|
[ jo-van @ 02.10.2007. 00:07 ] @
| Jednostavno jedna od tri fat32 particije ne funkcionise, pokusao sam je i mountovati iz krusader-a, nakon cega me obaveti sledece:
Code: Could not mount device.
The reported error was:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda7,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
nakon komande dmesg izbaci sledece:
Code: FAT: bogus number of reserved sectors
VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev sda7.
sto mi je ciniti
Hvala unapred |
[ MladenIsakovic @ 02.10.2007. 01:45 ] @
Verovatno imaš grešku u tabeli particija. Probaj je skenirati iz Windowsa, ako ga imaš, ako ne, nabavi Hirens boot CD pa probaj njime.
[ fade @ 02.10.2007. 07:45 ] @
Ja sam imao isti problem.Tacnije,kada god se masina nasilno ugasi,tj,samo kada nestane struje desi mi se isto to.Znaci,nakon boot-a,kaze mi da ne moze da mounta particiju,dajuci isto objasnjenje kao i tebi.Iz windowsa particija radi normalno,To mi se desilo 5-6 puta,nakon cega sam particiju formatirao,i uz pomoc komande badblocks je sredio,tako da evo vec par meseci normalno radi...
[ jo-van @ 02.10.2007. 08:06 ] @
Jasno je meni da je formatiranje jedno od resenja, ali postoji neki drugi nacin da se odradi a da podaci koji su na toj particiji budu sacuvani!?
[ MladenIsakovic @ 02.10.2007. 14:21 ] @
Citat: jo-van: Jasno je meni da je formatiranje jedno od resenja, ali postoji neki drugi nacin da se odradi a da podaci koji su na toj particiji budu sacuvani!?
Pa rekoh ti već šta da uradiš. I meni se to desilo par puta nakon nestanka struje pod Linuxom, iz Windowsa radi normalno, a Linux ima problema da je montira jer vidi grešku, te mi je svaki put daje kao read-only. Rešenje je da odeš u Windows, pa odeš na My Computer, pa odabereš desnim klikom tu particiju, pa pod alatima odabereš "check for errors", a u opcijama odabereš da popravi greške. Ako ne bude mogao odmah, označiće je da je čekira pri sledećem bootu, ti onda restartuj komp i digni windows, i on će je čekirati i 99% popraviti grešku u tabeli particija. Nakon toga ponovo reboot i digni windows da se upiše novo stanje, zatim bootuj Linux, videćeš da neće biti problema.
[ jo-van @ 02.10.2007. 21:49 ] @
Citat: MladenIsakovic: Pa rekoh ti već šta da uradiš. I meni se to desilo par puta nakon nestanka struje pod Linuxom, iz Windowsa radi normalno, a Linux ima problema da je montira jer vidi grešku, te mi je svaki put daje kao read-only. Rešenje je da odeš u Windows, pa odeš na My Computer, pa odabereš desnim klikom tu particiju, pa pod alatima odabereš "check for errors", a u opcijama odabereš da popravi greške. Ako ne bude mogao odmah, označiće je da je čekira pri sledećem bootu, ti onda restartuj komp i digni windows, i on će je čekirati i 99% popraviti grešku u tabeli particija. Nakon toga ponovo reboot i digni windows da se upiše novo stanje, zatim bootuj Linux, videćeš da neće biti problema.
Imao si pravo, ovo je upalilo!
Hvala!
[ MladenIsakovic @ 02.10.2007. 23:46 ] @
Bitno da je sad OK 
Poz!
[ niceness @ 03.10.2007. 06:59 ] @
Mogao si iz linuxa probati sa fsck.vfat.
btw. nije problem sa tabelom particija nego sa fajlsistemom na particiji /dev/sda7 (fat32).
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|