[ Jovanabojovic @ 30.09.2007. 14:20 ] @
Potrebna mi je pomoc u resavanju zadatka pravilne sestrostrane prizme.Zadatak glasi: Osnovna ivica pravilne sestostrane prizme iznosi 3 m,a dijagonala bocne strane 6 m.Izracunati zapreminu prizme. |
[ Jovanabojovic @ 30.09.2007. 14:20 ] @
[ Daniel011 @ 30.09.2007. 14:58 ] @
Površna osnove je jednaka površini 6 jednakostraničnih trouglova stranice a (a - osnovna ivica).
Bočna strana je pravougaonik stranica a i h (h - visina prizme), a dijagonala mu je 6m. Odatle se, primenom Pitagorine teoreme, nađe h. Poznata površina osnove, poznata visina - lako se izračuna zapremina. [ Jovanabojovic @ 30.09.2007. 17:41 ] @
Mnogo ti hvala.Potrebna mi je pomoc za jos jedan zadatak(matematika mi bas lose ide).Dakle:
Osnova prave prizme je jednakokraki trougao osnovice 10dm,a visina tog trougla jednaka je visini prizme.Ako je zapremina prizme 720dm,izracunati povrsinu prizme. Unapred hvala! [ Daniel011 @ 30.09.2007. 23:19 ] @
Nema na čemu.
![]() Neka je a osnovica, b kraci, h visina jednakokrakog trougla koji predstavlja osnovu prizme. Neka je H visina prizme (h = H po uslovu zadatka). - napiši formulu za površinu osnove u funkciji a i h; - napiši formulu za zapreminu prizme koristeći uslov h = H; - dobićeš jednačinu u kojoj je h jedina nepoznata - nađi h; - posmatrajući jednakokraki trougao koji predstavlja osnovu prizme, iz a i h, primenom Pitagorine teoreme, nađi b; - sada imaš sve potrebne podatke za računanje površine prizme (jedna bočna strana je pravougaonik stranica a i h, a dve bočne strane su pravougaonici stranica b i h; osnova je, kako je i rečeno u zadatku, jednakokraki trougao...) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|