatvaracu je "vek" 100000

Okidac zna da zvekne i posle 20-25000

Ipak, 4000 okidanja je stvarno premalo da bi bilo sta na tom aparatau crklo, ili pocelo da otkazuje... Sta drugo, nego servis.

Pozz

[ Zarko Silic @ 20.06.2009. 23:52 ] @
Citat:
Aleksandar_A:To je jedan slucaj, a drugi je da pri dvrugom kliku da umesto jednom ispali rafal a podesen je na singl. :(

Ovo je malo cudno? Skoro nemoguce.
[ Backy @ 21.06.2009. 01:39 ] @
zašto nemoguće? prekidač koji crkava da kontakt, pa ga izgubi i okine još jednom...
[ vamsi @ 21.06.2009. 23:43 ] @
Pozdrav,
Imao sam isti problem (br 1)
Naime, izbacene su prve serije sa losim zatvaracem, koji je Canon uocio i kasnije su stavljali bolje.
U servisu su mi zamenili zatvarac iz ove novije serije, bio je pod garancijom, tako da mi je zamena bila besplatna.
Sad radi odlicno.
Zvanicno, radni vek okidaca je 30.000, ali moj je to odavno presao i jos uvek radi super. Tako da za to ne mogu nista da kazem.
[ Zarko Silic @ 22.06.2009. 08:54 ] @
Citat:
Backy: zašto nemoguće? prekidač koji crkava da kontakt, pa ga izgubi i okine još jednom...

Nemoguce je zato sto je za rafal potrebna jedna komanda u odabranom modu a ne nekoliko uzastopnih od neispravnog prekidaca. Ako je singl mod onda niz uzastopnih kontakata ne daje rafal.

Ovo sto je Vamsi rekao je logicnije mada moze da bude i nesto trece. U svakom slucaju pravac servis.
[ StORM48 @ 22.06.2009. 12:24 ] @
Bez obzira što se čini da je aparat čist, 100% su se isprljali listići mikroprekidača. To je vrlo čest problem sa dvostepenim prekidačima (s toga je paralela s mobilnim telefonima bespredmetna), kada su često izloženi znoju i masnoći s prstiju.

Zatvarač sa ovim nema veze i on se ne menja. Zamena zatvarača u ovakvim slučajevima se može lako podvesti pod prevaru u dijagnozi. Štaviše, tu ni okidač nije "riknuo", nego je samo zaprljan, te mu je potrebno čišćenje. Problem je, međutim, što je prekidač takav da zahteva odlemljivanje sa pertinaksa da bi se mogao očistiti, a dodatno je operacija demontaže istog neverovatno zapetljana i apsolutno nepreporučljiva netreniranom licu. Zato se najčešće pribegava zameni, jer je razlika u ceni između čišćenja i zamene prekidača praktično zanemarljiva.

Pravi primer kako trivijalna operacija može biti dovedena do apsurda.

Pozdrav
[ Aleksandar_A @ 23.06.2009. 08:41 ] @
:(
Otvorio i sredio bi sam, ali propast ce mi garancija. Znaci moram da ga posaljem na servis a to mi se ne dopada bas jer ne znam koliko su dobri (strucni) t.j. strah me da se aparat vrati razdrndan i upropascen.

Inace meni vise lici na fabricka greska prekidaca nego da je u pitanju prljavstina. (s ogledom da znam kako je cuvan i da ga samo ja koristim)

Da sam ga bar vise eksplatisao ne bi mi bilo krivo. :(
[ Aleksandar_A @ 23.06.2009. 14:52 ] @
E hvala ti puno!

Sad samo jos da se raspitam dali zamenjuju dugme ili prolaze samo sa ciscenje.
Ako ciste onda bolje da sam to sredim. I tako su mi vec prosli kroz ruke 50-tak aparata a i dosta objektiva (za servis) tako da mogu i svoj da popravim. :))
[ Aleksandar_A @ 24.06.2009. 08:33 ] @
Redno je da pisem rezultat.

Reaultat je: Operacija uspesna, pacijent mrtav.

Mislim da se posle ovog, manem se od profi fotografiju. Dugo vremena sam se lisavao od puno stvari, da pojacam i nadogradim opremu ali desilo se ovo...

Sta je tu je. :))

[ beske @ 24.06.2009. 10:47 ] @
Citat:
Aleksandar_A:  ...desilo se ovo...

Desilo se STA???
[ Aleksandar_A @ 24.06.2009. 10:50 ] @
Mislim da je crknula je elektronika. Sad je kompletno mrtav.

[Ovu poruku je menjao Aleksandar_A dana 26.06.2009. u 09:42 GMT+1]
[ Aleksandar_A @ 24.06.2009. 11:05 ] @
Ipak izgleda mora da ide na servis.

[Ovu poruku je menjao Aleksandar_A dana 26.06.2009. u 09:51 GMT+1]